Skip to main content

Μία 12άδα top rookies στην Ευρώπη την νέα σεζόν (pt1)

Το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι είναι… θερμό και ο «Manolo» παρουσιάζει σε δύο μέρη τους 12 κορυφαίους rookies που την νέα σεζόν θα αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Παίκτες για όλα τα γούστα, από πρώην αστέρια του NCAA και παίκτες με εμπειρία NBA μέχρι… κρυμμένα διαμάντια από μικρότερα κολέγια.

Απολαύστε το πρώτο μέρος του αφιερώματος:

Φινάλε στα φετινά κείμενα, λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και εν αναμονή της νέας σεζόν, με ένα παραδοσιακό αφιέρωμα του Superbasket, στα περσινά πρότυπα, δηλαδή mini – παρουσίαση των 12  κορυφαίων rookies, οι οποίοι έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα σε Ευρωπαϊκές ομάδες. Φυσικά, οι μεταγραφές έχουν αρκετό δρόμο ακόμη και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη θα δούμε αρκετά «δυνατά» ονόματα να υπογράφουν στην Ευρώπη, ωστόσο εδώ θα διαβάσετε για όσους θεωρούμε ότι μπορούν να αφήσουν τα διαπιστευτήριά τους, βάσει των δεδομένων που επικρατούν στην αγορά, στα τέλη Ιουλίου!

Από το περσινό κείμενο, την ίδια πάνω – κάτω εποχή, οι Euroleague κινήσεις των Daniels και Napier δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες (ο δεύτερος πάντως θα έχει μια ακόμη ευκαιρία στον Ερ. Αστέρα), ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι, όπως οι Ellenson, Palmer, «αναβαθμίστηκαν» και θα αγωνίζονται πλέον στο Eurocup. Απαραίτητο κριτήριο για την επιλογή κάθε παίκτη είναι να μην έχει προϋπηρεσία στην Ευρώπη.  Το φετινό menu έχει ξανά περιπτώσεις για όλα τα γούστα, από πρώην αστέρες του NCAA, με ΝΒΑ εμπειρία, μέχρι «κρυμμένα διαμάντια» από μικρότερα κολέγια, με υψηλό ταβάνι…

Απαραίτητη υποσημείωση: Το κείμενο ολοκληρώθηκε στις 22/7/2022 και περιλαμβάνει όσους παίκτες έχουν ανακοινωθεί από τις ομάδες τους μέχρι αυτήν την ημερομηνία.

12. SILVIO DE SOUSA (ROANNE) / Position: C, Age: 25 y/o – Height: 2.06 m – Weight: 110 kg – Wingspan: 2.13 m

Ποδαρικό με ένα δυναμικό center, ο οποίος πάντως, στη μέχρι τώρα καριέρα του έχει γίνει περισσότερο γνωστός για εξωαγωνιστικά ζητήματα. Ο Αγκολέζος ψηλός μετακόμισε στα παιδικά του χρόνια, λίγο πριν το γυμνάσιο, από τη γενέτειρά του, στη Florida. Εκεί ξεκίνησε στη Montverde Academy υπό τον coach Kevin Boyle, σε ένα από τα καλύτερα προγράμματα σε αυτό το επίπεδο, με τον ίδιο να θεωρείται μεγαλύτερο ταλέντο ακόμη και από τον Simisola Shittu εκείνη την εποχή! Όμως οι γονείς του αποφάσισαν να μετακινηθεί στην ακαδημία IMG για να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Το 2017 ήταν επιλογή του ξακουστού προγράμματος Kansas (φετινοί πρωταθλητές), για να ενισχύσει το ρόστερ. Με τους Jayhawks αγωνίστηκε δύο σεζόν, ως back up λύση, ωστόσο έμεινε γνωστός για μια επίθεση σε μπαρ, στην οποία φερόταν να συμμετέχει, όπου ένας εμπλεκόμενος έχασε μόνιμα την όραση του (ο De Sousa αθωώθηκε) και για ένα περιστατικό στο φινάλε του ντέρμπι με το Kansas State…

