Skip to main content

Ρουντέζ: «O Γιόκιτς, ο Σλούκας, ο Ζοτς και το αξέχαστο καλάθι του Πρίντεζη»

Ο άσος της Ντόναρ, Νταμιάν Ρούντεζ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr τόσο για τους στόχους της Ντόναρ την φετινή σεζόν και τις σκέψεις του για τα προκριματικά του BCL, όσο για τις αναμνήσεις του από την καριέρα του στο NBA και την άποψη του για τις Ελληνικές ομάδες και του Έλληνες παίκτες.

του Άρη Κατσίδη

Ποιοι είναι οι στόχοι της Donar για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο;

Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές πως στόχος μας είναι να κατακτήσουμε όλους του εγχώριους τίτλους χωρίς καμια αμφοβολία. Θεωρώ ότι είναι κάτι που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Είναι κάτι που η ομάδα έθεσε αδιαμφισβήτητα ως στόχο για φέτος, οπότε αυτοί είναι οι στόχοι που έχουμε και και ελπίζουμε να τους επιτύχουμε όλους.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το BCL? Τι αποκομίσατε από τα προηγούμενα χρόνια στις ευρωπαικές διοργανώσεις;

Στόχος για το BCL είναι δύσκολο να πούμε, γιατί πρώτος και κύριος στόχος μας είναι να προκριθούμε από το Final 4 στην Κύπρο. Θα είναι πολύ ανταγωνιστικό, αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να το κάνουμε και μετά από αυτό, φυσικά, αν τα καταφέρουμε θα είμαστε σε θέση να σκεφτούμε επιπλέον στόχους στο BCL. Η εμπειρία μου από τα προηγούμενα χρόνια στο Champions League είναι εκπληκτική και πραγματικά φανταστική, νομίζω ότι είναι μια απερχόμενη διοργάνωση, που είναι πολύ δυνατή και όπως απέδειξε το καλοκαίρι, κατάφερε να προσελκύσει πολλές ομάδες με μεγάλα ονόματα και νομίζω ότι ο ανταγωνισμός γίνεται κάθε χρόνο πιο δυνατός και πιο δυνατός. Είναι πάρα πολύ ωραία οργανωμένο και είναι αληθινή ευχαρίστηση να παίζουμε. Έχω την κακοτυχία να χάνω στους τελικούς του Champions League, όπως έγινεπΠριν τρία χρόνια όταν αγωνιζόμουν στην Μονακό κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά όλες οι εντυπώσεις μου από την διοργάνωση είναι εξαιρετικές.

https://www.instagram.com/p/CFWdgIMp5rJ/

https://www.instagram.com/p/CB7zfLCpGID/

Οι σκέψεις σας για τα το Final 4 των προκριματικών του BCL; Τι άποψη έχετε για τον Ηρακλή;

Δεν το έχουμε σκεφτεί αρκετά. Φυσικά και είναι το πιο πιθανό match up, αν περάσουμε από την Ντνίπρο. Κυρίως στοχεύουμε στην Ντνίπρο αυτήν την στιγμή και φυσικά είναι γνωστό ότι ο Ηρακλής είναι από τις πιο ιστορικές Ελληνικές ομάδες, οπότε έχει φιλοδοξίες και θα είναι μια από τις τέσσερις ομάδες που θα συμμετέχουν στο τουρνουά. Φυσικά όλες οι ομάδες στο τουρνουά έχουν τους στόχους τους, δεν θα ήταν εδώ αν δεν σκεφτόντουσαν ότι είναι ικανές να τα καταφέρουν να πάνε στο Champions League. Αλλά μπορούμε να σκεφτούμε για αυτούς (τον Ηρακλή) όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Ο Κεραυνός θα παίξει επίσης εντός έδρας, το θεωρείτε αυτό ως πλεονέκτημα;

Από τις πληροφορίες που έχουμε δεν θα επιτρέπεται να υπάρχει κόσμος στο γήπεδο, νομίζω ότι χωρίς τους οπαδούς και την υποστήριξη των οπαδών δεν θα υπάρχει πλεονέκτημα ότι παίζουν εντός έδρας. Ίσως από την άποψη ότι ο Κεραυνός έχει την εμπειρία να παίζει στο γήπεδο, προφανώς θα είναι κάτι, καθώς θα είναι υπέρ τους, αλλά δεν το βλέπω πραγματικά ως κρίσιμο στοιχείο για το τουρνουά. Νομίζω ότι όλες οι ομάδες έχουν ίσες πιθανότητες.

