Skip to main content

Ο Μάριος Δεσποτάκης στο Superbasket: «Με δουλειά και υπομονή θα τα καταφέρουμε, είναι σε πολύ κομβικό μονοπάτι το μπάσκετ γυναικών της Ελλάδας»

Ο προπονητής του Πρωτέα Βόυλας, Μάριος Δεσποτάκης μίλησε στο Superbasket.gr, σχετικά με τις απόψεις του και τις σκέψεις του για την ομάδα του και την Α1 Γυναικών την νέα αγωνιστική σεζόν, ενώ σχολίασε για το πώς εκτιμάει το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ γυναικών ενόψει της διοργάνωσης του Eurobasket Women 2025.

 
Ο κόουτς Μάριος Δεσποτάκης ανέλαβε φέτος τα ηνία του Πρωτέα Βούλας στην Α1 Γυναικών. Μετά από τον αγώνα με τον Παναθηναικό, επικράτησε εκτός έδρας του Αθηναικού με 88-84 μετά από δύο παρατάσεις στο πλαίσιο της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Στο Κύπελλο Ελλάδας έχει προκριθεί στα προημιτελικά μετά την επικράτηση επί του Εύνικου με 64-46 και θα αντιμετωπίσει στις "8" την Ελευθερία Μοσχάτου, στις 23/12.
 
Ο Έλληνας κόουτς ξεκίνησε την προπονητική από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και γνωρίζει πολύ καλά τις απαιτήσεις του ελληνικού μπάσκετ, έχοντας πολλές παραστάσεις και επιτυχίες από το πιο υψηλό επίπεδο. 
 
Ο Πρωτέας Βούλας είναι μια απο τις παραδοσιακές δυνάμεις του μπάσκετ γυναικών στην Ελλάδα, γιατί μεταξύ άλλων έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Ελλάδας.
 
Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο κόουτς Μάριος Δεσποτάκης στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη: 
 
Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις απόψεις και τους στόχους σας για την νέα σεζόν με τον Πρωτέα Βούλας στην Α1 Γυναικών.
 
"Ο Πρωτέας είναι ένας υγιής και πολύ καλά οργανωμένος σύλλογος, που θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τον χώρο του μπάσκετ γυναικών. Βασικότερος αγωνιστικός στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε και να παίζουμε καλό μπάσκετ, σίγουρα με στόχο την νίκη σε κάθε παιχνίδι. Από εκεί και πέρα θέλουμε να βοηθήσουμε τις Ελληνίδες παίκτριές μας να βγουν μπροστά και να καταλάβουν ότι έχουν ταλέντο και δυνατότητες. Υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους και με δουλειά και υπομονή θα τα καταφέρουμε, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο".
 
 
Πόσο ανταγωνιστική θεωρείτε ότι θα είναι η Α1 Γυναικών την νέα αγωνιστική σεζόν;
 
"Πιστεύω ότι θα γίνει ένα καλό πρωτάθλημα, το οποίο θα είναι ενδιαφέρον για το κοινό. Όλοι ξέρουμε ότι ο Παναθηναικος και ο Ολυμπιακός είναι μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες, όμως γενικά θα γίνουν πολλά δυνατά παιχνίδια, γιατί οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ομάδες είναι λίγο πολύ στο ίδιο επίπεδο".
 
Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για το τι κρατάτε από τους πρώτους αγώνες της νέας σεζόν;
 
"Τόσο στο Κύπελλο με τον Εύνικο όσο και στα δύο παιχνίδια του πρωταθλήματος με ΠΑΟ και Αθηναϊκό, η ομάδα μας έδειξε καλά στοιχεία σε άμυνα κι επίθεση, όμως ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε αρκετή δουλειά ακόμα για να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, καθώς ουσιαστικά είμαστε μια νέα ομάδα τόσο στον τρόπο παιχνιδιού όσο και στην νοοτροπία και σίγουρα ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας".
 
Πώς θεωρείτε ότι οι Ελληνίδες παίκτες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της κατηγορίας και να αναπτυχθούν περαιτέρω;
 
"Οι Ελληνίδες παίκτριες για να βελτιωθούν θα πρέπει να παίζουν. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς το έκαναν και όλες οι υπόλοιπες ομάδες, τότε σε 2-3 χρόνια θα βλέπαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Δεν έχει νόημα να υπάρχουν 3-4 ξένες και οι Ελληνίδες να είναι κομπάρσοι. Σε τι εξυπηρετεί αυτό; Το ότι δεν υπάρχουν παίκτριες είναι εν μέρει δικαιολογία. Η Α2 έχει ένα σωρό αξιόλογα κορίτσια που θα μπορούσαν να παίζουν μια χαρά στην Α1 με μία ή έστω δύο ξένες μαζί. Αυτή είναι η άποψή μου".
 
 
Ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να βγάζετε στον αγωνιστικό χώρο;
 
"Εμείς θέλουμε να δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να είμαστε ΟΜΑΔΑ. Το project που έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε απαιτεί εργατικότητα, σοβαρότητα και σωστή νοοτροπία. Έχουμε βάλει αρχές και κανόνες τόσο μέσα στις τέσσερις γραμμές όσο και έξω από αυτές, στοιχεία που θα μας δώσουν τα αποτελέσματα που θέλουμε όταν έρθει η ώρα. Η καθιέρωση δεν επιτυγχάνεται με ενέργειες εντυπωσιασμού, χρειάζεται πίστη στο πλάνο και σκληρή δουλειά σε βάθος".
 
Ήσασταν φέτος προπονητής στην Εθνική Νέων Γυναικών. Οπότε θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για αυτήν την εθνική ομάδα, αλλά και πως βλέπετε το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ γυναικών ενόψει της διοργάνωσης του Eurobasket Women 2025.
 
"Το μπάσκετ γυναικών βρίσκεται σε ένα πολύ κομβικό μονοπάτι. Είναι ευκαιρία να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά τώρα που μπροστά μας υπάρχει η διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ το 2025. Και αναφέρομαι τόσο στην προβολή που χρειάζεται ο χώρος, όσο και δουλειά στο αναπτυξιακό κομμάτι. 
 
Στο αναπτυξιακό χρειάζονται ρεαλιστικοί στόχοι τόσο βραχυπρόθεσμοι όσο και μακροπρόθεσμοι. Προσωπικά πιστεύω ότι στις μικρές εθνικές ομάδες έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και για τα επόμενα 5-6 χρόνια ΔΕΝ πρέπει να ασχολούμαστε με ανόδους, μετάλλια, παραμονές κτλ. Άλλες είναι οι μπασκετικές προτεραιότητες  που θα πρέπει να έχουμε για αυτό το διάστημα. Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλάνο δουλειάς, το οποίο θα είναι καλά σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα, προσπαθώντας παράλληλα να προσεγγίσουμε τα ξένα πετυχημένα μοντέλα. Κι εδώ χρειάζεται υπομονή,  σκληρή δουλειά και σωστή νοοτροπία. Η Ομοσπονδία προσπαθεί και έχει όραμα, αυτό είναι σίγουρο. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να γίνουν δυνατά βήματα. Κι εδώ το μπάσκετ γυναικών τους χρειάζεται όλους, χρειάζεται διαφήμιση και όχι δυσφήμισή και αρνητική κριτική. Το μπάσκετ γυναικών χρειάζεται ‘’συμμάχους’’ και όχι ανθρώπους απέναντί του. 
Εύχομαι να πάνε όλα καλά".