Skip to main content

Η αξιοθαύμαστη σταθερότητα και το μεγάλο στοίχημα του Ολυμπιακού

Ο «Manolo» γράφει για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Μπάγερν και για το στοίχημα του 2Χ2 μέχρι το φινάλε του πρώτου γύρου.

Ο Ολυμπιακός, στην τελευταία διπλή εβδομάδα του 1ου γύρου, καλείται να διατηρήσει το αήττητο του ΣΕΦ, με 2/2 νίκες επί δύο (θεωρητικά) άμεσων ανταγωνιστών του στη μάχη της 8αδας. Το πρώτο βήμα έγινε χθες και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, καθώς οι ερυθρόλευκοι δεν άφησαν την Μπάγερν να «πάρει ανάσα», επικρατώντας κατά κράτος από το πρώτο δευτερόλεπτο του παιχνιδιού. Ήταν τέτοια η ορμή της ομάδας του Μπαρτζώκα, σε τόσο υψηλά επίπεδα η συγκέντρωση και η αμυντική συνέπεια, που το τελικό σκορ μάλλον κολακεύει τους Βαυαρούς.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πριν την αναμέτρηση «μύριζε» ντέρμπι, τόσο ενθυμούμενοι το περσινό δραματικό φινάλε στο ΣΕΦ, όσο και λόγω της καλής κατάστασης της Μπάγερν τελευταία, παρά την απουσία με τραυματισμό του Χίλιαρντ. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με την κλασική του 5αδα (Γουόκαπ-Ντόρσει-Παπανικολάου-Βεζένκοφ-Φαλ), ενώ στον αντίποδα ο Τρινκέρι είχε στην περιφέρεια το δίδυμο Γουάιλερ-Μπαμ-Γιάραμαζ, με τον μεν πρώτο να έχει τη δύσκολη αποστολή να περιορίσει τον Ντόρσει, το δε δεύτερο το ρόλο του οργανωτή στην επίθεση, με τον Ιταλό να τον προτιμά από τον Γουόλντεν. Στις θέσεις των φόργουορντ, όπου κρύβεται η δύναμη της Μπάγερν, ήταν οι Λούτσιτς και Ντεσόν Τόμας, ενώ στη θέση 5 ο Ρούμπιτ, με την εντολή να σταματήσει με τη δύναμή του τον Φαλ και παράλληλα να τον τραβάει μακριά από το καλάθι, όταν επιτίθεται η ομάδα του, με το καλό του σουτ από μέση και μακρινή απόσταση.

5462436 1536x1024

Μετά το jump ball, ωστόσο, μέσα στο παρκέ τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Ο Ολυμπιακός με όπλο τη σκληρή του άμυνα και καλές επιλογές στην επίθεση πήρε ένα γρήγορο προβάδισμα 10 – 0, αποκτώντας ψυχολογία. Στα πρώτα λεπτά ήταν εμφανής η προσπάθεια να ελέγξει το ρυθμό και να επιβάλει ένα «ελεγχόμενο» fast tempo, όπως στο παιχνίδι με τη Μακάμπι. Αν όμως τότε, ήταν και η ευστοχία στα τρίποντα, εκείνη που του έδωσε «αέρα», χθες δεν συνέβη κάτι τέτοιο, με τους ερυθρόλευκους να ευστοχούν στο πρώτο τους τρίποντο στο 28’! Στο ξεκίνημα, λοιπόν, το σύνολο του Μπαρτζώκα έχοντας διαβάσει καλά την αντίπαλό του, έκλεισε τους διαδρόμους μέσα στη ρακέτα και εκμεταλλευόμενο την αστοχία των παικτών του Τρινκέρι από μακριά, βρήκε ευκαιρία να τρέξει, φτιάχνοντας φάσεις όπως το θεαματικό alley oop, με τελικό αποδέκτη τον Ντόρσει! Ο Βεζένκοφ επιβεβαίωσε την καλή του φόρμα για άλλο ένα παιχνίδι, σκοράροντας, παίρνοντας ριμπάουντ και παίζοντας καλή άμυνα στον Τόμας. Αλλά και ο Γούκαπ ξεκίνησε «ζεστός» σε άμυνα και επίθεση δίνοντας ασφάλεια στην περιφέρεια του Ολυμπιακού.

Μετά το αρχικό 10 – 0 και το τάιμ άουτ του Τρινκέρι, η εικόνα δεν άλλαξε. Παρά την είσοδο των Γουόλντεν και Χάντερ, η Μπάγερν δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να βρει επιθετικές σταθερές, ούτε να αναχαιτίσει στην άμυνα την ορμή του Ολυμπιακού. Η «ψαλίδα» της διαφοράς συνέχιζε να μεγαλώνει, με τους ερυθρόλευκους να στοχεύουν στην επίθεση όλες τις αμυντικές αδυναμίες της Μπάγερν και να δείχνουν την ανωτερότητά τους. Το ομαδικό pir μετά τα πρώτα λεπτά ήταν 24 – 3, ενώ οι Βαυαροί θα πετύχαιναν το πρώτο τους καλάθι μετά από 4’ αγώνα… Το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου (26 – 10) ήταν αντιπροσωπευτικό της εικόνας των δύο ομάδων, με τον Ολυμπιακό να θυμίζει, τουλάχιστον όσον αφορά το κυριαρχικό μπάσκετ, την προ μερικών εβδομάδων αναμέτρηση με τη Μακάμπι.

