Skip to main content

Μπάνκι:"Πετύχαμε ένα απίθανο αποτέλεσμα"

Κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο προπονητής της Λετονίας Λούκα Μπάνκι μετά την κατάκτηση της 5ης θέσης από την ομάδα του.

Ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ αναφέρθηκε επίσης και στην αποκάλυψη του τουρνουά Αρτουρς Ζάγκαρς λέγοντας μάλιστα ότι τώρα θα πρέπει να του βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ιταλού κόουτς:

"Είμαι ευγνώμων γιατί ηγήθηκα ενός προγράμματος με σπέσιαλ ανθρώπους που απόψε έδειξαν πόσο εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο. Έχουμε καλή ενέργεια, είχαμε σε όλη την πορεία μας. Προσπαθήσαμε να καταλάβουν τις δυνατότητές τους, να πετύχουν τους στόχους τους. Είχαμε εμπόδια, αλλά δεν κόψαμε δρόμο. Νικήσαμε μεγάλες ομάδες, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Τουρκία. Ήμασταν στο πιο δύσκολο γκρουμ με Γαλλία και Καναδά, νικήσαμε Ισπανία και Βραζιλία, χάσαμε στο σουτ από τη Γερμανία που θα παίξει στον τελικό. Απίστευτο, δύσκολο να το περιγράψω.

Είχαμε αξίες, αυτή είναι μία στιγμή δύσκολο για να ευχαριστήσω ανθρώπους. Ήμουν με παιδιά που ήξεραν που βρίσκονται. Δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά όλους όσους βοήθησαν και δεν είναι απόψε εδώ. Πετύχαμε ένα απίθανο αποτέλεσμα. Τερματίσαμε πέμπτοι, αλλά πιστεύω ότι αξίζαμε το χρυσό εξαιτίας των οπαδών μας. Σε αυτό είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές. Αφιερώνω αυτό το αποτέλεσμα στον κόσμο, για την υποστήριξή του. Σας ευχαριστώ όλους, είμαι πολύ περήφανος να ηγούμαι αυτού του προγράμματος.

Δεν θέλω να μιλήσω για το αποψινό ματς του Ζάγκαρς. Έκανε σπουδαίο τουρνουά, με μεγάλη ευθύνη, μπήκε σε μεγάλα παπούτσια. Πρώτη του φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, πρώτη φορά σε τέτοια διοργάνωση. Αντικατέστησε έναν θρύλο, τον Στρέλνιεκς. Χάσαμε και τον Ντάιρις Μπέρτανς. Συνέχισε να παράγει καλό μπάσκετ, απέδειξε ότι μπορεί να ανταγωνιστεί τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Στη μεγάλη εικόνα, έκανε το πρώτο βήμα, το επόμενο είναι να του βρούμε μία δουλειά. Είναι νεαρός και πρέπει να παίξει. Σας το ξαναλέω, έκανε σπουδαία δουλειά μαζί με τους συμπαίκτες του.

Παίξαμε με στιλ και αυτό μου αρέσει. Τώρα δεν πρέπει να χάσουμε την κατεύθυνσή μας, πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε. Ήμασταν σούπερ συγκεντρωμένοι στην πρωινή προπόνηση. Ήταν πριν από το ματς για την πέμπτη θέση. Σκεφτόμουν, μήπως είμαι ανόητος που τους έβαλα για προπόνηση; Κι όμως, το να τους προπονώ είναι εύκολο, αλλά και σπέσιαλ. Κάαθε ημέρα μου δίνουν ενέργεια και ενθουσιασμό. Το χρειάζονται το να τους προπονώ, είναι όμως αυτόνομοι και το είδατε απόψε. Η ομάδα είναι σε καλό μονοπάτι για να συνεχίσει να βελτιώνεται. Θέλω ο Ζάγκαρς να μείνει συγκεντρωμένοι.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Ζάγκαρς είχε πολλούς τραυματισμούς. Τον Φεβρουάριο παίξαμε στην Τουρκία, πίεσε τους πάντες και είχε ακόμη έναν τραυματισμό. Του πήρε πολλή από την αυτοπεποίθησή του. Προβληματίστηκα, δεν ήμουν σίγουρος ότι θα έπαιζε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όμως το κορμί του ήταν καλά, το μυαλό του το ίδιο, δεν είχε προβλήματα. Κατάλαβα ότι ήταν έτοιμος, απλώς έπρεπε να βρούμε τον σωστό ρυθμό γιατί ο ρόλος δεν ήταν απλός.

Έπρεπε να είναι αφεντικό, να τρέξει ταλαντούχους παίκτες, έμπειρους συμπαίκτες. Κατάλαβα ότι το κορμί του ανταποκρινόταν. Δούλεψε πολύ σοβαρά το καλοκαίρι. Μπράβο και στη Νεβέζις που τον πήρε, με άκουσε ο Ματσιούλις. Ήταν χαρούμενος. Και είχα και εβδομαδιαίο έλεγχο με τα καλά και με τα κακά του. Έκανε πολλά για να βελτιώσει τον εαυτό του και τους γύρω του, ήταν σταθερός και συνεπής".