Skip to main content

Ευρωμπάσκετ γυναικών 2025 - Μια πραγματική ευκαιρία για το ελληνικό μπάσκετ γυναικών

Η Ελλάδα υποδέχεται το Ευρωμπάσκετ γυναικών 2025! Ήταν μια πραγματικά μεγάλη είδηση αυτή που «έσκασε» στις 7/9/2023, αρκεί βέβαια η χώρα μας να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει αυτό το σημαντικό γεγονός. 

Καταρχάς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η με την εμφάνιση της συγκεκριμένης είδησης πολλές αθλήτριες χάρηκαν. Βλέπουν με πολύ θετικό μάτι το γεγονός ότι θα είναι οικοδέσποινες στη χώρα μας, υποδεχόμενες πλήθος προσωπικοτήτων από το ευρωπαϊκό μπάσκετ γυναικών.

Το ίδιο και άλλοι εμπλεκόμενοι με τον χώρο, καθώς καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μέχρι το 2025 προκειμένου το μπάσκετ γυναικών να πάει ένα βήμα μπροστά και στη χώρα μας.

Το μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα έχει να παλέψει με πολλά και σίγουρα δε μπορούν να λυθούν μέχρι το 2025. Όμως μπορούν να γίνουν κάποια βήματα προκειμένου να εξελιχθεί τα επόμενα δυο χρόνια.

Αρχικά η τηλεθέαση του πρωταθλήματος θα μπορούσε να ανέβει αν αναλάμβανε κάποιο κανάλι να προβάλει το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών, καθώς επίσης και τους τελικούς της Α2 γυναικών για την άνοδο.

AMYNTASATHINAIKOS super

Σίγουρα είναι ένα προϊόν με χαμηλή αναγωρισιμότητα αλλα΄ εφόσον θα φιλοξενήσουμε ολόκληρο Ευρωμπάσκετ αξίζει να φέρουμε στην επιφάνεια το πρωτάθλημα και να δώσουμε λίγη λάμψη, αλλά και κίνητρα στις ομάδες να είναι ακόμα πιο σοβαρές. Θα μπορούσε έστω να γίνει πιλοτικά για τα επόμενα δυο χρόνια και στο τέλος αυτής της διαδικασίας να... κάνουμε ταμείο. 

Δεύτερο βήμα που θα μπορούσε να γίνει είναι η ΕΟΚ σε διάλογο με τις ομάδες να στρώσουν το δρόμο σε νέα παιδιά να αγωνιστούν σε όλες τις κατηγορίες. Έχει γίνει ήδη η πρώτη κίνηση με τις ομάδες U23, αλλά και το Rising Stars στο επίπεδο των κοριτσιών. Ωστόσο αυτό πρέπει να αγγίξει και τις κορυφές τόσο στην Α1, όσο και στην Α2 γυναικών. Αν οι νεαρές αθλήτριες πάρουν χώρο, θα κάνουν λάθη, θα πάρουν αποφάσεις και ενδεχομένως θα χάσουν και ματς, Όμως θα έχουν ωριμάσει μέσα από μια διαδικασία στο κορυφαίο επίπεδο και το ελληνικό μπάσκετμπολ θα βγει κερδισμένο.

2023 NEANIDES super

Όσον αφορά τις νεαρές ηλικίες και με αφορμή τη διοργάνωση θα μπορούσαν οι διεθνής με τα χρώματα της Ελλάδας να γυρίσουν σε όλα τα ανοιχτά της χώρας προκειμένου να μιλήσουν για το μπάσκετ στα μικρά κορίτσια. Να τους πουν για την πορεία τους, για τις μεγάλες δυσκολίες, για τη δουλειά που έριξαν για να φτάσουν εκεί, αλλά και τη χαρά που παίρνει μια αθλήτρια όταν λαμβάνει το χειροκρότημα από τις κερκίδες.

Φυσικά όσον αφορά την τελευταία κίνηση το ίδιο μπορεί να γίνει και σε ομάδες γυναικών σε επίπεδο ενώσεων. Είναι σημαντικό να πάνε οι διεθνείς στα τοπικά σωματεία προκειμένου να μεταδώσουν το κίνητρο και τη φλόγα για το μπάσκετ. 

Τέλος, όσον αφορά τις υλικοτεχνικές υποδομές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γεμίσει η Ελλάδα μπάσκετμπολ. Μέσω των Ενώσεων να δοθούν μπάλες και άλλος εξοπλισμός στα σωματεία δίνοντας το βάρος στα τμήματα γυναικών, νεανίδων, κορασίδων και παγκορασίδων προκειμένου να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος με ευθύνη της ΕΟΚ και των Ενώσεών της.

ARISWOMEN

Για την τόνωση του μπάσκετ γυναικών στην επαρχία

Ενόψει του Ευρωμπάσκετ γυναικών το 2025 υπάρχει η δυνατότητα τόνωσης του μπάσκετ γυναικών στην επαρχία. Την εποχή που έχουμε δει ολόκληρες περιφέρειες να μη διοργανώνουν καν πρωτάθλημα είναι ανάγκη να σκύψουμε πάνω σε αυτό το δύσκολο ζήτημα.

Δεν περιμένουμε μέσα σε 2 χρόνια να λυθούν όλα τα προβλήματα αλλά είναι σημαντικό οι ομάδες από την επαρχία να έχουν τη δική τους θέση στον χάρτη του μπάσκετ. Εκεί παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν σχετικά καλά τμήματα υποδομών, όμως όταν οι παίκτριες αλλάζουν πόλη λόγω σπουδών τα τμήματα των γυναικών ουσιαστικά υπολειτουργούν ή καταργούνται. 

Είναι πολύ σωστή η κίνηση να γίνεται όμιλος πρωταθλητριών ομάδων Ενώσεων για την άνοδο στην Α2 γυναικών, ενώ θα μπορούσε να τονωθεί ακόμα περισσότερο το μπάσκετ γυναικών στην επαρχία αν οι ομάδες αυξήσουν τον αριθμό των παιχνιδιών τον οποίο δίνουν. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 10 ματς, ενώ αν μονιμοποιούνταν περίπου στα 15-16 παιχνίδια, σίγουρα θα μιλούσαμε για μια... κανονικότητα και σε αυτό το κομμάτι που θα βγει από την αφάνεια.

Αντί επιλόγου:

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι μέσω του Ευρωμπάσκετ γυναικών 2025 η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει τα μανίκια, να δουλέψει επί της ουσία των προβλημάτων λύνοντας όσα μπορεί, να κάνει μια καλή προσπάθεια και το μπάσκετμπολ στον τομέα των γυναικών να πάει ένα βήμα μπροστά.