5462462 1536x1022

Ο Τρινκέρι δοκίμασε κάθε πιθανό σχήμα στη συνέχεια, πέρασε τους Ομπστ και Ρίβερς στο παρκέ, μήπως βρει λύσεις έξω από τη γραμμή του τριπόντου, επένδυσε για αρκετά λεπτά στον (κακό χθες) Γουόλντεν ως primary ball handler, αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να είναι αποτελεσματικός στην επίθεση, χωρίς να τον επηρεάζει η αστοχία του από μακριά, συνέχισε να επικρατεί στη μάχη της ρακέτας με τους Φαλλ, Βεζένκοφ και Μάρτιν, ενώ ανάγκαζε την Μπάγερν σε λάθη και σε κακές επιλογές στην επίθεσή της. Στους Βαυαρούς είναι φέτος εμφανής η απουσία ενός guard με έφεση στο 1vs1, δίχως τους Μπόλντγουιν, Σίλει, ενώ το πρόβλημα διογκώθηκε μετά τον τραυματισμό του Χίλιαρντ. Ο Ολυμπιακός μεγάλωνε και άλλο τη διαφορά με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 49 – 24!

Στις καθιερωμένες δηλώσεις στο ημίχρονο, ο Μπαρτζώκας δήλωσε ότι η ομάδα του θα έπρεπε να παραμείνει συγκεντρωμένη, γιατί χωρίς μεγάλη πίεση πλέον, οι παίκτες της Μπάγερν θα μπορούσαν να είναι πιο εύστοχοι. Και πράγματι, ούτε στο 3ο δεκάλεπτο οι ερυθρόλευκοι χαλάρωσαν, ούτε άφησαν κανένα περιθώριο στην αντίπαλό τους να ελπίζει ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Η είσοδος του Λαρεντζάκη, έφερε εκτός από τα πρώτα τρίποντα και το απαραίτητο «αλατοπίπερο» στο παιχνίδι, με το πάθος του! Για άλλη μια φορά ο Έλληνας γκαρντ ήταν όχι μόνο αποτελεσματικός σε επίθεση και άμυνα, αλλά έσπρωξε την ομάδα του στο να συνεχίσει την καλή της απόδοση. Πλέον οι διαφορές άγγιζαν τους 30 πόντους με double score του τύπου 62 – 31, για να κλείσει το 3ο δεκάλεπτο με σκορ 65 – 37!

5462458 1536x1022

Το υπόλοιπο της αναμέτρησης ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς ο Ολυμπιακός κατάφερνε να συντηρεί διαφορές 20+ πόντων, χωρίς να χρειαστεί να φορτσάρει, ενώ η Μπάγερν, όσο και αν προσπαθούσε, ήταν φανερό ότι χθες δεν ήταν η βραδιά της. Το τελικό 83 – 60 «μιλάει από μόνο του», με τον Ολυμπιακό να έχει 76% στα δίποντα (είχε 20/24 στο πρώτο ημίχρονο), να υποχρεώνει την αντίπαλο του σε 10 ασίστ για 13 λάθη και να διαθέτει μια 4αδα διψήφιων σκόρερ (Γουόκαπ, Ντόρσει, Λαρεντζάκη και Βεζένκοφ), την ίδια στιγμή που η Μπάγερν είχε μόνο τον Ρούμπιτ με 10 και τους δύο πιο αξιόπιστους περιφερειακούς της (Γουόλντεν, Γουάιλερ-Μπαμπ) με αρνητικό pir...

Τα καλά νέα για τους ερυθρόλευκους ήταν πολλά από το χθεσινό παιχνίδι. Όχι μόνο διατήρησαν την 3η θέση στη βαθμολογία (μετά την ήττα της ΤΣΣΚΑ από την Ούνιξ) με ρεκόρ 10 – 5 (το οποίο μπορεί να γίνει 11 – 5 απέναντι στη Βιλερμπάν την Παρασκευή), όχι μόνο είναι στο συντελεστή + 2, όσον αφορά τις εκτός έδρας νίκες μείον εντός έδρας ήττες, ενώ η πρόκριση μέσω της 8ης θέσης, βρίσκεται στην παρούσα φάση στο 0, ήτοι στις 17 τελικές νίκες (κρατήστε το αυτό, γιατί την άλλη εβδομάδα θα σας ετοιμάσουμε ένα special αφιέρωμα), αλλά ταυτόχρονα δείχνουν αξιοθαύμαστη σταθερότητα. Πλέον η κουβέντα αρχίζει να ξεφεύγει από το στόχο της πρόκρισης και γίνεται για τη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας στα play off, καθώς πίσω από τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ δεν φαίνεται κάποια άλλη ομάδα σε τόσο καλή κατάσταση, που να «τρομάζει».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός πρέπει να συνεχίζει να κοιτάει το κάθε παιχνίδι χωριστά, να κάνει τις νίκες που χρειάζονται και όποτε μπορεί (όπως με Μακάμπι, Αρμάνι και Μπάγερν) να παίρνει και μεγάλες διαφορές, που θα φανούν χρήσιμες στο φινάλε. Δεν είναι αμελητέο ότι απέναντι σε τρεις ανταγωνίστριες ομάδες, έχει τουλάχιστον + 15 στο σακούλι του από τους πρώτους αγώνες, που δεν είναι εύκολο να καλυφθούν. Το μεγάλο στοίχημα μέχρι το τέλους του 1ου γύρου είναι να παραμείνει αήττητος, νικώντας Βιλερμπάν και Παναθηναϊκό, που θα τον στείλει σε ρεκόρ 12 – 5 και σε έναν 2ο γύρο, όπου πλέον και με ψυχολογικό πλεονέκτημα, θα μπορεί να κοιτάξει υψηλότερα. Αν μάλιστα, μετά τον Μάρτιν, καταφέρει να ενταχθεί σιγά, σιγά στο rotation και ο Acy, τότε θα μιλάμε για ένα ονειρικό φινάλε στο 2021! 

GAME HIGHLIGHTS:

GAME STATS:

osfbayosf

osfbaybay