Skip to main content

Euroleague: Οι μεταγραφές των 18 ομάδων

To superbasket.gr σας παρουσιάζει τις μεταγραφές και τις αποχωρήσεις παικτών των 18 ομάδων της Euroleague, μέχρι αυτή τη στιγμή. 
 
 

Η Γκραν Κανάρια κατέκτησε τον τίτλο του Eurocup της σεζόν 2022-2023 και απέκτησε το δικαίωμα να αγωνίζεται στην Euroleague της σεζόν 2023-2024, κάτι που όμως αποφάσισε να μην κάνει. Για αυτό τον λόγο, η ισπανική ομάδα θα βρίσκεται και την νέα σεζόν στους ομίλους στην δεύτερη εν τη τάξει διοργάνωση της Euroleague Basketball. Οι 18 ομάδες παραμένουν οι ίδιες και ανάμεσα τους βρίσκονται ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Το Play-In Tournament για τις ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 7-10 στην κανονική διάρκεια υιοθέτησε η EuroLeague αρχής γενομένης από τη σεζόν 2023/24. Το Play-In Tournament προέρχεται από το NBA και κάνει πιο συναρπαστικούς τους τελευταίους αγώνες της κανονικής περιόδου.

Αναλυτικά:
 
Ολυμπιακός
 
Ο Ολυμπιακός πέρσι κατέκτησε όλους τους  εγχώριους τίτλους (Σούπερ Καπ, Κύπελλο, πρωτάθλημα), ενώ ηττήθηκε για ένα καλάθι του Σέρχιο  Γιουλ της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Euroleague. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η μεταγραφή του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναικό, ενώ ο Σάσα Βεζένκοβ θα κυνηγήσει με τους Κίνγκς την διάκριση στο NBA. Από εκεί και πέρα, ένας πρωταθλητής της Euroleague, προστέθηκε στο ρόστερ μεταξύ άλλων, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, ενώ ήρθε ενίσχυση και στην θέση των σέντερ, με την απόκτηση του Νίκολα Μιλουτίνοβ.
 
Μεταγραφές:  Νίκολα Μιλουτίνοβ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Λουκ Σίκμα, Γιώργος Τανούλης
 
Αποχωρήσεις: Σάσα Βεζένκοβ, Τζοέλ Μπόλομποϊ, Ταρίκ Μπλακ, Κώστας Σλούκας
 
Παναθηναϊκός
 
Πάρα πολλές αλλαγές έγιναν στις τάξεις του Παναθηναικού το φετινό καλοκαίρι, με τους "πράσινους" να αναμένεται να έχουν μια εντελώς διαφορετική ομάδα την νέα σεζόν υπό τις οδηγίες του δις πρωταθλητή Euroleague, κόουτς Εργκίν Αταμάν . Όπως πρωτοείπαμε, η μεταγραφή του Κώστα Σλούκα στο τριφύλλι έκανε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη, όπως και εκείνες του Ματίας Λεσόρτ και του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. 
 
Μεταγραφές: Ματίας Λεσόρτ, Δημήτρης Μωραΐτης, Κώστας Αντετοκούνμπο, Κώστας Σλούκας,  Τζέριαν Γκραντ, Κάιλ Γκάι, Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Αλεκσάνταρ Μπαλτσερόφσκι, Λούκα Βιλντόσα, Ντίνος Μήτογλου, Ιωάννης Παπαπέτρου,
 
Αποχωρήσεις: Πάρις Λι, Νέιτ Γουόλτερς, Αρτούρας Γκουντάιτις, Ντέρικ Γουίλιαμς, Ματέους Πονίτκα, Γιώργος Παπαγιάννης, Ματ Τόμας, Δημήτρης Αγραβάνης, Νίκος Παππάς, Λευτέρης Μποχωρίδης, Νίκος Χουγκάζ (δανεικός στο Περιστέρι)
 
Άλμπα Βερολίνου
 
Οι "κίτρινοι" πάντα προσφέρουν ιδιαίτερο τόνο στην διοργάνωση, ενώ φέτος το καλοκαίρι ξεκίνησαν rebuilding, αποδεσμεύοντας εννέα παίκτες, με τον Λουκ Σίκμα μεταξύ άλλων να πηγαίνει στον Ολυμπιακό. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναικού, Ματ Τόμας θα γίνει κάτοικος Βερολίνου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι περιπτώσεις του Ματέο Σπανιόλο και Ζίγα Σαμάρ.
 
