Skip to main content

NBA Finals 2022: Όταν οι δύο καλύτερες ομάδες συγκρούονται

Το «Shot Clock» κάνει μια αναδρομή στην φετινή πορεία των Golden State Warriors και των Boston Celtics μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ και τις μάχες για το… ιερό δισκοπότηρο του παγκοσμίου μπάσκετ.

Για να ακούσετε τα πάντα για τους τελικούς του ΝΒΑ ακολουθήστε και ακούστε το Podcast μας.

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν το καλοκαίρι των μεγάλων αλλαγών για τη Βοστώνη. Ο λόγος προφανής. Ο ταλαντούχος -μέχρι τότε- προπονητής της, Brad Stevens, παίρνει ηγετικό διοικητικό ρόλο και κάνει προπονητή της ομάδας στη θέση του τον coach Udoka, έναν προπονητή που χρόνια τώρα φημιζόταν ως ο ετοιμότερος βοηθός στη λίγκα. Στο ρόστερ των Celtics δε γίνονται δραματικές αλλαγές: η προσθήκη του Al Horford έρχεται να δώσει λίγο βάθος στους ψηλούς, ενώ αργότερα οι προσθήκες των Theiss και White δε τρομάζουν.

Όσοι ήθελαν τη Βοστώνη να δένει τους Tatum και Brown με ένα τρίτο σταρ, διαλύοντας έτσι και το χώρο στο salary cap τους, έχουν πέσει έξω. Η Βοστώνη επιλέγει να πορευτεί με ένα ρόστερ βασισμένο στις δυνατότητες των δύο σταρ της και του προπονητή της. Θέλει να χτίσει την επιτυχία και όχι να την αγοράσει. Σύντομα δένει τους Smart και Robert Williams με καλά συμβόλαια και πλέον ο κορμός της είναι έτοιμος.

Κι όμως, η σεζόν δε ξεκίνησε ιδανικά. Κάθε άλλο. Η Βοστώνη φαινόταν μια ομάδα με καλή -αλλά όχι ελίτ- άμυνα και με μια επίθεση που βασίζεται τόσο πολύ στο isolation παιχνίδι που κάθε αντίπαλος είχε εύκολη απάντηση, κάνοντας τον Jason Tatum να σουτάρει με 38% FG% στην αρχή της σεζόν. Με την έναρξη όμως του 2022 όλα άλλαξαν. Αν το new years’ resolution ήταν για όλους τόσο εφικτό, όσο έκανε η Βοστώνη να φαίνεται το δικό της, τότε σίγουρα ο κόσμος θα ήταν καλύτερος! Οι Celtics έγιναν η καλύτερη άμυνα της λίγκας κρατώντας τους αντιπάλους τους σε 104.5 πόντους ανά παιχνίδι και είχαν το καλύτερο defensive rating της λίγκας με 106.9 πόντους ανά 100 κατοχές, αριθμός ίδιος με αυτόν των Warriors, κάνοντάς μας να γράψουμε για αυτήν σε αυτό το άρθρο στο superbasket.gr! Την ίδια στιγμή, η επίθεσή τους έγινε πολύ καλύτερη, με κομβικό το ρόλο του Marcus Smart, ο οποίος ανέλαβε μεγαλύτερα καθήκοντα οργανωτικά, αφoύ πρώτα έκανε ξεκάθαρο ότι Tatum και Brown πρέπει να γίνουν πιο ομαδικοί.

Το ίδιο καλοκαίρι έβρισκε τους Warriors μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης και κρίσιμων αποφάσεων. Ο Marcus Thompson, γνωστός αρθρογράφος για τους Warriors, έγραψε ότι πολλοί εκ των σταρ των Warriors ήταν ανήσυχοι το καλοκαίρι. Παρά το γεγονός ότι ο Steph Curry δήλωνε πεπεισμένος ότι οι Warriors θα επιστρέψουν, τα πράγματα δεν φαινόταν τόσο ευοίωνα.

