Skip to main content

Δέκα undrafted rookies για την Ευρώπη (Part 1)

Ο «Manolo» ετοίμασε ένα διπλό αφιέρωμα για τους παίκτες που έμειναν εκτός draft την φετινή σεζόν, κάλλιστα, όμως μπορούν να αναζητήσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση στην Ευρώπη

Δείτε το πρώτο κομμάτι του αφιερώματος, με τους πέντε πρώτους παίκτες:

Μιας και η off season στην Euroleague βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημα της και περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις των ομάδων, για να έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα ρόστερ τους, θα σας κρατήσουμε συντροφιά με ένα διπλό αφιέρωμα παρουσίασης 10 undrafted rookies της φετινής draft class, οι οποίοι διαθέτουν ενδιαφέρον profile και θα μπορούσαν μελλοντικά να σταδιοδρομήσουν στην Ευρώπη!  

10. CODY RILEY (UCLA) (C) AGE: 24, HEIGHT: 2.06 m, WEIGHT: 112 kg, WINGSPAN: 2.12 m

NCAA Career averages: 7.9 ppg (60.6% FT, 51.6% 2FG), 4.5 rpg, 0.9 apg, 0.4 spg, 0.5 bpg, 1.5 tpg

Ξεκίνημα με τον αριστερόχειρα center του UCLA, ο οποίος σε σωματοδομή και αγωνιστικό στυλ επιθετικά θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τον Hassan Martin! Ο Riley υπήρξε σπουδαίο γυμνασιακό όνομα, συμμετέχοντας μάλιστα στο Nike EYBL το καλοκαίρι του 2016, έχοντας για συμπαίκτη του, τον Marvin Bagley III. Αφότου αποφοίτησε από το γυμνάσιο δέχθηκε προσφορές από αρκετά γνωστά προγράμματα της Division I του NCAA, μεταξύ των οποίων Connecticut, Kansas και UCLA. Τελικά επέλεξε το κολέγιο του Los Angeles ως τον επόμενο σταθμό του, ωστόσο η καριέρα του δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές. Σε μια περιοδεία της ομάδας στην Κίνα, συνελήφθη μαζί με τους Jalen Hill και LiAngelo Ball για κλοπή σε ένα κατάστημα. Χρειάστηκε μέρες για να αποσυρθεί η κατηγορία και να επιστρέψει με τους συμπαίκτες του στις ΗΠΑ. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τη rookie season του και ουσιαστικά έκανε ντεμπούτο τη σεζόν 2018 – 19. Στην 4ετη του θητεία με το UCLA υπήρξε πολύτιμο κομμάτι του ρόστερ, μάλιστα πέρυσι, στην πορεία του UCLA μέχρι το NCAA F4 ήταν καθοριστικός (στον ημιτελικό απέναντι στο Gonzaga και την ήττα με 93 – 90, μετά από buzzer beater του Jalen Suggs, είχε 14 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 ασίστ). Χωρίς να εντυπωσιάζει με το στυλ παιχνιδιού του, είναι καλός σκόρερ στο low post και από μέση απόσταση και γενικά χρησιμοποιεί ικανοποιητικά τη δύναμή του στην επίθεση. Παρόλα αυτά, του λείπει η elite αθλητικότητα και footwork για να χαρακτηριστεί ως mobile ψηλός. Η 1η του επαγγελματική σεζόν θα τον βρει είτε στην G League, είτε overseas και θα μπορούσε να αποτελέσει μια “τίμια” back up λύση για ομάδες επιπέδου FIBA Europe Cup, που αναζητούν ένα σημείο αναφοράς στο low post και ασφάλεια στα ριμπάουντ.

9. MALIK WILLIAMS (LOUISVILLE) (F/C) AGE: 24, HEIGHT: 2.10 m, WEIGHT: 114 kg, WINGSPAN: 2.18 m

NCAA Career averages: 7.2 ppg (66.4% FT, 52.7% 2FG, 31.1% 3FG), 5.5 rpg, 0.4 apg, 0.6 spg, 0.7 bpg, 0.8 tpg

