Skip to main content

Ούνικς-Ολυμπιακός 84-87: Θριαμβευτής στο θρίλερ του Καζάν

Ο Ολυμπιακός πέτυχε τη δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη του επικρατώντας με 87-84 στην παράταση της Ούνικς στο Καζάν! Η ελληνική ομάδα βελτίωσε σε 9-4 το ρεκόρ της, αφήνοντας τους Ρώσους στο 7-6. Οι Πειραιώτες, σημείωσαν το δεύτερο συνεχόμενο «διπλό» τους και αντιμετωπίζουν το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Με την κλασική του πεντάδα, που αποτελείται από τους Γούοκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ, Παπανικολάου και Φαλ, ξεκίνησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας την αναμέτρηση στο Μπάσκετ Χολ του Καζάν, απέναντι στους Τζον Μπράουν, Λορέντσο Μπράουν, Τίμα, Χεζόνια και Ουζίνσκι, του Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

Άστοχοι ξεκίνησαν και οι δύο αντίπαλοι την αναμέτρηση, έχοντας πετύχει μόλις 7 πόντους στο 3ο λεπτό (3-4), με τις σκληρές άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν ρυθμό στην επίθεση, έκαναν λάθος επιλογές και βρέθηκαν πίσω με -7 (13-6) στο 5ο λεπτό. Οι Ρώσοι, αφού εξασφάλιζαν το αμυντικό ριμπάουντ, έτρεχαν στο ανοιχτό γήπεδο και τιμωρούσαν κάθε λάθος του αντιπάλου τους, που στην επίθεση είχε κακές αποστάσεις. Οι Πειραιώτες, που απέκτησαν την απαραίτητη σκληράδα στα μετόπισθεν, ισοφάρισαν 15-15, λίγο πριν το τέλος του δεκαλέπτου, που ολοκληρώθηκε με 20-17.

Ο Ολυμπιακός, έβγαλε ένταση στην άμυνα, εκεί που άλλαζε σε όλα τα μαρκαρίσματα (βοήθησε σε αυτό και η είσοδος των Μακκίσικ και Λιβιό), έκανε σερί 0-7 και προσπέρασε με 24-29 στο 14ο λεπτό. Παρέμενε ωστόσο άστοχος από τη περιφέρεια με 1/9 τρίποντα, όμως χρησιμοποίησε έξυπνα τα φάουλ που είχε να δώσει… ακυρώνοντας τα μις-ματς, που έβρισκαν οι γηπεδούχοι. Με τις βολές του Λαρεντζάκη, οι «ερυθρόλευκοι» ξέφυγαν με +6 (26-32) στο 16ο λεπτό, είχαν 10 ασίστ για 3 λάθη και εκτελούσαν άψογα τα plays τους στην επίθεση, κάτι που οφείλονταν στην παρουσία του Σλούκα. Η Ούνικς, αντέδρασε και μείωσε 33-34 στο 18ο λεπτό, εκμεταλλευόμενη κάποιες κακές περιστροφές στην άμυνα της ελληνικής ομάδας. Ο Ολυμπιακός, που προηγήθηκε ακόμα και με +7 (33-40) λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου, πήγε στα αποδυτήρια με ένα καλάθι μπροστά (40-42) και είχε πολλά περιθώρια βελτίωσης για τη συνέχεια.

