Skip to main content

Ταπούτος: «Ο Άρης έχει ανάγκη την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη τον Άρη»

Ο Άρης κάνει… θόρυβο, στην επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, κατακτώντας την πρόκριση στους «12» του Eurocup, με τον Team Manager της ομάδας της Θεσσαλονίκης, να μιλά στο EOK WEB Radio για την πορεία των «κίτρινων», το επερχόμενο συναπάντημα με την Προμετέι, αλλά και την παρουσία του Νίκου Γκάλη στο Αλεξάνδρειο και το ματς με την Τρέντο.

Αναλυτικά ο Ταπούτος μίλησε:

Για τη φάση στην οποία βρίσκεται ο Άρης αυτήν τη στιγμή: «Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στην καλύτερη φάση μας από την αρχή της χρονιάς. Ο κόουτς, απ’ την πρώτη μέρα που έχει έρθει στην ομάδα ο κόουτς, σε κάθε ξεκίνημα της αγωνιστικής σεζόν λέει ότι οι δικές του ομάδες και με τον τρόπο που δουλεύουν αρχίζουν και παίζουν αυτό που πραγματικά μπορούν μετά τον Δεκέμβρη-Γενάρη. Παρ’ όλο που είμαστε μια ομάδα που δεν έχει την τύχη με το μέρος της όσον αφορά τα προβλήματα και τους τραυματισμούς, τα παιδιά μπορούν και ανταποκρίνονται πλήρως στις δυσκολίες που έχουν οι συγκεκριμένες συνθήκες, τα συνεχόμενα παιχνίδια, τα ταξίδια, οι δύσκολοι αντίπαλοι που αντιμετωπίζουν. Αυτό φαίνεται απ’ το ότι ο καθένας καλύπτει το κενό του άλλου και γι’ αυτό σε κανένα παιχνίδι δε φάνηκε η απουσία ενός παίκτη».

Για το ότι υπάρχουν συνεχόμενα παιχνίδια και δεν έχουν χρόνο να… χαρούν: «Σίγουρα μέρος της ζωής μας και της συγκεκριμένης δουλειάς που κάνουμε είναι το να χαιρόμαστε φυσικά, αλλά όταν παίζεις ανά 2-3 μέρες παιχνίδια και, μάλιστα, πολύ κρίσιμα, σίγουρα δε μπορείς να σταθείς στις χαρές. Οπότε πρέπει να συνεχίσουμε, να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, να κοιτάξουμε το επόμενο ματς, το οποίο αν το κερδίσουμε πάλι δε θα πανηγυρίσουμε, γιατί μάς περιμένει αμέσως ένα ακόμη δύσκολο παιχνίδι. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο μέχρι και τη διακοπή, ούτως ώστε να βρούμε κάποιες μέρες εκεί να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε».

Για το ότι ο Άρης πλέον κερδίζει και μέσα απ’ την επίθεσή του: «Το κομμάτι άμυνας είναι καθαρά θέμα διάθεσης, θέλησης, ενέργειας. Σίγουρα έχουμε τακτική και συγκεκριμένα πράγματα που παίζουμε στην άμυνα, αλλά αν δεν έχεις τη θέληση και διάθεση να παίξεις άμυνα δε θα παίξεις ποτέ. Η επίθεση είναι κάτι που πρέπει να βγει μέσα από πολλή δουλειά, από συνεργασίες, από αυτοματισμούς και απ’ το ταλέντο των παικτών. Γι’ αυτό το κύριο χαρακτηριστικό μας είναι η άμυνα και τώρα αρχίζει η ομάδα να ρολάρει σωστά την επίθεση, γιατί και όλοι γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους, αλλά και έχουν αφομοιώσει πλήρως το πώς πρέπει να στηθεί η ομάδα και τι πρέπει να κάνει».

