Skip to main content

Από video coordinator...ο Έρικ Σποέλστρα έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής του NBA

Ο Έρικ Σποέλστρα αποδεικνύει ότι μια ομάδα αν στηρίζει ένα προπονητή που γνωρίζει τις ανάγκες του συλλόγου και τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος, τότε θα είναι σε θέση να κάνει κάθε χρόνο πολύ καλές πορείες. Ο 53χρονος πια τεχνικός συμπληρώνει 16 χρόνια ως head coach στην ομάδα της Φλόριντα και επιβραβεύτηκε  για όλα όσα έχει προσφέρει ως ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής του NBA με το νέο συμβόλαιο των 120 εκ. δολαρίων για οχτώ χρόνια. 

Μεγάλους μισθούς δεν παίρνουν μόνο οι παίκτες του NBA, αλλά και οι προπονητές, οι οποίοι έχουν το δύσκολο έργο να επιλέξουν τους κατάλληλους αθλητές, να συνθέσουν ένα εξαιρετικό σύνολο, να τους κάνουν ομάδα, αλλά και να είναι ανταγωνιστικός ο σύλλογος στο δύσκολο πρόγραμμα της κορυφαίας λίγκας. Ο Έρικ Σποέλστρα ξεκίνησε το 1995 ως video coordinator στους Χιτ και τώρα με την ομάδα του Μαϊάμι, 27 χρόνια μετά, έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής του NBA. Η διαδρομή σίγουρα ήταν δύσκολη, επίπονη και είχε πολλά εμπόδια, αλλά με πολύ δουλειά, πολύ μεγάλη προσπάθεια και υπομονή, ο 53χρονος πια προπονητής κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα σε τρία πρωταθλήματα, δύο ως head coach και ένα ως βοηθός προπονητή, αλλά και να ταυτίσει το όνομα του με τους Χιτ. Βέβαια πολλά έπαιξαν ρόλο όπως η νοοτροπία του προέδρου της ομάδας του Μαϊάμι, Πατ Ράιλι, η μεγάλη εμπιστοσύνη που είχε τόσο από τα μέλη του συλλόγου, όσο και από τους σπουδαίους παίκτες λόγω της εξαιρετικής δουλειάς του και της συνέπειας του στις επιτυχίες και στις διακρίσεις. 

Η είδηση της εβδομάδας ήταν ότι ο κόουτς των Χιτ, Έρικ Σποέλστρα έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην ιστορία του NBA, αφού σύμφωνα με τον Άντριαν Βοϊναρόφσκι, συμφώνησε με την ομάδα του Μαϊάμι για συμβόλαιο συνεργασίας οχτώ ετών και ύψους 120 εκ. δολαρίων.  Πολύ απλά λαμβάνει 15 εκ. δολάρια τον χρόνο, ενώ όπως διαβάζουμε στο ESPN, είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο που υπέγραψε προπονητής με καταγωγή από την Βόρεια Αμερική σε όλα τα αθλήματα. 

Ο θρυλικός κόουτς των Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς παραμένει πρώτος προπονητής στην λίστα με τα περισσότερα χρήματα που έχει να λαμβάνει τον χρόνο με τα 16 εκατομμύρια δολάρια. Είχε υπογράψει πενταετές συμβόλαιο ύψους 80 εκ. δολαρίων. Στην τρίτη και στην τέταρτη θέση βρίσκονται ο Μόντι Γουίλιαμς των Πίστονς και ο Στιβ Κερ των Γουόριορς με 13 εκ. δολάρια και 9.5 εκ. δολάρια τον χρόνο αντίστοιχα. 

Ο κόουτς Έρικ Σποέλστρα έπαιξε μπάσκετ ως πόιντ γκαρντ στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ από το 1988 έως το 1992, έχοντας κατά μέσο όρο 9.2 πόντους και 4.4 ασίστ. Είχε αναδειχθεί ως ο καλύτερος νέος παίκτης της περιφέρειας West Coast. Επίσης, ο πατέρας του Έρικ, Τζον Σποέλστρα ήταν NBA Executive στο Πόρτλαντ, στο Ντένβερ και στο Νιου Τζέρσεϊ. 

