Skip to main content

Παπαδόπουλος: «Όλα τα παιδιά αξίζουν ευκαιρίες, το μόνο που χρειάζονται είναι καθοδήγηση, εμπιστοσύνη και υπομονή»

 Ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Νέων Ανδρών, Κώστας Παπαδόπουλος και οι παίκτες, Βαγγέλης Ζούγρης, Νάσος Μπαζίνας, Νίκος Πλώτας και Λευτέρης Μαντζούκας μίλησαν στην ΕΟΚ μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Eurobasket U20.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος βρέθηκε στην αγκαλιά των παικτών του για μία ακόμη φορά στο τέλος ενός παιχνιδιού στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20. Λίγο μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, συγκινημένος αναφέρθηκε στο παιχνίδι, αλλά και στα νέα παιδιά που χρειάζονται καθοδήγηση και υπομονή: «Κάναμε μια μεγάλη ανατροπή. Τα παιδιά το θέλανε πάρα πολύ, αλλά δεν μας έβγαινε το παιχνίδι. Ήμασταν πάρα πολύ άστοχοι, δεν καταφέραμε από την αρχή να βρούμε ρυθμό, γιατί εμείς είμαστε ομάδα που βρίσκει ρυθμό από την άμυνά της. Το κάναμε στο δεύτερο ημίχρονο και παρότι συνεχίσαμε να είμαστε άστοχοι, τα παιδιά δεν σταμάτησαν να το πιστεύουν και θεωρώ πως πήραμε ένα μετάλλιο που σίγουρα το αξίζουμε. Όλα τα παιδιά αξίζουν ευκαιρίες, το μόνο που χρειάζονται είναι καθοδήγηση, εμπιστοσύνη και υπομονή. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια»

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 στο Ηράκλειο Κρήτης έγινε το θέατρο στο οποίο ο Βαγγέλης Ζούγρης παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό. Πάλεψε σε κάθε φάση, βρέθηκε… φαρδύς πλατύς ουκ ολίγες φορές στο παρκέ, αλλά δεν άφησε στιγμή να μην πολεμήσει σε άμυνα και επίθεση. Το ίδιο έκανε και απόψε, απέναντι στο Βέλγιο, φτάνοντας και σε ένα ακόμη double doyble.

“Το γεγονός ότι γυρίσαμε στο παιχνίδι… Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω… Πραγματικά πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε Έλληνες που παλεύουμε, είμαστε λαός που πάλευε και παλεύει και ποτέ δεν χάνει», λέει ο Ζούγρης με τον Μαντζούκα να φωνάζει «δώστε του το MVP!», κάνοντάς τον να χαμογελάσει πριν συνεχίσει: «Ήμασταν στο 100%, αλλά στο πρώτο δεν ήμασταν τόσο καλοί. Στο ημίχρονο μιλήσαμε και ήμασταν όλοι στην ίδια σελίδα. Είμαι πολύ περήφανος για τα παιδιά και θέλω για όλη την προσπάθεια και το σταφ και τον κόσμο που μας υποστήριξε και θέλω να πει ο φυσικοθεραπευτής της ομάδας, ο Γιώργος Κοροπιώτης δυο λόγια…».

Ο Κοροπιώτης παίρνει το λόγο κατόπιν… πιέσεων για να πει «συγχαρητήρια στα παιδιά που έδωσαν το 100% ενάμιση μήνα τώρα. Είχαμε κάτι τραυματισμούς αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά, οπότε τέλος καλό, όλα καλά».

Ο Ζούγρης ξαναπαίρνει το λόγο, αν και το συναίσθημα, όπως και όταν παίζει, είναι αυτό που έχει το πάνω χέρι για τον Έλληνα παίκτη. Φαίνεται σε κάθε λέξη και κάθε κίνηση, σε κάθε γκριμάτσα που τη συνοδεύει: «Είμαστε εδώ… Παρόντες και έτοιμοι να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα και τα χρόνια που έρχονται. Όλες αυτές οι αποτυχημένες χρονιά ίσως ανοίγουν απλά το δρόμο για την επιτυχία, όπως λέει ο Γιάννης. Οι αποτυχίες οδηγούν στο μονόδρομο της επιτυχίας, αρκεί να πιστεύεις, να δουλεύεις, να προσπαθείς».

Ο ίδιος κέρδισε το κοινό και τους πιο δύσκολους κριτές με το πάθος του, παίζοντας συνήθως με πολύ υψηλότερους αντιπάλους: «Είναι τιμή μου να το λέτε αυτό. Προσπαθώ να παίζω έτσι. Με χαρακτηρίζει το πάθος και η διάθεση να παίξω, να τρέξω, να πάρω την μπάλα, να τελειώσει τις φάσεις. Θέλω να δίνω το 100%. Δεν παίρνω καμία στιγμή στο παρκέ ως δεδομένη. Προσπαθώ να παίζω μα πάθος, να είμαι ο εαυτός μου και να το χαίρομαι. Όσο για τους ψηλότερους… Δεν είναι θέμα. Έχω μάθει να παίζω απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους».

