Skip to main content

Shot Clock - Δύο νίκες καθαρές και αναγκαίες

Το «Shot Clock» γράφει για το ελληνικό 2Χ2 στην Euroleague και τις νίκες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού επί Αναντολού Εφές και Μπασκόνια αντίστοιχα, πριν το μεταξύ τους ντέρμπι.

Ολυμπιακός και Παναθηναικός αντιμετώπισαν Εφες και Μπασκόνια σε δύο αγώνες για την 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκας με σαφέστατο και αναγκαίο στόχο τη νίκη. Τελικά, οι «αιώνιοι» πριν το μεταξύ τους ντέρμπι για την Basket League, πήραν τη νίκη στα παιχνίδια τους και στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε μερικά βασικά στοιχεία-συμπεράσματα από αυτές τις αναμετρήσεις.

Ο Ολυμπιακός βρίσκει ρυθμό στην επίθεση

Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, ο Ολυμπιακός έδειξε να θυμίζει τον παλιό του εαυτό στην επίθεση. Οι ερυθρόλευκοι, χωρίς να πιάσουν σπουδαία απόδοση, είχαν εξαιρετικά διαστήματα και αυτά αρκούσαν για να επιβληθούν εύκολα απέναντι στην Εφές. Το πρώτο ημίχρονο βρήκε την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να επικρατεί με 32-25, με βάση την εξαιρετική άμυνά του. Όμως, το 3ο δεκάλπετο θύμησε για τα καλά τον περσινό Ολυμπιακό που κυριάρχησε, άνοιξε το γήπεδο, ευστόχησε σε τρίποντα και τελικά έφτιαξε μια μεγάλη διαφορά. Οι 21 ασίστ για 10 λάθη μιλούν από μόνες τους, ενώ δημιουργικά ξεχώρισαν ξανά οι Γουόκαπ, Γκος, Παπανικολάου που μαζί είχαν 13 ασίστ.

Ο Παπανικολάου βρίσκει ρυθμό

Σε προηγούμενο άρθρο μας ασκήσαμε δίκαιη κριτική στον Κώστα Παπανικολάου για το μέτριο ξεκίνημά του στη σεζόν. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού βρίσκει ρυθμό, το να παίζει στο «4» θα έλεγε κανείς ότι του πάει πολύ και τελείωσε το ματς με 14 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ! Ο Παπανικολάου, όταν παίζει στα στάνταρ του – τα οποία είναι αντικειμενικά υψηλά- κάνει τον Ολυμπιακό να μοιάζει με ομάδα που έχει πάντα...έναν έξτρα παίκτη σε κάθε τομέα. Έναν έξτρα σουτέρ, έναν έξτρα δημιουργό, έναν έξτρα ριμπάουντερ. Αυτό οφείλεται στο ότι μπορεί να τα κάνει όλα σε υψηλό επίπεδο.

Κάναν και Πίτερς, παράγοντες spacing και σταθερότητας

Οι δύο Αμερικάνοι σουτέρ του Ολυμπιακού έχουν ξεκινήσει καταπληκτικά τη σεζόν. Απέναντι στην Εφές ο Κάναν είχε 10 πόντους με 4/7 σουτ και 2 τρίποντα, ενώ ο Πίτερς είχε 12 πόντους με 9 σουτ και 2 τρίποντα. Οι δύο παίκτες φαίνονται άνετοι στο σύστημα του προπονητή τους, απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του, παρέχουν spacing και κάνουν τη σκέψη να δωθεί βοήθεια από τον παίκτη τους εφιάλτη σουτάροντας και οι δύο πάνω από 40% στα τρίποντα!

Ο Παναθηναικός κέρδισε σε ένα ματς ζωής και θανάτου

Ο ΠΑΟ χρειαζόταν επειγόντως μια νίκη για όλους τους λόγους του κόσμου: αγωνιστικούς, πνευματικούς και ισορροπίας. Η Μπασκόνια, των συνεχόμενων ηττών, του προπονητή που ίσως απολυθεί και των 8 διαθέσιμων παικτών έμοιαζε εξ’αρχής το αναγκαίο -εύκολο- εμπόδιο που πρέπει η ομάδα του Αταμάν να ξεπεράσει. Και έτσι και έγινε! Οι πράσινοι δεν έπιασαν υψηλά επίπεδα απόδοσης, όμως με πρωταγωνιστές τους Μήτογλου και Λεσόρ που σκόραραν 23 πόντους έκαστος κατάφεραν να κερδίσουν και να κερδίσουν χρόνο, κάτι που είναι αναγκαίο για μια καινούρια ομάδα.

Η τρανζίσιον άμυνα και η επιθετική δημιουργία παρουσιάζουν ζητήματα

Η νίκη απέναντι στους Βάσκους, δε μπορεί και δε πρέπει να κρύψει κάτω από το χαλάκι τα προβλήματα που έχουν στο πρώτο διάστημα της σεζόν οι πράσινοι. Η τρανζίσιον άμυνα του ΠΑΟ παρουσιάζει ζητήματα, ενώ επιθετικά και πάλι είχε 15 ασίστ για 13 λάθη σε ένα ματς που το σκοράρισμα ήταν κυρίως υπόθεση των iso καταστάσεων. Ο ΠΑΟ έχει ανάγκη την καλύτερη παρουσία του Λούκα Βιλντόζα, ο οποίος περιορίστηκε στα 10 λεπτά από τον Αταμάν. Μάλιστα, οι δηλώσεις του Τούρκου προπονητή «χρειαζόμαστε έναν έξτρα χειριστή δίπλα στο Σλούκα», δε μπορεί παρά να είναι καμπανάκι για τον Αργεντίνο σταρ.

Και τώρα οι δύο τους

Φέτος θα χορτάσουμε ντέρμπι αιωνιών! Τη Δευτέρα παίζεται κιόλας το 3ο μεταξύ τους παιχνίδι για τη σεζόν με τον ΟΣΦΠ να έχει επικρατήσει στα πρώτα δύο. Το ματς κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι ωστόσο με τις δύο ομάδες να θέλουν τη νίκη για να κάνουν ένα βήμα για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και κατ’επέκταση στους τελικούς. Αναμένεται μια δυνατή μάχη, με τον Ντίνο Μήτογλου να αλλάζει σαφώς το συσχετισμό, δίνοντας έναν πονοκέφαλο στον κόουτς Μπαρτζώκα, με τον Ολυμπιακό ωστόσο να παραμένει η ομάδα που φαίνεται να πατάει καλύτερα ως τώρα στη σεζόν.