Skip to main content

Οι Ισπανοί γιατροί προειδοποιούν: Προετοιμασία τουλάχιστον για το 50% του χρόνου αποχής

Τα σενάρια για την επανέναρξη της Liga Endesa και των υπόλοιπων  εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων δίνουν και παίρνουν. Η Euroleague έχει… κατεβάσει ρολά λόγω κορονοϊού από τις 12 Μαρτίου, με την διοργανώτρια αρχή να μιλάει για διάστημα δύο εβδομάδων προετοιμασίας, πριν την ενδεχόμενη επανέναρξη της.

 

Κάτι τέτοιο, όμως, βρίσκει αντίθετους τους Ισπανούς γιατρούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως χρειάζεται προετοιμασία ίση με τουλάχιστον το 50% του χρόνου αποχής, δίνοντας, παράλληλα, οδηγίες  για την προστασία και την ασφαλή επιστροφή των παικτών στις προπονήσεις.

Αναλυτικά:

1. Προληπτικά μέτρα - πριν την επιστροφή στις προπονήσεις, γενικός ιατρικός έλεγχος και τεστ COVID-19 σε όλο το τεχνικό επιτελείο και την ομάδα

2. Για τους παίκτες/staff που έχουν βρεθεί θετικοί, ο υπεύθυνος ιατρός της ομάδας είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν και την ιατρική αξιολόγηση και θα προτείνει την πιθανή ημερομηνία επιστροφής στην προπόνηση (αρχικά ατομική προπόνηση)

3. Προληπτικά μέτρα πριν από κάθε προπόνηση: έλεγχος θερμοκρασίας κάθε παίκτη (< 37) και προφορικός έλεγχος με τον γιατρό πριν την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Οι μετακινήσεις γίνονται χρησιμοποιώντας μάσκες και γάντια

4. Μέτρα κατά την διάρκεια της προπόνησης: Κάθε παίκτης πρέπει να έχει πετσέτα και μπουκάλι νερό προσωπικής χρήσης. Δεν γίνονται χειραψίες ούτε  χαιρετισμοί με  σωματική  επαφή

5. Κατά τις προπονήσεις:  Είσοδος και έξοδος από τις εγκαταστάσεις ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές και διατηρώντας την απόσταση ασφαλείας των 2 μέτρων. Αντισηπτικό τζελ και δυνατότητα πλυσίματος χεριών. Για μέγιστη προστασία, προτείνεται η ατομική καθαριότητα (ντουζ μετά την προπόνηση) να γίνεται είτε κατ'οίκον είτε σε μικρά γκρουπ αν το επιτρέπουν οι εγκαταστάσεις.

Συμβουλές για την επιστροφή στην προπόνηση:

1. Ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας το 50% του χρόνου που απείχαν από τις προπονήσεις (π.χ. αν οι ομάδες απείχαν 2 μήνες, προτείνεται τουλάχιστον 1 μήνας προετοιμασίας)

2. Έλεγχος της φυσικής κατάστασης του κάθε παίκτη και αντίστοιχο προπονητικό πλάνο.

3. Οι αθλητές στη διαδικασία αποκατάστασης. Επιστροφη στα προηγούμενα στάδια της διαδικασίας για να εξασφαλιστεί η προσαρμογή τους 

4. Προοδευτική επιστροφή στις προπονησεις. Από την πιο γενική άσκηση, περνάμε σταδιακά στην πιο συγκεκριμένη.

5. Βάρη, δύναμη και κίνηση στο ξεκίνημα. Δουλεύουμε διάφορες παραλλαγές καθώς οι αθλητές καταφέρνουν να προσαρμοστούν στο φόρτο προπόνησης.

93130621 576146849773538 6435728413943660544 n