Skip to main content

Ο ρυθμός της Μπασκόνια στους αιφνιδιασμούς κι ο μονόδρομος του Ολυμπιακού (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς γράφει για την επερχόμενη αναμέτρηση του Ολυμπιακού σχολιάζοντας τη Μπασκόνια του Ιβάνοβιτς.

Είναι η αλήθεια πως δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την απραξία, ιδιαίτερα όσες ομάδες έχασαν μια εβδομάδα από αγωνιστικές υποχρεώσεις το βίωσαν στο πετσί τους. Πρώτα ο Παναθηναϊκός και τώρα ο Ολυμπιακός. Το πως θα εμφανιστούν οι «ερυθρόλευκοι» τη Πέμπτη το απόγευμα είναι απορίας άξιο, ιδιαίτερα απέναντι σε ένα «δαιμόνιο» σύνολο όπως αυτό της Μπασκόνια.

Και η λέξη «δαιμόνιο» θα έλεγα ότι την χαρακτηρίζει κυρίως όσον αφορά τους αιφνιδιασμούς της που φρονώ πως είναι ο βαθύτερος λόγος που αυτή η ομάδα βρίσκει το ρυθμό της. Όποιος δει τα παιχνίδι της Μπασκόνια απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ζενίτ θα καταλάβει τι εννοώ. Μια ομάδα που ψάχνει τους αιφνιδιασμούς για 40 λεπτά και δεν θα διστάσει ακόμη και στο τέλος του παιχνιδιού να οδηγηθεί σε αυτούς.

luca vildoza td systems baskonia vitoria gasteiz eb205545

Οι «πράσινοι» είχαν κακές επιστροφές και αυτό οι Βάσκοι το τιμώρησαν σε κάθε ευκαιρία παίρνοντας αρκετούς εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Τώρα θα μου πείτε τι είναι είκοσι πόντοι μπροστά στους ενενήντα και βάλε που πέτυχε η Μπασκόνια. Και όμως αν καταφέρεις να τους κόψεις αυτούς τους εύκολους πόντους, τους κόβεις το ρυθμό. Φυσικά δεν χάνεις από τους αιφνιδιασμούς των Ισπανών, αλλά θα χάσεις εφόσον τους αφήσεις να βρουν ρυθμό μέσω αυτών. Είναι μια ομάδα που στηρίζεται σε τεράστιο βαθμό στα γκαρντ της, όταν νιώσει λοιπόν ότι δεν πιέζεται και έχει την ευχέρεια να τρέξει, τότε είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα.

Από την άλλη είδαμε ότι η Ζενίτ είχε εξαιρετική αμυντική ισορροπία και δεν επέτρεψε τίποτα εύκολο στο ανοιχτό γήπεδο.

Η Μπασκόνια είναι μια ομάδα με πολύ καλό μέγεθος, σε όλες τις θέσεις και προσπαθεί μέσα από την επιθετική της άμυνα να κερδίσει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Το πόσο γρήγορα απλώνεται στον αιφνιδιασμό μετά από κλέψιμο είναι κάτι εξαιρετικό και έχει παιδιά που το πρεσβεύουν αυτό. Από τα οχτώ περίπου κλεψίματα που κάνει ανά παιχνίδι, όλα μπορούν να καταλήξουν σε αιφνιδιασμό όπως θα δούμε.

Αυτό που δεδομένα πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός είναι να πιέσει τα αντίπαλα γκαρντ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην νιώσουν άνετα ούτε σε θέμα δημιουργία, ούτε σε θέμα εκτέλεσης. Πολύ βασικές οι επιστροφές και το αμυντικό pick-n-roll. Οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά στην αμυντική προσέγγιση που θα έχουν καθώς και οι χρήστες όπως ο Βιλντόζα και ο Χένρι είναι τρομεροί παίκτες και φυσικά έχει ψηλούς όπως ο Τζιεκίρι που μπορεί να φθείρει και φυσικά παιδιά όπως ο Γκιεντράιτις και ο Πίτερς που περιμένουν στην αδύνατη πλευρά για να πυροβολήσουν.

Ένα επιθετικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να επιμείνει είναι η επίθεση στο ριμπάουντ. Οι Ισπανοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτό το κομμάτι. Το είδαμε απέναντι στο Παναθηναϊκό όπου έχασαν 10 κατοχές, αλλά ειδικά απέναντι στη Ζενίτ δεν έχασαν μονάχα 12 κατοχές, αλλά πληγώθηκαν με πόντους από τις δεύτερες επιθέσεις των Ρώσων.

alec peters td systems baskonia vitoria gasteiz eb205454564

Ο Ολυμπιακός λοιπόν πρέπει να ελέγξει το ρυθμό αρχικά με το αμυντικό ριμπάουντ. Πρέπει να χτυπήσει στο pick-n-roll και κυρίως πάνω στα αργά πόδια των Τζιεκίρι και Φάλ, πρέπει να πάει στο επιθετικό ριμπάουντ αφενός για να κόψει το ρυθμό των Ισπανών και για να μην τρέξουν και αφετέρου να είναι ο ίδιος πολύ επιθετικός και συγκεντρωμένος στο αμυντικό pick-n-roll.