Μεταγραφές: Ματέο Σπανιόλο, Τζάστιν Μπιν, Ματ Τόμας, Ζίγκα Σαμάρ (επέστρεψε από δανεισμό στο Αμβούργο)
 
Αποχωρήσεις:  Γιοβέλ Ζούσμαν, Λουκ Σίκμα, Μάοντο Λο, Μάρκους Έρικσον, Μπεν Λάμερς, Ταμίρ Μπλατ, Τζαλίν Σμιθ, Ρίκους Σούλτε, Νιλς Μαχόφσκι
 
 
 
 Εφές
 
Μετά το back to back, η Εφές δεν κατάφερε να μπει στα playoffs της Euroleague για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αν και εν τέλει κατέκτησε το πρωτ΄σθλημσ Τουρκίας. Ο Εμρέ Τσαν μετά από πολύ καλές σεζόν στην Τουρκ Τέλεκομ, μετέβη από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη και θα είναι ο αντικαταστάτης του κόουτς Εργκίν Αταμάν, ως ο προπονητής της ομάδας. Επίσης, η Εφές έκανε rebuilding, δημιουργώντας ένα νεανικό και πολύ δυναμικό σύνολο.
 
Μεταγραφές:Μπουράκ Γιλντιζλί, Ερκάν Οσμανί, Ντόγκους Οζντεμίρογλου, Ταϊρίκ Τζόουνς, Ερκάν Γιλμάζ, Ντέρικ Γουίλις, Ντάριους Τόμπσον
 
Αποχωρήσεις; Βασίλιε Μίτσιτς, Μπράιαντ Ντάνστον, Κρις Σίνγκλετον, Φουρκάν Χαλτάλι, Μπουγκραχάν Τουντσέρ, Ντόγκους Μπαλμπάι, Αμάθ Εμπαγιέ, Εγκεχάν Αρνά, Ομερκάν Ιλιασόγλου, Εγκεμέν Γκιουβέν
 
Αρμάνι Μιλάνο
 
Το σίριαλ της μεταγραφής του Νίκολα Μίροτιτς  απασχόλησε το ευρωπαικό μπάσκετ ένα καλοκαίρι, με τον Μαυροβούνιο άσο να μετακομίζει τελικώς στην Αρμάνι Μιλάνο. Πολλές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ, με τον κόουτς Ετόρε Μεσίνα να ελπίζει σε μια καλύτερη χρονιά την νέα αγωνιστική σεζόν.
 
Μεταγραφές: Τζιορντάνο Μπορτολάνι, Άλεξ Πόιθρες, Ντιέγκο Φλακαντόρι, Νίκολα Μίροτιτς, Ισμαήλ Καμαγκατέ, Μάοντο Λο, Γκιγιέμο Καρούσο,
 
Αποχωρήσεις: Ναζ Μήτρου-Λονγκ, Τιμότ Λουβουαβού-Καμπαρό, Λουίτζι Ντατόμε, Σαμπάζ Νέιπιερ,  Μπράντον Ντέιβις, Ντάβιντε Αλβίτι, Ντεσόν Τόμας, Τομμάσο Μπαλντάσο, Πολ Μπίλιγια
 
Βαλένθια
 
Σημαντικές ενισχύσεις και για τις "νυχτερίδες", οι οποίες επίσης θα αλλάξουν μεγάλο κομμάτι του ρόστερ τους. Η αποχώρηση των Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς και Σαμ Βαν Ρόσομ μετά από δεκαετία συνεργασίας με τους "πορτοκαλί", είναι φυσικό να δημιουργεί ανάγκη στην Βαλένθια για αλλαγή σελίδας την νέα χρονιά. 
 