Συνέχεια με έναν πάλαι ποτέ 5-star recruit, τελειώνοντας το high school, τον Malik Williams. Και αυτός ξεκίνησε με πολλά όνειρα την κολεγιακή του καριέρα, αλλά κάπου στη διαδρομή δεν κατάφερε να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τα πλούσια προσόντα και ταλέντο του. Το αποκορύφωμα ήταν την περασμένη σεζόν, όπου αν και αρχηγός αποβλήθηκε για μερικούς αγώνες της ομάδας, καθώς δεν συμβάδιζε με τα στάνταρ του κολεγίου, έχοντας θέματα συμπεριφοράς. Επίσης, ένας season ending τραυματισμός την περίοδο 2020 – 21, τον άφησε πίσω, με αποτέλεσμα στα 24 του, ήδη μεγάλος για NBA prospect, να μην επιλεγεί στο draft. Η θητεία του στο Louisville είχε πολλά ups and downs, καλές και κακές στιγμές και κυρίως μεταπτώσεις στην απόδοσή του. Ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, δείχνοντας χαμηλή ένταση στην άμυνα κάποιες φορές, παίζοντας με πάθος άλλες, ο Williams ήταν η «εικόνα» του ίδιου του κολεγίου τα τελευταία χρόνια, ένα πρόγραμμα που βασανίστηκε με εξωαγωνιστικά θέματα στο παρελθόν και με τον ίδιο πολλές φορές να δέχεται πυρά από τους οπαδούς. Παρόλα αυτά, το skillset του Williams είναι πολύ ελκυστικό, καθώς μιλάμε για ένα mobile shooting big, ο οποίος θυμίζει τον Chris Singleton με ικανότητα στο μακρινό σουτ, ειδικά μετά από pick ‘n’ pop, καλό face up παιχνίδι και αμυντικό potential. Ουσιαστικά το ζήτημα που πρέπει να διορθώσει είναι το πνευματικό, να βρει κίνητρο και να αποδείξει τι παίκτης είναι, γιατί το mindset είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας για να επιτύχει κάποιος αθλητής. Περίπτωση ψηλού high risk – high reward, εκτιμώ ότι ίσως να ταίριαζε καλύτερα στο Ασιατικό μπάσκετ, αλλά αξίζει και ομάδες της Ευρώπης να επενδύσουν σε αυτόν…

8. JOSH ANDERSON (WESTERN KENTUCKY) (G/F) AGE: 24, HEIGHT: 1.98 m, WEIGHT: 90 kg, WINGSPAN: 2.06 m

NCAA Career averages: 10.5 ppg (74.6% FT, 52.1% 2FG, 31.9% 3FG), 3.9 rpg, 1.4 apg, 1.7 spg, 0.6 bpg, 1.6 tpg

Στο νούμερο 8 βρίσκουμε ένα διαφορετικού τύπου παίκτη, τον εκρηκτικό swingman Josh Anderson, ένα μίγμα των Sacar Anim (Bayreuth) και Myles Stephens (Mechelen). Μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς έμεινε για 5 χρόνια στο ίδιο κολέγιο, κάνοντας χρήση ειδικού όρου για μια έξτρα σεζόν, λόγω της πανδημίας covid-19 και τη μη ολοκλήρωση της περιόδου 2019 – 20. Ο Anderson είναι ένας πολύ αθλητικός slashing wing, με εξαιρετική ικανότητα στο transition, o οποίος βγάζει ενέργεια στο παρκέ. Παρόλο που έχει αγωνιστεί σε χαμηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού, σε σχέση με τους προηγούμενους παίκτες, διαθέτει 2-way profile και μοιάζει ως εξαιρετική λύση για low-mid level Ευρωπαϊκές ομάδες επιπέδου FIBA Europe Cup, που επιζητούν προσωπική φάση. Επίσης πρόκειται για εργατικό χαρακτήρα, αν αναλογιστούμε ότι κατάφερε κάθε χρονιά να βελτιώνει το ποσοστό του στα τρίποντα, ξεκινώντας από 14.3% ως freshman και φθάνοντας 37% ως senior, χωρίς πάντως να είναι ακόμη σταθερός σουτέρ 3 πόντων. Για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις του, όσον αφορά το πρώτο βήμα της επαγγελματικής του καριέρας του, ούτε έχει επιλεγεί σε Summer league ρόστερ κάποιας ομάδας, όμως φαίνεται ότι η προοπτική της Ευρώπης είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο.

