Skip to main content

Μπαρτζώκας: «Σημαντικός παίκτης ο Κάνααν, αλλά θέλαμε δίπλα στον Γουόκαπ έναν παίκτη και με δημιουργία, όχι μόνο εκτέλεση»

Στο «Protas Hoop Lab» βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο Γιώργος Μπαρτζώκας, με τον προπονητή του Ολυμπιακού να δίνει… λάμψη Ευρωλίγκας στο καμπ της ομάδας της Βούλας.

Ο Μπαρτζώκας δεν έκρυψε την επιθυμία του να δει και πάλι τον Βεζένκοβ στα ερυθρόλευκα, αλλά δεν αποκάλυψε την βασική πεντάδα των ερυθρολεύκων για την επόμενη σεζόν « Να ολοκληρώσουμε πρώτα τις κινήσεις μας και μετά θα αποφασίσω» είπε, για να ξεκαθαρίσει έτσι ότι το ρόστερ δεν έχει ολοκληρωθεί. Όσον αφορά τον παίκτη που θα επέλεγε από το ρόστερ του Παναθηναϊκού, αυτός δεν είναι άλλος από τον Κέντρικ Ναν.

Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε την ομιλία του με την περιγραφή των χαρακτηριστικών του πετυχημένου αθλητή και τι ψάχνει να βρει στους παίκτες για να τους εμπιστευτεί, τονίζοντας πως το σημαντικότερο είναι η γλώσσα σώματος του αθλητή που εξετάζει διότι η νοοτροπία και η συμπεριφορά είναι ότι πιο σπουδαίο για την λειτουργία μιας ομάδας.  

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην Εθνική ομάδα και στην μάχη που ξεκινά, για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Είναι ότι πιο σημαντικό για το μπάσκετ, διότι κάθε της επιτυχία μπορεί να κάνει το άθλημα μας πιο δημοφιλές και να φέρεις νέα παιδιά στο γήπεδο»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας απάντησε και σε πλήθος ερωτήσεων που του έκαναν τα παιδιά του καμπ του Πρωτέα.

Αναφορικά με το τι είναι σημαντικότερο, η σκληρή δουλειά ή το ταλέντο, ο Μπαρτζώκας τόνισε πως, δυστυχώς η σκληρή δουλειά δεν μπορεί να ξεπεράσει το ταλέντο. Χρειάζονται και  τα δύο για να φτάσεις ψηλά. Ίσως χρειάζεται 51 ταλέντο 49 δουλειά διότι και οι παίκτες με την σωστή νοοτροπία είναι επίσης δυσεύρετοι.

Σε ερώτηση για το ποιους παίκτες θα επέλεγε στην κορυφαία πεντάδα της Ευρωλίγκας, διάλεξε τους Γουόκαπ, Ναν, Παπανικολάου, Ταβάρες αλλά και τον Σάσα Βεζένκοβ.

Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο σχολείο και το μπάσκετ για ένα παιδί, θα επέλεγε χωρίς δεύτερη σκέψη την εκπαίδευση, ενώ αναφορικά με τον καλύτερο προπονητή που αντιμετώπισε ποτέ, τόνισε πως στο επίπεδο της Ευρωλίγκα υπάρχουν μόνο εξαιρετικοί προπονητές που αξίζουν όλοι τους σεβασμό. Αν θα πρέπει να ξεχωρίσει κάποιον αυτός θα είναι δικαιωματικά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τις εννέα Ευρωλίγκες που έχει κατακτήσει.

Ο Μπαρτζώκας διάλεξε τον Τόμας Γουόκαπ ως τον πιο coachable παίκτης που είχε στην καριέρα του, ενώ αν έπρεπε να διαλέξει ένα παίκτη από τον Παναθηναϊκό που θα τον ήθελε στην ομάδα του αυτός είναι ο Κέντρικ Ναν, τον οποίο είχε πλησιάσει πέρυσι πρώτος Ολυμπιακός αλλά  τον πήρε τελικά στην μέση της σεζόν ο μεγάλος αντίπαλος των ερυθρολεύκων.

Ο αντίπαλος που ο προπονητής του Ολυμπιακού θεωρεί πως δυσκόλεψε περισσότερο την άμυνα του ήταν ο Γουέστμπρουκ όταν τον είχε αντιμετωπίσει με την Μπαρτσελόνα, ενώ σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε πως προτιμά να παίζει εκτός έδρας, παρά εντός, διότι είναι μοναδικό το συναίσθημα να κάνεις το κοινό εκτός έδρας να σωπαίνει.

Ο Μπαρτζώκας τόνισε πως οι προπονητές διαχειρίζονται πιο δύσκολα την ήττα, γιατί τους απασχολεί το τι πήγε λάθος και τι πρέπει να διορθώσουν. Επιπλέον πρέπει να αποφορτίσουν τους αθλητές για να συνέλθουν και να προχωρήσουν, ενώ οι  φίλαθλοι και οι οπαδοί είναι σημαντικοί για μια ομάδα, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα, πολλές φορές οι συμπεριφορές ξεπερνούν τα όρια. Είναι σπουδαίο μέσω της παιδείας να βελτιωθούν αυτές οι συμπεριφορές.

Τέλος, αναφορικά με τον Αϊζάια Κάνααν, ο Μπαρτζώκας υποστήριξε πως ήταν σημαντικός παίκτης για την ομάδα μας, αλλά δεν τον κράτησε διότι ήθελε δίπλα στον Γουόκαπ ένα παίκτη με δημιουργία και όχι μόνο εκτέλεση.