Τα σενάρια ανταλλαγής του Wiggins δίνουν και παίρνουν, αν και ο ίδιος ο Marcus Thompson είπε στο πασίγνωστο «the lowe podcast” του Zach Lowe, ότι όταν ο Wiggins έγινε trade από τη Μινεσότα ζήτησε διαπιστευτήρια από το περιβάλλον των Warriors ότι η ομάδα τον θέλει και δε θα τον ανταλλάξει. Ο Draymond Green συναντιέται με τον ιδιοκτήτη της ομάδας Joe Lacob και έχουν μια σκληρή συζήτηση, κέντρο της οποίας αποτελεί η κακή απόδοση του Green επιθετικά. Ο Klay Thompson είναι σε κατάσταση αποθεραπείας και κανείς δε ξέρει πώς θα γυρίσει, ο Jordan Poole δεν είναι παρά ένας παίκτης στη 2η σεζόν του και οι νεαροί Wiseman, Kuminga, Moody φαίνονται σαν ωραία ανταλλάξιμα αντικείμενα στον κόσμο της ομάδας. Η αμφισβήτηση δεν τελειώνει, ειδικά όταν τα κομμάτια του πάζλ που συμπληρώνονται είναι βετεράνοι, που τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει βρίσκοντάς τους στην άκρη των πάγκων, καλών ή και κακών ομάδων.

H σεζόν που ξεκινάει όμως διαψεύδει τους πάντες. Οι αρχικές προβλέψεις που τους ήθελαν να παλεύουν για τα πλέι-οφ συντρίβονται με την ομάδα του Steve Kerr να ξεκινά με ρεκόρ 19-4, να παίζει καταπληκτικά και στις δύο πλευρές του παρκέ και να παρουσιάζει δύο διαφορετικές (και τελείως απρόσμενες) big 3. Αμυντικά, το τρικέφαλο κτήνος των Green- WigginsGary Payton Jr κρατούσε τους αντιπάλους του σε 96.1 πόντους ανά 100 κατοχές, όντας με διαφορά το καλύτερο της λίγκας. Επιθετικά, PooleCurryWiggins μετρούσαν συνολικά 64 πόντους μέσο όρο στο πρώτο τρίτο της σεζόν κάνοντας τους Warriors να περνάν πάνω από τις αντίπαλες ομάδες. Παρότι το δεύτερο μισό της σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλό. Καθώς συνοδεύτηκε από πολλούς τραυματισμούς, αλλά και τη μεγάλη επιστροφή του Klay Thompson, οι Warriors έδειξαν ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ομάδα.

Ο δρόμος των Play-Off

Όταν τα πλέι-οφ ξεκινούσαν ο δρόμος των Warriors ήταν μεν από το δύσκολο μονοπάτι της Δύσης, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορούσε να συγκριθεί με το βουνό που είχαν να περάσουν Celtics. Ξεκινώντας απέναντι στο μεγάλο εμπόδιο των Nets, οι οποίοι παρά την κακή σεζόν τους λογιζόταν ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της Ανατολής, η ομάδα του Udoka έδειξε τη δυναμική της σκουπίζοντάς τους! Στη συνέχεια, οι συγκρούσεις με τους Bucks του Γιάννη και των Heat (που ήταν πρώτοι στην κανονική περιόδο) ήταν θεαματικές με τις σειρές να πηγαίνουν στα 7 παιχνίδια και τους Celtics να παρουσιάζουν μοναδικό αμυντικό execution, ιδιαίτερα στα game 7 των σειρών.

Από την άλλη, οι Warriors κόντρα στη δυσπιστία στο πρόσωπό τους πέταξαν έξω τον MVP Nikola Jokic, τους Grizzlies που κατά την άποψή μας ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα της Δύσης (μετά τους Dubs) και τους Mavericks του Luka. Και όλα αυτά έχοντας 4-1,4-2 και 4-1 ρεκόρ στις σειρές!

