Skip to main content

Ντάνστον: «Στον Ολυμπιακό έμαθα να ξεπερνώ τα όρια μου»

Το αστέρι της Αναντολού Εφές, Μπράιαντ Ντάνστον μίλησε στο superbasket.gr τόσο για τους στόχους της τουρκικής ομάδας για το πρωτάθλημα και για την EuroLeague, για τις εμπειρίες του και τις απόψεις του από το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό και τον Άρη, αλλά και πως πέρασε την περίοδο της πανδημίας.

 του Άρη Κατσίδη

Ποιοι είναι οι στόχοι της Εφές φέτος;
Όι ίδιοι στόχοι όπως κάθε σεζόν. Να παίξουμε υψηλού επιπέδου μπάσκετ και να κατακτήσουμε όλα τα διαθέσιμα κύπελλα.


 Ποιοι είναι οι στόχοι σας στην Euroleague; Τι εμπειρίες αποκομίσατε από τις προηγούμενες χρονιές;
Επίσης, οι ίδιοι όπως κάθε σεζόν. Να προκριθούμε στα playoffs- Να φτάσουμε στο final four - Να κατακτήσουμε την EuroLeague. Την προηγούμενη χρονιά, είδαμε πόσο βαθύ ρόστερ έχουμε, με τον Αντριάν Μόερμαν να επιστρέφει και με εμένα να είμαι εκτός σε πολλά παιχνίδια, όμως ήμασταν ακόμη στην κορυφή της EuroLeague. Αυτή η αυτοπεποίθηση μπορεί να μεταφερθεί και στην επόμενη σεζόν.

https://www.instagram.com/p/CFH2nR5A4v_/
Σε τι διαφέρει από άποψη νοοτροπίας τα παιχνίδια του τουρκικού πρωταθλήματος από εκείνα των ευρωπαικών αγώνων;
Για την ομάδα μας, το ότι έχει κρατήσει πολλούς παίκτες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση είναι ο λόγος που παίρνουμε στα σοβαρά κάθε παιχνίδι. Εάν μπαίνετε σε κάθε παιχνίδι με την λογική ότι μπορείτε να νικήσετε κάθε μία από αυτές τις ομάδες που έχουν καλό ρεκόρ, πολύ πιθανόν να πέσετε θύμα έκπληξης. Ιδιαίτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια. Γι αυτό είμαι περήφανος που κάθε φορά που μπαίνουμε στο γήπεδο και κάνουμε δουλειά μας.

Η Εφές βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να μας μιλήσεις για την φιλοσοφία της ομάδας και την χημεία που υπάρχει ανάμεσα στους παίκτες;

 Η φιλοσοφία μας είναι να επιτιθόμαστε με πολλαπλές επιλογές. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και στις δύο άκρες του γηπέδου. Όλοι πιστεύουμε ο ένας στον άλλο και δεν υπάρχει εγωισμός σε αυτήν την ομάδα. Η χημεία μας από την αρχή ήταν καταπληκτική. Έχουμε παίκτες με παρόμοια ενδιαφερόντα, χαλαρά άτομα και αυτό έχει θετικά αποτελέσματα τόσο εκτός όσο και εντός παρκέ

 Η ομάδα σας ήταν από τα φαβορί της περσινής σεζόν στην EuroLeague. Ποιος θεωρείς ότι ήταν ο λόγος; Τι σας κάνει να ξεχωρίζεται από άλλες ομάδες;
Έχουμε πολλά όπλα και πολλούς παίκτες που παίκτες μπορούν να κάνουν ζημιά ανά πάσα στιγμή. Επίσης αμυντικά, όταν έχουμε την δυνατότητα αντιληφθούμε το παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας, συνήθως μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο για να βγάλουμε τις απαραίτητες άμυνες που χρειάζονται για να κερδίσουμε. Οι προπονητές κάνουν επίσης εξαιρετική δουλειά με την προετοιμασία μας, αλλά όχι τόσο πολύ όταν εστιάζουμε πάρα πολύ στην άλλη ομάδα. Αν παίξουμε το παιχνίδι μας, μπορούμε να νικήσουμε τους πάντες.

https://www.instagram.com/p/CEABc3SA6th/

Έπαιξες στον Άρη τη σεζόν 2010-2011 και στον Ολυμπιακό από το 2013 έως το 2015. Πως αξιολογείς το ελληνικό πρωτάθλημα;
Όταν έπαιξα για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, ήταν πραγματικά πολύ δυνατο. Έπρεπε να είστε έτοιμοι να παίξετε κάθε παιχνίδι και οι περισσότερες ομάδες είχαν δυνατούς ξένους και ντόπιους παίκτες. Νομίζω ότι με την πάροδο των χρόνων, ίσως η οικονομία είχε επιπτώσεις και στο πρωτάθλημα. Ανεξάρτητα από αυτό, το ελληνικό μπάσκετ θα είναι πάντα καλό για να το παρακολουθήσει ή για να παίξει κάποιος.