ΜεταγραφέςΜπουμπακάρ Τουρέ, Κάσιους Ρόμπερτσον, Νέιτ Ρόβερς, Ντάμιεν Ίνγκλις, Μπράντον Ντέιβις, Σέμι Οτζελέγε
 
Αποχωρήσεις: Κλέμεν Πρέπελιτς, Σαμ Βαν Ρόσομ, Τζόνα Ράντεμπο, Χασιέλ Ριβέρο, Σάνον Έβανς, Μίλαν Χιμένεθ,Τζέιμς Γουέμπ, Κάιλ Αλεξάντερ, Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς
 
Βίρτους Μπολόνια
 
Πολύ προσεγμένες κινήσεις για την ομάδα του κόουτς Σέρτζιο Σκαριόλο, η οποία σίγουρα θα θέλει να "χτυπήσει" playoffs στην δεύτερη σερί χρονιά της στην Euroleague. 
 
ΜεταγραφέςΝτεβόντε Κάκοκ, Όγκνιεν Ντόμπριτς, Μπρούνο Μασκόλο,Ακίλε Πολονάρα, Τζαλίν Σμιθ
ΑποχωρήσειςΝίκο Μάννιον, Κάιλ Γουίμς, Μαμ Τζαϊτέ, Μίλος Τεόντοσιτς, Σέμι Οτζελέγε
 
Βιλερμπάν
 
Δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι μπήκε και η ομάδα του Τόνι Πάρκερ, που απέκτησε μεταξύ άλλων, τον πρώην παίκτη του Παναθηναικού, Πάρις Λι, αλλά και τους πρώην NBAers, Μάικλ Σκοτ και Τιμότ Λουβουαβού-Καμπαρό. Στροφή κυρίως στους Γάλλους και στους γαλλόφωνους για τους "ασπρόμαυρους", οι οποίοι διψούν για διάκριση στην Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις τους. 
 
ΜεταγραφέςΜπόρις Ντιαλό, Εμπαγιέ Εντιαγιέ, Μάικλ Σκοτ, Τιμότ Λουβουαβού-Καμπαρό, Έντγουιν Τζάκσον, Πάρις Λι, Φρανκ Τζάκσον, Τζον Εγκμπούνου, Νοά Γιακόβ
 
ΑποχωρήσειςΤζόνα Μάθιους, Άλεξ Τάιους, Ιβ Πονς, Αμίν Νουά, Ζακαρί Ρισασέ, Ρέτιν Ομπασόχαν, Αντουάν Ντιό, Ντι Μποστ
 
Ερυθρός Αστέρας
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον μεταγραφές έκανε το φετινό καλοκαίρι ο Ερυθρός Αστέρας, που επαναπάτρισε στην Σερβία, τον Μίλος Τέοντοσιτς, ενισχύθηκε με τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Τζοέλ Μπόλομποϊ, ενώ έκανε δικούς τους, πολλούς παίκτες με μεγάλη εμπειρία στην Euroleague. 
 
ΜεταγραφέςΤζοέλ Μπόλομποϊ, Μάικ Τόμπι, Ρόκας Γκιεντράιτις, Σαμπάζ Νέιπιερ, Γιάγκο ντος Σάντος, Νίκολα Τόπιτς, Μίλος Τεόντοσιτς, Άνταμ Χάνγκα, Μάρκο Σιμόνοβιτς, Ντέγιαν Νταβίντοβατς
 
ΑποχωρήσειςΤζον Χόλαντ, Φίλιπ Πετρούσεβ, Στέφαν Μάρκοβιτς, Λούκα Βιλντόσα, Μπεν Μπέντιλ, 
 
Ζαλγκίρις Κάουνας
 
Η μεταγραφή του Έλληνα ομογενή γκαρντ, Ναζ Μήτρου Λονγκ αναμένεται να αποδειχθεί κομβική στην Ζαλγκίρις, η οποία και πάλι θα κυνηγήσει το εισιτήριο για τα playoffs, το οποίο εξασφάλισε την φετινή σεζόν.
 
