Skip to main content

Ο Ολυμπιακός μπορούσε ακόμα κι έτσι (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στη Μπασκόνια, δεν στέκεται στις απουσίες, αλλά στο τρόπο που προσέγγισαν οι παίκτες το πρώτο ημίχρονο και σχολιάζει τη φάση που άλλαξε το διακόπτη του παιχνιδιού.

Πολλές οι απουσίες για τους «ερυθρόλευκους», καθώς ήταν παιδιά που κάνουν πολλές και χρήσιμες δουλειές στο παρκέ, ενώ ο Μάρτιν σαν μοναδικός ψηλός έπρεπε να καλύψει και τους συμπαίκτες που έλειπαν. Δεν μου αρέσει να μιλάω για απουσίες, καθώς την ιστορία την γράφουν οι παρόντες, αλλά το να παίζεις με ένα πεντάρι όλο το παιχνίδι χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να πάρεις κάτι διαφορετικό όπως η σκληράδα του Ζαν Σαρλς ή το ευέλικτο παιχνίδι του Έλις είναι από μόνο του πρόβλημα.

Είναι μια απλή αναφορά για το δύσκολο έργο του Ολυμπιακού, αλλά δεν το γράφω σαν δικαιολογία και ο λόγος είναι ο εξής απλός. Οι «ερυθρόλευκοι» ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ να κερδίσουν απόψε. Λίγο ο τρόπος που προσέγγισαν οι παίκτες το αμυντικό κομμάτι στο πρώτο μέρος και λίγο η καθίζηση μετά το αντιαθλητικό του Σπανούλη έφεραν μια ήττα που αφενός πονάει, αλλά ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα και ήταν σημαντικό ότι όσα παιδιά αγωνίστηκαν έδωσαν τα πάντα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από δύο άμυνες που ξεχώρισα του Κόνιαρη πάνω στο Βιλντόζα, μέχρι την σκληράδα στην άμυνα και την ευστοχία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη, δύο Ελληνάκια που προσπαθούν να κερδίσουν το ρόλο τους στο φετινό Ολυμπιακό. Ειδικά δε όταν βλέπεις τον Κόνιαρη να επανέρχεται μετά από τόσο καιρό εύχεσαι σαν Έλληνας να πετύχει και μακάρι στο μέλλον να του δοθούν και άλλες ευκαιρίες.

5194510

Πάμε όμως στα του παιχνιδιού:

Η Μπασκόνια ήρθε στο Πειραιά γνωρίζοντας τις απουσίες του Ολυμπιακού και δεν είχε χρόνο για παιχνίδια. Ήρθε να πιέσει, να τρέξει και να βγάλει από νωρίς τους «ερυθρόλευκους» εκτός παιχνιδιού. Εντύπωση έκανε το γεγονός πως καθυστερούσε να πιάσει τη μπάλα στην επαναφορά θέλοντας με αυτό το τρόπο να δείξει πως θέλει τη μέγιστη διαφορά από τον Ολυμπιακό και ότι ήρθε στην Ελλάδα απόψε για να μην του δώσει ευκαιρία να ελπίζει. Τα κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο για ένα και μόνο λόγο.

Ένιωσε άνετα!

Ο Ολυμπιακός δεν πίεσε τη μπάλα σε μεγάλο βαθμό και δεν την έβγαλε εκτός παιχνιδιού της. Την άφησε να τρέξει και όποιος διάβασε την αναφορά που κάναμε θα κατάλαβε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να βρίσκει ρυθμό αυτή η ομάδα.

  • Στη πρώτη φάση μετά από άστοχο σουτ, ο Τζιεκίρι κάνει ντρίμπλες και παρόλα αυτά καταφέρνει να πασάρει στον ελεύθερο Ντράγκιτς. Αρχικά είναι λάθος που το πεντάρι κατεβάζει τη μπάλα χωρίς πίεση, αφετέρου οι επιστροφές εδώ είναι πολύ αργές.
  • Πάλι κανείς δεν πιέζει τη μπάλα. Ο Μάρτιν έχει μείνει στην επίθεση και οι συμπαίκτες του δεν καλύπτουν το τρέιλερ που είναι ο Τζιεκίρι.
  • Ο Γκιεντράιτις τρέχει στο τρανζίσιον χωρίς άμυνα, οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση εδώ.

Η Μπασκόνια βρήκε εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό, αλλά δεν ήταν αυτό το μόνο πρόβλημα. Έκανε θραύση στα επιθετικά ριμπάουντ και εννοείται πως δεν είναι δικαιολογία το ύψος του Φαλ, καθώς τα περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ πήρε ο Χένρι. Και φυσικά από αυτά τα επιθετικά ριμπάουντ επήλθαν πόντοι.

