Skip to main content

Ο Χάνο Μότολα στο Superbasket: «Ζήσαμε μια πολύ ωραία εμπειρία στην Πάτρα με το Next Generation Tournament»

Ο προπονητής της Helsinki Basketball Academy, Χάνο Μότολα μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για τις εντυπώσεις του από το τουρνουά του Next Gen στην Πάτρα, για το πόσο θεωρεί σημαντικές αυτές τις διοργανώσεις για τις νεαρές ηλικίες, για την φιλοσοφία της ομάδας του, αλλά και τις αναμνήσεις του από την θητεία του στον Άρη.

Ο Χάνο Μότολα είναι γνώριμος μας στα Ελληνικά γήπεδα, από το πέρασμα του με την φανέλα του Άρη, την σεζόν 2007-2008, έχοντας μια αξιοσημείωτη παρουσία στην Ευρώπη με τις φανέλες των Ταού Κεράμικα, Μπολόνια, Πέζαρο, Ντιναμό Μόσχας, ενώ έπαιξε στο NBA με τους Χοκς και πήγε στον τελικό του NCAA το 1998 με τους Γιούτα Ούτες.

Ο Μότολα ήταν ο πρώτος Φινλανδός παίκτης που αγωνίστηκε στο NBA, ενώ έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων, το EuroCup το 2006, το Λιθουανικό πρωτάθλημα και κύπελλο το 2008, αλλά και τον τίτλο ως τον καλύτερο παίκτη της χώρας του οχτώ φορές. Έχει εκπροσωπήσει την Εθνική Φινλανδίας για πολλά χρόνια, ενώ συμμετείχε και σε τρεις διοργανώσεις EuroBasket (1995, 2011, 2013) και μία του Παγκοσμίου Κυπέλλου (2014).

Από το 2014, μετά την απόσυρση του ως παίκτης, έγινε προπονητής και τώρα είναι βοηθός προπονητής στην Εθνική Φινλανδίας και βρίσκεται στην HBA, στην οποία υπάρχουν παίκτες που μελλοντικά θα είναι στην εθνική ομάδα της Σκανδιναβικής χώρας. Ο 45χρονος προπονητής μας αναλύει και μας περιγράφει την φιλοσοφία της Ακαδημίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι τόσο καλή, οπού δεν υπάρχει λόγος για κάποιον Φινλανδό παίκτη να φύγει από την Φινλανδία, πριν αποφοιτήσει από το high school. Η HBA συμμετείχε στο Next Gen Tournament της Πάτρας και έπαιξε ωραίο μπάσκετ, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων. Ένας ξεχωριστός αγώνας ήταν εκείνος με την Next Gen Patras του κόουτς Βασίλη Σπανούλη, το οποίο κρίθηκε στην δεύτερη παράταση με 103-101, με την Ακαδημία του Ελσίνκι να κατετάγεται στην πέμπτη θέση, έχοντας τον παίκτη της, Μίρο Λιτλ στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά.

Διαβάστε όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Χάνο Μότολα στο superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 

Πρώτα, θα ήθελα να μας πείτε για τις εντυπώσεις και τις αναμνήσεις σας από το τουρνουά του Next Gen στην Πάτρα.

Ζήσαμε μια πολύ ωραία εμπειρία στην Πάτρα συνολικά. Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα για εμάς σωματικά, γιατί αγωνιστήκαμε στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου την Κυριακή και στο πρώτο παιχνίδι των playoffs, την Τρίτη πριν ταξιδέψουμε στην Ελλάδα, την Πέμπτη. Αυτού του είδους οι εβδομάδες διδάσκουν στους νεαρούς παίκτες πολλά για την ψυχική και σωματική αντοχή που χρειάζονται στα αθλήματα και δείχνουν σε εμάς τους προπονητές, ποιοι παίκτες έχουν τα προσόντα για να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτό το σημείο της καριέρας τους. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την διοργάνωση για την εξαιρετική φιλοξενία, τις καλές εγκαταστάσεις και την ωραία ατμόσφαιρα στα παιχνίδια. Θεωρώ ότι ο αγώνας HBA-ANGT Patras ήταν μια εξαιρετική επίδειξη για το μπάσκετ νέων στο υψηλότερο επίπεδο. Αν και ηττηθήκαμε στην δεύτερη παράταση, προχωρήσαμε νιώθωντας περήφανοι για τον τρόπο που παλέψαμε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα παικτών.

 

Τι θεωρείτε περισσότερο ότι οι νέοι παίκτες κερδίζουν από αυτά τα μεγάλα τουρνουά όπως το Next Gen;

 Οι παίκτες μας δεν είχαν την ευκαιρία να παίξουν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εφήβων τα τελευταία δύο χρόνια, επομένως ήταν η πρώτη φορά που αγωνίστηκαν κόντρα στο πιο υψηλό επίπεδο των παικτών στην Ευρώπη εκτός από τις γειτονικές μας χώρες. Οπότε ήταν πολύ σημαντικό για τους παίκτες μας να αποκτήσουν αυτή την εμπειρία. Συνολικά, κάθε διοργάνωση υψηλού επιπέδου, όπως το ANGT, είναι σημαντικό για τους νεαρούς παίκτες για την εξέλιξή τους. Και το αγωνίζεσαι κόντρα σε παίκτες και σε ομάδες που δεν έχεις ξαναπαίξεις, σε βγάζει σε νέου τύπου προκλήσεις ατομικά και ομαδικά και είναι μεγάλη πρόκληση και για εμάς τους προπονητές. Σίγουρα αντιμετωπίσαμε διαφορετικούς τύπους επιθέσεων και άμυνες με τις οποίες ίσως παίξουμε και στο πρωτάθλημα μας.

