Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Τρία στα τρία η Γαλλία απέναντι στον Καναδά, δεν έχει καλή προϊστορία η Γερμανία στις πρώτες αγωνιστικές

  Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ξεκινάει την Παρασκευή (25/8) και το superbasket.gr σας παρουσιάζει τα δεδομένα των απογευματινών αγώνων της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων μέσω των στοιχείων της OPTA.

Αναλυτικά:

Δομινικανή Δημοκρατία-Φιλιππίνες
 
Η Δομινικανή Δημοκρατία θα συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη συνεχόμενη φορά. Έχει μόλις δύο νίκες σε φάση των ομίλων στις τελευταίες δύο διοργανώσεις. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι είχε δεχθεί τον χαμηλότερο μέσο όρο τρίποντων στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 με 5.2 τρίποντα, ενώ ήταν μία από τις επτά ομάδες που επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να σκοράρουν λιγότερο από το 30% στα τρίποντα. 
 
ΑΒΓ_145.jpg
 
Μια από τις τρεις διοργανώτριες χώρες είναι οι Φιλιππίνες, οι οποίες με τον Τζόρνταν Κλάρκσον και τον Κάι Σόττο στο ρόστερ τους θέλουν να κάνουν μια καλή πορεία. Μία νίκη σε 18 αγώνες στον θεσμό και χωρίς θετικό αποτέλεσμα στα τελευταία δύο Παγκόσμια Κύπελλα για την χώρα της ΝοτιοΑνατολικής Ασίας. Είχαν 13,2 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα, με τον τρίτο υψηλότερο μέσο όρο, ενώ μάζεψαν και πάνω από δέκα επθετικά ριμπάουντ στους τρεις αγώνες των ομίλων το 2019.
 
 
Γερμανία-Ιαπωνία
 
Η Γερμανία είχε νικήσει την Ιαπωνία με 81-70 στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006, κάτι που θέλει να κάνει και φέτος στην συνολικά δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση. Η νασιονάλμανσαφτ δεν έχει μεγάλη επιτυχία σε πρώτες αγωνιστικές Μουντομπάσκετ, καθώς μετράει δύο νίκες σε έξι αγώνες. Πέρα από την Ιαπωνία το 2006, τα πάντσερ είχαν νικήσει μόνο την Κίνα με 88-76 το 2002. Οκτώ φορές έχουν επικρατήσει των χωρών από την Ασία, κάτι που δεν έχει πετύχει άλλη ομάδα.
 
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 ο Ντένις Σρέντερ είχε 9.4 ασίστ κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι και έγινε ο πρώτος παίκτης που το πέτυχε αυτό, όσο υπάρχει επίσημη στατιστική, δηλαδή από την διοργάνωση του 1994. Επίσης σκόραρε πάνω από 20 πόντους στους τέσσερις από τους πέντε αγώνες της Γερμανίας στον θεσμό. Πραγματικά ένας παίκτης με μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι της νασιονάλμανσαφτ.
 
image_3.jpg
 
Η Ιαπωνία μετράει μία νίκη στους τελευταίους δέκα αγώνες στον θεσμό και έχει πέντε ήττες στα τελευταία ισάριθμα ματς με μέσο όρο πόντων διαφοράς 26. Δεν έχουν κερδίσει ακόμη κάποια ευρωπαική ομάδα σε συνολικά 10 ματς. Στο τελευταίο χρονικά ματς της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 (αντίπαλος ήταν το Μαυροβούνιο) ο Γούτα Γουατανάμπε έβαλε 34 πόντους. Είναι οι περισσότεροι που έχει παίκτης από την Ιαπωνία σε αγώνα αυτής της διοργάνωσης.
 
 
Αίγυπτος-Λιθουανία
 
Είναι ένας αγώνας με ξεκάθαρο φαβορί την Λιθουανία, που έχει 4/5 νίκες στις πρεμιέρες. Μοναδική ήττα εκείνη το 2006 απέναντι στην Τουρκία με 76-74. Τρεις φορές αντιμετώπισε αφρικανικές χώρες στην πρώτη αγωνιστική, τις οποίες είχε νικήσει σε ισάριθμες περιπτώσεις, ενώ δέχθηκε λιγότερους από 65 πόντους. Ιδιαίτερα, οι "πράσινοι" δεν έχουν βάλει πάνω από δέκα τρίποντα στα τελευταία 13 ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δύο double-double είχε ο Γιόνας Βαλαντσιούνας στα δύο προηγούμενα τουρνουά. Ο μοναδικός που έχει περισσότερα από το 1994 έως σήμερα, είναι ο Χοσέ Ορτίθ με τρία.
 
Jonas_Valanciunas_2022_by_Augustas_Didzgalvis.jpg
 
Η Αίγυπτος έχει επικρατήσει σε δύο από τα τελευταία 35 παιχνίδια της στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Από το 2014 μετράει πέντε ήττες με περισσότερους από 15 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ έχει εννέα συνεχόμενες ήττες απέναντι σε ευρωπαϊκές ομάδες. Την δεύτερη καλύτερη συγκομιδή πόντων σε αγώνα προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 είχε με τους 42 πόντους στον αγώνα με το Νότιο Σουδάν ο Αμρ Ελγκέντι.
 
 
Καναδάς-Γαλλία
 
Τρία στα τρία έχει η Γαλλία απέναντι στον Καναδά σε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τις δύο από τις τρεις νίκες της να έχουν διαφορά με πέντε ή λιγότερους πόντους. Οι μπλε έχουν δύο νίκες σε τρία ματς στις πρεμιέρες των τελευταίων χρονικά Μουντομπάσκετ, τα οποία είχαν διαφορά με έξι ή λιγότερους πόντους. Κάτι τέτοιο περιμένουμε και στο ματς της Γαλλίας με τον Καναδά φέτος, αφού οι δύο ομάδες είναι πολύ δυνατές και έχουν πολύ ποιοτικό ρόστερ.
 
Μόνο τρεις παίκτες έχουν σκοράρει περισσότερους από 200 πόντους για την Γαλλία στην ιστορία του θεσμού, με τους δύο από τους τρεις να βρίσκονται στην αποστολή για τους φετινούς αγώνες. Είναι ο Νικολάς Μπατούμ με 257 πόντους και ο Εβάν Φουρνιέ με 220 πόντους, ενώ την λίστα κλείνει ο Μπορίς Ντιό με 241 πόντους. 
 
16272169378708.jpg
 
Μόνο μία νίκη σε έντεκα αγώνες σε ομίλους Παγκοσμίου Κυπέλλου και 21 συνεχόμενες ήττες από ευρωπαϊκές ομάδες έχει ο Καναδάς. Η τελευταία χρονικά νίκη για τους "κόκκινους" απέναντι σε ευρωπαική ομάδα ήταν το 1986 με την νίκη τους επί της Ολλανδίας με 96-79. Δεύτερη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου για τον Κέλι Ολίνικ, ο οποίος δεν έχει πανηγυρίσει νίκη ακόμα στον θεσμό με την χώρα του.