Skip to main content

ΤΣΣΚΑ.Μ-Παναθηναϊκός 97-77: Η αρκούδα κατασπάραξε τη ζώνη!

Η 13η αγωνιστική της Euroleague, δεν ήταν τυχερή για τον Παναθηναϊκό (3-10), ο οποίος μετά από δύο συνεχόμενες νίκες, γνώρισε την ήττα με 97-77 από την ΤΣΣΚΑ (8-5) μέσα στη Μόσχα. Αυτή τη φορά, η γνωστή άμυνα ζώνης, δεν στάθηκε ικανή να προβληματίσει τους Ρώσους, οι οποίοι έκαναν πάρτι από την περιφέρεια, είχαν σε όλη την αναμέτρηση τον έλεγχο του ρυθμού και επικράτησαν ευκολότερα από ότι δείχνει το τελικό σκορ.

Οι πέντε πρώτοι που πάτησαν στο παρκέ της άδειας και κρύας Μέγκασπορ Αρένα, για τον Δημήτρη Πρίφτη, ήταν οι Πέρι, Μέικον, Σαντ Ρος, Γουάιτ και Παπαγιάννης, απέναντι στους Αντόνοφ, Κουρμπάνοφ, Λούντμπεργκ, Σβεντ και Μιλουτίνοφ, του Δημήτρη Ιτούδη. Με απουσίες παρατάχθηκαν και οι δύο αντίπαλοι, αφού οι Βόιτμαν, Σεγκέλια και Χάκετ, για τους Ρώσους και ο Παπαπέτρου με τον Φέρελ, ο οποίος δεν υπολογίζεται για το τριφύλλι, έμειναν εκτός.

Οι «πράσινοι» σημάδεψαν τον Σβεντ στις πρώτες τους επιθέσεις, ενώ παράλληλα ο Παπαγιάννης στο πίσω μέρος του παρκέ, σταμάτησε σε τρεις περιπτώσεις τον Μιλουτίνοφ. Την ίδια στιγμή, η ΤΣΣΚΑ, με σωστή κυκλοφορία και ευστοχία από την περιφέρεια (5/5 τρίποντα), προηγήθηκε 20-11 στο 6ο λεπτό. Η απάντηση των φιλοξενούμενων, ήταν η κλασική πια άμυνα ζώνης 2-1-2 με προσαρμογές, προσπαθώντας έτσι να αλλάξουν το ρυθμό της αναμέτρησης. Η ταχύτητα στην επίθεση της «αρκούδας», καθώς και τα χαμένα ριμπάουντ (3-10) του Παναθηναϊκού, τον έστειλαν στο -9 (31-22) με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου.

Οι γηπεδούχοι, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα απέναντι στη ζώνη και είχαν καλές αποστάσεις, ενώ έπαιζαν γρήγορα χωρίς πολλή ντρίμπλα στο παιχνίδι τους. Αποτέλεσμα ήταν να προηγηθούν με +13 (39-26) στο 14ο λεπτό, με τον Σβεντ να κάνει ό,τι θέλει πάνω στο παρκέ, μετρώντας 12 πόντους με 4/4 τρίποντα και 5 ασίστ. Το τριφύλλι, που τα περίμενε όλα από τον Νέντοβιτς, βρέθηκε στο -17 (47-30) στο 16ο λεπτό και όφειλε να δυναμώσει περισσότερο την αμυντική του ένταση, αν ήθελε να παραμείνει κοντά στο σκορ. Οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη, καθυστερούσαν ιδιαίτερα να εκδηλώσουν τις επιθέσεις τους, έχαναν πολύτιμο χρόνο και πήγαιναν σε βεβιασμένες επιλογές, σε αντίθεση με τους Ρώσους, που διάβαζαν έξυπνα την αντίπαλη άμυνα και πήγαν στα αποδυτήρια με +15 (53-38).

Οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη, με εννέα αναπάντητους πόντους, έστειλαν τη διαφορά στο -24 (62-38) στο 23ο λεπτό για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος άλλαζε διαρκώς την άμυνα του από ζώνη σε man to man και τούμπαλιν, προσπαθώντας να βρει μια λύση. Η μια κακή επιθετική επιλογή διαδέχονταν την άλλη για το τριφύλλι, που παρουσίαζε σημάδια βιασύνης στο μπροστινό μέρος του παρκέ και σκόραρε μόνο με ατομικές ενέργειες είτε του Νέντοβιτς είτε του Έβανς. Αυτό το… ηρωικό μπάσκετ, βοήθησε την ελληνική ομάδα, να μην ξεφύγει περισσότερο από το -21 (75-54) η διαφορά.

Ο Παναθηναϊκός, στο τελευταίο δεκάλεπτο, ξεκίνησε και πάλι με ζώνη, που άρχιζε με πίεση στο κέντρο, φανερώνοντας με αυτό τον τρόπο την αδυναμία του, να βρει μια άμυνα που θα του έδινε κάποια ουσιαστική βοήθεια. Ωστόσο έστω κι έτσι, κατάφερε να μειώσει προσωρινά σε 89-75 στο 37ο λεπτό, αλλά δεν είχε ούτε τις δυνάμεις, ούτε και τον τρόπο να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Η ΤΣΣΚΑ, που έλεγξε 100% το ρυθμό από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, έκανε σωστή διαχείριση μέχρι τη στιγμή που ακούστηκε η κόρνα της λήξης, που τη βρήκε νικήτρια με σκορ 97-77.

Την επόμενη Παρασκευή (10/12), ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ την Άλμπα Βερολίνου και η ΤΣΣΚΑ, αντιμετωπίζει τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας.

Τα Δεκάλεπτα: 31-22, 53-38, 75-54, 97-77

On Fire: Ο Άλεξ Σβεντ με 17 πόντους και 5/8 τρίποντα.

Η μεγαλύτερη διαφορά: 62-38 στο 23ο λεπτό για την ΤΣΣΚΑ.

Ξεχώρισαν: Ο Αντόνοφ, ο οποίος ήρθε από τον πάγκο και σημείωσε 16 πόντους και 4/5τρίποντα και ο Γουίλ Κλάιμπερν, που πέτυχε επίσης 16 π. Για την ελληνική ομάδα, πρώτος σκόρερ ο Οκάρο Γουάιτ με 19 π.

Το στοιχείο που έκανε τη διαφορά: Τα 9/14 τρίποντα των Ρώσων στο πρώτο μέρος απέναντι στην «πράσινη» ζώνη.

Διατητές: Μιγκέλ Άνχελ Πέρεζ, Μιλιβόγε Γιόβτσιτς και Μίλαν Νέντοβιτς.

csskapao1111111lll

csskapao222222222lllll

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