Skip to main content

Τζήμας: «Αδιαφιλονίκητο φαβορί για την άνοδο ο Πανιώνιος, θεωρώ πως θα έχουμε τουλάχιστον μία εκπροσώπηση στο Final 4 της Euroleague»

Ο Γιάννης Τζήμας φιλοξενήθηκε στον διαδικτυακό «αέρα» του EOK WEB Radio, με τον Έλληνα προπονητή να μιλά για την πορεία, τόσο της Elite League, όσο και της Euiroleague, ενώ σχολίασε και τα προπονητικά βήματα του Βασίλη Σπανούλη.

Αναλυτικά ο Τζήμας μίλησε:

Για τη φετινή Elite League: «Στην αρχή της σεζόν αναμέναμε και περιμέναμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, με μεγάλο ενδιαφέρον και για πρώτη φορά με την παρουσία δύο ξένων και ιδίως Αμερικανών. Περιμέναμε ένα πρωτάθλημα πολύ καλό με βάση κάποιες πολύ δυνατές ομάδες που ερχόντουσαν απ’ τη Β’ Εθνική και ελπίζαμε σε μια ανταγωνιστική λίγκα. Όλοι μας δικαιωθήκαμε και πολύ περισσότερο η ΕΟΚ που έθεσε αυτούς τους όρους και τα format της κατηγορίας. Τελευταία αγωνιστική πλέον έχουμε 16 ομάδες που “σφάζονται”, όπου οι 14 ομάδες μπορούν με μια νίκη ή ήττα να ανεβοκατεβούν 4-5 θέσεις. Είναι απίστευτο το ότι μέσα σε μία αγωνιστική μπορείς να διεκδικείς πρωτάθλημα ή και να πέσεις κατηγορία».

Για τα φαβορί για την άνοδο: «Έτσι όπως έχει γίνει το format δίνει ένα πολύ μεγάλο αβαντάζ σε 2-3 ομάδες πολύ καλές και ξεκινούν με πλεονέκτημα έδρας. Νομίζω πως ο Πανιώνιος θα είναι μία απ’ τις δύο ομάδες του 1-2 στο Final-4, οπότε θα έχει δύο ευκαιρίες και πιθανώς απ’ την πρώτη αγωνιστική, για πολλούς λόγους, θα είναι η μία ομάδα που θα ανέβει. Η δεύτερη ομάδα θα είναι καθαρά θέμα Final-4, ποια θα βρεθεί σε καλό “φεγγάρι” εκείνο το διήμερο. Με τις μεταγραφές του Μίλωνα και τις ισορροπίες που έχει αυτήν τη στιγμή δείχνει μια ομάδα πολύ γεμάτη. Ο Ηρακλής είναι μια ομάδα που “κουβαλάει” και το brand name και τον κόσμο. Η ΝΕΜ και η Ελευθερούπολη αποτελούν μια έκπληξη για ‘μένα, αλλά στο ρόστερ τους δεν έχουν το βάθος να κάνουν δύο νίκες σε δύο μέρες. Ο Πανιώνιος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την 1η θέση και ο Μίλωνας, για ‘μένα, με το ρόστερ και την εικόνα παρουσιάζει είναι η ομάδα με τις περισσότερες ελπίδες».