Μεταγραφές: Ντανιέλιους Λαβρινοβίτσιους, Μπρέιντι Μάνεκ, Ναζ Μήτρου Λονγκ
 
Αποχωρήσεις: Αϊζάια Τέιλορ, Τάιλερ Κάβανο, Ακίλε Πολονάρα, Μοτέγιους Κρίβας, Καρόλις Λουκοσιούνας, Λιουτάουρας Λελεβίτσιους (δανεικός στην Λιετκαμπέλις)
 
Μακάμπι Τελ Αβιβ
 
Έξυπνες μεταγραφές έκανε η Μακάμπι Τελ Αβιβ, που κράτησε τον κορμό της ομάδας της (Λορέντζο Μπράουν, Γουέιντ Μπόλντγουιν, Μπόνζι Κόλσον) και ενισχύθηκε κυρίως στους ψηλούς με τις μεταγραφές του Χασιέλ Ριβέρο και του Τζέιμς Γουέμπ.
 
Μεταγραφές: Αντόνιους Κλίβελαντ, Χασιέλ Ριβέρο, Τζέιμς Γουέμπ, Ταμίρ Μπλατ
 
ΑποχωρήσειςΡάφι Μένκο, Γκάι Πνίνι, Άλεξ Πόιθρες, Σουλεϊμάν Μπράιμο, Τζέιλεν Άνταμς, Νταρούν Χίλιαρντ, Όστιν Χόλινς, Γιφτάχ Ζιβ, Τζάρελ Μάρτιν, Γουίλ Ρέιμαν
 
Μονακό
 
Η Μονακό έκανε πάταγο επικοινωνιακά φέτος το καλοκαίρι με την μεταγραφή του Κέμπα Γουόκερ.  Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα από το NBA που θα παίξουν στα ευρωπαικά πρωταθλήματα. 
 
Μεταγραφές:  Τέρι Τάρπεϊ, Μαμ Τζαϊτέ, Κέμπα Γουόκερ, Πετρ Κορνελί, Τέο Πιτσάρντ
 
Αποχωρήσεις:Τσίμα Μονέκε, Γιακούμπ Γουαταρά
 
Μπάγερν Μονάχου
 
Η άφιξη του Ισπανού προπονητή, Πάμπλο Λάσο έφερε ήδη μεγάλες αλλαγές στην ομάδα της Μπάγερν Μονάχου, στην οποία μεταξύ άλλων, πήρε μεταγραφή και ο πρώην παίκτης του Περιστερίου, Σιλβέν Φρανσίσκο. 
 
ΜεταγραφέςΛεάντρο Μπολμάρο, Ντέβιν Μπούκερ, Κάρσεν Έντουαρντς, Σιλβέν Φρανσίσκο, Νέλσον Βέλντεμαν, Ντάνκο Μπράκοβιτς
 
ΑποχωρήσειςΟθέλο Χάντερ, Ζίλαν Τσίταμ, Κάσιους Γουίνστον, Όγκουστιν Ρούμπιτ, Όγκνιεν Γιάραμαζ, Ντι Τζέι Σίλει, Πολ Ζίπσερ, Ματέι Ρουντάν, Ζαν Μαρκ Σίσκο
 
 
Μπαρτσελόνα
 
Οι μπλαουγκράνα ανακοίνωσαν αρχές του καλοκαιριού  ότι το μπάτζετ για την νέα σεζόν θα πέσει αρκετά, κάτι που είχε ως επακόλουθο την αποχώρηση του Νίκολα Μίροτιτς από την καταλανική ομάδα. Η Μπαρτσελόνα κινήθηκε δυναμικά βέβαια στο φετινό μεταγραφικό παζάρι, κ΄άνοντας  δικούς της, δύο διεθνείς Ισπανούς παίκτες που πρωταγωνιστούσαν στο εγχώριο πρωτάθλημα, τον Τζοέλ Πάρρα και τον Ντάριο Μπριθουέλα, αλλά και δύο πρώην NBAers, τον Τζαμπάρι Πάρκερ και τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ. 
 