Για την επιστροφή του Άρη στην Ευρώπη και το EuroCup: «Ο μεγαλύτερος φόβος της διοίκησης ήταν να μη μπει η ομάδα μέσα οικονομικά, γι’ αυτόν το λόγο ήταν κάπως διατακτική στη αρχή. Αν δε ρισκάρεις, όμως, δε μπορείς να ξέρεις αν θα πετύχεις ή θα αποτύχεις. Οπότε πήραμε αυτήν την απόφαση να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Πιστεύω πως και ο Άρης έχει ανάγκη την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη τον Άρη. Και η Ευρώπη έκανε καλό σ’ εμάς, αλλά κι εμείς κάνουμε καλό στην Ευρώπη και τον ίδιο τον θεσμό στον οποίον παίζουμε. Οπότε θεωρώ πως το εγχείρημα ήταν πετυχημένο και μπορούμε να προχωρήσουμε παραπάνω και όλη αυτή η πορεία ν’ αναγνωριστεί στο τέλος».

Για την επόμενη αντίπαλό τους στο EuroCup, Προμετέι: «Εφόσον προκρίνεσαι στην επόμενη φάση του EuroCup, ξέρεις ότι ο αντίπαλος θα είναι δύσκολος. Αν “ζυγίσουμε” τα “συν” και τα “πλην”, θεωρώ πως αυτήν τη στιγμή ήταν το καλύτερο δυνατό σταύρωμα για ‘μας, γιατί θα παίξουμε σε ουδέτερο γήπεδο και θεωρητικά δε θα υπάρχει κόσμος. Είναι ένας αντίπαλος που σε αυτήν την έδρα, σε σχέση με άλλες ομάδες, πιστεύω ότι μας ταιριάζει καλύτερα. Βέβαια όλο αυτό θα το αναλύσουμε στην πορεία για να δούμε το πώς παίζει και πώς μπορούμε να ματσάρουμε ακριβώς πάνω της, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε. Ένα παιχνίδι είναι, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί».

Για την υποστήριξη απ’ τον κόσμο: «Ο κόσμος δε γύρισε την πλάτη του στην ομάδα ούτε στις δύσκολες μέρες της. Ο συγκεκριμένος κόσμος, χωρίς να θέλω να προσβάλλω την προσπάθεια του ποδοσφαίρου, χαρακτηρίζεται ως μπασκετικός λαός, ξέρει μπάσκετ και ξέρει να αναγνωρίζει κάποια πράγματα. Οπότε χρειάζεται ένα μικρό ερέθισμα για να “ξυπνήσει” και φέτος του το έχουμε δώσει πάρα πολλές φορές, γι’ αυτό και ανταποκρίνεται παρουσιάζοντας αυτό το “θέαμα” σε κάθε παιχνίδι. Το να γεμίζει το γήπεδο σε μη εμπορικά παιχνίδια είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα της ομάδας. Ξέρουμε ότι σε ένα μεγάλο παιχνίδι ο κόσμος θα έρθει ούτως ή άλλως, αλλά το να έχεις 4-4.5 χιλιάδες κόσμο με τον Κολοσσό, την Καρδίτσα, το Λαύριο, δείχνει ότι αυτή η ομάδα βγάζει κάτι καλό προς τα έξω».

Για την παρουσία του Νίκου Γκάλη στο γήπεδο στο ματς με την Τρέντο: «Ήταν ένα έξτρα κίνητρο για τους παίκτες το να παίξουν μπροστά στον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για όλο αυτό που ζήσαμε χθες».

Για την παρουσία και ποδοσφαιριστών του Άρη στις εξέδρες: «Και η ποδοσφαιρική ομάδα όποτε μπορεί έρχεται σ’ εμάς, αλλά κι εμείς όποτε μπορούμε πηγαίνουμε σ’ αυτούς. Προσπαθούμε να δείξουμε μια ενότητα της ομάδας προς τα έξω, γιατί ο Άρης είναι “ένα”, οπότε πρέπει τα τμήματα να αλληλοστηρίζονται και το ένα να χαίρεται με τη χαρά του άλλου».

Για τους στόχους του Άρη: «Δε μπορούμε να οριοθετήσουμε στόχους. Εφόσον τώρα είμαστε 4οι στο πρωτάθλημα, ο στόχος μας είναι να μην πέσουμε από αυτήν τη θέση και φυσικά να κοιτάξουμε κάπου παραπάνω. Από ‘κει και πέρα, τι θα πετύχουμε και τι θα γίνει κανείς δεν το ξέρει. Πρέπει να κοιτάξουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, όπως ακόμη και στο Κύπελλο θέλουμε ν’ αντιμετωπίζουμε κάθε ματς ξεχωριστά».