Skip to main content

Παγκόσμιο Κύπελλο 2023: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διοργάνωση

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 ξεκινάει το πρωί της Παρασκευής (25/8) και το superbasket.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διοργάνωση.
 
 
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί σε ασιατικό έδαφος μετά το 2019 και την διοργάνωση της Κίνας. Φέτος οι αγώνες θα γίνουν στα γήπεδα της Μανίλας των Φιλιππίνων, της Τζακάρτας της Ινδονησίας και της Οκινάουα της Ιαπωνίας. Είναι η πρώτη φορά με τρεις διοργανώτριες χώρες, ενώ δεν είναι ψέμα ότι...οι αγώνες σε εκείνη την περιοχή μας ξυπνάνε ωραίες αναμνήσεις από την δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 που είχε διεξαχθεί στην Ιαπωνία. Οι ασιατικές χώρες έχουν μπει για τα καλά στον χορό των διοργανώσεων, αφού το 2027 ο θεσμός θα γίνει στο Κατάρ.
 
Η Ελλάδα δεν θα ασχοληθεί καθόλου με την Ινδονησία και με την Ιαπωνία,  αφού όλα τα ματς της θα τα δώσει στις Φιλιππίνες. Για να δούμε όμως τα δεδομένα των ομάδων ανά όμιλο.
 
Α' όμιλος
 
Ανγκόλα
Δομινικανή Δημοκρατία
Φιλιππίνες
Ιταλία
 
Οι Φιλιππίνες είναι μια από τις τρεις χώρες που θα φιλοξενήσουν την μεγάλη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Είναι μια χώρα με ανθρώπους που τρελαίνονται για το μπάσκετ και αναμένεται στους αγώνες των ομίλων να σπάσουν το ρεκόρ προσέλευσης σε μια αναμέτρηση. Το γήπεδο Philippine Arena είναι ένα γήπεδο 50.000 θέσεων που για λόγους ασφαλείας έπεσε στις 46.000 θέσεις. Όπως ενημέρωσε η FIBA, αποφασίστηκε το γήπεδο να φιλοξενήσει μόνο δύο αγώνες της πρώτης φάσης, ενώ οι αγώνες της τελικής φάσης θα φιλοξενηθούν στην "MOA Arena", στο άλλο γήπεδο δηλαδή των Φιλιππίνων. Οι αιτίες για αυτήν την απόφαση είναι η ασφάλεια των φιλάθλων, αλλά και η ομαλή μετακίνηση τους. 
 
Στο αγωνιστικό κομμάτι οι Φιλιππίνες έχουν ως καλύτερο παίκτη τον Τζόρνταν Κλάρκσον των Τζαζ. Έχει καταγωγή από την ασιατική χώρα, αλλά παίζει στην εθνική ομάδα ως νατουραλιζέ. Έχει καταπληκτική επίδοση στο σκοράρισμα και θα είναι ο ηγέτης της ομάδας του. Ένας παίκτης που επίσης πρέπει να εστιάσουμε είναι ο Κάι Σόττο. Ο 21χρονος διεθνής σέντερ είναι η μεγαλύτερη ελπίδα του μπάσκετ της χώρας για το μέλλον. Το μεγαλύτερο φαβορί του Α' ομίλου είναι η Ιταλία, την οποία νικήσαμε στους ομίλους του Eurobasket 2022, αλλά και την αντιμετωπίσαμε στο τουρνουά Ακρόπολις, το οποιο κατέκτησαν με 2/2 νίκες. Η χώρα του...παθιασμένου κόουτς Τζιανμάρκο Ποτσέκο έχει μεγάλες ικανότητες και είναι πολύ physical, ενώ βρίσκονται στο ρόστερ της πολλά αστέρια από το NBA και τις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η σκουάντρα ατζούρα είδε το καλοκαίρι τον Πάολο Μπανκέρο να επιλέγει την Εθνική ΗΠΑ για να αγωνιστεί, αλλά και τον Τζίτζι Ντατόμε να ανακοινώνει το τέλος της επαγγελματικής του καριέρα μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι παίκτες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως μεγαλύτερα αστέρια πέρα του Τζίτζι Ντατόμε είναι ο Σιμόνε Φοντέκιο των Τζαζ, αλλά και ο Νικολό Μέλι της Αρμάνι Μιλάνο, ενώ θα λείψει ο Ντανίλο Γκαλινάρι που θα απουσιάζει λόγω τραυματισμού από όλη την σεζόν στο NBA.
 
