Skip to main content

Ο μονόδρομος της Μπάρτσα και δύο σταυροδρόμια – φωτιά

Μετά την ανάλυση της σειράς του Ολυμπιακού, ο «Manolo» καταπιάνεται με τα υπόλοιπα τρία ζευγάρια των Play Offs της Euroleague και δίνει τα δικά του προγνωστικά.

Συνεχίζουμε με την ανάλυση των υπόλοιπων ζευγαριών, ξεκινώντας από εκείνο ανάμεσα στην πρωτοπόρο και grande φαβορί Μπαρτσελόνα και την 8η Μπάγερν, που κατάφερε για 2η σερί σεζόν να προκριθεί στα Ρ/Ο. Οι blaugrana που πέρυσι έφθασαν ένα βήμα από την κορυφή, φέτος είναι αποφασισμένοι να κατακτήσουν το 3ο τρόπαιο της ιστορίας τους. Μια ομάδα με τη σφραγίδα του Γιασικεβίτσιους, η οποία μπορεί να έχασε τον Higgins με τραυματισμό, όμως ευτύχησε να βρει στο πρόσωπο του Exum, ένα ποιοτικό guard που κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο με καλό βαθμό, βάζοντας παράλληλα μέγεθος σε ένα back court, όπου υπάρχουν οι Λαπροβίτολα, Καλάθης, Γιοκουμπάιτις. Γενικά η Μπάρτσα είναι ένα σύνολο που «τρομάζει» όσον αφορά το αμυντικό του ταβάνι, με σκληρούς παίκτες σε κάθε θέση και με size που «βάζει δύσκολα» σε κάθε αντίπαλο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το playmaking του μετρ των ασίστ, Καλάθη και το μακρινό σουτ των Kuric, Abrines (η Μπάρτσα είναι η πιο εύστοχη στα τρίποντα), τα οποία την καθιστούν «σχεδόν άτρωτη» σε set παιχνίδι.

Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί η Μπάγερν να μοιάζει ως «πρόβατο επί σφαγή», αλλά προσωπικά δεν θα την ξέγραφα τόσο εύκολα, όχι μόνο γιατί μιλάμε για ομάδα – Τρινκέρι, άρα ανταγωνιστική, αλλά γιατί μπορεί να «ματσάρει» σε θέμα δύναμης και αμυντικής έντασης, διαθέτοντας και εκείνη μέγεθος στις θέσεις των guard και wings, αλλά όχι τόσο στη front line. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βαυαροί έχουν πολλές πιθανότητες πρόκρισης, ούτε ότι διαθέτουν την ποιότητα για να «ρίξουν στα σχοινιά» την αντίπαλό τους, αλλά περιμένω να τη ζορίσουν σε ένα βαθμό. Για να το κάνουν αυτό θα χρειαστούν περιφερειακές λύσεις στην επίθεση από τους Walden, Hilliard και τους Lucic, Thomas να συνεχίζουν τις καλές εμφανίσεις τους. Ο Rubit, επίσης, είναι εκείνος που με τη δύναμη και το mid range game του, μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. Δεν ξέρω αν ο Γιασικεβίτσιους ετοιμάζει την ομάδα του για τα Ρ/Ο και οι ήττες στη Liga Endesa θα λειτουργήσουν ως «καμπανάκι αφύπνισης», αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια σε ένα σκληροτράχηλο σύνολο, όπως αυτό του Τρινκέρι. «Γολγοθάς» για την Μπάγερν, αλλά θα παλέψει και αν πετύχει σε κακή βραδιά επιθετικά την Μπαρτσελόνα, έστω σε ένα παιχνίδι, στο Παλάου Μπλαουγκράνα, κερδίζοντάς το, ίσως δώσει ενδιαφέρον στη σειρά. Ακόμη και έτσι, όμως, δύσκολα θα αποφύγει το μοιραίο…

BARCELONA 80% vs BAYERN 20%

Τελειώνουμε το mini αφιέρωμα με μια ματιά στις δύο, θεωρητικά, πιο αμφίρροπες σειρές. Στο Αρμάνι – Εφές έχουμε ένα πρόωρο αγώνα F4, τόσο γιατί η Εφές είναι η περσινή πρωταθλήτρια, όσο και γιατί η Αρμάνι έφθασε παρά ένα καλάθι πέρυσι στον τελικό και γενικά φέτος, μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, εποφθαλμιούσε ακόμη και τη 2η θέση, προτού πέσει στην 3η με ένα κακό finish. Η νίκη της Μακάμπι επί της Φενερμπαχτσέ της έφερε αντίπαλο την Εφές, σε μια σειρά «αίμα και άμμος». Στην ομάδα του Μεσίνα έπεσαν οι … 7 πληγές του Φαραώ το τελευταίο διάστημα, από κορωνοϊό και τραυματισμούς, μέχρι ντοπάρισμα παικτών, αλλά έχει τις λύσεις και το βάθος ως ρόστερ να τις ξεπεράσει. Το δίδυμο Ντιλέινι-Σέρχιο είναι έτοιμο για μια τελευταία παράσταση, συνεπικουρούμενο, από το δικό μου rookie της χρονιάς, τον Ντέβον Χολ ή αλλιώς τον «άνθρωπο – κόλλα», ένα guard που κάνει πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο, θυσιάζοντας το εγώ και προσφέροντας σε άμυνα και επίθεση. Ο Σιλντς επέστρεψε δριμύτερος και θα αποτελέσει τον go-to-guy της Αρμάνι στην προσπάθεια για πρόκριση, ενώ οι Μέλι, Μπεντίλ και Χάινς θα αναλάβουν το βαρύ φορτίο στη front line.

