Skip to main content

BCL: Η καλή παράδοση της ΑΕΚ εντός έδρας κόντρα στις ισραηλινές ομάδες και το απίστευτο ρεκόρ νικών της Τενερίφης

Η φάση των προημιτελικών του BCL συνεχίζεται με ακόμη τρεις αγώνες την Μεγάλη Τετάρτη (12/4), οπού μπορούν να κριθούν τρία εισιτήρια για το Final 4 της διοργάνωσης. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτά τα παιχνίδια.
 
 
ΑΕΚ-Χάποελ Ιερουσαλήμ
 
Η ΑΕΚ θα υποδεχθεί την Χάποελ Ιερουσαλήμ, την Μεγάλη Τετάρτη (12/4, 17:30), για το δεύτερο παιχνίδι των προημιτελικών του BCL. Στον πρώτο αγώνα, οι Ισραηλινοί νίκησαν τους κιτρινόμαυρους με 64-55 και αν επικρατήσουν σε αυτό το ματς, τότε θα πάρουν το εισιτήριο για το Final 4. Η Ένωση θέλει να ισοφαρίσει την σειρά και να κριθούν όλα στο τρίτο παιχνίδι που θα γίνει στο Ισραήλ.
 
Η ΑΕΚ ηττήθηκε στο προηγούμενο εντός έδρας παιχνίδι του BCL από την Ουνικάχα Μάλαγα με 75-65. Μόνο ακόμη μια φορά της έχει ξανασυμβεί να ηττηθεί σε δύο εντός έδρας ματς, τον Οκτώβριο του 2017, κάτι που φυσικά δεν θέλει να ξαναγίνει. Έχει νικήσει τα δύο τελευταία εντός έδρας ματς απέναντι σε ομάδες από το Ισραήλ, όπως την επικράτηση της επί της Χάποελ Ιερουσαλήμ με 91-78, τον Δεκέμβριο του 2019.
 
ΑΕΚ: Με κόσμο η Χάποελ στα Άνω Λιόσια
 
Οι "κόκκινοι" είναι μια από τις δύο ομάδες που έχουν νικήσει όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια τους στο BCL φέτος, τα οποία συνολικά είναι έξι. Η άλλη ομάδα είναι η Βόννη. Αλλά, δεν έχουν κερδίσει ποτέ πάνω από έξι σερί εκτός έδρας παιχνίδια όπως η γερμανική ομάδα. Προηγούμενο ρεκόρ των "κόκκινων" ήταν τα έξι από τον Οκτώβριο του 2018 και τον Μάρτιο του 2019. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι έχουν δεχθεί κάτω από 70 πόντους στους τελευταίους τέσσερις αγώνες τους.
 
Η ΑΕΚ και η Χάποελ Ιερουσαλήμ είναι δύο από τις πέντε ομάδες με το καλύτερο αμυντικό rating το BCL φέτος. Η ελληνική ομάδα έχει δεχθεί 104.7 πόντους ανά 100 κατοχές (5η καλύτερη ομάδα), ενώ η ισραηλινή ομάδα έχει δεχθεί 101.4 πόντους ανά 100 κατοχές (1η καλύτερη ομάδα).
 
Ο γκαρντ/σμολ φόργουορντ των κιτρινόμαυρων, Κένι Γουίλιαμς είχε σκοράρει 18 πόντους και μάζεψε πέντε ριμπάουντ στο πρώτο παιχνίδι της σειράς των προημιτελικών, κάνοντας την καλύτερη του εμφάνιση σε 14 αγώνες. Ο Αμερικανός παίκτης έχει βάλει περισσότερα τρίποντα από δίποντα στις τελευταίες επτά αναμετρήσεις του BCL.
 
O γκαρντ των "κόκκινων", Καντίν Κάρινγκτον έχει κατά μέσο όρο στα εκτός έδρας παιχνίδια του BCL το 2023, 16.3 πόντους. Εννέα περισσότερους κατά μέσο όρο πόντους από όταν αγωνίζεται στα εντός έδρας ματς (7.3 πόντους). Έχει πάνω από δέκα πόντους στους τελευταίους δέκα εκτός έδρας αγώνες που έχει παίξει στο BCL.
 
Μούρθια-Ουνικάχα Μάλαγα
 
Η Μούρθια θα αγωνιστεί απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα, την Μεγάλη Τετάρτη (12/4, 21:30), με τους "πράσινους" να έχουν κάνει το 1-0 στην σειρά των προημιτελικών, με την εντός έδρας νίκη τους με 83-67.
 