Nicolo MELLI (ITA)'s profile - FIBA EuroBasket 2022 - FIBA.basketball
 
Ο μεγαλύτερος παίκτης-αστέρι του Α΄' ομίλου είναι ο Καρλ Άντονι Τάουνς της Δομινικανής Δημοκρατίας, που επέστρεψε σε διοργανώσεις με την εθνική του ομάδα από το 2012. Ο άσος των Τίμπεργουλβς θα δώσει πολύ μεγάλη δυναμική σε ένα γκρουπ παικτών που δεν είναι...απλά τυχαίοι, καθώς υπό τις οδηγίες του κόουτς Νέστορ Γκαρσία, άφησαν εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου την δευτεραθλήτρια κόσμου, Αργεντινή. Η τέταρτη χώρα του Α' ομίλου είναι η Ανγκόλα, στην οποία αγωνίζεται ο νεοαποκτηθείς παίκτης του Άρη Θεσσαλονίκης, Σίλβιο ντε Σόουζα. Δεν έχει στην αποστολή της το πολύ μεγάλο όνομα, αλλά αναμένεται να αποτελέσει μια χώρα που μπορεί να κάνει ζημιές.
 
Β' όμιλος
 
Νότιο Σουδάν
Σερβία
Κίνα 
Πουέρτο Ρίκο
 
Το μεγαλύτερο φαβορί του Β' ομίλου είναι η Σερβία, από την οποία ηττήθηκε η Ελλάδα στο τουρνουά Ακρόπολις. Η ομάδα του κόουτς Πέσιτς δεν έχει παίκτες όπως ο σούπερ σταρ του NBA, Νίκολα Γιόκιτς και ο πολλάκις MVP στην Euroleague, Βασίλιε Μίτσιτς. Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι αθλητές στο ρόστερ της, όπως ο πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο Νίκολα Γιόβιτς των Χιτ, αλλά και άσοι της Euroleague, όπως ο Μάρκο Γκούντουριτς και Νίκολα Μιλουτίνοβ που φέτος θα αγωνίζεται στον Ολυμπιακό. Η Κίνα έχει υπό τις οδηγίες της τον κόουτς Σάσα Τζόρτζεβιτς, ενώ ο μεγαλύτερος της αστέρας είναι ο Κάιλ Άντερσον των Τίμπεργουλβς. Έχει καταγωγή από την ασιατική χώρα, αλλά παίζει ως νατουραλιζέ. Στην πρώτη τους παρουσία στα προκριματικά, το Νότιο Σουδάν έκανε πολλές νίκες και έπαιξε ωραίο μπάσκετ. Είναι η "νεότερη" χώρα που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Πολλοί παίκτες της προέρχονται από το NBA και έχουν θητεύσει στην Αμερική. Το Πουέρτο Ρίκο είναι μια από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, με τον Τζόρτζ Κοντίτ που πέρσι αγωνίστηκε στον Προμηθέα να είναι στην αποστολή.  Η πιο μεγάλη απουσία τους είναι ο Χοσέ Αλβαράδο.
 
Nikola MILUTINOV (SRB)'s profile - FIBA Basketball World Cup 2019 -  FIBA.basketball
 
Γ' όμιλος
 
ΗΠΑ 
Ιορδανία 
Ελλάδα
Νέα Ζηλανδία
 
Στον τρίτο όμιλο θα αγωνιστεί η Εθνική Ελλάδας με σύνθεση διαφορετική από το Eurobasket 2022 λόγω απουσίων όπως του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Νικ Καλάθη και του Κώστα Σλούκα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εκπροσωπείται από παίκτες με μεγάλες εμπειρίες από διεθνείς διοργανώσεις, που θα δώσουν την ψυχή τους για την ομάδα αλλά και από προπονητές που ξέρουν πως θα παίξουν απέναντι σε καθε αντίπαλο. Το μεγαλύτερο φαβορί του Γ' ομίλου είναι η Εθνική ΗΠΑ, που αποτελείται από αστέρες του NBA, οι οποίοι συνθέτουν ένα σούπερ ρόστερ. Όλοι οι παίκτες έχουν διακρίσεις στην κορυφαία λίγκα, ενώ έδειξαν στα φιλικά ότι ο τρόπος παιχνιδιού των υπόλοιπων μεγάλων ομάδων δεν είναι ικανό για να τους σταματήσει. Μεγάλοι αστέρες τους είναι ο Μπράντον Ίνγκραμ, ο Άντονι Έντουαρντς, αλλά και ο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ, που θα δώσει σημαντικές λύσεις στην άμυνα. Η Team USA έχει φοβερή ομάδα και στους προπονητές, με head coach τον Στιβ Κερ και ασίσταντ, τους Τάιρον Λου, Μαρκ Φιου και Έρικ Σποέλστρα. Ο προπονητής των Χιτ έχει καταγωγή και από τις Φιλιππίνες,με την φετινή διοργάνωση να γίνεται ακόμη ιδιαίτερη για αυτόν. Η Νέα Ζηλανδία έχει ως κόουτς τον Πέρο Κάμερον...έναν από τους παίκτες που την οδήγησαν στην τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2002. Έχουν ικανό ρόστερ, το οποίο θα τιμήσει την παράδοση του πολεμικού χορού "Χάκα" πριν από κάθε αγώνα. Καλύτερος παίκτης για την Ιορδανία είναι ο νατουραλιζέ της, άλλοτε NBAer, Ρόντε Χόλις Τζέφερσον. Η ασιατική χώρα έπαιξε πολλά φιλικά στην προετοιμασία της και έχει αποκτήσει υψηλό ρυθμό.
 