Για την ομάδα που τον εξέπληξε ευχάριστα: «Βάσει βαθμολογίας και του μπάσκετ που παίχτηκε, η ΝΕΜ είναι η ομάδα που παίρνει τα περισσότερα credits, γιατί παρουσίασε μια τρομερή σταθερότητα. Ακόμη και η παρουσία της στο Κύπελλο ήταν πάρα πολύ καλή. Βάσει δυναμικής της ομάδας και του ρόστερ, μια ομάδα που έχει πάρα πολλές αλλαγές στη σύνθεσή της κατά τον Δεκέμβριο, νομίζω πως ήταν η έκπληξη της τετράδας. Η Ελευθερούπολη, χωρίς να είναι η δύναμη των προηγούμενων χρόνων, είχε όλα τα χρόνια μια σταθερή πορεία και μια σταθερότητα αγωνιστική, προπονητική και διοικητική, οπότε δεν ήταν έκπληξη η παρουσία της. Θεωρούσα πως ο Μίλωνας θα πήγαινε πολύ καλύτερα, ο Ηρακλής ίσως μπορούσε και αυτός λίγο καλύτερα. Ο Κόροιβος είναι μια δεύτερη ομάδα μετά τη ΝΕΜ που είναι λίγο πιο πάνω απ’ αυτά που περιμέναμε όλοι».

Για τη Basket League: «Θεωρώ πως είναι λάθος όλων μας να υπάρχει ένα πρωτάθλημα 12 ομάδων. Είναι πολύ λίγο και δεν αρέσει το format του 3ου γύρου για να γεμίσουμε αγώνες. Είναι κάτι που αντιστοιχεί σε λίγκες μικρότερης δυναμικότητας, όπου παίζουν τρεις και τέσσερις φορές οι ομάδες για έχει ανταγωνιστικότητα. Δε με καλύπτει ότι δεν υπάρχουν ομάδες να καλύψουν τις θέσεις, ας προσπαθήσουν και αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ας φύγουν. Η Basket League έπρεπε να έχει 14 ομάδες, που να ανεβαίνουν δύο και να πέφτουν δύο. Φέτος είναι πάρα πολύ δυνατές ομάδες. Κρίμα που μια ιστορική ομάδα όπως ο Απόλλωνας υποβιβάστηκε. Το πρωτάθλημα είναι συγκλονιστικό, με έναν καινούργιο Παναθηναϊκό να μάς δημιουργεί ενδιαφέρον, ένα Περιστέρι να δείχνει σοβαρότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως και ο Προμηθέας, με κάποιες ομάδες που έβγαλαν προβλήματα. Εύχομαι πραγματικά να γίνουν 14 οι ομάδες».

Για την Ευρωλίγκα: «Δε θα ήθελα να διασταυρωθούν οι ομάδες μας στα play-offs, θα ήθελα να κερδίσει και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός αν κερδίσει τη Μπάγερν θα έχει πλεονέκτημα έδρας, όπου δείχνει ότι στο “φλεγόμενο” ΟΑΚΑ έχει ένα μεγάλο αβαντάζ. Ο Ολυμπιακός αντίθετα μπορεί να μην αποκτήσει το πλεονέκτημα στα play-offs, αλλά η σταθερότητά του, η διοικητική και προπονητική του ηρεμία, η ποιότητα και η διάθεση των Ελλήνων και το “μείγμα” παικτών που έχει είναι ικανά για να κερδίσει οπουδήποτε. Έχω την αίσθηση ότι τουλάχιστον μία εκπροσώπηση θα έχουμε στο φετινό Final-4».

Για τον Βασίλη Σπανούλη: «Είχα πει στο παρελθόν ότι θα γίνει ένας μεγάλος προπονητής, λόγω του χαρακτήρα, της δουλειάς του και της ικανότητάς του στο ένας εναντίον ενός. Ούτε εγώ, ούτε κανείς μας, δεν  πίστευε ότι θα γίνει αυτός ο κορυφαίος αθλητής στην Ευρώπη. Επειδή στο ξεκίνημα της σεζόν ήμασταν μαζί μια βδομάδα στο Καρπενήσι για προετοιμασία με Μύκονο και Περιστέρι, όπου είχαμε κάποιες συνομιλίες και είδα τα πρώτα του φιλικά και τις πρώτες του εμφανίσεις, ήμουν πεπεισμένος από αρκετά πράγματα ότι θα γίνει ένας προπονητής όπως ήταν σαν παίκτης, ίσως και καλύτερος».