ΜεταγραφέςΤζοέλ Πάρρα, Ντάριο Μπριθουέλα, Τζαμπάρι Πάρκερ, Γουίλι Ερνανγκόμεθ, 
 
ΑποχωρήσειςΣέρτατς Σανλί, Νίκολα Μίροτιτς, Κόρι Χίγκινς,Μάικ Τόμπι, Κάιλ Κούριτς
 
Μπασκόνια
 
Ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις των παικτών που έκανε δικούς τους η Μπασκόνια, μεταξύ άλλων και ο διεθνής Έλληνας γκαρντ/φόργουορντ, Νίκος Ρογκαβόπουλος. 
 
ΜεταγραφέςΚαλίφα Ντιόπ, Τσίμα Μονέκε, Κόντι Μίλερ ΜακΙντάιρ, Νίκο Μάννιον, Νίκος Ρογκαβόπουλος
 
ΑποχωρήσειςΝτάλτον Χομς, Στίβεν Ίνοκ, Ρόκας Γκιεντράιτις, Μαξ Χάιντιγκερ
 
Παρτιζάν
 
Αν και οι τέσσερις παίκτες που πήραν μεταγραφή, είχαν κομβικό ρόλο στην ομάδα, ο κόουτς Ζέλικο Ομπράντοβιτς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, πώς θα κάνει την ομάδα του να διακριθεί. Οι "ασπρόμαυροι" έκαναν προσεκτικά τις μεταγραφές τους, ενώ ανακοίνωσαν και την προσθήκη του πρώην παίκτη του Παναθηναικού, Ματέους Πονίτκα.
 
Μεταγραφές: Πι Τζέι Ντοζίερ, Όγκνιεν Γιάραμαζ, Ματέους Πονίτκα
 
Αποχωρήσεις Γιαμ Μάνταρ, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ματίας Λεσόρτ, Ντάντε Έξουμ
 
Ρεάλ Μαδρίτης
 
Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει λέει ο σοφός λαός. Αυτή ήταν και η λογική της Ρεάλ Μαδρίτης το φετινό καλοκαίρι, η οποία έκανε επίσημη την επιστροφή του Αργεντίνου γκαρντ, Φακούντο Καμπάσο. 
 
Μεταγραφές: Φακούντο Καμπάσο
 
Αποχωρήσεις :Άνταμ Χάνγκα, Πετρ Κορνελί, Άντονι Ράντολφ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, Ματτέο Σπανιόλο
 
Φενέρμπαχτσε
 
Σημαντιικές μεταγραφικές ενισχύσεις για την Φενέρμπαχτσε του προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, Δημήτρη Ιτούδη. Οι "κίτρινοι" έχουν κάνει δυνατές μεταγραφές με παίκτες που θα έχουν πρώτο λόγο στο παιχνίδι της ομάδας.
 
ΜεταγραφέςΝέιτ Σεστίνα, Γιώργος Παπαγιάννης, Γιγκίτ Χαμζά Μεστόγλου, Ραούλ Νέτο, Γιαμ Μάνταρ, Σέρτακ Σανλί
 
Αποχωρήσεις: Κάρσεν Έντουαρντς, Ισμέτ Ακπινάρ, Σαμέτ Γκεγίκ, Τόνι Τζεκίρι,  Κώστας Αντετοκούνμπο, Ντέβιν Μπούκερ, Ταρίκ Μπιμπέροβιτς