5) Ποια είναι η άποψη σας για την Ντνίπρο?  Που θα επικεντρωθείτε για να την νικήσετε;

Τώρα προετοιμαζόμαστε για εκείνον τον αγώνα (με την Ντνίπρο), είναι σαν τελικοί, επειδή αυτό είναι το παιχνίδι, με το οποίο θα αρχίσουμε και στο χειρότερο σενάριο εκεί θα τελειώσει η πορεία μας στο Champions League, οπότε ελπίζουμε να είναι μόνο η αρχή. (Η Ντνίπρο) φυσικά είναι μια μεγάλη Ουκρανική ομάδα, με πολλούς διεθνείς παίκτες, πολλούς πρώην NBAers, μια ομάδα με πολύ δυναμικό μπάτζετ και φυσικά έρχεται στο τουρνουά ως ένα από τα φαβορί. Αλλά έχουμε όμως την ευκαιρία μας, θα αναλύσουμε πολύ καλά τον αντίπαλο, θεωρώ ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες. Φυσικά έρχονται στο παιχνίδι ως φαβόρι, αλλά μου αρέσει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι 100% και να ψάχνουμε για ευκαιρίες.

https://www.instagram.com/p/CFaTKUqpCoK/

 Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία και την χημεία που υπάρχει στην ομάδα;

Η χημεία εδώ μέχρι τώρα είναι εξαιρετική, οι προπονήσεις στην προετοιμασία που κάναμε ήταν πολύ σκληρές και πολύ έντονες, νομίζω ότι το group έχει έρθει πολύ πιο κοντά. Νομίζω ότι τα παιδιά που έχουμε εδώ είναι πολύ ξεχωριστό και βρίσκονται πολύ χαρακτήρες και είναι γενικά ένα πολύ θετικό γκρουπ. Έχουμε γίνει πολύ καλή ομάδα, αλλά σίγουρα οι προκλήσεις ξεκινούν τώρα, οπότε θα δούμε πως το γκρουπ θα αντιδράσει όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα και φυσικά όταν δημιουργηθούν οι πρώτες "προσκρούσεις στον δρόμο". Δεν θα είμαστε άνετοι όλη την σεζόν και θα έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας, αλλά αυτό το γκρουπ νομίζω έχει χαρακτήρα. Νομίζω ότι έχουμε πολύ ποτένσιαλ και η ομάδα είναι ένα μείγμα νέων παικτών, πολύ αθλητικών και πεινασμένων, που θέλουν να αποδείξουν πράγματα, αλλά και έμπειρων παικτών, που έχουν παίξει σε διαφορετικά επίπεδα διοργανώσεων στην Ευρώπη. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλή ομάδα και περιμένω να παίξουμε με τα παιδιά την φετινή σεζόν.

Eerste training-op-afstand zeer goed bekeken - Donar

Παίξατε πολλά παιχνίδια στο NBA. Ποια είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο γήπεδο; Θεωρείτε υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την Ευρώπη;

Φυσικά, είναι διαφορετική η ατμόσφαιρα στο NBA, είναι πιο οικογενειακό event σε σχέση με το ευρωπαικό κοινό. Στο NBA ο κόσμος έρχεται και ουρλιάζει για την ομάδα του και δίνει το 100%, έρχεται και χάνει την φωνή του. Υπάρχουν πολλά γήπεδα στο NBA που η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική, όπως εκείνο της Οκλαχόμα, της Βοστώνης, κάποιες φοές του Σικάγο. Δεν είναι πολλές οι ομάδες που να έχουν βάση οπαδών, οι οποίοι να ζητοκραυγάζουν στην κανονική περίοδο, τα playoffs είναι κάτι διαφορετικό, η ένταση των επιφωνημάτων είναι μεγαλύτερη, όπως η ένταση του να αγωνίζεσαι σε τέτοια παιχνίδια. Είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν καθημερινά τις ομάδες όπως γίνεται στην Ευρώπη, που φωνάζουν περισσότερο, είναι τρελοί (με την ομάδα τους) και είναι πολύ αφοσιωμένοι στην ομάδα του. Οι εμπειρίες, τα πάνω και τα κάτω (τα σκαμπανεβάσματα) της ομάδας είναι πολύ πιο συναισθηματικά (για τους φίλους της ομάδας) και τα αντιμετωπίζουν σε ένα άλλο επίπεδο

 Ποιος θεωρείτε ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετωπίσατε στο ΝΒΑ; Ποιος ήταν ο πιο ομαδικός παίκτης που συνεργαστήκατε στην κορυφαία λίγκα;