Οι Πειραιώτες, που όφειλαν να μηδενίσουν τα «νεκρά» διαστήματα στο παιχνίδι τους, τα οποία τους στέρησαν τη διαφορά των 7 πόντων στην εκπνοή του πρώτου μέρους, είχαν «θέματα» στην ατομική τους άμυνα και με δύο τρίποντα του Κάναν, βρέθηκαν πίσω με 46-42 στο 22ο λεπτό. Με τις άμυνες να χαλαρώνουν στη συνέχεια, το σκορ έγινε 57-55 στο 26ο λεπτό, όμως οι παίκτες του Μπαρτζώκα,  έπρεπε επειγόντως να περιορίσουν τη δράση του Κάναν, οποίος είχε σημειώσει 15 πόντους σε τέσσερα λεπτά στην τρίτη περίοδο. Ο Ολυμπιακός ό,τι έβαζε στην επίθεση το… έτρωγε στην άμυνα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο -3 (62-59) στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Ο Σλούκας έφερε μπροστά (64-67) στο 32ο λεπτό την ομάδα του, που μπήκε φουριόζα στην τελική ευθεία και έπαιξε παθιασμένα στην άμυνα. Το ίδιο έκαναν και οι Ρώσοι στα μετόπισθεν, προσπαθώντας να χαλάσουν τον καλό ρυθμό των φιλοξενούμενων και τα κατάφεραν, όταν στο 35ο λεπτό, ισοφάρισαν 69-69. Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 69-72 στα 4’.45’’, «έβγαλαν» ορισμένες σημαντικές άμυνες, όμως κάποια χαμένα ριμπάουντ και η αστοχία από την περίμετρο, τούς έφεραν στην ισοπαλία (72-72) στα 2’,37’’ , πριν ευστοχήσει στα 2’.15’’ ο Ντόρσεϊ, για το 72-75. Ο Ολυμπιακός, παρά την καλή του άμυνα, έχασε τη μπάλα στην επίθεση και με 1’.07’’ να απομένουν στο ταμπλό δέχτηκε, την ισοφάριση 75-75. Στην επόμενη φάση, ο Ντόρσεϊ αστόχησε μαρκαρισμένος για τρίποντο, όμως ο Φαλ στα 47΄΄ έκανε το 75-77.  Ο Τζεκίρι, μετά από επιθετικό ριμπάουντ, ισοφάρισε 77-77 στα 12’’ και στα 3’ ο Τζον  Μπράουν, έβγαλε τη μπάλα εκτός. Σε «νεκρό χρόνο», ο Ντόρσεϊ δεν κατάφερε να σκοράρει, όντας στενά μαρκαρισμένος, σε μία φάση πάντως που οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτυρήθηκαν για φάουλ, και το ματς πήγε στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο, οι φιλοξενούμενοι, ήταν ψύχραιμοι και ξέφυγαν με ένα απίστευτο καλάθι του Λαρεντζάκη στο 44ο λεπτό με 79-83, παίζοντας καταπληκτική άμυνα. Τα τρίποντα των Βεζένκοφ και Κάναν, έφεραν το ματς στο 84-86, πριν ευστοχήσει σε μία βολή ο Σλούκας για το 84-87 στα 6’.2’’ και αστοχήσει ο Χεζόνια στην τελευταία επίθεση. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα, έδειξαν χαρακτήρα και πήραν μία πολύτιμη νίκη, που τους εδραιώνει στη τρίτη θέση. Αυτή ήταν η καλύτερη απάντηση του Ολυμπιακού, στην... συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από τρεις εβδομάδες, για το κατά πόσο είναι ομάδα έδρας. Τα  συνεχόμενα "διπλά", απέναντι σε δύο από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Euroleague, αποδεικνύουν ότι οι Πειραιώτες, είναι εξίσου ανταγωνιστικοί τόσο μέσα στο ΣΕΦ όσο και μακριά από αυτό.

Την επόμενη Πέμπτη (9/12), ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και η Ούνικς αντιμετωπίζει τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ.

Τα Δεκάλεπτα: 20-17, 40-42, 62-59, 77-77, 84-87 (παρ.)

On Fire: Ο Σάσα Βεζένκοφ με 22 πόντους και 8 ριμπάουντ

Η μεγαλύτερη διαφορά: +7 (33-40) για τον Ολυμπιακό στο 19ο λεπτό.

Ξεχώρισαν: Ο απίθανος Γιαννούλης Λαρεντζάκης (10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ), που έδωσε και την ψυχή του στην παράταση και ο Σλούκας με 12 πόντους και 8 ασίστ! Για την Ούνικς κορυφαίοι, οι Λορέντζο Μπράουν με 21 πόντους και Κάναν με 20 π.

Το στοιχείο που έκανε τη διαφορά:. Η ψυχραιμία των Πειραιωτών στο τέλος της αναμέτρησης και η άμυνα τους, η οποία ήταν σεμιναριακού επιπέδου.

Διαιτητές: Αν Πάντερ, Κάρλος Κορτές και Ράιν Πεεράντι

 uol00000hjh

 

 uol111111kfjk

  

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