Επιπρόσθετα, μετά την αποφοίτηση του, δούλεψε στα παπούτσια πυγμαχίας της Nike, ενώ πήγε και στην Χέρτεν με την οποία αγωνίστηκε ως παίκτης-βοηθός προπονητή στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας για δύο σεζόν. Ο κόουτς Έρικ Σποέλστρα ξεκίνησε στο προπονητικό επιτελείο των Χιτ ως video coordinator της ομάδας το 1995, κάνοντας πάρα πολύ δουλειά στο ειδικό γραφείο της ομάδας που ήταν γνωστό και ως "the Dungeon", για αυτό και εντυπωσίασε τον θρυλικό κόουτς Πατ Ράιλι με τις αναλυτικές του εργασίες, τις δεξιότητες, αλλά και τις ικανότητες του. Για αυτό τον λόγο, τον πήρε ως βοηθό προπονητή/video coordinator το 1997 και ως βοηθό προπονητή/σκάουτερ το 1999. Ήταν ο μέντορας του Σποέλστρα και τον έβλεπε να βοηθάει πολλούς παίκτες για να διορθώνουν το ατομικό τους παιχνίδι, ενισχύοντας τους προπονητικά κυρίως στα βασικά. Για παράδειγμα, ο Ντουέιν Γουέιντ που επιλέχθηκε από τους Χιτ στο Νο.5 του NBA Draft,  ανέπτυξε πολύ μαζί του το jump shot του και το σουτ στο τρίποντο. Δεν είχε πολύ το midrange παιχνίδι, αλλά τον βοήθησε ο κόουτς Σποέλστρα με πολύ συστηματική δουλειά στην προπόνηση. Αυτό το εκτίμησε πάρα πολύ ο θρυλικός γκαρντ των Χιτ, για αυτό και τον στήριξε τα επόμενα χρόνια που συνεργάστηκαν μαζί. 

Όταν οι Χιτ έφτιαξαν την ομαδάρα με Τζέιμς, Γουέιντ και Μπος, όλοι αναρωτήθηκαν πώς όλοι αυτοί οι σπουδαίοι παίκτες είναι υπό τις οδηγίες ενός νέου ηλικιακά προπονητή με πολύ μικρή εμπειρία ως head coach. Η απάντηση είναι ότι ο Γουέιντ τους έπεισε όλους πώς ο κόουτς Σποέλστρα είναι ο κατάλληλος προπονητής για την ομάδα τους λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας τους. Ήταν ο προπονητής που έβαλε σε ισορροπία την ομάδα των Χιτ με Τζέιμς, Γουέιντ και Μπος που έγραψαν ιστορία στην ομάδα του Μαϊάμι. Πολλοί μεγάλοι παίκτες τον σέβονται λόγω της εξαιρετικής του δουλειάς, κάτι που φαίνεται και στο γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς τους παίκτες  έγραψαν στο twitter μετά την υπογραφή του συμβολαίου, με τον Λεμπρόν Τζέιμς να αναφέρει ότι: "Αξίζει κάθε λεπτό από το συμβόλαιο" και με τον Ντουέιν Γουέιντ να υπογραμμίζει ότι: "Σπο!!!!! Το κέρδισες (το συμβόλαιο)".

Ο Έρικ Σποέλστρα είναι head coach στους Χιτ από το 2008, ενώ όπως προαναφέραμε, αποτελούσε μέρος του προπονητικού τους επιτελείου από το 1997.  Υπό τις οδηγίες του κόουτς οι Χιτ είχαν 13 συμμετοχές στα playoffs του NBA τα τελευταία 15 χρόνια, έξι συμμετοχές σε τελικούς και δύο τίτλους (2012-2013) με ρεκόρ στα playoffs 109-75, 23 νικηφόρες σειρές, ποσοστό νίκες (.592) σε σύνολο 184 αγώνων. Επίσης στην κανονική περίοδο για τους Χιτ είναι πρώτος στις νίκες με 704 σε σύνολο 1.195 ματς και ποσοστό νικών (.589), περνώντας τον θρυλικό Πατ Ράιλι στην ιστορία του franchise τον Δεκέμβριο του 2017. Εννέα φορές αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής του μήνα στην Ανατολική Περιφέρεια. Πέρα από την παρουσία των Χιτ πέρσι στους τελικούς, η ομάδα από την Φλόριντα έπαιξε και στους τελικούς του 2020 που έγιναν στην "φούσκα" του Ορλάντο, αλλά είχαν και τέσσερις συνεχόμενες παρουσίες από το 2011 έως το 2014, κάτι που έχουν κάνει μόνο οι Σέλτικς και οι Λέικερς.

Πολύ απλά, η ομάδα από το Μαϊάμι του έδωσε αυτό το μεγάλο συμβόλαιο, γιατί εκτίμησε την δέσμευση και την εκτίμηση που έχει ο 53χρονος κόουτς για τον σύλλογο τους, αλλά και ότι ως head coach τους οδήγησε έξι φορές στους τελικούς του NBA και σε δύο πρωταθλήματα (ένα ακόμη ως assistant coach έχει). Επίσης, έχει κάνει τους Χιτ μια ομάδα winner, αλλά και να έχει το δικό τους μπασκετικό στυλ που ξεχωρίζει καινα  αποτελεί πρότυπο για πολλές ομάδες, ενώ πάντα ο κόουτς Σποέλστρα προσπαθεί να πάρει το maximum από τον κάθε παίκτη του ρόστερ, αλλά και διακρίνεται για τη συμπεριφορά, για τον επαγγελματισμό του και για τις τακτικές του. 