Στο παραπάνω βίντεο είδατε τι εκτυλίχθηκε, με τον De Sousa να κάνει ένα αχρείαστο κόψιμο στην τελευταία φάση του αγώνα, στη συνέχεια να πικάρει με έντονο trash talking τον αντίπαλο (ενώ ήταν πεσμένος) και τελικά το σκηνικό να καταλήγει σε μια γενικευμένη σύρραξη και τον ίδιο να επιστρατεύει μια καρέκλα. Φυσικά, αυτή η συμπεριφορά του, σήμανε την οριστική αποπομπή του από το Kansas (έπαιξε μόνο σε ένα παιχνίδι στο τέλος της σεζόν), με τον ίδιο να μένει εκτός δράσης για μια ολόκληρη χρονιά. Πέρυσι επανήλθε με το Chattanooga, με το οποίο πραγματοποίησε θετικές εμφανίσεις, μακριά από μπελάδες. Ως senior είχε 11 πόντους (64.8% στις βολές και 60.3% στα δίποντα), 6.9 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.8 κλεψίματα και 1 μπλοκ μ.ο. Στη Roanne έρχεται να συμπληρώσει ένα ultra αθλητικό ρόστερ, όπου δεσπόζει ο Moody στην περιφέρεια και οι March, Gant στους forwards. Το δυναμικό στυλ παιχνιδιού του και η ικανότητα να σκοράρει κοντά στο καλάθι τον καθιστούν ως μια καλή λύση στο 5, μαζί με τον επίσης νεοαποκτηθέντα (από την Strasbourg), Yannis Morin. Διαθέτει το skillset για να αποτελέσει ιδανικό αντικαταστάτη του Boubacar Τoure, ωστόσο θα πρέπει να τιθασεύσει τα νεύρα του, γιατί πιθανή εμπλοκή σε νέα περιστατικά βίας, ίσως αποδειχθεί «ταφόπλακα» για τη συνέχεια της καριέρας του.

11. RJ COLE (LAVRIO) / Position: PG, Age: 23 y/o – Height: 1.82 m – Weight: 81 kg – Wingspan: 1.95 m 

Ο πρώτος rookie από ομάδα της Basket League είναι ένα από τα πολλά νέα αποκτήματα της ομάδας του Σερέλη, μετά τους Savion Flagg, Jalen Johnson και Kur Kuath. Ο λόγος για τον PG, RJ Cole, ο οποίος έκανε breakout seasons στο NCAA με το κολέγιο Howard, στη χαμηλού ανταγωνισμού Mid Eastern Athletic Conference, όπου υπήρξε ένας από τους κορυφαίους παίκτες της περιφέρειας. Στη διετία του εκεί από το 2017 μέχρι το 2019 είχε +20 πόντους και +6 ασίστ μ.ο. Το status και το ταλέντο του ήταν για υψηλότερα και αυτό δεν άργησε να κεφαλαιοποιηθεί, δεχόμενος προτάσεις από το Arizona και το UConn.

Τελικά επέλεξε το δεύτερο, μένοντας εκτός για ένα χρόνο (τη σεζόν της πανδημίας), βάσει των σχετικών κανονισμών του NCAA. Στο Connecticut συνέχισε τις καλές του εμφανίσεις, σε υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα στο τέλος της senior χρονιάς του, να ανακηρυχθεί μέλος της καλύτερης 5αδας της Big East! Συμμετείχε στο pre draft event του Portsmouth Invitational, όπου ήταν πολύ θετικός. Παρά το try out που έκανε με τους Jazz και την ένταξή του στο Summer League roster των Lakers, δεν κατάφερε να βρει κάποια εγγυημένη θέση σε ομάδα του ΝΒΑ και θα τον δούμε τη νέα περίοδο στο Λαύριο, ως ένας guard που αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκλήρωσε την 4ετία του στο NCAA, αγωνιζόμενος συνολικά σε 123 παιχνίδια, με 34.8’ χρόνο συμμετοχής κατά μ.ο., με 18.8 πόντους (80.4% στις βολές, 43.4% στα δίποντα και 36.6% στα τρίποντα), 3.7 ριμπάουντ, 1.5 κλεψίματα και 5.3 ασίστ για 2.8 λάθη ανά αγώνα.

