Skip to main content

Μιλγουόκι Μπακς: Ανοίγουν το δρόμο για την υπεράσπιση του τίτλου

Το “Shot Clock” εξηγεί μέσα από μια κατατοπιστική ανάλυση γιατί η παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι και πάλι το φαβορί στην Ανατολή.

Το ΝΒΑ ξεκινά και φυσικά το σημαντικότερο ματς της πρώτης ημέρας δε μπορεί να είναι άλλο από αυτό των πρωταθλητών Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο απέναντι στους Νετς του Kevin Durant και του James Harden, ματς που θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και το ζευγάρι των τελικών της Ανατολής.

Σίγουρα, οι Μπακς πλέον δεν έχουν το άγχος του να αποδείξουν πόσο καλοί είναι, αλλά είναι δεδομένο ότι ο coach Bud και η ομάδα του θα μπουν στη σεζόν με στόχο να κατακτήσουν εκ νέου το πρωτάθλημα. Οι αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ δεν είναι μεγάλες, αλλά είναι σημαντικές προς το καλύτερο και εμείς θα αναλύσουμε τα βασικά στοιχεία που κάνουν τους Bucks το φαβορί στην Ανατολή για φέτος.

#1 Η χημεία της ομάδας

Η ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα πέρσι στην ουσία επέστρεψε για τη φετινή χρονιά με μικρές αλλαγές. Η μοναδική ίσως πραγματική απώλεια ήταν ο PJ Tucker που πήγε στο Μαιάμι, αλλά παρά το γεγονός ότι ήταν κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία, το κενό του μπορεί να καλυφθεί. Εξ’ άλλου, ο βετεράνος forward είναι ένας παίκτης που πλέον στην επίθεση προσφέρει ελάχιστα. Έτσι, οι βασικοί μοχλοί της ομάδας είναι πίσω και το star level δένει σε εντυπωσιακό βαθμό με τους ρολίστες σε ένα ρόστερ που έχει τα πάντα: spacing, ικανότητα να τρέξει, closers, παίκτες με προσωπικότητα, ικανότατους αμυντικούς. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκονται σε παίκτες που παίζουν χρόνια μαζί, υπό υις οδηγίες του ίδιου κόουτς κάνει τους Μπακς τρομακτικούς.

#2 Το βάθος στο ρόστερ

Ας ρίξουμε μια ματιά στο depth chart των Bucks:

β1

Όπως βλέπουμε το ρόστερ των Μπακς αποτελείται από έναν top-5 παίκτη στη λίγκα (Γιάννης) που πλαισιώνεται από δύο all-star level παίκτες στο πρόσωπο των Μίντλετον και Τζρου, ενώ η πεντάδα κλείνει με δύο εξαιρετικούς ρολίστες, τον DiVincenzo και τον Lopez. Το κενό στον αναπληρωματικό άσσο καλύφθηκε με τον εξαιρετικό σε αυτό το ρόλο George Hill, ο Semi Ojeleye ήρθε να φέρει σκληράδα και αθλητικότητα, ενώ ο Grayson Allen είναι μια εξαιρετική προσθήκη καια αναβάθμιση σε σχέση με τον Forbes. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι Portis, Connaughton, δύο
από τους καλύτερους παγκίτες της λίγκας ανανεώσαν, ενώ ο υγιής Rodney Hood μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα για την ομάδα του Wisconsin.

Το payroll της ομάδας είναι μεν μέσα στο φόρο πολυτελείας, αλλά κανένα συμβόλαιο μάλλον δεν είναι υπερβολικό για τα δεδομένα του:

β2

Με αυτή την έννοια, οι Bucks έχουν κλειδώσει το ρόστερ τους και δεν αναμένονται κινήσεις.