Στην αντίπερα όχθη, οι reigning champions της Εφές, με την τριάδα – φωτιά Λάρκιν, Μίτσιτς, Μπομπουά στην περιφέρεια. Η ομάδα του Αταμάν στην καλή της βραδιά επιθετικά, μπορεί να βρει ρυθμό, σμπαραλιάζοντας κάθε άμυνα και αυτό θα είναι ο οδηγός της. Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει με την παρούσα μορφή να πετύχει κάτι καλό και θα δώσει τα πάντα για να πάρει την πρόκριση στο F4. Το ερώτημα είναι αν θα δούμε την περσινή Εφές ή εκείνη των πρώτων αγώνων… Η απάντηση κρύβεται μάλλον στη μέση, καθώς δύσκολα θα πιάσει τα περσινά στάνταρ, αλλά εύκολα, με την ποιότητά της και το κίνητρο που έχει, θα είναι καλύτερη από το συνονθύλευμα της αρχής της χρονιάς. Αν οι τρεις guard βρουν βοήθειες από τους «γερόλυκους» Σίμον, Ντάνστον, Σίγκλετον και οι Μοερμάν, Πλάις συνεχίσουν τις … υψηλές πτήσεις, τότε η Εφές θα είναι ίσως μισό βήμα μπροστά στην κούρσα. Αν όχι, τότε η Αρμάνι έχει το βάθος να επικρατήσει σε μια σειρά 5 αγώνων. Ο καλός Elijah Bryant θα μπορούσε να είναι βαρόμετρο για την ομάδα του, θα εμφανιστεί άραγε φέτος, έστω και αργά; Εκτίμηση: Αν η Εφές κάνει το break στο Φόρουμ, τότε το Σινάν Ερντέμ θα αποδειχθεί «κατηφορικό» και το 3 – 1 υπέρ της, θα μοιάζει η πιθανότερη κατάληξη…

ARMANI 49% vs EFES 51%

Τελειώνουμε με ένα ζευγάρι που πριν 2 μήνες θα έμοιαζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ειδικά μάλιστα υπό τις τρέχουσες συνθήκες, με τη Ρεάλ να έχει μπει σε ένα τούνελ, με σερί κακές εμφανίσεις και ήττες και τη Μακάμπι με καλή ψυχολογία να μοιάζει με ένα dark horse! Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάστηκε η Βασίλισσα να φθάσει στο ναδίρ της, εδώ και πολλά χρόνια, μη έχοντας πυξίδα και πειθαρχεία στο παρκέ, με αποτέλεσμα ο Λάσο να … βγάλει το λουρί και να αποπέμψει ουσιαστικά τους Ερτέλ και Τόμικνς από την ομάδα, την ίδια ώρα που η Μακάμπι, μετά την αποπομπή Σφαιρόπουλου, ευνοήθηκε από τον αποκλεισμό των Ρωσικών ομάδων και «πέταξε» προς την 5η θέση!

Φυσικά, για να τα καταφέρει, έβαλε και η ίδια το χεράκι της, ανεβάζοντας την απόδοσή της, παίζοντας μπάσκετ που της ταιριάζει και βρίσκοντας χημεία. Οι Έβανς, Νάναλι ήταν οι “x-factors”, ενώ η σταδιακή άνοδος του Ζίζιτς, έδωσε στην ομάδα ασφάλεια στη ρακέτα. Η Ρεάλ δείχνει στην παρούσα φάση να «χάνει λάδια», με τους Γιαμπουσέλε και Ντεκ να είναι «όαση». Η βοήθεια από την περιφέρεια είναι μικρή όσον αφορά το σκορ και όσο ο Γκος δεν μπορεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο η εικόνα της θα είναι προβληματική. Γενικά, η Βασίλισσα δείχνει να μην έχει τις «σταθερές» προηγούμενων ετών και αυτό είναι κακός οιωνός. Παρόλα αυτά η προσωπικότητα των παικτών, η εμπειρία της από τέτοια παιχνίδια και ο «εγωισμός» που αναμενόμενα θα βγει στην επιφάνεια, την καθιστούν στα μάτια μου, ως οριακό φαβορί για τη σειρά, ειδικά αν προηγηθεί 2 – 0!

REAL 55% vs MACCABI 45%