Skip to main content

Πλώτας: «Έντονο το συναίσθημα όταν ακούς το "Ελλάς!" από τον κόσμο» (vid)

Ο Νίκος Πλώτας ήταν καθοριστικός κόντρα στην Κροατία και σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ μίλησε για την παρουσία της Εθνικής Νέων Ανδρών στο Ευρωμπάσκετ U20 που διεξάγεται στο Ηράκλειο. 

Αναλυτικά η ενημέρωση από την ΕΟΚ:

Ο Νίκος Πλώτας έκανε τα πάντα στο παρκέ στη νίκη της Εθνικής Νέων Ανδρών επί της Κροατίας στο Ηράκλειο. Η γραμμή της στατιστικής λέει 18 πόντους με 4/7τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 τάπα και μόλις 1 λάθος σε 26’24’’! Κι όμως οι αριθμοί δεν απεικονίζουν ούτε στο ελάχιστο την προσφορά του στην άμυνα και στην οργάνωση όταν χρειάστηκε, αλλά κυρίως στο πάθος του, στην επαφή με την εξέδρα και το πως ξεσήκωσε τον κόσμο ξανά και ξανά. Είναι άλλωστε όπως λέει ιδιαίτερα σημαντικό για τον ίδιο.

«Άκουσα κάτι για στατιστικά μου, δεν τα είδα όμως και δεν θα θυμάμαι», παραδέχεται, κάνοντας την… έκπληξη, αφού συνήθως οι παίκτες, ιδιαίτερα κάτι τέτοιες μέρες τα θυμούνται όλα με την παραμικρή λεπτομέρεια: «Πρέπει να βοηθάμε όλοι στα πάντα και με αυτό το σκεπτικό μπαίνω στο γήπεδο. Πρέπει και οι κοντοί για παράδειγμα να βοηθάμε στα ριμπάουντ, γιατί δεν έχουμε και τόσο μέγεθος ως ομάδα. Πρέπει να βοηθούν και τα γκαρντ και όταν βγήκε ο Νάσος (Μπαζίνας) χρειάστηκε να βοηθήσω και λίγο στην οργάνωση. Στην άμυνα κάνω το ίδιο σε κάθε αγώνα… Θέλω μόνο να βοηθήσω».

Το «εγώ» δεν μπαίνει σχεδόν καθόλου στα λόγια του. Προτιμά τον πρώτο πληθυντικό: «Μπαίνουμε όλα τα παιδιά συγκεντρωμένα μέσα ακόμη και αυτοί που έχουν μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Μιλήσαμε μεταξύ μας πριν από τον αγώνα, δώσαμε κάποιες υποσχέσεις και θέλαμε να βελτιώσουμε την εικόνα μας, κάτι που πραγματικά κάναμε».

Η… πίεση για να μιλήσει για τον εαυτό του συνεχίζεται, δείχνει να πιάνει τόπο, αλλά και πάλι όχι για πολύ: «Μου έχει δοθεί κυρίως ένας αμυντικός ρόλος, να πιέζω την μπάλα και να βοηθήσω στο κομμάτι αυτό. Μπήκαν και τα σουτ χθες, κάτι που είναι ευχάριστο, αλλά σίγουρα βοήθησαν όλα τα παιδιά για να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Μαντζούκας, ο Ζούγρης πάλαψαν πάρα πολύ, ο Μπαζίνας ήταν τρομερός στην άμυνα…. Όλοι βοήθησαν».

Κάποια στιγμή το ξέσπασμά του στράφηκε προς την εξέδρα. Σήκωσε τα χέρια, έκανε νόημα στον κόσμο να φωνάξει… Μια ιδιαίτερη στιγμή που άνοιξε μια γραμμή επικοινωνίας με τους φιλάθλους: «Είναι τρομερό αυτό που ζήσαμε! Μας έσπρωξε απίστευτα ο κόσμος. Εγώ προσωπικά ανατρίχιασα εκεί που είχα και μία «κόντρα» με έναν αντίπαλο και σηκώθηκαν όλοι και άρχισαν να χειροκροτούν. Είναι πρωτόγνωρη εμπειρία και θέλουμε να είναι εκεί δίπλα μας και αύριο! Είναι τελικός για εμάς ο αγώνας της Τετάρτης με την Ισλανδία και ξέρουμε πολύ καλά πως η φωνή του κόσμου θα μας δώσει τρομερή ώθηση για να πάρουμε τη νίκη που θέλουμε, για να κάνουμε το βήμα παραπάνω που ζητάμε».

Οι παίκτες του Κώστα Παπαδόπουλου άκουσαν αυτό το «Ελλάς! Ελλάς!» ξανά και ξανά και ο Πλώτας τονίζει ξανά και ξανά με τη σειρά του ότι όλοι βρίσκουν κίνητρο σε αυτό: «Είναι ανατριχιαστικό… Δεν νομίζω πως μπορούμε να περιγράψουμε ακριβώς το τι νιώθεις όταν το ακούς. Παίζουμε για το εθνόσημο, εκπροσωπούμε τη χώρα μας και δεν θέλουμε να πούμε ότι χάσαμε το καλοκαίρι μας τζάμπα. Θέλουμε να πετύχουμε κάτι για την Εθνική Ομάδα, για τη χώρα μας. Είναι κάτι που μας το έχει περάσει και ο προπονητής μας από την αρχή της προετοιμασίας. Ξέρουμε γιατί είμαστε εδώ και γιατί παίζουμε».

Ξεκαθαρίζει πως η Εθνική Ομάδα «μπορεί και καλύτερα», περιμένει να δει με τους συμπαίκτες του το βίντεο για τα λάθη που έγιναν, αλλά και τον αντίπαλο που έρχεται, την Ισλανδία: «Την έχουμε δει λίγο, είναι μια σκληρή ομάδα, η οποία έκανε και την έκπληξη της πρεμιέρας επικρατώντας της Σλοβενίας. Στη συνέχεια έχασε, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να μπούμε αποφασισμένοι και έτοιμοι. Είναι ένα παιχνίδι που μας φέρνει στους οχτώ. Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι από την αρχή».

Και πάλι πρώτο πληθυντικό… Δεν είναι άλλωστε και ο μόνος που ακολουθεί αυτόν τον δρόμο στην ομάδα, που είναι παρέα, που περνάει ώρες μαζί, που –κυρίως- κάνει πλάκες και γελάει… Που περνάει καλά… «Είμαστε απίστευτα δεμένοι! Είμαστε μια παρέα γενικά. Δεν υπάρχουν παρεάκια. Είμαστε όλοι μαζί, μπαίνουμε μαζί, βγαίνουμε μαζί. Είναι το καλύτερο κλίμα που έχω βιώσει σε μια Εθνική Ομάδα».