Skip to main content

NBA: Η μάχη για το βραβείο του MVP έχει τρεις διεκδικητές-Γιόκιτς, Ντόντσιτς και Γκίλτζιους  Αλεξάντερ

Η μάχη για το βραβείο του MVP έχει τρεις διεκδικητές την φετινή σεζόν στο NBA, τον Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ των Θάντερ, τον Λούκα Ντόντσιτς των Μάβερικς και τον Νίκολα Γιόκιτς των Νάγκετς.

Ο Ντιρκ Νοβίτσκι την σεζόν 2006-2007 έκανε ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης στο NBA που κέρδισε τον τίτλου του πολυτιμότερου αθλητή στην κανονική διάρκεια της κορυφαίας λίγκας. Ο Γερμανός θρύλος άνοιξε τον δρόμο στους παίκτες στην γηραιά ήπειρο και απέδειξε ότι έχουν την δυνατότητα με πολύ δουλειά, υπομονή, επιμονή, συνεχή προσπάθεια και μόχθο να πρωταγωνιστήσουν και αυτοί στο NBA. Αυτή την στιγμή μας φαίνεται κάτι πολύ μακρινό, γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αλλά είναι γνωστό ότι πριν από 15-20 χρόνια ήταν δύσκολο ένας ευρωπαίος παίκτης να δώσει διαπιστευτήρια σε μια ομάδα της καλύτερης λίγκας. Το μπάσκετ διεθνοποιηθηκε και τα εμπόδια ελαχιστοποιήθηκαν, ενώ με τις δράσεις της λίγκας και τις αυξήσεις των salary cap, έγινε το μεγάλο άνοιγμα για να αποκτηθούν παίκτες από πολλές χώρες παγκοσμίως. Οι ευρωπαίοι παίκτες δεν συναντούν τόσα εμπόδια πια στο δρόμο για το NBA, ενώ πολλοί από αυτούς όχι μόνο δεν έχουν δεύτερο ρόλο στο rotation, αλλά πρωταγωνιστούν και γράφουν ιστορία όπως κάνει ο δικός μας θρύλος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο επίσης πρωταθλητής με τους Μπακς του 2021, Θανάσης Αντετοκούνμπο. Ο Γιάννης πήρε δύο βραβεία MVP, το 2019 και το 2020, ενώ ακολούθησαν οι τίτλοι του Γιόκιτς, το 2021 και το 2022, αλλά και το βραβείο του Εμπίντ το 2023, ο οποίος θα αγωνιστεί με την Εθνική ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, αλλά γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιάουντε και έχει άμεσες γαλλικές και καμερουνέζικες ρίζες. Οι Νίκολα Γιόκιτς, Λούκα Ντόντσιτς και Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ δεν είναι Αμερικανοί, οπότε όποιος και να το πάρει, για έκτη συνεχή χρονιά ο τίτλος του MVP θα πάει σε διεθνή παίκτη. 

Ο σέντερ των Νάγκετς, Νίκολα Γιόκιτς έχει την ευκαιρία να κερδίσει το τρίτο του βραβείο MVP στην κανονική περίοδο του NBA μέσα σε τέσσερα χρόνια και να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του πρωταθλήματος με τους τρεις τίτλους. Οι παίκτες που έχουν τρία ή ΄περισσότερα βραβεία MVP είναι ο Μόουζες Μαλόουν, ο Λάρι Μπέρντ και ο Μάτζικ Τζόνσον (με τρία), ο Γουίλτ Τσάμπερλειν, ο Λεμπρόν Τζέιμς (με τέσσερα), ο Μπιλ Ράσελ και ο Μάικλ Τζόρνταν (με πέντε) και ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ με έξι. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το βραβείο βέβαια του MVP της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος έχει ονομαστεί «The Michael Jordan Trophy», προς τιμήν του «Air».

Ο διεθνής Σέρβος σέντερ των Νάγκετς πέρσι την σεζόν 2022-2023, τερμάτισε την δεύτερη θέση για τον τίτλο του MVP, με τον Τζοέλ Εμπίντ να είναι ο νικητής. Ο Νίκολα Γιόκιτς είχε πάρει το βραβείο τις σεζόν 2020-2021 και 2021-2022, ενώ είναι και πρωταθλητής του NBA με την ομάδα του Ντένβερ την σεζόν 2022-2023. Την φετινή σεζόν ο Τζοέλ Εμπίντ βγήκε εκτός κούρσας πολύ νωρίς λόγω τραυματισμού στο γόνατο, που χρειάστηκε εγχείρηση, για αυτό και είχε συμμετοχή σε μόλις 39 αγώνες. Ο νέος κανονισμός θέλει ο εκάστοτε παίκτης για να είναι υποψήφιος να έχει αγωνιστεί σε τουλάχιστον 65 αγώνες κανονικής περιόδου στο NBA. Για αυτό και ο αστέρας των Σίξερς αν και ήταν για οχτώ εβδομάδες πρώτος στην πορεία για τον πολυτιμότερο παίκτη, δεν έχει το δικαίωμα να θεωρείται υποψήφιος για τον τίτλο λόγω του minimum των απαιτούμενων αγώνων. Θα μείνουμε σε αυτό και θα επισημάνουμε ότι τις υπόλοιπες 17 από τις 25 εβδομάδες, πρώτος στην ιστοσελίδα του NBA για τον επίπονο δρόμο του MVP ήταν ο Νίκολα Γιόκιτς. 