greece-nt.jpg
 
 
Δ' όμιλος
 
Αίγυπτος
Μέξικο
Μαυροβούνιο
Λιθουανία
 
Ο Δ' όμιλος είναι εκείνος που διασταυρώνεται με τον Γ' όμιλο της Εθνικής Ελλάδας στην δεύτερη φάση, οπότε έχει ενδιαφέρον και για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Μεγαλύτερο φαβορί είναι η Λιθουανία που δεν έχει στην διάθεση της τον Ντομάντας Σαμπόνις λόγω τραυματισμού. Ένας άλλος NBAer, ο Γιόνας Βαλαντσιούνας θα είναι ο αρχηγός της χώρας από την Βαλτική στο παρκέ. Η πάντα επικίνδυνη Λιθουανία θέλει προσοχή, αφού όλοι οι παίκτες της έχουν μεγάλο μπασκετικό IQ και πολλές παραστάσεις από διεθνείς αγώνες. Αστέρας του Μαυροβουνίου είναι ο NBAer, Νίκολα Βούτσεβιτς, με την ομάδα να έχει πολλούς παίκτες με μεγάλη εμπειρία κυρίως στην Euroleague, αλλά και σε άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. 
 
Μετά  την απόσυρση του Γκουστάβο Αγιόν από τα γήπεδα, το Μεξικό έχει μια ομάδα χωρίς κάποιον μεγάλο αστέρα, κάτι που ισχύει και για την Αίγυπτο. 
 
valatsiounas.jpg
 
Ε' όμιλος
 
Γερμανία
Φινλανδία
Αυστραλία
Ιαπωνία
 
O E' όμιλος αποτελείται από τέσσερις ομάδες που έχουν παράδοση στο μπάσκετ, αλλά και εξαιρετικούς παίκτες στις αποστολές τους. Η Αυστραλία έχει μια ομάδα γεμάτη NBAers, στην οποία ξεχωρίζουν ο Τζος Γκίντει των Θάντερ, ο Τζόε Ίνγκλς των Μάτζικ και ο Πάτι Μιλλς των Χοκς. Τα "καγκουρό" είναι ικανά να κάνουν το βήμα παραπάνω, αλλά βρίσκονται σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο. Η χάλκινη στο Eurobasket του 2022, Γερμανία έχει μια ομάδα με πολλούς NBAers που τους αρέσει το physical παιχνίδι. Ντένις Σρέντερ, Μόριτς και Φραντζ Βάνγκνερ, ο Ντάνιελ Τάις, αλλά και παίκτες με μεγάλη εμπειρία στην Euroleague, θέλουν να οδηγήσουν την νασιονάλμανσαφτ σε μεγάλες επιτυχίες. Η Φινλανδία πρακτικά έχει μόνο ένα αστέρα από το NBA, τον Λάουρι Μαρκάνεν που προέρχεται από μια εξαιρετική σεζόν στο NBA. Πάντα είναι εκεί όταν θέλει την βοήθεια του η εθνική του ομάδα όπως πέρσι στο Eurobasket 2022, ενώ την περίοδο από την offseason του NBA μέχρι την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έκανε την θητεία του στον στρατό της χώρας του. Η διοργανώτρια Ιαπωνία πάντα έχει μια δυνατή ομάδα και πολύ πιθανόν να κάνει ζημιές σε αυτόν τον δύσκολο όμιλο. Δεν έχει στο ρόστερ της τον Ρούι Χατσιμούρα, αλλά θα παίξει με τους Ιάπωνες ο επίσης NBAer Γιούτα Γουατανάμπε.  
 
