Skip to main content

Βυθίσατε τη Μονακό

Ο «Manolo» γράφει για την… μητέρα των μαχών στα Play Offs και τον τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός μπορεί να… τορπιλίσει την Μονακό και να πάρει το εισιτήριο για το Final Four του Βελιγραδίου.

Η πιο μεγάλη ώρα έφθασε για τον Ολυμπιακό στη φετινή Euroleague, πιθανότατα μέχρι την επόμενη, η ώρα για τη «μητέρα των μαχών» στα play off, σε άλλη μια επική και άκρως δραματική σειρά που χαρίζουν οι ερυθρόλευκοι στο φίλαθλο κοινό τους…

Ολυμπιακός εναντίον Μονακό, λοιπόν, για 5η φορά φέτος στα play off και 7η συνολικά, σε μια ισορροπία του τρόμου, ανάμεσα σε δυο ομάδες που μπορεί μέχρι φέτος να είχαν συναντηθεί μόνο σε επίπεδο ποδοσφαίρου, αλλά μοιάζουν έτοιμες να «χτίσουν» μια αντιπαλότητα για τα επόμενα χρόνια, με έπαθλο την πολυπόθητη πρόκριση στο F4, την 11η για τους ερυθρόλευκους ή την 1η για τους Μονεγάσκους.

Ένα ζευγάρι που μέχρι τώρα έχει προσφέρει τα πάντα, από άνετες επικρατήσεις και φινάλε με σασπένς, μέχρι «ξύλο» και την επίσκεψη του Durant στο 4ο παιχνίδι στο Μονακό, ο οποίος λίγο έλειψε να μονοπωλήσει και την αυριανή αναμέτρηση, αλλά τελικά δεν θα παρευρεθεί στο ΣΕΦ.

Οι δύο αντίπαλοι πλέον δεν έχουν πολλά να κρύψουν ο ένας από τον άλλο, τα ατού και οι «αδύναμοι κρίκοι» κάθε ομάδας είναι γνωστά. Το στοιχείο της έκπληξης έχει ελαχιστοποιηθεί, αλλά δεν παύει να παραμονεύει, όπως πάντα σε τέτοια do-or-die παιχνίδια, όπου οι προπονητές συνήθως βγάζουν κάποιον … άσο από το μανίκι τους!

Η «μεγάλη εικόνα» μέχρι τώρα είναι ισορροπημένη, με τον Ολυμπιακό να έχει μπορέσει μεν να επιβάλλει το ρυθμό του στα 3 παιχνίδια, να έχει δε στο σακούλι του 2 νίκες, όσες και η Μονακό. Η πλήρης επικράτηση του πρώτου αγώνα, μέσα από την καλή άμυνα και την ανάδειξη απρόσμενων πρωταγωνιστών από τον πάγκο, όπως οι Πρίντεζης και Ζαν-Σαρλ δεν είχε ανάλογη συνέχεια, με τους ερυθρόλευκους να στηρίζονται σε ένα πυρήνα 6 – 7 παικτών, εκ των οποίων οι δύο (Ντόρσει και Μακίσικ) δεν δείχνουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Οι Σλούκας, Βεζένκοβ, Γουόκαπ και Φαλλ έχουν «τραβήξει το κουπί» και ανταποκρίνονται στο μέγιστο βαθμό μέχρι τώρα και η συνεισφορά τους και στο τελευταίο παιχνίδι αναμένεται να είναι μεγάλη.

Από την άλλη, το gameplan της Μονακό άλλαξε μετά την πρεμιέρα, με τον τραυματισμό του Ντιαλό να αποδεικνύεται … ευχη και τον Μπέικον να «παίρνει το όπλο» του, πληγώνοντας την ερυθρόλευκη άμυνα στα επόμενα 3 παιχνίδια. Επίσης, ο Μότουμ παρκαρίστηκε στον πάγκο και ο Ομπράντοβιτς σε αρκετές περιπτώσεις επέλεξε ένα small ball, το οποίο έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό. Γενικά, η Μονακό δείχνει να έχει περισσότερες λύσεις στο βάθος του πάγκου και 4 – 5 κομβικούς παίκτες, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν τη ροή του αγώνα (Τζέιμς, Λι, Μπέικον, Τόμας και Χολ).

Μέσα σε αυτό το «άγριο σκηνικό» σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ, θα παιχθεί ο «τελικός» της σειράς, μια κατάσταση στην οποία ο Ολυμπιακός είναι μαθημένος έχοντας βρεθεί, από τη θέσπιση του format best-of-five, τρεις φορές σε αυτήν, δύο ως γηπεδούχος με αντίπαλο την Εφές και μία ως φιλοξενούμενος απέναντι στη Ρεάλ. Η συνθήκη του 5ου αγώνα δείχνει ξεκάθαρα «έδρα», καθώς σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα, από το 2009, δεν έχει σπάσει το πλεονέκτημα, με τον Ολυμπιακό να μετράει 2 – 1 σε τέτοιους αγώνες. Στον αντίποδα, η Μονακό μπορεί να μη διαθέτει αντίστοιχη εμπειρία, παρά μόνο από πέρυσι στο Eurocup και πριν μερικά χρόνια με τα νοκ-άουτ παιχνίδια του BCL, παρόλα αυτά διαθέτει παίκτες με αρκετά χιλιόμετρα στο ντεπόζιτο τους και κυρίως άγνοια κινδύνου.