Πρόκειται για ένα ρόστερ με βάθος, πολυεπίπεδη προσέγγιση σε σχήματα και τρόπους αντιμετώπισης καταστάσεων και αυτό είναι κάτι που δίνει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να είναι ξανά στο κυνήγι του πρωταθλήματος.

giannis543643

#3 Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Εδώ τα λόγια περισσεύουν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, ο κορυφαίος στη θέση του και μετά το φανταστικό του performance στα πλέι οφ πέρσι η αυτοπεποίθησή του είναι πολύ ψηλά. Ο Γιάννης καθορίζει τα ματς και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην άμυνα παρέχει με μοναδικό τρόπο τη δυνατότητα αλλαγής στα σκριν στην pick and roll άμυνα, ενώ είναι ένας από τους καλύτερους weak side defenders στη λίγκα. Επιθετικά, αν το σουτ του είναι όπως μας έδειξε στην preseason, μιλάμε απλά για τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Τόσο απλά.

#4 Πολυεπίπεδο παιχνίδι

Για να κατανοήσουμε πόσο ποιοτική ομάδα είναι οι Bucks σε μπασκετικό επίπεδο θα πρέπει να δούμε κάποιους αριθμούς που εξηγούν το πώς κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα ενώ στα πλέι οφ ήταν χειρότεροι από τη Regular season. Στην περσινή κανονική περίοδο είχαμε δει μια ομάδα εξωπραγματικά καλή επιθετικά, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα, όπου βλέπουμε πόσο ψηλά ήταν οι Bucks σε όλες τις κατηγορίες efficiency από κάθε σημείο του γηπέδου. Οι αριθμοί δίπλα στα ποσοστά δείχνουν το ranking στο NBA. Η ομάδα του Bud ήταν 5η σε eFG%, 6η σε τρίποντα και 3η στα τελειώματα κάτω από τη μπασκέτα, παίζοντας ουσιαστικό και αποτελεσματικό μπάσκετ.

β3

Κι όμως, αυτή η ομάδα στα Play off μπήκε σε παρατεταμένο shooting slump με αποτέλεσμα η επίθεση της να πέσει κατά 3 πόντους (!) σε offensive rating (10η στα play off), ενώ σούταρε μόλις 33% για τρεις, με διαφορά η χειρότερη ομάδα στα τελευταία στάδια των play off. Την ίδια στιγμή, οι άστοχες βολές του Γιάννη έριχναν ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα της επίθεσης, κάνοντας τους Bucks να είναι τελευταίοι στη λίγκα (!) σε free throw rate.

Τότε πώς τα κατάφεραν είναι ένα ερώτημα που σίγουρα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: Η απάντηση κρύβεται στην εντυπωσιακή άμυνα τους που έγινε ακόμη καλύτερη στα πλέι οφ. Τα μακριά χέρια του Γιάννη και η αμυντική σπουδαιότητα του Holiday δέθηκαν με ένα πανέξυπνο πλάνο του coach Budenholzer που είχε ως στόχους:

1. Να μην γίνονται φάουλ στον αντίπαλο. Οι Bucks είχαν το καλύτερο opponent free throw rate στα πλέι οφ, ένα στατιστικό που μετρά πόσες βολές έρχινε ο αντίπαλος ανά 100 κατοχές.

2. Να μη μπορεί ο αντίπαλος να προσεγγίσει τη ρακέτα. Έτσι, οι Bucks έπαιρναν από τον αντίπαλο το πιο αποτελεσματικό σουτ στο μπάσκετ.

3. Επένδυαν στο αμυντικό ριμπάουντ, ώστε να μη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στους αντιπάλους.

Μιλάμε λοιπόν για μια ομάδα που από κορυφαία επίθεση στη κανονική περίοδο, πήρε το πρωτάθλημα εξαιτίας της εξαιρετικής σε σχεδιασμό και υλοποίηση άμυνάς της.

Επίλογος

Αν λοιπόν ισχύει ένας κανόνας ότι οι ομάδες με χημεία, βάθος στο ρόστερ, διακριτούς ρόλους, μεγάλους παίκτες και εξαιρετική προσαρμοστικότητα στο παιχνίδι είναι οι ομάδες που κερδίζουν, τότε οι Bucks έχουν ότι χρειάζεται για να ξεκινήσουν τη σεζόν με ένα στόχο: το repeat.

*Τα στατιστικά είναι από: https://cleaningtheglass.com/ "

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook