Skip to main content

Σάσα Βεζένκοβ: Η εκτόξευση από MVP της Α1 στον πολυτιμότερο παίκτη της Euroleague και η πρόκληση του NBA

Ο Σάσα Βεζένκοβ είναι προ των πυλών του ντεμπούτου του στο NBA με τους Κινγκς και το superbasket.gr σας παρουσιάζει συνοπτικά την πορεία του για το πώς ένας αθλητής που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφαία λίγκα.
 
 
Δεν είναι ψέματα ότι πολλοί παίκτες σε όλη την διάρκεια της καριέρας τους, δείχνουν ότι έχουν την σωματική και ψυχολογική ικανότητα να διαχειριστούν τις δεξιότητες τους και να κάνουν σπουδαία καριέρα. Ακόμα και όταν οι δυσκολίες κάνουν δύσβατο τον δρόμο, η θέληση, η υπομονή και η επιμονή είναι οι λύσεις στην επιτυχία. Ο Σάσα Βεζένκοβ έχει τριπλή υπηκοότητα, την βουλγαρική, την ελληνική και την κυπριακή, ενώ γεννήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου, μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και έχει βουλγαρική καταγωγή από τους γονείς του. Όπως είχε πει ο πατέρας του, Σάσα και παλιά δόξα του βουλγαρικού μπάσκετ, «ο Αλέξανδρος είναι ένα παιδί που γεννήθηκε στην Κύπρο και μεγάλωσε στην Ελλάδα». 
 
Vezenkov and Aris beat Olympiacos - Eurohoops
 
Το ταξίδι στο επαγγελματική μπάσκετ ξεκίνησε από την Κύπρο με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ και μετέπειτα από την Ελλάδα, με την φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης από το 2009 σε ηλικία 14 χρονών. Το 2011 σε ηλικία 16 χρόνων ξεκίνησε να παίζει με τους κιτρινόμαυρους στο ελληνικό πρωτάθλημα, εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις του. Παράλληλα, αγωνιζόταν εξαιρετικά και στις μικρές εθνικές ομάδες της Εθνικής Βουλγαρίας και πιο μετά στην ομάδα των ανδρών, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας παίκτης με λαμπρό μέλλον. 
 
sasha_vazenkov_1.jpg
 
Ο διεθνής φόργουορντ συνέχισε να αγωνιζόταν με την φανέλα των κιτρινόμαυρων και πήγαινε κάθε φορά ένα βήμα παραπάνω, έκανε κάτι καλύτερο από την προηγούμενη φορά, βελτιώνοντας και τα στατιστικά του, αλλά και την αγωνιστική συμπεριφορά του. Για αυτό το λόγο...έκανε δικό του από την σεζόν 2012-2013 έως την σεζόν 2014-2015 το βραβείο καλύτερος νέος παίκτης της Basket League. Δεν ήταν μόνο ότι ένα νέο παιδί είχε τα φόντα να γίνει σπουδαίος παίκτης, αλλά πρωταγωνιστούσε με την βαριά και ιστορική φανέλα του Άρη στην Basket League, κάνοντας μεγάλους αγώνες. Ένα από αυτά τα ματς ήταν το ντέρμπι των κιτρινόμαυρων με τον ΠΑΟΚ την σεζόν 2014-2015, που έβαλε 29 πόντους και 14 ριμπάουντ σε ηλικία 19 χρονών. Πραγματικά απίστευτο. Εκείνη την σεζόν ήρθε και η μεγάλη εκτόξευση, αφού πέρα από τα στατιστικά με 16.8 πόντους, 7.3 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ, αναδείχθηκε MVP του ελληνικού πρωταθλήματος και μεταξύ άλλων πιο βελτιωμένος παίκτης της Basket League. 
 
Barcelona recalls Vezenkov for the EuroLeague "Clasico" - Eurohoops
 
Τον Ιούλιο του 2015 έγινε η μεγάλη μεταγραφή από τον Άρη στην Μπαρτσελόνα και το ισπανικό πρωτάθλημα, στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Στους μπλαουγκράνα κατάλαβε το πόσο μεγάλος είναι ο ανταγωνισμός και πήρε πολλές και σημαντικές παραστάσεις από το πιο υψηλό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, κατέκτησε με την καταλανική ομάδα, το κύπελλο Ισπανίας το 2018, το Σούπερ Καπ Ισπανίας το 2015, ενώ ήταν στην καλύτερη ομάδων νέων του ισπανικού πρωταθλήματος το 2017. Ο Σάσα Βεζένκοβ στους μπλαουγκράνα εφοδιάστηκε με πολλές γνώσεις και εμπειρίες, ενώ συνεργάστηκε με σπουδαίους παίκτες και προπονητές, όπως με τον κόουτς Γιώργο Μπαρτζώκα, με τον οποίο έμελλε στο μέλλον να γράψουν ιστορία στον Ολυμπιακό. 
 