Τι, λοιπόν, μπορούμε να περιμένουμε από αυτόν τον 5ο αγώνα; Το σημαντικό για τον Ολυμπιακό θα είναι η επιβολή του ρυθμού, μέσω της καλής του άμυνας. Θα πρέπει να κρατήσει τη Μονακό κάτω από τους 75 πόντους και να μην την αφήσει να πάρει το momentum. Σε set παιχνίδι, οι ερυθρόλευκοι μοιάζουν ανώτεροι, έστω και αν η απόδοση του Μπέικον έχει αλλάξει σε ένα βαθμό τα δεδομένα, βάζοντας έναν ακόμη απρόβλεπτο παράγοντα στην εξίσωση μετά τον Τζέιμς. Από τα στατιστικά της σειράς, ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος τόσο στην ευστοχία στα δίποντα, όσο και στα τρίποντα, ενώ έχει επικρατήσει οριακά και στα επιθετικά ριμπάουντ.

Η μεγάλη πληγή είναι η αστοχία από τη γραμμή του φάουλ, με τους ερυθρόλευκους να έχουν ποσοστό μόλις 68.3% (έναντι 80.6% των αντιπάλων τους), αλλά και η «ψυχορραγία» κάποιες φορές στην περιφέρεια, με λάθη όταν τα guards της ομάδας πιέζονται στην τρίπλα, κυρίως από το «ζιζάνιο» Λι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μονακό έχει δύο λάθη λιγότερα και 1.3 κλεψίματα περισσότερα κατά μ.ο. στη σειρά, αποσυντονίζοντας την επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού σε αρκετές περιπτώσεις. Ο Σλούκας μπορεί να είναι ο 1ος σκόρερ των ερυθρόλευκων, αλλά δεν συμβάλει ως συνήθως στη δημιουργία, με τον Γουόκαπ να είναι 1ος σε ασίστ με 3.8 μ.ο.

Ο Ολυμπιακός στη νίκη του στο ΣΕΦ είχε μόλις 8 λάθη, ενώ στην ήττα μέτρησε 20, επίδοση καταδικαστική! Συνεπώς, θα πρέπει να επικρατήσει το «καθαρό μυαλό» και η ψυχραιμία, ακόμη και αν δεν μπουν τα σουτ. Επίσης καλό θα είναι να υπάρξει απόπειρα για τρέξιμο, αλλά με μέτρο και όχι όπως στο 2ο παιχνίδι, να γίνει αυτοσκοπός για εύκολους πόντους και τελικά γυρίσει μπούμερανγκ. Ο Ολυμπιακός ξεκάθαρα βασίζεται πιο πολύ στο τρίποντο από ό,τι η Μονακό, κάτι που φαίνεται τόσο από τον αριθμό προσπαθειών, όσο και από το γεγονός ότι στους δύο εκτός έδρας αγώνες, τα σουτ έξω από τα 6.75 μ. τον κράτησαν στην επιφάνεια, μετρώντας τις καλύτερες επιδόσεις του, με 21/53 σουτ (39.6%), έναντι 18/57 στο ΣΕΦ (31.6%) στο ΣΕΦ.

Πάντως, πέρα από τα κλισέ, δηλαδή έλεγχος αμυντικού ριμπάουντ και τρίποντο πάνω από 35%, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί τη γνωστή του ένταση στην άμυνα, αυτή θα είναι που θα φέρει το νέκταρ της νίκης, θα πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο πλάνο του στα μετόπισθεν και να πιέσει στην μπάλα, ειδικά τον Λι. Αν καταφέρει να αποσυντονίσει τα guard της Μονακό και περιορίσει το παιχνίδι ενστίκτου τους, στέλνοντας τους σε ατομικές και επιπόλαιες ενέργειες, θα έχει γίνει το μισό βήμα για τη νίκη – πρόκριση! Αν με ρωτάτε ποιο είναι το άλλο μισό, θα σας απαντήσω ξεκάθαρα: η απόδοση των Ντόρσει και Μακίσικ. Αν ο πρώτος δεν εκβιάσει προσπάθειες και μπορέσει να απειλήσει συνετά από μέση και μακρινή απόσταση και ο Αμερικάνος swingman δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα των Μονεγάσκων, τότε οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές για τον Ολυμπιακό, ο οποίος ψάχνει να βρει extra λύσεις στην επίθεση. Τώρα αν θα μπορέσει να προσφέρει και ο Μάρτιν, έστω για λίγα λεπτά, αυτό θα είναι ευχής έργο, κυρίως για να ξεκουράσει το Φαλλ, αλλά και να φθείρει τους αντίπαλους σέντερ και ειδικά τον Χολ.

Η αυριανή βραδιά, όπως και να έχει, είναι μεγάλη, με τον Ολυμπιακό μετά από 4 χρόνια να «αναπνέει» τον αέρα της κορυφής και να είναι μόλις μερικά μέτρα από το F4. Απομένει μόνο να «βυθίσει» τη Μονακό και αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία, η πρώτη ημέρα της υπόλοιπης νέας ζωής του. Εξάλλου, το Βελιγράδι κάτι χρωστάει από το 2018…