Skip to main content

Shot Clock - Η επιστροφή των δυνατών ντέρμπι είναι γεγονός

Το «Shot Clock» γράφει τα συμπεράσματα του από το παιχνίδι του ΣΕΦ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Το ντέρμπι της Δευτέρας (30/10) ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ δεν έκρινε πολλά πράγματα βαθμολογικά. Κι όμως, οι δύο ομάδες το ήθελαν πάρα πολύ, ώστε να εξασφαλίσουν ηρεμία και χρόνο μπροστά στη δύσκολη και απαιτητική συνέχεια που έχουν και οι δύο. Με τους πράσινους να επικρατούν, πριν από οποιαδήποτε ανάλυση, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι κάτι που ήδη γνωρίζαμε: ο ΠΑΟ έχει επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο και έτσι το τρομερό σερί νικών του Ολυμπιακού δε μπορεί να αποτελεί πια κανόνα. Οι δύο ομάδες θα δώσουν και άλλες μάχες στη συνέχεια τη σεζόν και το ελληνικό μπάσκετ –αν συνυπολογίσουμε την άνοδο του επιπέδου στην Basket League- ζει μια χρονιά ανταγωνισμού και ποιότητας που ελπίζουμε να είναι ο κανόνας για τα χρόνια που έρχονται.

Κέρδισε ο καλύτερος

Με τη νίκη του Παναθηναϊκού δε σημαίνει ότι ο ΟΣΦΠ έγινε κακή ομάδα, ούτε ότι αυτός έσβησε τα προβλήματά του. Όμως, η νίκη του ΠΑΟ έχει την ξεκάθαρη σφραγίδα του προπονητή του, με τον Αταμάν να είναι ο καθοριστικός παράγοντας της νίκης. Οι επιλογές του ήταν ολόσωστες πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων, μιας και οι καμπάνες που είχαν προειδοποιήσει από πριν έγιναν πράξη με τον Αταμάν να αφήνει εκτός αποστολής τον καλοπληρωμένο Λούκα Βιλντόσα. Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ελέγξει το ρυθμό, πράγμα που κατάφερε εξ’ ολοκλήρου με κεντρικούς άξονες την πίεση πάνω στη μπάλα και την αποφυγή λαθών στην επίθεση. Έτσι, ο ΠΑΟ οδήγησε τον ΟΣΦΠ σε 12 λάθη, 11 εκ των οποίων ήταν κλεψίματα, σκοράροντας 18 πόντους στο transition. Αμυντικά, παρά τα προβλήματα σε όλα τα ματς του ως τώρα, εμφανίστηκε πολύ συγκεντρωμένος στην transition άμυνα, γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική παρουσία των Χουάντσο, Γκραντ, Μήτογλου σε αυτόν τον τομέα.

Overdribbling: να λυθεί πριν γίνει ζήτημα

Ενώ ο ΠΑΟ έκανε το πιο συγκεντρωμένο παιχνίδι του τακτικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ματς με την Αρμάνι, να ξανά εμφανίζεται. Ο Τόμας Γουόκαπ, παίζει στα «κόκκινα»…από πέρσι, δεν ξεκουράζεται ποτέ και πλέον συχνά πυκνά εμφανίζει στοιχεία τα οποία δεν μας έχει συνηθίσει και δεν αντιστοιχούν στον τρόπο παιχνιδιού του. Στο χθεσινό ματς ο Γουόκαπ καθυστερούσε υπερβολικά να δημιουργήσει και να τρέξει την επίθεση της ομάδας του και τα 32 λεπτά ίσως κράτησαν πίσω τον Ολυμπιακό. Φυσικά, μιλάμε για έναν παίκτη της ελίτ, αλλά σε μια τόσο κακή βραδιά τα λεπτά του δε θα έπρεπε να ξεπεράσουν τα 17-18 & ίσως να ήταν ευκαιρία η ομάδα του Ολυμπιακού να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο να παίζει χωρίς να εξαρτάται από αυτόν. Όπως και στο ματς με τη Μπαρτσελόνα, ο Γουόκαπ σούταρε υπό κακές προϋποθέσεις στο τέλος του χρόνου της επίθεσης, χρονική στιγμή που η μπάλα σίγουρα δε πρέπει να είναι στα χέρια του. Όσο περισσότερο δημιουργεί, τόσο καλύτερος είναι ο Ολυμπιακός.