  • Λάθος τοποθέτηση του Μάρτιν, καθώς δεν ήταν σε θέση να κάνει μπλοκ άουτ στο Φαλ. Χαμένη συγκέντρωση αμυντικά και ελεύθερου σουτ ενός τρομερού σουτέρ όπως ο Πίτερς.
  • Κανένα μπλοκ άουτ στον σουτέρ Πίτερς που παίρνει ο ίδιος το δικό του ριμπάουντ και έρχεται ένα δύσκολο σουτ του Χένρι.
  • Κακή close out άμυνα, όπου αναγκάζει δύο παίκτες να βγουν στο Γκιεντράιτις και κάνεις δεν είναι σε θέση να κάνει box out στο Φαλ.

Από εκεί και πέρα και στο πρώτο και στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έκανε πολύ κακή δουλειά στην άμυνα μακριά από τη μπάλα. Είτε ήταν βοήθεια και επιστροφή, είτε άμυνα σε σκριν μακριά από τη μπάλα, αλλά κυρίως κοψίματα μπροστά και πίσω από τη πλάτη της άμυνας, οι παίκτες δεν είχαν την απαιτούμενη συγκέντρωση.

  • Low post action για τη Μπασκόνια με σκριν στο high post. Αρχικά ο τελευταίος παίκτης δεν καλύπτει το κόψιμο, αφετέρου έχει μεγαλύτερη ευθύνη ο Πρίντεζης που τσεκάρει και τελικά αφήνει το παίκτη. Κακή επικοινωνία, κακά όλα σε αυτή τη φάση.
  • Κακή τοποθέτηση του Παπανικολάου που έχει χάσει οπτική επαφή με το παίκτη του. Η φάση είναι πολύ γρήγορη και ο τελευταίος παίκτης αργεί να καλύψει.
  • Κακή close out άμυνα και καμία κάλυψη του τελευταίου παίκτη της weak side.
  • Δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν ρίσκο ή όχι το σουτ του Ντράγκιτς, όπως και να ‘χει κανένα contest στο σουτ.

Αυτό που δεν έκανε καθόλου ο Ολυμπιακός ήταν να γίνει σκληρός και να κάνει την Μπασκόνια να τον νιώσει. Αυτό αφενός οφείλεται στο ότι οι παίκτες δεν προσέγγισαν σωστά το παιχνίδι και φοβήθηκαν την φθορά του φάουλ μη έχοντας πολλούς παίκτες στο σημερινό παιχνίδι, ωστόσο όταν οι Ισπανοί τον ένιωσαν, δηλαδή από τα τελευταία τρία λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου μέχρι το 60-67, το ματς ήταν υπέρ των «ερυθρολεύκων» και έχοντας το μομέντουμ του παιχνιδιού, όλα έδειχναν ότι θα πηγαίναμε σε μια επική ανατροπή.

Εκτός από την προβληματική άμυνα όμως, ο Ολυμπιακός ήταν σχετικά βιαστικός και στην επίθεση στο πρώτο ημίχρονο. Θα μου πείτε, έβαλε 31 πόντους απέναντι σε μια άμυνα που πίεζε πάρα πολύ και χωρίς βασικούς παίκτες. Συμφωνώ, ωστόσο θεωρώ ότι έγιναν αρκετά βιαστικές επιλογές και δεν επιτέθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» σε μεγάλο βαθμό στη ρακέτα, όσο θα μπορούσαν. Για παράδειγμα οι επιλογές του Μακίσικ στο πρώτο ημίχρονο σε σχέση με το δεύτερο είναι ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης. Το ίδιο και ο Σλούκας. Εξάλλου είπαμε ότι ο Ολυμπιακός ΕΠΡΕΠΕ να χτυπήσει πάνω στους ψηλούς της Μπασκόνια στο pick-n-roll.

  • Πολύ σωστά ο Σλούκας χτυπάει στα πόδια στο pick-n-roll τον Τζιεκίρι.
  • Ίδια επίθεση του Σπανούλη πάνω στον Τζιεκίρι.
  • Και ξανά επίθεση του Σλούκα στο Τζιεκίρι.
  • Δύο πολύ καλές επιλογές με κεντρικό split του Μακίσικ που δεν έκανε στο πρώτο ημίχρονο, αλλά προτίμησε τα spot σουτ.

Αυτό θέλω να εξηγήσω λέγοντας για τις κακές επιλογές, που πραγματικά δεν ήταν αυτές που προβλημάτισαν τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο. Η βελτιωμένη άμυνα σε συνάρτηση με τις καλύτερες επιλογές και το διάβασμα οδήγησε τη διαφορά στη μικρότερη διαφορά της.