Skip to main content

L.A. Clippers vs L.A. Lakers: Ποιος διοικεί αυτή την πόλη;

Το «Shot Clock» ρισκάρει μια head to head σύγκριση των δύο ομάδων του Λος Άντζελες και βγάζει τα πρώτα συμπεράσματα από τις κινήσεις τους

Πάει καιρός απο τότε που ο Patrick Beverley δήλωνε ότι η πόλη του LA ανήκει στους Clippers. Απο τότε μεσολάβησε μια μεγάλη αποτυχία των Clippers στα play off - παρέα με μια αλλαγή προπονητή - και ένα πρωτάθλημα για τους Lakers μετά το καταπληκτικό σερί τους στο Bubble. Εμείς ως Shot Clock παίρνουμε το ρίσκο να κάνουμε μια head to head σύγκριση των ομάδων του LA ενόψει της νέας σεζόν και να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα - που φυσικά μπορεί να αλλάξουν εν μέσω της φετινής εντυπωσιακά ισορροπημένης free agency.

LDN L WHICKER 0730 01 1

Οι Lakers έχασαν τη δημιουργικότητα και το leadership του Rajon Rondo , ο οποίος πήγε στην Ατλάντα έναντι 15 εκ. για δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, έχασαν τον Danny Green, Javale McGee και τον Dwight Howard. Κι όμως, οι κινήσεις τους στη free agency ήταν εξαιρετικές. Το κενό του Danny Green καλύπτεται απο τον Wes Matthews, ο οποίος είναι μάλλον αναβάθμιση σε σχέση με τον Green. Ο Μatthews σούταρε 40% στα φετινά πλέι οφ στο τρίποντο, ενώ αθλητικά είναι σε καλύτερη κατάσταση απο τον Green και φαίνεται εξαιρετικό φιτ για τον coach Vogel. Ο Schroeder είναι κάτι τελείως διαφορετικό απο τον Rondo, ωστόσο είναι ο παίκτης που έλειπε απο τους Lakers: η ικανότητα του ως pick and roll scorer και η δεδομένη του δυνατότητα να σκοράρει αλλά και να δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα έλειπε απο τους Lakers, οι οποίοι προσπάθησαν να καλύψουν το κενό αυτό με τον Dion Waiters. Σαφώς, αυτό ήταν αδύνατον. Πλέον με τον Schroeder είναι σε θέση να καλύψουν τη θέση του combo guard με έναν εκ των καλύτερων 6th player σε ολόκληρη τη λίγκα.

rajon rondo

Ένα βασικό ερώτημα είναι πώς θα καλυφθεί το κενό στο playmaking που άφησε ο Rajon Rondo. Εδώ η απάντηση απο τους Lakers έρχεται με τον πιο μπασκετικό versatile τρόπο: η δημιουργία του Schroeder είναι καλή, αλλά σε καμία περίπτωση κοντά στου Rondo. Όμως, οι Lakers πήραν τον Mark Gasol, έναν απο τους καλύτερους big man passer που έχουν υπάρξει, ενώ ο Harrell την περσινή σεζόν έδειξε μερικά εξαιρετικά στοιχεία ως δημιουργός μετά την πάσα που δέχεται στο pick and roll. Όχι, σε καμία περίπτωση στα επίπεδα ενός παίκτη όπως ο Draymond Green, αλλά το 10% ast% είναι αρκετά καλό για τη θέση του. Η απάντηση λοιπόν των Lakers σε αυτό το επίπεδο έρχεται πολυεπίπεδα, ενώ στην ομάδα υπάρχει ο παίκτης με το υψηλότερο μπασκετικό IQ στην ιστορία: ο LeBron James. Το κενό του Dwight Howard ίσως είναι το πιο δύσκολο να καλυφθεί. Ο D12 έδωσε στους Lakers μια εντυπωσιακά καλή defensive line up. Όπως έχουμε ξαναγράψει η τριάδα James AD και Howard σημείωσαν το χαμηλότερο defensive rating στην ιστορία του αθλήματος απο οποιαδήποτε άλλη τριάδα, ενώ η ικανότητα του Howard να είναι ο παίκτης που μπορεί να τα βάζει με το Νίκολα Γιόκιτς, αλλά να βγαίνει και στην περιφέρεια σε μια άμυνα με αλλαγές είναι μη αναπληρώσιμη. Ο Harell θα προσπαθήσει να καλύψει αυτό το κενό, ενώ είναι πολύ καλύτερος επιθετικά, ενώ ο Mark θα είναι ο παίκτης που θα παίξει το ρόλο του Defensive anchor, ρόλος που του πάει σε αυτό το σημείο της καριέρας του. Έχει αναβαθμιστεί η ρακέτα των Lakers; Overall, η απάντηση είναι ναι. Χάνονται σημαντικά στοιχεία απο την απουσία του Howard, αλλά όταν αντικαθιστάς Howard και McGee για Harrell και Gasol είσαι οπωσδήποτε κερδισμένος.

