Skip to main content

FIBA Ρεκόρ μεταγραφών παγκοσμίως-Ζαγκλής: «Πολύ σημαντικό που ξεπεράσαμε τις 11.000 μεταγραφές»

Ρεκόρ μεταγραφών παγκοσμίως ανακοίνωσε η FIBA.

Το Διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών (International Centre for Sports Studies (CIES)) και η FIBA δημοσίευσαν το International Basketball Migration Report (IBMR) 2023, στο οποίο γίνεται αναφορά για τα ρεκόρ μεταγραφών.

Η 12η έκδοση της έκθεσης έχει αξιοποιήσει τις γνώσεις και τα δεδομένα της FIBA ​​για τις μεταγραφές σε διεθνές επίπεδο μαζί με τη διάσημη αναλυτική τεχνογνωσία του CIES για να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις τάσεις της κίνησης των παικτών και άλλες παγκόσμιες τάσεις στο μπάσκετ για την περίοδο 2022-23.

Με την παγκοσμιοποίηση του αθλήματος να συνεχίζεται με αμείλικτο ρυθμό και τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται στα ύψη, υπάρχουν ορισμένοι αριθμοί ρεκόρ, τα οποία έχουν καταγραφεί στο IBMR 2023.

Για πρώτη φορά από τότε που λανσαρίστηκε η έκθεση IBMR, έγιναν πάνω από 11.000 διεθνείς  μεταγραφές, με τις αυξήσεις να γίνονται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παικτών είναι η ζώνη της Αμερικής, ο οποίος έχει θετικό ισοζύγιο με 1.440 μεταγραφές.  Η περιοχή της Ευρώπης παρέμεινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, με 11 από τους 15 μεγαλύτερους εισαγωγείς να προέρχονται από την ήπειρο. Η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία ήταν οι κορυφαίες χώρες σε αυτή την κατηγορία.

Αριθμός ρεκόρ καταγεγραμμένων παιχνιδιών και μεγαλύτερη απήχηση από ξένους παίκτες

Τα περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλη σεζόν έγιναν την σεζόν 2022-2023. Η Ιαπωνία σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση 25% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ακολουθούν η Κίνα και η Αργεντινή.

Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής ανέφερε ότι: "Χάρη στην τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που συνέβαλαν σε αυτό το τελευταίο IBMR, είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την εστίασή μας στην εξερεύνηση των βασικών θεμάτων των παγκόσμιων μεταγραφών παικτών, του μεταναστευτικού ισοζυγίου ανά χώρα και της μετακίνησης των παικτών μεταξύ χωρών.

Το να περάσουμε το ορόσημο των 11.000 μεταγραφών και να θέσουμε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό και θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τι σημαίνει για το μπάσκετ να προχωράει.

Με εκατομμύρια εγγεγραμμένους παίκτες σε όλο τον κόσμο και με την υποστήριξη της FIBA ​​και των 212 Εθνικών Ομοσπονδιών, η φύση του αθλήματος σε παγκόσμια κλίμακα είναι πάντα στο μυαλό μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αμείλικτοι στη διαφύλαξη και την αύξηση της δημοτικότητας του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο."

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό είμαστε τόσο αφοσιωμένοι και παθιασμένοι με τη διερεύνηση, την έρευνα και την κατανόηση όλων των πτυχών της κίνησης των παικτών για να εγγυηθούμε τη συνεχή εξέλιξη του αθλήματος. Αυτό είναι επίσης κάτι που συνδέεται στενά με τον τρόπο που η FIBA ​​αγκαλιάζει και αξιοποιεί την τεχνολογία και την καινοτομία – κάτι που μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ίδια την IBMR στο μέλλον».