Ο Νάσος Μπαζίνας ήταν αυτός που έδωσε τη σπίθα για να γυρίσει το παιχνίδι. Άμυνα, οργάνωση, αλλά και επίθεση σήμερα, αφού πήρε πάνω του προσπάθειες και βοήθησε τα μέγιστα την Εθνική Νέων Ανδρών να φτάσει στο χάλκινο μετάλλιο με τη νίκη επί του Βελγίου στο Ηράκλειο. Ήταν κάτι που όπως αποκαλύπτει το είχαν υποσχεθεί στους εαυτούς τους με τον Λευτέρη Μαντζούκα.

«Μπορώ να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, πάρα πολύ χαρούμενος», είναι τα πρώτα του λόγια και όποιος μπορούσε να τον δει, δεν χρειαζόταν την περιγραφή είναι η αλήθεια, αφού μεγαλύτερο χαμόγελο δύσκολα μπορεί να ζωγραφιστεί στο πρόσωπό του: «Δείξαμε ψυχή, ήμασταν πίσω στο σκορ, δεν είχαμε μπει σωστά στο παιχνίδι, αλλά δείξαμε αντίδραση.  Δείξαμε πως είμαστε μια ομάδα, όπως είμαστε σε όλο το τουρνουά. Κάναμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί, δώσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε σε ένα τελευταίο παιχνίδι, γίναμε μια ομάδα, μια γροθιά από τον πρώτο προπονητή μέχρι και τον τελευταίο παίκτη. Όλοι μαζί για τη νίκη!».

Ο Μπαζίνας συνεχίζει και με την αποκάλυψή του: «Είμαι χαρούμενος για όλα τα παιδιά. Κάτι σίγουρα δείχνει αυτό το μετάλλιο για το μέλλον. Είμαι περήφανος για τα παιδιά, το επιτελείο, μας πρόσεξαν από την πρώτη στιγμή. Είχαμε υποσχεθεί με τον Λευτέρη (Μαντζούκα) πως θα πάρουμε ένα μετάλλιο με τις μικρές εθνικές μαζί. Και λέω με τον Λευτέρη γιατί είμαστε περισσότερα χρόνια μαζί και τελικά έγινε. Είναι η τελευταία χρονιά που θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός να το ξαναζήσομε ίσως και με την Εθνική Ανδρών».

Ο Λευτέρης Μαντζούκας δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του για τη νίκη, το χάλκινο μετάλλιο, αλλά και την περηφάνια του για την ομάδα του, για αυτήν που ξεκίνησε με χαμηλούς τόνους και συνέχισε έτσι για να φτάσει να ξεσπάσει και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 στην Κρήτη.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για την ομάδα μου και περήφανος για τους προπονητές μου. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα ήμουν περήφανος, τους το είχα πει και πριν από το παιχνίδι. Καταβάλαμε σήμερα μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πάνω από όλα οι ανθρώπινες σχέσεις που χτίζεις μέσα από το χώρο του μπάσκετ είναι ανεκτίμητης αξίας και πέρα από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες. Είμαι ευλογημένος που αυτό το καλοκαίρι έκανα πραγματικές φιλίες, γίναμε αδέλφια, είμαστε μια οικογένεια. Αυτό είναι που μένει πάνω από όλα. Όλο αυτό συνοδεύτηκε από μια επιτυχία και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό”.

Ο Μαντζούκας στην ερώτηση αν πιστεύει πως η ομάδα απέδειξε ποια είναι και τι μπορεί να κάνει απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: “Προφανώς αποδείξαμε ποιοι είμαστε. Ο Ζούγρης είναι συγκινητικός, με την ψυχή και μαχητικότητα που βγάζει στο παρκέ. Λίγους παίκτες έχω δει να δείχνουν τέτοια θέληση και αποφασιστικότητα. Όλα τα παιδιά αξίζουν τα καλύτερα, όπως και ο προπονητής με τους συνεργάτες του. Εδώ και ενάμιση μήνα μάς πίεσαν πολύ, αλλά έγινε για το καλό μας και όλοι αυτοί οι κόποι απέδωσαν καρπούς”.

Ο Νίκος Πλώτας ήταν και πάλι εκεί, όπως έκανε σε όλη τη δύσκολη διαδρομή της Εθνικής Νέων Ανδρών και να προσφέρει σε άμυνα και επίθεση.

Λίγο μετά το τέλος του αγώνα με το Βέλγιο δήλωνε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα συναισθήματά του: “Δύο μήνες τώρα δώσαμε τα πάντα. Προετοιμαστήκαμε κατάλληλα, ίσως να μη φτάσαμε στο ιδανικό αποτέλεσμα, που θα ήταν το χρυσό, αλλά θα έχουμε κάτι να θυμόμαστε από αυτή τη διοργάνωση. Είμαστε μια ομάδα που έχουμε τη νοοτροπία να μην τα παρατάμε ποτέ, μας την έχει περάσει ο προπονητής μας. Παλεύουμε όλα τα παιχνίδια μέχρι το τελευταίο λεπτό”.