7. MICHAEL DEVOE (GEORGIA TECH) (SG) AGE: 22, HEIGHT: 1.96 m, WEIGHT: 88 kg, WINGSPAN: 2.00 m

NCAA Career averages: 14.6 ppg (73.6% FT, 49.7% 2FG, 39.3% 3FG), 4.1 rpg, 3.1 apg, 1.3 spg, 0.3 bpg, 2.7 tpg

Ο 1ος σκόρερ της ACC την περασμένη σεζόν εμφανιζόταν σε αρκετά mock draft ως πιθανός 2nd rounder, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επιλεγεί και τελικά θα δοκιμάσει να αναζητήσει την τύχη του στο ΝΒΑ μέσω των Clippers, οι οποίοι του προσέφεραν ένα Exhibit-10 συμβόλαιο και πιθανόν να αποτελέσει μέλος του Summer League ρόστερ τους. Ο Devoe είναι ένας αριστερόχειρας SG με πολύ καλή αίσθηση του σουτ, ο οποίος θυμίζει αρκετά τον Τyler Harvey. Στην 4ετη θητεία του στο Georgia Tech υπήρξε σημαντικός παίκτης (ανακηρύχθηκε μάλιστα MVP του τουρνουά της ACC το 2021, οδηγώντας την ομάδα του στον τίτλο της περιφέρειας μετά το 1993), αγωνιζόμενος βασικός σε 106 από 117 συνολικά παιχνίδια. Πρόκειται για 3-level scorer, ο οποίος μπορεί να απειλήσει με πολλούς τρόπους στην επίθεση, ενώ διαθέτει και ένστικτα ως πασέρ. Παρόλα αυτά, η έλλειψη δύναμης και σκληράδας στο παιχνίδι του, πιθανόν να αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια για να βρει μια θέση στο ΝΒΑ. Αντίθετα, τα ηγετικά χαρακτηριστικά του και το πολυσύνθετο παιχνίδι του στην επίθεση, είναι διαβατήριο για να έχει μέλλον στην Ευρώπη, ξεκινώντας από ομάδα επιπέδου BCL και στοχεύοντας ψηλότερα.

6. TEVIN BROWN (MURRAY STATE) (G/F) AGE: 24, HEIGHT: 1.95 m, WEIGHT: 82 kg, WINGSPAN: 1.99 m

NCAA Career averages: 15.3 ppg (74.6% FT, 50.1% 2FG, 38.6% 3FG), 5.2 rpg, 3.3 apg, 1.3 spg, 0.5 bpg, 1.8 tpg

Ο τελευταίος παίκτης για το 1ο μέρος είναι ένας swingman με εξαιρετική ικανότητα στο σουτ, ειδικά μετά από screen και off ball δράση. Ο Brown υπήρξε πολύ επιδραστικός παίκτης για τους Racers στην 4ετία του εκεί (έχασε πάντως την κανονική freshman season λόγω ενός τραυματισμού), έχοντας συμμετοχή ως βασικός και στα 125 παιχνίδια που αγωνίστηκε με την ομάδα! Τις τρεις τελευταίες σεζόν ήταν μέλος της καλύτερης 5αδας της περιφέρειας OVC και παρά το γεγονός ότι δεν επιλέχθηκε στο draft, οι εμφανίσεις του στο G League Elite Combine και το συνολικό αγωνιστικό του πακέτο, έπεισαν τους Pacers να του δώσουν μια θέση στο Summer League ρόστερ τους. Ο Brown διαθέτει πολύ καλή μηχανική στο σουτ με γρήγορο release και γενικά μπορεί να σουτάρει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Όπως και ο Devoe, είναι αρκετά πολυσύνθετος, ωστόσο οι περιορισμοί του όσον αφορά τα φυσικά / αθλητικά προσόντα, δύσκολα θα του επιτρέψουν να κάνει το όνειρο του ΝΒΑ άμεσα πραγματικότητα. Το profile του είναι ιδανικό για ομάδες με pass first guard και post up centers στις 5αδες τους, καθώς συνεισφέρει σημαντικά στο floor spacing. Θα χρειαστεί, ωστόσο, να βελτιώσει την αμυντική του συμπεριφορά για να μπορέσει να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Εκτιμώ ότι μπορεί να αποτελέσει μια value for money λύση ακόμη και για ομάδες Eurocup, οι οποίες ψάχνουν για περιφερειακό firepower από τον πάγκο.