Οι "Universitarios" ηττήθηκαν στον πρώτο αγώνα της σειράς των προημιτελικών, αλλά έχουν να κάνουν συνεχόμενες ήττες από το 2018 (4 συνεχόμενες ήττες, Ιανουάριος-Μάρτιος 2018). Σερί 16 εντός έδρας νικών έχει η Μούρθια και αν επικρατήσει στο επόμενο ρεκόρ, τότε θα ισοφαρίσει το ιστορικό ρεκόρ της Μονακό με τις 17 συνεχόμενες νίκες που διήρκησε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2018.
 
El Unicaja, último escollo para que el UCAM Murcia repita Final Four en la  Champions - La Opinión de Murcia
 
Οι "πράσινοι" επικράτησαν στα πέντε από τα έξι τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια τους στο BCL, ενώ στην σεζόν 2021-2022, είχαν ρεκόρ 2/7 στα ματς μακριά από την έδρα τους. Στα 12/13 εκτός έδρας ματς της Ουνικάχα Μάλαγα φέτος στο BCL, ο μετέπειτα νικητής είχε προηγηθεί από το ημίχρονο.
 
Οι γηπεδούχοι έχουν κερδίσει τα περισσότερα φάουλ στο BCL φέτος με 24.6 ανά παιχνίδι, αλλά έχουν βάλει και τις περισσότερες βολές ανά παιχνίδι κατά μέσο όρο (20.3) με 25.1 προσπάθειες. Το ποσοστό τους επίσης στις βολές είναι το πιο υψηλό με 80.9%.
 
Οι φιλοξενούμενοι παίρνουν τους περισσότερους πόντους από τον πάγκο σε σχέση με κάθε άλλη ομάδα την φετινή σεζόν στο BCL με 51.7% από τους 84.4 πόντους ανά παιχνίδι. Πολύ απλά, οι παίκτες από τον πάγκο δίνουν περισσότερους πόντους σε σχέση με την αρχική πεντάδα (43.6 πόντους ανά παιχνίδι έναντι 40.8 πόντους ανά παιχνίδι).
 
Ο γκαρντ/σμολ φόργουορντ των "πράσινων", Νιχάντ Τζέντοβιτς έχει το μεγαλύτερο PIR ανά παιχνίδι αυτήν την σεζόν με 11.9, κάτι που δεν έχουν κάνει όλοι οι παίκτες με περισσότερα από δύο ματς φέτος. 
 
Μανρέσα-Τενερίφη
 
To πρώτο παιχνίδι της σειράς των προημιτελικών με το remake του περσινού τελικού είχε και πάλι νικήτρια την Τενερίφη με 91-84. Η Μανρέσα θα υποδεχθεί τους "νησιώτες", την Μεγάλη Τετάρτη (12/4, 21:45), για το δεύτερο παιχνίδι της σειράς των "8", 
 
Τρεις σερί ήττες έχουν οι "κόκκινοι", με τις περισσότερες συνεχόμενες ήττες του να είναι τέσσερις (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2020). Τα τελευταία δέκα εντός έδρας ματς των γηπεδούχων στο BCL είχαν διαφορά με δέκα και περισσότερους πόντους. 
 
Η Manresa πάλεψε, η Tenerife πανηγύρισε τη νίκη - Basketball Champions  League - BCL 2023 - FIBA.basketball
 
Οι φιλοξενούμενοι έχουν 21 νίκες στα τελευταία 24 ματς στο BCL, ένα πραγματικά εξαιρετικό ποσοστό, ενώ και οι τρεις ήττες έγιναν εκτός έδρας από άλλες ισπανικές ομάδες. Η πιο πρόσφατη ήττα τους ήταν από την Μούρθια με 82-67.
 
Η Τενερίφη έχει τον μεγαλύτερο ηλικιακό μέσο όρο στην αρχική της πεντάδα (34 χρονών και 8 μηνών), η οποία έχει μεγαλύτερη εμπειρία από κάθε άλλη ομάδα με 291 αγώνες στο BCL. Η Μνρέσα έχει την νεότερη αρχική πεντάδα κατά μέσο όρο (26 χρονών και 11 μηνών).
 
Ο γκαρντ της Μανρέσα, Τζέρικ Χάρντινγκ έβαλε περισσότερους από 20 πόντους στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια στο Champions League. Ο 24χρονος Αμερικανός γκαρντ έχει τον καλύτερο μέσο όρο πόντων για παίκτες με λιγότερα από 30 λεπτά συμμετοχής σε ένα αγώνα (18.9 πόντους, 25 λεπτά ανά αγώνα).
 
Πηγή πληροφοριών: Opta