10. TARIQ OWENS (VARESE) / Position: C, Age: 27 y/o – Height: 2.08 m – Weight: 97 kg – Wingspan: 2.23 m

Συνεχίζουμε με το νούμερο 10, όπου συναντάμε ένα rookie στην Ευρώπη, ετών 27, τον mobile αθλητικό ψηλό, Tariq Owens! Επιλογή της Varese για τη θέση 5, μετά τις περσινές παλλινωδίες και την «προβληματική» συμπεριφορά του Egbunu, ο οποίος άφησε την ομάδα μεσούσης της σεζόν για τη Hapoel Jerusalem (φέτος θα είναι αντικαταστάτης του Alpha Kaba στην Gazinatep). Ο Owens υπήρξε γυρολόγος στο NCAA, αλλάζοντας τρία κολέγια και αποφοιτώντας τελικά το 2019 από το Texas Texh, με το οποίο ανακηρύχθηκε μέλος της καλύτερης αμυντικής 5αδας της Big-12. Αν για κάτι ξεχώρισε όλα αυτά τα χρόνια ήταν η έφεση του στα μπλοκ, ολοκληρώνοντας με μ.ο. καριέρας 2.1 και το εντυπωσιακό νούμερο 11.8 Blk%!

Την επαγγελματική του καριέρα την πέρασε αποκλειστικά στην G League, όπου ειδικά την πρώτη του χρονιά, με τους Northern Arizona Suns είχε θετική παρουσία σε 40 αγώνες, με 10.4 πόντους (78.3% στις βολές και 62.3% στα δίποντα), 6.9 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 0.5 κλεψίματα και 1.4 κοψίματα μ.ο., όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο:

Η μεταγραφή του εμπεριέχει δόση ρίσκου για την ιστορική ομάδα της Λομβαρδίας, η οποία έχει αποκτήσει επίσης τους Colbey Ross, Markel Brown στο back court, καθώς ο Owens θα πρέπει άμεσα να αναλάβει σημαντικό ρόλο ως rookie, δίχως να έχει παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο, παρά την ηλικία του. Ωστόσο, ο συνδυασμός αθλητικότητας και skillset, είναι στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αναδειχθεί σταδιακά, σε ένα πρωτάθλημα όπως το Ιταλικό, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει «βγάλει» αθλητικούς ψηλούς (Kevarrius Hayes, Tyrique Jones κ.α.), με τον ίδιο πάντως να θυμίζει μια πιο energetic έκδοση του Aric Holman, καθώς διαθέτει σε ένα βαθμό και face up παιχνίδι.

9. ANTHONY POLITE (ASVEL) / Position: SF, Age: 25 y/o – Height: 1.98 m – Weight: 100 kg – Wingspan: Unlisted 

Η περίπτωση του Polite είναι κάπως διαφορετική, καθώς ο Ελβετός wing έχει αγωνιστεί στις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας του, όμως από νεαρή ηλικία βρέθηκε στις ΗΠΑ, ως μέλος του γυμνασίου Saint Andrews και στη συνέχεια για μια τετραετία στο Florida State, συνεπώς δεν μιλάμε για προϊόν Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η παρουσία του με τους Seminoles ήταν θετική, καθώς πρόκειται για πολυσύνθετο swingman, με καλή αμυντική συμπεριφορά, ικανότητα στο σκορ μετά από τρίπλα και ψήγματα δημιουργίας, στοιχεία που μπορούν να τον καθιερώσουν ως back up επιλογή στο rotation της Villeurbanne, αρκεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και σταθερότητά του στο τρίποντο.