Ο διεθνής Σέρβος σέντερ έχει τέσσερις αγώνες την φετινή σεζόν με περισσότερους 35 αγώνες και 15 ριμπάουντ, μόνο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το έχει κάνει σε περισσότερους αγώνες και συγκεκριμένα σε πέντε αναμετρήσεις. Επίσης, είναι πρώτος σε PER (31.26) (αν και τον περνάει ο Τζοέλ Εμπίντ με 34.1 αλλά δεν είναι ανταγωνιστικός λόγω του minimum των αγώνων), είναι τέταρτος σε ασίστ (9.0) και σε ριμπάουντ (12.4) αντίστοιχα, ενώ έχει κατά μέσο όρο 26.4 πόντους (10η θέση) με 35.8% στα τρίποντα. Ο μέσος όρος πόντων του δεν είναι πολύ υψηλός σε σχέση με αυτόν των αντιπάλων του για το βραβείο, αλλά είναι ο πρωταγωνιστής πάντα για την ομάδα του και κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ. Αυτό αποδεικνύεται και στατιστικά, αφού οι μέσοι όροι του είναι κοντά στο triple double. 

Αν βάλουμε κάτω στα στατιστικά, ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νίκολα Γιόκιτς, αφού έχει κατά μέσο όρο 33.9 πόντους και είναι πρώτος σκόρερ, ενώ έχει γίνει ο πρώτος παίκτης που έχει αυτό το ποσοστό των πόντων σε μια σεζόν, παράλληλα με πάνω από τα εννέα ριμπάουντ και τις εννέα ασίστ. Ιδιαίτερα στις ασίστ, ο μάτζικ Λούκα είναι στην τρίτη θέση συνολικά με 9.8 . Ο διεθνής Σλοβένος άσος των Μάβερικς έδωσε μάχη με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για να πάρει θέση στους υποψηφίους, το οποίο κατάφερε βοηθώντας τους Μάβερικς να έχουν επτά νίκες στα οχτώ τελευταία ματς. Αυτή η σεζόν είναι ξεχωριστή για εκείνον, αφού υπενθυμίζουμε ότι στις 27/1,  έγραψε ιστορία με τους 73 πόντους (10 ριμπάουντ και 7 ασίστ) που είχε στον αγώνα της ομάδας του Ντάλας με τους Σανς. 

Πολύ κομβικός και μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του είναι ο Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ των Θάντερ. O διεθνής Καναδός αστέρας της ομάδας από την Οκλαχόμα τους οδήγησε στην πρώτη θέση της Δυτικής Περιφέρειας του NBA με ρεκόρ 57-25. Στις στατιστικές λίστες, είναι τρίτος σε πόντους με 30.1 κατά μέσο όρο, δεύτερος σε κλεψίματα μ 2.0 και τρίτος  σε PER (29.57). Επίσης, αυτή η χρονιά είναι πολύ ιστορική για αυτόν τον παίκτη, γιατί  έγινε ο 13ος παίκτης στην ιστορία του NBA που σκόραρε περισσότερους από 30 πόντους σε 50 αγώνες στην σεζόν, υπογραμμίζοντας μετά σε δηλώσεις του ότι : "Είναι πάντα πολύ ωραίο να αναφέρεται το όνομα του με ανθρώπους που έχουν κάνει απίστευτα πράγματα.  Θέλω να δείχνω σεβασμό, γιατί αυτοί έχουν βάλει τα θεμέλια για να μπορώ να παίξω απλώς το παιχνίδι μου".

Είναι ολοφάνερα το πόσα πολλά επίπεδα έχει ανέβει το παιχνίδι του Σάι Γκίλτζιους Αλεξάντερ τον τελευταίο χρόνο. Πέρα από το ότι ήταν από τους στυλοβάτες για να κατακτήσει ο Καναδάς το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 και το πρώτο του μετάλλιο στην διοργάνωση, ο SGA από το περσινό βραβείο του MIP (Most Improved Player-Ο πιο βελτιωμένος παίκτης της σεζόν) είναι σε θέση να διεκδικεί την φετινή σεζόν τον τίτλο του καλύτερου παίκτη του πρωταθλήματος.