Ο Αταμάν ήταν ο νικητής του πάγκου

Ο ΠΑΟ εξ’ αρχής είχε μια εξαιρετική στρατηγική που στόχευε στο να αναδείξει τις αδυναμίες του ερυθρόλευκου ρόστερ. Ο Αταμάν κατάφερε να εκθέσει εξαιρετικά τα δυο σοβαρότερα προβλήματα του ΟΣΦΠ:

- την έλλειψη μεγέθους και αθλητικοτητας από τις θέσεις «3» και πάνω. Πολλοί μπερδεύονται και ερμηνεύουν την παρουσία των Φαλ, Μιλουτίνοβ ως ικανή συνθήκη για να μπορεί μια ομάδα να έχει μέγεθος. Η παρουσία των ψηλών είναι αναγκαία συνθήκη, όμως η άλλη όψη του νομίσματος είναι η παρουσία αθλητικών παικτών, με μάκρος που μικραίνουν το γήπεδο προς κάθε κατεύθυνση, δίνοντας την ευκαιρία για πιο ευέλικτα σχήματα και προσαρμογές. Ο ΟΣΦΠ δεν έχει –πλην του Παπ και ίσως δυνητικά του Μπραζντέικις- παίκτες που μπορούν να παίξουν σε δύο θέσεις (3/4,4/5) χωρίς η ομάδα να χάνει σε χαρακτηριστικά. Αυτό, ο Αταμάν το εξέθεσε με τους Χουάντσο και Μήτογλου, η Μπαρτσελόνα με όλους τους παίκτες της από το «3» και πάνω και η Αρμάνι με τον Βόιγκτμαν να οργιάζει με 6 ασίστ από το low post παίζοντας στο «4».

- τη στατικότητα στην επίθεση & το παθητικό overdribbling του Γουόκαπ, που είναι κάτι που έχει εμφανιστεί φέτος και αναλύσαμε πιο πάνω.

Φυσικά, για τον Ολυμπιακό μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά διδακτικό ματς, μιας και όταν χάνεται ένα ματς που δεν έχεις αγωνιστεί ικανοποιητικά με τον αντίπαλο να αναδεικνύει αδυναμίες σου, σημαίνει πως μπορείς να δουλέψεις πάνω σε αυτά τα στοιχεία.

Ο MVP του αγώνα, η σταθερά και οι διασωθέντες

Όταν μιλάμε για τον MVP του αγώνα, υπάρχει μόνο μια υποψηφιότητα. Μπορεί ο Χουάντσο να ήταν εξαιρετικός, αλλά ο Μήτογλου ήταν από άλλο πλανήτη κάνοντας το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του με 20 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 μπλοκ. Ήταν ο παίκτης που ουσιαστικά άλλαξε το συσχετισμό μέσα στο παρκέ με την ικανότητα του να αμύνεται και να επιτίθεται από έξω προς τα μέσα και το αντίστροφο. Ο Χουάντσο, έδειξε ότι είναι ένας από τους ικανότερους και πιο versatile αμυντικούς στην Ευρώπη και η επιλογή του Αταμάν να τον βάλει πάνω στον Γκος  άλλαξε την ροή της επίθεσης του Ολυμπιακού, κάνοντας την ακόμη πιο δυσλειτουργική. Ο Γκραντ για άλλο ένα παιχνίδι ήταν η σταθερά του ΠΑΟ, ενώ για τον Ολυμπιακό ήταν ο Γκος, ο Κάνααν και έπειτα…μια κακή μέρα, με το 4/16 βολές να μιλά από μόνο του.

Τα φετινά ντέρμπι αναμένονται συναρπαστικά και μετά την εμφατική νίκη του Ολυμπιακού στο σουπερ καπ, τα επόμενα δύο είχαν μια αίγλη υψηλού ανταγωνισμού. Ας ελπίσουμε σε ακόμη καλύτερη συνέχεια.