Θα ήθελα λίγο να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας σας, HBA

Ο κύριος στόχος της Helsinki Basketball Academy είναι να εξελίξει παίκτες για τις Εθνικές ομάδες των ανδρών, οπότε αυτός είναι ο στόχος μας εν συντομία. Θέλουμε να αναπτύσσουμε τους παίκτες μας και μέσα και έξω από το παρκέ. Η HBA είναι τόσο καλή, οπού δεν υπάρχει λόγος για κάποιον Φινλανδό παίκτη να φύγει από την Φινλανδία, πριν αποφοιτήσει από το high school (γυμνάσιο). Η ακαδημαϊκή ζωή είναι μεγάλο μέρος της ζωής των παικτών μας. Είμαστε μέρος του μεγαλύτερου αθλητικού γυμνασίου στη Φινλανδία, του Mäkelänrinne Sports HS και όλοι οι παίκτες μας είναι επίσης φοιτητές full time. Σχετικά με το μπάσκετ, θέλουμε να αναπτύξουμε τους παίκτες, που έχουν τις ικανότητες να παίξουν μοντέρνο και πολύ γρήγορο μπάσκετ. Δίνουμε επίσης μεγάλη έμφαση στην καθημερινή μας προσέγγιση σχετικά με την προπόνηση. Ελπίζουμε ότι άλμα από την ΗΒΑ στην Εθνική ομάδα, στο επαγγελματικό μπάσκετ και στο NCAA θα είναι ομαλό. 

Πώς είναι να προπονείτε μια ομάδα με νέους παίκτες; Τι θα θέλατε να τους μάθετε περισσότερο; 

Λέω στους ανθρώπους, έχω την καλύτερη δουλειά προπονητή στην Φινλανδία, καθώς προπονώ καθημερινά τα καλύτερα νεαρά ταλέντα στη Φινλανδία και μετά γίνομαι μέλος του προπονητικού επιτελείου της Εθνικής ομάδας ανδρών επίσης. Έτσι βλέπω τους καλύτερους νέους και επαγγελματίες στο υψηλότερο επίπεδο.

Το να βλέπεις νέους παίκτες να αναπτύσσονται στο HBA όσο περνούν τα χρόνια είναι τόσο ικανοποιητικό και κάνει όλη τη σκληρή δουλειά να αξίζει τον κόπο. Ενώ αργότερα, το να προπονήσω μερικούς από αυτούς στην Εθνική ομάδα ανδρών με κάνει να νιώθω περηφάνια για αυτούς και για όλη τη σκληρή δουλειά που έχουν καταβάλει.

Είστε ο πρώτος Φινλανδός παίκτης που αγωνίστηκε στο NBA και επίσης, ο Λάουρι Μαρκάνεν ήταν από την ακαδημία σας. Θεωρείτε ότι στο μέλλον θα έχουν περισσότερους Φιλανδούς και γενικότερα Ευρωπαίους παίκτες στο NBA;

Ο Λάουρι Μαρκάνεν δεν ξεκίνησε συγκεκριμένα από την HBA, προπονήθηκε πολύ καλά και μεγάλωσε στην πόλη του, Jyväskylä. Οπότε, έγινε εκεί μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του πριν έρθει εδώ. Ο Λάουρι είναι ένας σπουδαίος αντιπρόσωπος του Φινλανδικού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια και έχει και έχει εμπνεύσει πολλά νέα παιδιά να αρχίσουν να παίζουν μπάσκετ και να ερωτευτούν το όμορφο άθλημα μας. Όταν ήμουν εγώ στο NBA, πιστεύω ότι υπήρχαν λιγότεροι από 20 διεθνείς παίκτες στην κορυφαία λίγκα. Πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός θα πλησιάσει τους 200, πριν καν το καταλάβουμε. Οπότε ναι, θα υπάρχουν περισσότεροι διεθνείς παίκτες και περισσότεροι Φινλανδοί παίκτες στο ΝΒΑ. Ο χρόνος θα δείξει, ποιος θα είναι ο επόμενος. Ίσως ο Μίρο Λίτλ, τον οποίο είδαμε στην Πάτρα, ίσως να είναι ένας παίκτης που το όνομά του θα ακούγεται για το draft του NBA σε λίγα χρόνια. Σίγουρα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των σκάουτερ και το έχει αποδείξει με το παιχνίδι του.

Επίσης, αγωνιστήκατε στον Άρη Θεσσαλονίκης, την σεζόν 2007-2008. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από εκείνη την σεζόν; Τι ξεχωρίζετε περισσότερο από εκείνη την σεζόν;

 Ήταν η τελευταία σεζόν μου στην EuroLeague. Ήταν καιρός για εμένα να αποσυρθώ από τις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις, για αυτό εκείνη η σεζόν έχει σίγουρα ιδιαίτερη σημασία για μένα. Αγάπησα την Θεσσαλονίκη, υπέροχοι φίλαθλοι και άνθρωποι στην πόλη. Εγώ και η οικογένεια μου απολαύσαμε τον χρόνο που ήμασταν στην Θεσσαλονίκη και έχω σίγουρα όμορφες αναμνήσεις. Πέρα από κάποιες οικονομικές δυσκολίες, ήταν  ένας από τους καλύτερους οργανισμούς στους οποίους έχω συμμετάσχει. Είμαι περήφανος που έπαιξα σε έναν τόσο ιστορικό σύλλογο και ελπίζω ο Άρης να ανέβει ξανά στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.