Ο Άρης, ο Σλούκας κι οι… μάχες με τον ΠΑΟΚ (pics) | Basket League |  gazzetta.gr
Τι έχετε κρατήσει από τα χρόνια σας σε Ολυμπιακό και Άρη; Έπαιξε ένα τελικό EuroLeague το 2015 με τους ερυθρόλευκους. Τι αναμνήσεις έχεις από τότε;
Από τον Άρη, η πρώτη μου χρονιά στην Ευρώπη, έμαθα περισσότερο γύρω από το business του μπάσκετ και τι χρειάζομαι να κάνω για να παίξω και να μείνω σε υψηλό επίπεδο. Από τον Ολυμπιακό, έμαθα τι χρειάζομαι για να είμαι πρωταθλητής. Επίσης, μάθαμε να προσπαθούμε πάντα να δώσουμε περισσότερα από ότι νομίζαμε ότι ήταν τα όρια μας. Είχαμε επιτυχία εκείνη τη σεζόν, γιατί ο κόουτς Σφαιρόπουλος ήρθε και μας απέδειξε ότι δεν κάναμε αρκετά, ακόμη και αν νομίζαμε ότι είχαμε. Αυτές οι αλλαγές ήταν εκείνες που έκαναν τη διαφορά στο παιχνίδι μας, ειδικά αμυντικά.

Ολυμπιακός: Προσέγγιση σε Ντάνστον

Ποιος θεωρείτε είναι ο πιο δύσκολος παίκτης που έχει αντιμετωπίσει αυτά τα χρόνια; Και ποιος ο πιο ομαδικός;
Δύσκολος παίκτης για μένα ήταν πιθανότατα ο Γουόλτερ Ταβάρες, επειδή είναι πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλον. Πιάνει πολύ χώρο και πρέπει να βρεις τρόπους γύρω του για να σκοράρεις, να πάρεις το ριμπάουντ και να αμυνθείς.
Ο πιο ομαδικός παίκτης είναι πιθανότητα ο Κάιλ Χάινς. Είναι ένας απόλυτος νικητής, κάνει αυτό που η ομάδα χρειάζεται, πολύ αξιόπιστος.


 Σε τι θεωρείς ότι διαφέρει το NBA από την EuroLeague; Τι χρειάζεται ένας παίκτης για να ξεχωρίσει στην Euroleague;
H EuroLeague είναι σίγουρα πιο σκληρή. Χωρίς τον κανόνα των τριών δευτερολέπτων στην άμυνα, καθιστά τον τρόπο για να σκοράρεις σε μια επίθεση πιο ανταγωνιστικό. Από την πρώτη στιγμή, ένας παίκτης μπορεί να το καταλάβει και επίσης αν αποδεχθεί ότι το παιχνίδι είναι πιο physical, θα πετύχει στην EuroLeague.

https://www.instagram.com/p/BofSZf3HCIy/
 Οι τελευταίου μήνες ήταν δύσκολοι για όλους μας. Πώς πέρασες την περίοδο του lockdown  και της πανδημίας;
Είχα μια ξεχωριστή εμπειρία, ενώ οι άνθρωποι περνούσαν μια φοβερή στιγμή. Ο κόσμος μου άλλαξε εντελώς όταν γεννήθηκε η κόρη μου και να βρίσκεσαι σπίτι για αυτήν την εμπειρία. Είναι ότι καλύτερο το να είμαι νέος πατέρας - δεν ήθελα να φύγω από το σπίτι.
 Πως είναι η καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη;
Η ζωή στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ καλύτερη από αυτή που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν. Είναι μεγάλη πόλη, έχεις πολλά να κάνεις, υπέροχο φαγητό και πολύ καλοί άνθρωποι. Έζησα πολύ άνετα στην Κωνσταντινούπολη και είμαι χαρούμενος όπου είμαι εδώ ξανά.

https://www.instagram.com/p/BaTgR80BYG1/
 Ποια είναι η άποψη σας για το NBA; Τι απόψεις έχετε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;
Το NBA είναι πολύ διασκεδαστικό. Ήμουν πάντα fan και παρακολουθώ πώς με τα χρόνια έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, από τότε που ήμουν παιδί είναι εντυπωσιακό. Θα παρακολουθήσω τους τελικούς των Περιφερειών και τα NBA finals, για να δω ποια ομάδα θα πάρει σπίτι της το τρόπαιο.
Ο Γιάννης είναι ένας απίστευτος πάικτης. Μόλις κέρδισε το βραβείο του MVP και του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς. Κάνει πολλά ιστορικά πράγματα. Θέλω να δω πώς θα συνεχίσει να αναπτύσσει το παιχνίδι του. Παραμένει τόσο νέος, θα είναι ενδιαφέρον να τομ παρακολουθήσετε.  Ακούγεται επίσης ότι είναι καλός άνθρωπος και αυτό είναι πιο σημαντικό από όλα τα άλλα πράγματα.

Ευχαριστούμε πολύ την Εφές και τον κ. Μπράιαντ Ντάνστον και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία για την νέα σεζόν