ΑΒΓ_131.jpg
 
 
ΣΤ' όμιλος
 
Σλοβενία
Πράσινο Ακρωτήριο
Γεωργία
Βενεζουέλα
 
Η Ελλάδα αντιμετώπισε την Σλοβενία σε δύο φιλικούς αγώνες στις αρχές Αυγούστου. Στον αγώνα στο ΟΑΚΑ τραυματίστηκε σοβαρά ο πρωταθλητής του NBA με τους Νάγκετς, Βλάτκο Τσαντσάρ και θα χάσει όλη την επόμενη σεζόν. Δύο νίκες για την επίσημη αγαπημένη στα μεταξύ τους ματς, με την Σλοβενία να έχει μεγάλο αστέρα τον σούπερ σταρ των Μάβερικς, Λούκα Ντόντσιτς. Απών και ο Γκόραν Ντράγκιτς, ενώ ο Μάικ Τόμπι επιλέχθηκε ως ο νατουραλιζέ παίκτης της χώρας, που θέλει να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket 2017. Η Γεωργία όπως και το Πράσινο Ακρωτήριο θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα ηνία του πάγκου της χώρας του Καυκάσου έχει ο Έλληνας κόουτς, Ηλίας Ζούρος, που έχει να διαχειριστεί σημαντικούς NBAers όπως ο Σάντρο Μαμουκελασβίλι και ο Γκόγκα Μπιτάτζε, αλλά και αστέρες των μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων όπως ο Τορνίκε Σενγκέλια και ο Γκιόργκι Σερμαντίνι. Το Πράσινο Ακρωτήριο έχει μεγάλο αστέρα τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης και MVP του τελικού της Euroleague, Έντι Ταβάρες, που θα αποτελέσει τον κύριο σκόρερ της. Η ιστορία για το πώς ξεκίνησε το μπάσκετ είναι βγαλμένη από ταινία. Ο Γκρέιβις Βάσκεζ σταμάτησε από το επαγγελματικό μπάσκετ, για αυτό και η Βενεζουέλα θα πρέπει να στηριχθεί σε παίκτες που πρωταγωνιστούν στο εγχώριο πρωτάθλημα για να πετύχει κάποια διάκριση. 
 
B3XOTYPNTFGZ3GAU7DC4OMA76Y.jpg
 
Η' όμιλος
 
Ιράν
Ισπανία
Ακτή Ελεφαντοστού
Βραζιλία
 
Η Ισπανία είναι η χώρα που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019, όσο και στο Eurobasket 2022. Η ρόχα δείχνει ότι έχει...δημιουργήσει σχολή στο πώς να κατακτάει πρωτιές. Δεν παίζουν ο Ρίκι Ρούμπιο και ο Λορέντζο Μπράουν, αλλά έχουν ρόστερ με παίκτες με μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς διοργανώσεις. Μεγάλη προσμονή για το πώς θα ανταπεξέλθει στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχει δημιουργήσει ο Σάντι Αλντάμα, ενώ τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ, Χουάντσο και Γουίλι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου. Ο Σέρχιο Γιουλ και ο Ρούντι Φερνάντεθ συνεχίζουν να εκπροσωπούν την Ισπανία και να δίνουν πολύτιμες λύσεις με βάση τις ικανότητες τους και την μεγάλη εμπειρία τους. Η Βραζιλία έχει πολύ ποιοτικούς παίκτες στην αποστολή της, με τον 40χρονο Μαρσελίνιο Χουέρτας να είναι ένας από τους πιο κομβικούς τους παίκτες. Ντος Σάντος, Νέτο και Καμποκλό θα μας απασχολήσει πολύ στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια. Ο αστέρας του Ιράν, ο Χαμέντ Χαντάντι παραμένει σε εξαιρετικό επίπεδο, ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού θέλει να πετύχει μια νίκη κάτι που δεν έκανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019.
 
90b3688c-spain-1024x392.jpeg
 
Θ' όμιλος
 
Καναδάς
Λετονία
Λίβανος
Γαλλία
 
Η Γαλλία ηττήθηκε στον τελικό του Eurobasket 2022, αλλά έχει εξαιρετική παρουσία σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Αστέρας της είναι ο NBAer Ρούντι Γκομπέρ, αλλά όλοι οι παίκτες των μπλε είναι απίστευτα έμπειροι και ικανοί να κάνουν την διαφορά. Η Λετονία ήταν στα προκριματικά με την Ελλάδα και έδειξε ότι διαθέτει ένα πολύ ταλαντούχο ρόστερ. Δεν έχει μαζί της στο παρκέ τον τραυματία Κρίσταπς Πορζίνγκις, αλλά ο σέντερ των Σέλτικς θα είναι κοντά στην ομάδα του στην Ινδονησία για να την υποστηρίξει. Αν και απουσιάζουν ο Άντριου Γουίνγκινς και ο Τζαμάλ Μάρεϊ, ο Καναδάς έχει ένα εξαιρετικό ρόστερ με πολλούς NBAers όπως ο Σάι Τζίλτζεους Αλεξάντερ, ο Αρ Τζέι Μπάρετ και ο Ντίλ Μπρουκς. Πολύ πιθανόν να κάνει την διαφορά και να πάει μακριά στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Ο Λίβανος έχει δύσκολο έργο σε αυτόν τον όμιλο, αλλά οι παίκτες του θα πάρουν χρήσιμες εμπειρίες για το μέλλον.
 
ΑΒΓ_132.jpg