Σε 107 παιχνίδια στο NCAA (48 ως βασικός) είχε 6.6 πόντους (74.1% στις βολές, 53.9% στα δίποντα και 34.9% στα τρίποντα), 3.5 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 1.1 κλεψίματα και ισάριθμα λάθη κατά μ.ο. Οι αδελφοί Parker, εκτός από τον Yves Pons, αποφάσισαν να επενδύσουν και στον Polite, ως έναν εν δυνάμει 3&D wing, ο οποίος μπορεί να προσφέρει 2-way λύσεις. Η προσαρμογή του στην Euroleague προβλέπεται δύσκολη, αλλά η παρουσία αρκετών on ball guards, όπως οι Jackson-Cartwright, De Colo και Mathews, θα του δώσει τη δυνατότητα να βρει λεπτά στο rotation, αρχικά κερδίζοντας τη θέση του μέσα από την άμυνα. Μια μεταγραφή με ελεγχόμενο ρίσκο, καθώς το impact του δεν θα είναι τόσο μεγάλο, ούτε θα κρίνει την πορεία της Villeurbanne, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί value for money στο βάθος του πάγκου.   

8. BEN SHUNGU (LUDWIGSBURG) / Position: SG, Age: 24 y/o – Height: 1.88 m – Weight: 90 kg, Wingspan: Unlisted 

Αν για κάτι είναι γνωστή η μπασκετική Ludwigsburg, όσον αφορά το recruiting, είναι η ικανότητά της ως οργανισμός να ανακαλύπτει και να αναπτύσσει ισορροπημένα 2-way guard, τα οποία κάνουν το επόμενο βήμα στην Euroleague. Στα γνωστά παραδείγματα των Walkup και Weiller-Babb, ήρθε να προστεθεί αυτό του Jonah Radebaugh, που μετά από μόλις 1.5 χρονo υπό τις οδηγίες του John Patrick, θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο υψηλότερο επίπεδο με την Valencia! Μιας και είπαμε για Patrick, να θυμίσουμε ότι μετά από σειρά ετών, ο Αμερικάνος προπονητής άφησε την Ευρώπη για την Ιαπωνία και τη θέση του θα πάρει ο Josh King (στην USK Prague πέρυσι), ο οποίος υπήρξε βοηθός του στην Ludwigsburg πριν μερικά χρόνια.

Η πρώτη επιλογή του νέου coaching staff για την περιφέρεια είναι, λοιπόν, ο Ben Shungu, ένας guard, που μάλλον προορίζεται για το ρόλο του Tekele Cotton, καθώς διαθέτει περισσότερο scoring instincts, σύμφωνα με το ρόλο που είχε στο κολέγιο, χωρίς να παραμερίζει πάντως τα δημιουργικά του καθήκοντα... O Shungu είναι γέννημα – θρέμμα του Vermont, περνώντας όλη την κολεγιακή του καριέρα στο ομώνυμο κολέγιο. Σε πέντε χρόνια στους Catamounts, όπου στη freshman season του είχε συμπαίκτη τον Trae Bell-Haynes, «μέτρησε» σε 127 παιχνίδια, 8.4 πόντους (70.5% στις βολές, 55.8% στα δίποντα και 39.7% στα τρίποντα), 3.6 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ, 0.7 κλεψίματα και 1.4 λάθη μ.ο. Ως senior κέρδισε σωρεία ατομικών βραβείων, όπως America East Tournament MOP, America East First Team, ενώ για 3η σερί σεζόν ήταν μέλος της καλύτερης αμυντικής 5αδας της περιφέρειας, στοιχείο που δείχνει και γιατί τον επέλεξε η Ludwigsburg. Μάλιστα, οδήγησε στη senior season του το Vermont σε εύκολη κατάκτηση του τίτλου στην (αδύναμη) America East, απέναντι στο UMBC, από όπου και τα στιγμιότυπα…

Όμως, στον 1ο γύρο του NCAA Tournament, οι Catamounts γνώρισαν ήττα με 71 – 75 από το Arkansas, με τον Shungu να σκοράρει 20 πόντους. Τα νούμερα και το αγωνιστικό του στυλ δεν δείχνουν εντυπωσιακά, παρόλα αυτά φαίνεται ότι διαθέτει το 2-way πακέτο, το efficiency και versatility που αναζητά η Γερμανική ομάδα. Πλέον απομένει να δούμε αν και ο Shungu θα έχει την εξέλιξη των υπόλοιπων προκατόχων του.