ΣΑΣΗΑ_ΩΕΖΕΝΚΟΩ_2.jpg
 
Πολλά καλοκαίρια υπήρχαν στις ιστοσελίδες ως άρθρα και γινόντουσαν συζητήσεις για το πότε ο Σάσα Βεζένκοβ θα γίνει draft στο NBA, κάτι που το έκανε το 2017. Έγινε επιλογή από τους Μπρούκλιν Νετς στο Νο.57 του δεύτερου γύρου του NBA Draft σε μια πολύ δυνατή χρονιά που είχε ονόματα όπως ο Μαρκέλε Φουλτζ (Νο.1 του draft), ο Λάουρι Μαρκάνεν, ο Μπαμ Αντεμπάγιο, ο Τζέισον Τέιτουμ, ο Ντόνοβαν Μίτσελ, αλλά και ο πρώην συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, Τάιλερ Ντόρσει και ο νυν συμπαίκτης του στους Σακραμέντο Κινγκς, ΝτεΆαρον Φοξ. 
 
Eurohoops Türkiye on X: "Sasha Vezenkov 😍 De'Aaron Fox MVP, Sacramento'da.  <a href=
 
Τον Ιανουάριο του 2021 οι Νετς παραχώρησαν τα δικαιώματα του διεθνή φόργουορντ στους Καβαλίερς στο πλαίσιο του trade του Τζέιμς Χάρντεν. Από εκεί η ομάδα από το Κλίβελαντ έδωσε τα δικαιώματα του Σάσα Βεζένκοβ στους Κινγκς για να πάρει την επιλογή στο νούμερο «49» για το draft του NBA το 2021 (ήταν τελικά ο Μάρκους Ζεγκαρόφσκι). 
 
Ο Σάσα Βεζένκοβ επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα τον Ιούλιο του 2018, παίρνοντας μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Για χρόνια ακούγονταν ότι θα γινόταν αυτό το βήμα του διεθνή φόργουορντ στους δύο "αιώνιους", κάτι που έγινε την σεζόν 2018-2019.
 
 Η πορεία στους ερυθρόλευκους είχε σκαμπανεβάσματα, περιόδους προσαρμογής και δυσκολίες, αλλά ο Σάσα Βεζένκοβ απέδειξε ότι όλα αυτά τελικά είναι μέλος της εξελικτικής διαδικασίας, κάνοντας στις τελευταίες σεζόν με την φανέλα των Πειραιωτών, απίστευτες εμφανίσεις. Ήταν μεταξύ άλλων με τον Ολυμπιακό στα δύο τελευταία Final Four της Euroleague, ενώ την σεζόν 2022-2023 έπαιξε στον τελικό, εκεί οπού οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν από την Ρεάλ Μαδρίτης 79-78 και είχε 29 πόντους, 9 ριμπάουντ και 34 στην αξιολόγηση. 
 
Sasha Vezenkov believes Kings might make him an offer - Eurohoops
 

Με την ομάδα του Πειραιά κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (2022, 2023), δύο Κύπελλα Ελλάδας (2022, 2023), ένα Σούπερ Καπ Ελλάδας (2022), ενώ αναδείχθηκε μεταξύ άλλων MVP της Euroleague (2023), πρώτος σκόρερ στην Euroleague (2023) δύο φορές στην καλύτερη πεντάδα της Euroleague (2022, 2023), δύο φορές MVP της Basket League (2022, 2023) και από μία φορά MVP των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος (2022), τοπ σκόρερ της Basket League (2022), MVP του ελληνικού κυπέλλου (2023) και ο πιο βελτιωμένος παίκτης (2022). 

Sasha Vezenkov, un MVP de la Euroliga sin protagonismo asegurado en la NBA

Τον Ιούλιο του 2023 πήρε την απόφαση να αποδεχθεί την πρόταση των Κινγκς και να κάνει το μεγάλο βήμα στο NBA. Καινούργιες συνθήκες, πολλές απαιτήσεις και μεγάλη πίεση, αλλά ο Σάσα Βεζένκοβ έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί και να αναδείξει το ταλέντο του και τις δεξιότητες του. Οπότε, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η προσπάθεια του NBA.