Είχα κάποια πολύ δύσκολα match ups όταν ήμουν εκεί, η ευχαρίστηση του να μαρκάρεις κάθε νύχτα τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, είτε είναι ο Λεμπρόν Τζέιμς, είτε ο Κέβιν Ντουράντ ή ο Καρμέλο Άντονι, οπότε δεν υπάρχουν εύκολα match ups στο NBA. Ένας παίκτης που κατάλαβα ότι ήταν δύσκολο να τον μαρκάρω ήταν ο Ρούντι Γκέι, μαζί με τα παιδιά που προανέφερα, λόγω της αθλητικότητας του και περισσότερες δεξιότητες χειρισμού. Οπότε υπήρχαν κάποια πραγματικά δύσκολα match ups και φυσικά οι Λεμπρόν και Ντουράντ είναι οι πρώτοι που μου έρχονται στο μυαλό σχετικά με το ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο και όταν αναφερόμαστε δύσκολα match ups. Ο πιο ομαδικός παίκτης θα έλεγε αυτή τη στιγμή ότι είναι ο Νίκολα Γιόκιτς, είναι ευχαρίστηση να τον βλέπω να παίζει, πιθανότατα αυτός και ο Λούκα Ντόντσιτς είναι τα παιδιά, που αρέσει σε όλη την ομάδα να παίζει μαζί τους και λατρεύουν όλοι να είναι δίπλα τους, δίνουν πολύ καλές πάσες και δημιουργούν πολύ καλή χημεία ομάδας.

https://www.youtube.com/watch?v=T1DLHzzywa8

Οι τελευταίο μήνες ήταν δύσκολοι για όλους μας. Πως περάσατε την περίοδο του lockdown και της πανδημίας;

Πέρσι δεν αγωνίστηκα, επικεντρώθηκα στην οικογένεια μου. Είχα την ευκαιρία να γεννηθεί το πρώτο παιδί μου όταν περίπου ξεκίνησε η πανδημία. Για εμάς, ήταν ευλογία να περνάμε πολύ χρόνο με το μωρό στο σπίτι και δεν άλλαξαν πολλά για εμάς, γιατί όταν έχεις ένα μωρό στο σπίτι, δεν θέλεις να βγεις πολύ έξω, δεν θέλεις να κάνεις πολλά πράγματα, οπότε για εμάς οι πρώτοι μήνες δεν έκαναν την διαφορά, αλλά φυσικά ήταν πολύ στενάχωρο να βλέπω αυτά που συνέβαιναν στην Κροατία ήταν πολύ αγχωτικό και όλοι ανησυχούσαν πραγματικά, οπότε μια κατάσταση που δεν έζησε κανείς μας, αλλά τα πράγματα πολύ σύντομα πήγαν καλύτερα και ελπίζω σύντομα να είναι μια κακιά μνήμη.

 Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιον παίκτη ή κάποια ομάδα από την Ελλάδα;

Το ελληνικό μπάσκετ έρχεται στο μυαλό μου, οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται είναι είτε ο Παναθηναικός, είτε ο Ολυμπιακός, είμαι μεγάλος οπαδός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Όλοι οι τίτλοι που κέρδισε με τον Παναθηναικό με έχουν επηρεάσει. Απολάμβανα να παρακολουθώ συνεχώς αυτές τις ομάδες να παίζουν και οτρόπος με τον οποίο αγωνίζονταν ήταν αληθινά φανταστικός. Ο κόσμος στο γήπεδο είτε του Παναθηναικού είτε του Ολυμπιακού είναι εκπληκτικός και όλη η Ευρώπη πολύ πιθανόν τους ζηλεύει για αυτόν τον λόγο. Ονειρευόμαστε να παίζουμε και να παλεύουμε για τους πιο φωνακλάδες και πιο τρελούς οπαδούς στον κόσμο. Επίσης, είχα την ευχαρίστηση να παίξω κόντρα στην ΑΕΚ μπροστά σε 20.000 κόσμο, δυστυχώς χάσαμε το παιχνίδι, αλλά μπορούσατε πραγματικά να δείτε την χαρά στα πρόσωπα των φιλάθλων της ΑΕΚ και πόσο τρελοί είναι για την ομάδα τους.

Φυσικά, έχω αγωνιστεί πολλές φορές κόντρα στην Εθνική Ελλάδος ξεχωρίζω πολλά παιδιά που διακρίθηκαν όλα αυτά τα χρόνια όπως οι Σπανούλης, Φώτσης και Παπανικολάου που γνωριστήκαμε από το NBA και φυσικά τώρα τα τελευταία χρόνια, οι Γιάννης Αντετοκούνμπο, Κώστας Σλούκας. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν κάνει απίστευτες καριέρες. Το νικητήριο σουτ του Πρίντεζη στον τελικό της Euroleague ήταν κάτι πραγματικά φανταστικό, οπότε η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση και σημαντικούς παίκτες στην ιστορία του Ευρωπαικού μπάσκετ. Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό τόσο για όλους τους Έλληνες παίκτες όσο και για το Ελληνικό πρωτάθλημα γενικότερα.