7. IGNAS BRAZDEIKIS (ZALGIRIS) / Position: SF, Age: 23 y/o – Height: 2.02 m – Weight: 100 kg – Wingspan: 2.06 m

Φινάλε στο 1ο μέρος με τον «Αμερικανοτραφή» Καναδο-Λιθουανό forward, ο οποίος μετά την περιπλάνηση του στη Β. Αμερική, ξεκινώντας από γυμνάσια στο Ontario του Καναδά, συνεχίζοντας για 1 χρόνο στο φημισμένο Michigan και φθάνοντας μέχρι το ΝΒΑ, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και μάλιστα στην Euroleague με τη Zalgiris! Ο αμφιδέξιος Brazdeikis από νωρίς είχε δείξει το ταλέντο του, αγωνιζόμενος στην U-16 εθνική ομάδα του Καναδά, με την οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο FIBA Americas Cup του 2015. Παρόλα αυτά, ο Brazdeikis είναι πλέον μέλος της εθνικής Λιθουανίας, την οποία επέλεξε να ενισχύσει (αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια στα «παράθυρα» με 14.5 πόντους και 3.5 ριμπάουντ μ.ο.). Την τελευταία διετία του στο γυμνάσιο δέχθηκε πληθώρα προσφορών από φημισμένα κολέγια για να καταλήξει στους Wolverines. Μετά τη senior high school season του, θα προπονούταν εντατικά με τον συμπατριώτη του και πρώην παίκτη του Michigan, Nik Stauskas, προκειμένου να εμφανιστεί έτοιμος στο NCAA. Η μετάβαση του ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς όχι μόνο κατέκτησε τον τίτλο του freshman της χρονιάς στην Big Ten, αλλά συμπεριλήφθηκε και στην 2η καλύτερη 5αδα της περιφέρειας.

Η παρουσία και το hype γύρω από το όνομα του στάθηκαν αρκετά για να δηλώσει πρόωρη συμμετοχή στο Draft του 2019 και τελικά να επιλεγεί στο νούμερο 47 από το Sacramento. Με τους Kings, ωστόσο, δεν αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, καθώς έγινε ανταλλαγή στη ΝΥ. Την επαγγελματική του τριετία μέχρι τώρα την διένυσε σε Knicks, Sixers και Magic, με περάσματα και από την G League, όπου έκανε τη διαφορά με το πολυσύνθετο profile του. Συνολικά ο Brazdeikis έχει αγωνιστεί σε 64 παιχνίδια στο ΝΒΑ με 13.1’ χρόνο συμμετοχής ανά αγώνα, «μετρώντας» 5 πόντους (68.6% στις βολές, 41.6% στα σουτ εντός παιδιάς και 31.5% στα τρίποντα), 1.9 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ μ.ο. Μετά την περσινή αποτυχημένη σεζόν της Zalgiris και τις αλλαγές που συντελέστηκαν, επελέγη από το νέο προπονητή Kazys Maksvytis για να ανεβάσει την ποιότητα στους wings και να προσφέρει 2-way λύσεις, μαζί με τον επίσης νεοαποκτηθέντα Smits. Ο Brazdeikis διαθέτει τα tools και το mentality για να μπορέσει να προσαρμοστεί άμεσα και να αποτελέσει έναν από τους πιο επιδραστικούς παίκτες της Λιθουανικής ομάδας.