harrel beverley

Οι Los Angeles Clippers, το μεγάλο φαβορί της περσινής σεζόν, άλλαξαν αμέσως μετά το αγωνιστικό βατερλώ τους, προπονητή. Πλέον, ο Ty Lue είναι ο προπονητής που ευελπιστούν να τους οδηγήσει στο πρωτάθλημα. Οι κινήσεις τους στην off season ήταν μικρές, αλλά ουσιαστικές. Έχασαν τον Harrel, αλλά ενώ όλοι στην λίγκα ήταν σοκαρισμένοι, αυτοί απάντησαν με αναβάθμιση στην ίδια θέση. Η προσθήκη του Serge Ibaka στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του είναι εξαιρετική και δένει την άμυνα των Clippers. Ο Ibaka είναι ασύγκριτα καλύτερος αμυντικός απο τον Ηarrell, ενώ είναι ικανός να ανοίξει το γήπεδο κάτι στο οποίο παρουσίαζαν τεράστιο πρόβλημα οι Clippers πέρσι καθώς Zubac και Harrell δεν ήταν ιδιαίτερα απειλητικοί   απο την περιφέρεια. Στην περιφέρεια, αντικατέστησαν τον Shamet, με τον Luke Kennard. O Luke Kennard είναι αρκετά καλύτερος παίκτης overall απο τον Shamet, ενώ είναι εξίσου καλός σουτέρ. Ποιό είναι λοιπόν το πρόβλημα των Clippers; Αυτό που ήταν και πέρσι: η έλλειψη ενός ικανού floor general πόνεσε πάρα πολύ την ομάδα του Leonard και μέχρι στιγμής αυτό το κενό παραμένει εκεί. Και είναι τόσο μεγάλο που βάζει ταβάνι στις  απαιτήσεις των φίλων της ομάδας για ένα πρωτάθλημα. Μπορούν να το καλύψουν; Αυτό είναι ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί άμεσα. Και όταν απαντηθεί, τότε μπορεί οι Clippers να ξαναείναι οι τελικοί νικητές στη μάχη του LA.

Overall

Οι Clippers αναβαθμίστηκαν. Σκλήρηναν και άλλο, ενώ έφτιαξαν και το spacing τους. Το κενό όμως παραμένει. Η έλλειψη ενός ικανού floor general είναι ικανή να τους κοστίσει τα πάντα. Απο την άλλη, οι Lakers έχασαν σημαντικά κομμάτια του παζλ του πρωταθλήματος. Ειδικά ορισμένα στοιχεία στο παιχνίδι του Rondo και στο αμυντικό κομμάτι του Dwight Howard θα τους πάρει καιρό να τα επιλύσουν μέσω της χημείας τους. Συνολικά όμως, το ρόστερ τους αναβαθμιστήκε. Και όταν οι πρωταθλητές αναβαθμίζονται σε σκορ και playmaking τα πράγματα είναι δυσκολότερα για όποιον θέλει να τους εκθρονίσει.

Οι LA Lakers είναι οι προσωρινοί νικητές της μάχης του LA, όμως όλα θα κριθούνε μέσα στη σεζόν - που ούτως ή αλλως, αναμένεται καυτή.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook