Skip to main content

Ο Λαουρέντ Λεγκνάμ στο SuperBasket: «Εξαιρετικές επιλογές για τον Ολυμπιακό ο Φαλ και ο Λιβιό»

 Ο προπονητής της Μπουρζ, Λαουρέντ Λεγκνάμ μίλησε αποκλειστικά στο superbasket.gr για τις σκέψεις του για την νέα αγωνιστική σεζόν και τις απόψεις του μετά τα πρώτα φιλικά, για το γρήγορο και δυναμικό Γαλλικό πρωτάθλημα, για την φετινή σεζόν του EuroCup, αλλά και τις απόψεις του για τους δύο Γάλλους παίκτες που αγωνίζονται στην Ελλάδα, τον Λιβιό Ζαν Σαρλ και τον τον Μουσταφα Φαλ.

Ο προπονητής της Μπουρζ, Λαουρέντ Λεγκνάμ έχει αφήσει το στίγμα του στο Γαλλκό πρωτάθλημα, ενώ φέτος θα βρίσκεται για πρώτη χρονιά στον πάγκο της ομάδας από την περιοχή της Ωβέρνης-Ρον-Αλπ στα ανατολικά της Γαλλίας, αφού από το 2015 έως το 2021 ήταν κόουτς στην Ντιζόν.

Η Μπουρζ είναι μια πολύ ανταγωνιστκή Γαλλική ομάδα τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις όσο και στην Ευρώπη και θα συνεχίσει φέτος να αγωνίζεται στο EuroCup, οπού βρίσκεται στον Β' όμιλο, οπού μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε εκεί και ο Προμηθέας. Η έδρας της, το Έκινοξ, είναι μία από τις πιο ονομαστές και πιο δύσκολες έδρες στην Γαλλία, κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει.

Όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Λαουρέντ Λεγκνάμ στο superbasket.gr και τον Άρη Κατσίδη:

Θα ήθελα να μας μιλήσετε πρώτα για την ομάδα σας και τις πρώτες σκέψεις για την νέα σεζόν.
 
Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό, επειδή ξεκινήσαμε τη προετοιμασία μόλις πριν δύο εβδομάδες και προσπάθησα να γνωρίσω τους παίκτες μου, πέρα από τον Αξέλ Τζουλιάν που τον γνωρίζω. Είναι η πρώτη φορά που τους αποκαλώ ομάδα μου και είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό όπως πρωτοείπα, αλλά θεωρώ κατά κύριο λόγο, ότι από τα φιλικά παιχνίδια είδα πολύ καλά πράγματα. Ελπίζω να πάρω την καλύτερη απόφαση και θα προσπαθήσω να πιέσω αυτήν την ομάδα για να τα πάει καλά αυτή την σεζόν.
 
PHOTO-ARTICLE-HORIZONTAL_Article-1.png
  
 
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ομάδας και τι θα θέλατε από την ομάδα σας να βγάζει στο παρκέ;
 
Εξαρτάται αυτό από ποιον κόουτς θέλεις να σε προπονήσει. Η φιλοσοφία μου είναι να νικάω τα παιχνίδια και να παίρνω το maximum από αυτά. Αν θέλεις το maximum από τα ματς, τότε πρέπει να δείξεις επιθετικότητα, ένταση και να έχεις αυτά τα πράγματα που θέλεις στην άμυνα. Σε όλες τις ομάδες μου από τότε που αποφάσισα να είμαι προπονητής, η άμυνα είναι πραγματικά σημαντική. Η συλλογική άμυνα, θέλω ο κάθε παίκτης να συνεισφέρει στο 20% σε κάθε άμυνα, συνολικά δηλαδή στο 100% μιας ομάδας. Και μετά στην επίθεση, επιθυμώ να παίξουμε στα παιχνίδια με transition και αφότου γίνει, να πετύχω κάποια πράγματα στην επίθεση συλλογικά. Θέλω όλοι οι παίκτες μου να είναι σε θέση να σκοράρουν. Δεν επιθυμώ απλά μόνο ένας ή δύο παίκτες να σκοράρουν. Θέλω να κυνηγάμε την μπάλα και να βρίσκουμε τρόπους να σουτάρουμε στην επίθεση. Η φιλοσοφία μου είναι να έχουμε σπουδαία άμυνα και να σκοράρουμε με εύκολο τρόπο.
 
51428451602_98a6d52ab2_c-pd57ct473sinfnasvgw542i2pgqpbj1nh0i3dsu4s8.jpg
 
Το LNB, δηλαδή το Γαλλικό πρωτάθλημα είναι πολύ ανταγωνιστικό και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ποιες είναι οι απόψεις σας πριν την έναρξη των αγώνων;
 
Το Γαλλικό πρωτάθλημα είναι ιδιαίτερο, γιατί υπαρχουν εκεί παίκτες που παίζουν επιθετικά και είναι πολύ αθλητικοί. Οι περισσότερες ομάδες, τις οποίες αντιμετωπίζουμε, είναι πάρα πολύ γρήγορες. Όταν βρίσκονται στην επίθεση παίζουν με μεγάλη ταχύτητα και είναι σε πολύ καλή αθλητική κατάσταση. Ένας προπονητής μαθαίνει πολλά, το ρόστερ δεν είναι όπως στις ομάδες της Τουρκίας, της Ελλάδας ή της Ισπανίας, είναι πιο εύκολο να τις προπονήσεις, να έχουν την μπάλα στην επίθεση και μετά θα πρέπει να προσαρμοστείς σε αυτό το στυλ παιχνιδιού και θα πρέπει να είναι σε θέση να παίξεις έτσι με την ομάδα κάθε εβδομάδα. Όλες οι ομάδες είναι σε θέση να νικήσουν κάθε αντίπαλο, υπάρχει πάθος με το Γαλλικό πρωτάθλημα, το οποίο πάντα είναι δύσκολο. Πολλές φορές, όταν βρεθείς στο Γαλλικό πρωτάθλημα, κάποιοι παίκτες θα σε εκπλήξουν, επειδή είναι σε θέση να ανεβάσουν το επίπεδο τους, χρόνο με τον χρόνο και σεζόν με την σεζόν.Το επίπεδο της ικανότητας στο μπάσκετ είναι πραγματικά σημαντικό. Έχουμε πραγματικά πολλές σπουδαίες ομάδες όπως η Βιλερμπάν και η Μονακό που παίζουν στην EuroLeague, εμείς και η Λεβαλουά στο EuroCup, οι ομάδες στο BCL είναι πολύ καλές. Όλες οι ομάδες είναι σε θέση στο να παλέψουν για να κερδίσουν το maximum από κάθε παιχνίδι, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο πρωτάθλημα.
 
242569631_4259205394202619_6882860695317606145_n.png
 
Όπως και με το πρωτάθλημα Γαλλίας, το μπάσκετ στην Γαλλία αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμο, αφού η Εθνική ομάδα έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων τα τελευταία χρόνια ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δύο χάλκινα μετάλλια σε Παγκόσμια Κύπελλα και το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket 2013. Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας πάνω σε αυτό.
 
Είναι σπουδαίο. Είναι πραγματικά εξαιρετικό για το Γαλλικό μπάσκετ. Βλέποντας τα παιχνίδια, έπαιξαν εντυπωσιακά, πήγαν στον τελικό κόντρα στις ΗΠΑ και νίκησαν σπουδαίες ομάδες όπως οι ΗΠΑ στο πρώτο παιχνίδι, η Ιταλία αργότερα. Έπειτα, είχαν ένα σπουδαίο ημιτελικό και μετά ένα πραγματικά τρελό τελικό κόντρα στις ΗΠΑ. Είναι καλό για το μπάσκετ μας, είναι καλό για την εικόνα του Γαλλικού μπάσκετ, επειδή υπάρχουν κάποιοι παίκτες που παίζουν στο NBA, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί, υπάρχουν πολλοί παίκτες που αγωνίζονται στην EuroLeague όπως ο Νάντο ντε Κολό και ακόμη και άλλοι, που παίζουν στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Έχει σπουδαίους παίκτες. Θεωρώ ότι οι εμφανίσεις αυτές είναι θετικό σήμα για την εικόνα μας και μετά, για το πρωτάθλημα μας. Τώρα το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επιβεβαιώσουμε αυτά που έγιναν, με τα αποτελέσματα μας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.
 
 
Επίσης, φέτος θα παίξετε στο EuroCup. Οπότε θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για αυτό.
 
Όπως όλοι γνωρίζουν, το EuroCup είναι μια πολύ ωραία διοργάνωση. Ιδιαίτερα, την νέα σεζόν, που υπάρχει μείωση των ομάδων. Δεν είναι πια 24 ομάδες, αλλά είναι 20 ομάδες τώρα και χωρίζονται σε δύο γκρουπ των δέκα ομάδων. Οι 18 ομάδες ήταν και την προηγούμενη σεζόν και μόνο ακόμη δύο σύλλογοι είναι καινούργιοι. Όταν παρατηρώ το γκρουπ μου, το γκρουπ Β', βλέπω ότι υπάρχουν καλες ομάδες, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων και οι διαφορές είναι μικρές, επειδή όλες είναι σπουδαίες και βρίσκονται σε ένα μεγάλο επίπεδο και όλα τα παιχνίδια θα είναι δύσκολα, είμαστε σίγουροι για αυτό. Μου αρέσει αυτή η διοργάνωση, επειδή υπάρχουν δύσκολα παιχνίδια και θα παίζουμε κάθε Τετάρτη και θα προσπαθούμε να πιέσουμε όσο το περισσότερο γίνεται για να τα κερδίσουμε.  Αλλά επίσης, παρατηρούμε την ποιότητα της διοργάνωσης, του προπονητικού σταφ και των ομάδων, και για εμάς θα είναι πολύ καλό αν πάμε μέχρι το τέλος, δουλεύουμε για αυτό και ελπίζω ότι θα κερδίσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των παιχνιδιών, αλλά ξέρουμε ποιο είναι το επίπεδο της διοργάνωσης. Υπάρχουν πολλές ομάδες που είναι πολύ σπουδαίες, όπως η Παρτιζάν, η Βαλένθια, η Βίρτους Μπολόνια, η Λοκομοτίβ Κουμπάν, οι οποίες βρίσκονται σε ένα επίπεδο σαν της EuroLeague, κάθε φορά πραγματικά είναι προνόμιο να είμαστε σε αυτήν την διοργάνωση.
 
 
 
 
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα φιλικά τουρνουά που έδωσε η Μπουρζ τις προηγούμενες εβδομάδες και μεταξύ άλλων κερδίσατε το l'Ain Star Game.
 
Ήταν τα δύο πρώτα φιλικά τουρνουά για τους αγώνες. Κερδίσαμε το τουρνουά του I'Ain Star Game κόντρα στην Ντιζόν στον τελικό. Έγινε ένα καλό παιχνίδι κόντρα σε μια σπουδαία ομάδα, επειδή είναι σε πολύ καλο επίπεδο και θα παίξουν την επόμενη σεζόν στο BCL και μετά συμμετείχαμε σε ένα παρόμοιο τουρνουά, το Lux trophy. Εκεί ηττηθήκαμε από την Ντιζόν, που μας πήρε την ρεβάνς. Το καλύτερο πράγμα είναι ότι γνωρίζετε από πριν, πως αυτά τα παιχνίδια είναι για την preseason  και προσπαθώ να συσπειρώσω την ομάδα μου. Πρέπει να δούμε πολλά πράγματα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. αλλά παίξαμε καλά και επίσης παραμείναμε δυνατοί  στην άμυνα μετά τις επιθέσεις.  Ήταν καλά παιχνίδια και στο επόμενο ΣαββατοΚύριακο θα πάμε να παίξουμε τα επόμενα φιλικά μας ματς.
 
 
Θα ήθελα να μας πείτε τις απόψεις σας για δύο Γάλλους παίκτες που αγωνίζονται στην Ελλάδα, τον Λιβιό Ζαν Σαρλ και τον τον Μουσταφα Φαλ.
 
Ο Μουσταφά Φαλ έπαιξε την τελευταία σεζόν στην Γαλλία με την Βιλερμπάν και ήταν ένα σημαντικός παίκτης στο ζωγραφιστό. Είναι ο σέντερ των Ολυμπιακών Αγώνων, επειδή χρησιμοποίησε αυτό το χαρακτηριστικό και για αυτό το λόγο, έχει πολύ μεγάλη επίδραση στο ζωγραφιστό και είναι καλή επιλογή για αλλαγή σχημάτων.Έχει την δυνατότητα να πασάρει την μπάλα και να ποστάρει, είναι πραγματικά έξυπνος παίκτης και μετά στην άμυνα αλλάζει τα πάντα. Χρησιμοποιεί εξαιρετικά το σώμα του και νομίζω ότι είναι καλή επιλογή για τον Ολυμπιακό. Ο Λιβιό Ζαν Σαρλς είναι στην δεύτερη χρονιά του στον Ολυμπιακό και είναι πραγματικά εξαιρετικό "τεσσάρι", επειδή είναι αθλητικός, δεν εκβιάζει καταστασεις, αλλά επίσης είναι έξυπνος, έχει καλό midway σουτ. Θεωρώ ότι είναι καλο για τον Ολυμπιακό να έχει παίκτες σαν αυτούς, γιατί ξέρουν την EuroLeague, έχουν τώρα εμπειρία και είναι καλή μεταγραφή για ένα Γάλλο παίκτη να παίξει στην Ελλάδα έτσι. Και νομίζω ο Μους και ο Λιβιό θα έχουν θετικό αντίκτυπο την επόμενη σεζόν, επειδή τώρα έχουν εμπειρία και είναι σε θέση να έχουν προσφέρουν θετικά πράγματα στην ομάδα τους.