Skip to main content

Καλαμπόκης: «Με υπομονή και πολλή δουλειά θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι»

Για την σημασία της συμμετοχής της Hellas U16 στο τουρνουά rising stars, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο EOK WEB Radio ο Γιάννης Καλαμπόκης.

Αναλυτικά, ο προπονητής της Εθνικής Παίδων μίλησε:

Για τη συμμετοχή της Hellas U16 στο τουρνουά Rising Stars: «Εμείς συνεχίζουμε ένα πρόγραμμα… δοκιμών κάποιων παιδιών, αφού υπάρχει ένας “κύκλος” ο οποίος ήδη έχει φτάσει τα 26 παιδιά που έχουν περάσει απ’ αυτήν τη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε αρκετά παιδιά σε συνθήκες αγώνα. Η διαδικασία δε μάς εκφράζει ούτε σαν εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και σαν staff, αλλά και γενικότερα αυτό δεν ταιριάζει και με την κοινή μπασκετική λογική. Εμείς βρισκόμαστε μια φορά ανά τις τρεις ή τέσσερις εβδομάδες και δίνουμε 2 αγώνες. Αυτό δε μας επιτρέπει τόσο πολύ να έχουμε βελτίωση, εξέλιξη ή πρόοδο, αλλά σίγουρα μάς δίνει τη δυνατότητα να δούμε αυτά τα παιδιά υπό αγωνιστικές συνθήκες και να πάρουν κάποιες αγωνιστικές παραστάσεις σε ένα υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού, δύναμης και ταχύτητας».

Για το πόσο βοηθάει τα παιδιά αυτό: «Είναι μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά, γιατί βλέπουν τους αυριανούς αντιπάλους τους, γνωρίζουν παιδιά από άλλες ομάδες και από διαφορετικά προγράμματα ή με διαφορετική μπασκετική κουλτούρα κι αυτό είναι ένα κέρδος. Σαφώς κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν μέσω ταχύρρυθμης διαδικασίας να αφομοιώνουν κάποια πράγματα στο μέρος του δυνατού. Είναι μια δοκιμασία λίγο σκληρή για τα παιδιά. Σίγουρα δε μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αποτελέσματα μέχρι τέλους στους αγώνες, αλλά εμείς έχουμε δείξει σε όλη αυτή τη σειρά μια καλή εικόνα στα πρώτα 10-15 λεπτά των αγώνων, όσο δηλαδή υπάρχει «φρεσκάδα», υπάρχουν δυνάμεις, γιατί προϊόντος του χρόνου τα παιδιά χάνουν σε ενέργεια. Αυτά είναι στιγμές που τις κρατάμε, προσπαθούμε να τις αφήσουμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Σίγουρα υπάρχουν και κακά διαστήματα που μας προβληματίζουν, αλλά απ’ την άλλη δε μπορούμε να αγνοήσουμε τους νόμους της φυσικής και της λογικής».

Για τη διαφορά των παιδιών λόγω της συμμετοχής τους στο τουρνουά: «Τη διαφορά την είδαμε στο τουρνουά της Ισπανίας που πήγαμε πριν περίπου 2 βδομάδες και παίξαμε με εθνικές U16 άλλων χωρών. Επειδή πήγαμε και πέρυσι σε αυτό το τουρνουά, όπου παίξαμε μόνο ένα παιχνίδι γιατί αποχωρήσαμε λόγω ίωσης, είμαστε ένα βήμα μπροστά σε σχέση με πέρυσι. Αυτό μπορεί να μη λέει πολλά, αλλά αφήνει κι ένα στίγμα στο κέρδος που έχουμε μέσα απ’ τη διαδικασία των αγώνων και των… προπονήσεων και κυρίως της δουλειάς που γίνεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το σημαντικό είναι πως το καλοκαίρι στην επιλογή της προετοιμασίας θα είναι τα πράγματα σχεδόν ξεκάθαρα για το ποιοι θα είναι τότε έτοιμοι να μπουν στην ομάδα. Οι μήνες σ’ αυτήν την ηλικία παίζουν σημαντική διαφορά, ένα παιδί μπορεί να είναι διαφορετικό τον Οκτώβρη και διαφορετικό τον Μάιο, οπότε όλη αυτήν την εξέλιξη την παρακολουθούμε στενά και μπορούμε να δούμε συγκεκριμένα πράγματα».

Για την εξέλιξη των παιδιών: «Προσπαθούμε να τα εξελίξουμε, υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα στην Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια, που δίνει τον χώρο και τον χρόνο στα παιδιά να δείξουν αυτά που μπορούν να κάνουν στις ομάδες τους. Υπάρχει καθημερινή επαφή της ΕΟΚ με τις ομάδες, ώστε να υπάρχει μια κοινή λογική και κατεύθυνση. Νομίζω πως με υπομονή και πολλή δουλειά θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Θα πρέπει να αυξήσουμε το εγχώριο επίπεδο ανταγωνισμού και σ’ αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουμε, να ανεβάσουμε το επίπεδο και την ποιότητα των παροχών στα παιδιά και στις ομάδες».