Όπως προαναφέραμε πέρασε δυσκολίες, μία από πιο μεγάλες ήταν να αποδείξει ότι οι Χιτ δεν ήταν ξεγραμμένοι μετά την αποχώρηση του Λεμπρόν Τζέιμς, κάτι που φάνηκε και από τις ακόμη δύο συμμετοχές στους τελικούς του NBA. Ακόμη και φέτος, οι Τζίμι Μπάτλερ και Μπαμ Αντεμπάγιο δεν έπαιξαν συνδυαστικά 22 αγώνες, αλλά αυτό δεν επηρέασε την ομάδα του Μαϊάμι, η οποία παραμένει από τις πιο δυνατές του NBA. 

Ένα άλλο κομμάτι που πρέπει να αναφέρουμε είναι η ανάπτυξη και η ανάδειξη πάρα πολλών παικτών όπως ο Τάιλερ Χέρο, ο Ντάνκαν Ρόμπινσον, ο Γκέιμπ Βίνσεντ, ο Μαξ Στρους, αλλά και ο Κάλεμπ Μάρτιν, που έπαιξε πολύ καλά πέρσι στα playoffs και στους τελικούς του NBA και ήταν πολύ αποτελεσματικός απέναντι στον Τζέιλεν Μπράουν των Σέλτικς. Τον Φεβρουάριο του 2022 ανακοινώθηκε ως ένας από τους καλύτερους 15 προπονητές στην ιστορία του NBA στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 75 χρόνια της κορυφαίας λίγκας.

Σε δηλώσεις του, ο κόουτς Σποέλστρα πάντα τονίζει το πόσο σπουδαίο είναι η σταθερότητα σε ένα σύλλογο, επισημαίνοντας ότι: "Αν μιλάμε για σταθερότητα, κάθε ομάδα στα επαγγελματικά αθλήματα πρέπει να επενδύει εκεί, αλλά και στις έννοιες οικογενειακό κλίμα, συνέπεια και να υπάρχει συνέχεια...Πολύ λίγες το κάνουν πραγματικά".

Επίσης, ο κόουτς Έρικ Σποέλστρα ήταν βοηθός προπονητή στην Εθνική ΗΠΑ με head coach τον Στιβ Κερ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία για αυτόν οι αγώνες στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα λόγω της καταγωγής του από εκεί. Όταν μίλησε σε παιδιά στην Μανίλα για τον Πατ Ράιλι ανέφερε ότι: "Είναι ο θρύλος του παιχνιδιού. Και πιστεύει στην αφοσίωση. Πολύ πιθανόν να είχα απολυθεί πολλές φορές σε κάποιον άλλον οργανισμό. Οπότε, είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό. Προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε μια κουλτούρα οικογένειας και μια κουλτούρα του να  εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, όπου θυσιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον και όπου υπηρετούμε ο ένας τον άλλον...Σε αυτήν την δουλειά, θέλεις απλώς να συνεργαστείς με σπουδαίους ανθρώπους που έχουν καλές προθέσεις. Θα υπάρχουν και ανεβοκατεβάσματα στην δουλειά. Απολαμβάνουμε τη διαδικασία να προσπαθούμε να κάνουμε ιδιαίτερα πράγματα. Αλλά απολαμβάνουμε να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. Και περάσαμε δύσκολες στιγμές και δύσκολα χρόνια και τότε ήταν που πραγματικά ενωθήκαμε πραγματικά. Μεγάλωσα στον κλάδο του ΝΒΑ, οπότε καταλαβαίνω πόσο μοναδικό είναι αυτό. Και γι' αυτό νιώθω μεγάλη ευθύνη ότι πρέπει να φροντίζω αυτήν την κουλτούρα, τώρα και προχωρώντας μπροστά».

Πολλοί προπονητές του έχουν βγάλει το καπέλο και έχουν αναφέρει τα καλύτερα. Για παράδειγμα, ο  προπονητής των Ορλάντο Μάτζικ, Τζαμάλ Μόσλει έχει συνεργαστεί με τον κόουτς Έρικ Σποέλστρα στην Εθνική ΗΠΑ και υπογράμμισε για αυτόν ότι: "Γνωρίζει με ακρίβεια  στο τι θέλει και στο πώς θέλει να το κάνει. Είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο ο τρόπο με τον οποίο βοηθάει τους παίκτες να αναπτυχθούν και η χημεία που δημιουργεί σε συσχέτιση με την κουλτούρα της ομάδας. Και αυτό που μου έχει ξεχωρίσει περισσότερο είναι η σταθερότητα που έχει με αυτόν τον οργανισμό και την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που έχει εκεί. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τους παίκτες (αλλά και με όλα τα μέλη της ομάδας). Νομίζω ότι έχει να πάει πολύ μακριά".