Skip to main content

Το 1.5 εκατομμύριο της ΕΟΚ στο αναπτυξιακό και οι 960.000 για τη χρησιμοποίηση νεαρών παικτών

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έκανε πολλές αποκαλύψεις στη συνέντευξη που έδωσε στο web radio της ΕΟΚ. Ειδικά η διεξαγωγή του τελικού γυναικών την ίδια μέρα και στο ίδιο γήπεδο με τον τελικό ανδρών ήταν μια ιδιαίτερη είδηση, που δικαίως έστρεψε εκεί τα βλέμματα. Όμως οι ουσιαστικές κουβέντες του προέδρου της Ομοσπονδίας είχαν να κάνουν με όλα όσα έγιναν και θα γίνουν για να πάρουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια οι ομάδες της Elite League, της National League 1 και 2, της Α1 και της Α2 γυναικών. Και όχι μόνο αυτές, αλλά και οι υπόλοιπες που αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά. Διότι είναι σημαντικές όλες οι προωθητικές ενέργειες, τα οργανωμένα πρωταθλήματα και η προβολή των αγώνων, όμως τα σωματεία έχουν ανάγκη από λεφτά για να επιβιώσουν. Και πλέον η Ομοσπονδία κάνει ό,τι μπορεί για να την προσφέρει.

«Αυτό με το οποίο οι ομάδες είναι ενθουσιασμένες και ζητούν να μη σταματήσει είναι η κάλυψη των εξόδων του αναπτυξιακού όλων των ομάδων όλης της Ελλάδας απ’ την ΕΟΚ. Αυτήν τη στιγμή μια ομάδα που έχει τμήματα U18 δεν έχει κανένα κόστος σε τίποτα απολύτως, δεν πληρώνει δελτία, αυτοκόλλητα, δεν έχει κόστος μεταγραφών, δεν έχει παράβολα μεταγραφών στην Ένωσή της, δεν έχει κόστη να πληρώσει διαιτητές και κριτές, δεν έχει τίποτα απολύτως. Αυτό δίνει βήμα σε μια ομάδα να μαζέψει πολλά παιδιά, γιατί δεν έχει ποινές και αυτό ισχύει και για τα 800 σωματεία. Το ποσό που δαπανά η Ομοσπονδία είναι τεράστιο, 1.5 εκατομμύριο, αλλά πιάνει τόπο πραγματικά. Και αυτό συνέβαλε και στο ότι είχαμε αύξηση 20% των εγγραφών των παιδιών και φαίνεται ότι θα έχουμε και περισσότερο. Αυτό που έγινε στις εθνικές κατηγορίες τώρα, να πριμοδοτούμε τους νέους αθλητές και αθλήτριες, είναι στη βάση του αναπτυξιακού. Όλες οι ομάδες καταλαβαίνουν ότι το μέλλον μας είναι το αναπτυξιακό, σε οποιαδήποτε μορφή», εξήγησε ο Βαγγέλης Λιόλιος.

Ο πρόεδρος μίλησε για τη στοχευμένη μείωση παραβόλων: «Έχουμε ξεκινήσει από φέτος και του χρόνου θα είναι πολύ πιο έντονο, μια στοχευμένη μείωση των παράβολων. Βλέπουμε πια ότι αντέχει η Ομοσπονδία να κάνει πράξη όλα όσα έχει υποσχεθεί με τη μικρότερη οικονομική εισφορά των ομάδων στο κομμάτι αυτό. Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα παράβολα δεν πάνε στην Ομοσπονδία, αλλά πάνε σε ένα ξεχωριστό ταμείο το οποίο ενισχύει της ομάδες που είναι σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, τις οποίες εμείς έχουμε ανάγκη».

Και φυσικά μίλησε για την χρησιμοποίηση νεαρών παικτών και έχει και οικονομικό όφελος: «Είδαμε το πώς λειτούργησε πιλοτικά η Elite League, πήραμε τα θετικά, βελτιώσαμε αρκετά την κατηγορία και πήραμε κάποιες καλές αλλαγές και τις πήγαμε και στις υπόλοιπές κατηγορίες. Το πρώτο που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε πάει ηλεκτρονικά φύλλα αγώνα σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα. Ο στόχος της Ομοσπονδίας είναι σε τρία χρόνια από τώρα να είναι όλα ψηφιακά. Σ’ αυτό έχουμε και τη δυνατότητα ακόμη να έχουμε και το χρόνο συμμέτοχής των αθλητών, το οποίο μάς βοηθάει να εισάγουμε και έναν άλλον πετυχημένο θεσμό, την οικονομική ενίσχυση όλων των ομάδων, αλλά σε μια βάση, εφόσον αυτές οι ομάδες βοηθούν στο αναπτυξιακό κομμάτι της Ομοσπονδίας. Συμμετέχουν περισσότερα νέα παιδιά στο να παίζουν πραγματικό χώρο στα πρωταθλήματα. Το συνολικό μπάτζετ που διαθέτουμε φέτος για όλες τις κατηγορίες γι’ αυτό το κομμάτι είναι 960 χιλιάδες ευρώ, όπου με αυτό ενισχύουμε αυτές τις ομάδες, αλλά στον άξονα της συμμετοχής των νέων αθλητών και αθλητριών. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πραγματική ανάπτυξη και όχι τύποις».

Εκτός των άλλων, έδωσε και μια άλλη διάσταση στις wild cards: «Εκεί έχουμε βάλει και μια άλλη δικλείδα, η οποία λέει ότι θα πρέπει να δώσει μια εγγυητική η ομάδα. Το 50% της εγγυητικής θα πάει στις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου, γιατί όταν δίνεις μια wild card σε μια ομάδα σημαίνει ότι οι άλλες ομάδες έχουν να κάνουν ένα επιπλέον ταξίδι, οπότε αυτή η ομάδα που ανέβηκε θα πρέπει να τους προσφέρει τουλάχιστον τα έξοδα αυτά. Πρέπει μ’ αυτόν τον τρόπο οι ομάδες να καταλάβουν ότι όταν συμμετέχουν σε μια παραπάνω κατηγορία την οποία δεν κέρδισαν αγωνιστικά, θα βοηθήσουν τις υπόλοιπες ομάδες με κάποιο οικονομικό τρόπο. Μάλιστα, έχουμε βρει κι έναν τρόπο ως Ομοσπονδία, θα ανακοινωθεί αυτό, όπου τα χρήματα αυτά θα πάνε στις ομάδες με πλήρη δικαιοσύνη. Θα υπάρχει μια αναλογικότητα των χρημάτων που θα πάνε στις ομάδες, ανάλογα με τα χιλιομετρικά εισοδήματα. Οπότε εισάγουμε και μια νέα έννοια, του χιλιομετρικού ισοδύναμου».