Οι τελικοί του 2022: η ταυτότητα των ομάδων

Ρίχνοντας μια μικρή ματιά στα στατιστικά των δύο ομάδων στα πλέι-οφ θα δούμε ότι πρόκειται για δύο πολύ δυνατές ομάδες σε άμυνα και επίθεση. Το παρακάτω γράφημα δίνει ένα συγκριτικό overview σε επίθεση και άμυνα ανά 100 κατοχές και σε ποσοστό τριπόντου. Όπως βλέπουμε, οι Celtics με 105 defensive rating είναι η 2η καλύτερη άμυνα των πλέι-οφ, πίσω μόνο από τους Μιλγουόκι Μπακς και για αυτούς η άμυνα θα είναι οδηγός. Οι Celtics έχουν τόσο την τακτική, όσο και το υλικό για να τρέξουν μια εξαιρετικά versatile άμυνα, κάτι που ως τώρα οι Warriors είδανε στα φετινά πλέι-οφ μόνο απέναντι στους Grizzlies. Η ομάδα του Udoka όμως είναι αρκετά καλύτερη σε αυτό το κομμάτι από την ομάδα του Μέμφις. Ηγέτης αυτής της άμυνας είναι ο Defensive Player of The Year Marcus Smart, ένας εξαιρετικά έξυπνος αμυντικός που είναι ελίτ επιπέδου τόσο στο να καθοδηγεί την ομάδα, όσο και να αμύνεται προσωπικά. Από κοντά του είναι τόσο ο εξαιρετικά αθλητικός Robert Williams, όσο και ο έμπειρος και ικανότατος στην άμυνα με αλλαγές Al Horford. H πεντάδα συμπληρώνεται από δύο versatile wing defenders, τους Tatum και Brown, που είναι αθλητικοί, με μεγάλα χέρια και πολύ καλά αμυντικά ένστικτα. Μια τέτοια άμυνα μπορεί να βάλει δύσκολα στο Golden State, καθώς μπορούν να βγάλουν εκτός ρυθμού τόσο τον Jordan Poole, όσο και (σε πολύ μικρότερο βαθμό) τον Steph Curry.

 

Αν η σειρά βέβαια πάει σε υψηλό ρυθμό και μεγάλο σκορ είναι σαφέστατο ότι οι Celtics δεν έχουν ελπίδα. Με μικρό επιθετικό ρεπερτόριο και rotation 7-8 παικτών είναι πολύ δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τον ρυθμό των Warriors. Το 117.2 offensive rating των Dubs μιλάει από μόνο του. Μια ομάδα που στα play-off έχει 4 παίκτες που σκοράρουν αποτελεσματικότατα πάνω από 16 πόντους, ενώ όπως βλέπουμε και στο γράφημα του B-Ball Index οι Curry, Wiggins, Thompson και Poole είναι 4 από τους καλύτερους σουτέρ της λίγκας σουτάροντας πιο δύσκολα σουτ από όσο νομίζει κανείς απλά βλέποντας ένα ματς. Οι Warriors έχουν ένα στυλ παιχνιδιού που δεν είναι όμοιο με καμία άλλη ομάδα και φυσικά η βάση αυτού είναι ο σταρ της ομάδας Στεφ Κάρι. Η συνεχής κίνηση μακριά από τη μπάλα, η αναγνώριση των Miss match και το ομαδικό παιχνίδι είναι τα συστατικά μιας επίθεσης που είναι ασταμάτητη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία! Στους καλύτερους σουτέρ του κόσμου (Klay & Steph) προστέθηκαν ο Andrew Wiggins, ένας εξαιρετικός slasher και εξαιρετικός slasher και σουτέρ τριών πόντων και ο Jordan Poole που προσφέρει έναν δεύτερο ball handler και ικανότατο σκόρερ στα πρότυπα του Curry.

Οι δύο ομάδες δε σουτάρουν φοβερά ως τώρα στα πλέι οφ, όμως ένα χαρακτηριστικό είναι ότι οι Warriors σουτάρουν με 40% στην έδρα τους, κερδίζοντας τους αντιπάλους τους, ενώ σουτάρουν μόλις 34% εκτός έδρας. Οι Celtics σε αυτό το τομέα είναι σταθεροί στο 36%, όμως με το πλεονέκτημα έδρας να είναι στο San Fransisco τα πράγματα ίσως είναι δυσοίωνα για τους Κέλτες.

 

Οι X Factor της σειράς

Ο Steph Curry και ο Jason Tatum γνωρίζουμε ότι θα είναι -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- καθοριστικοί. Μιλώντας όμως για τους X Factor της σειράς αναφερόμαστε στους παίκτες που παίζουν καθοριστικό -όχι όμως απόλυτα πρωταγωνιστικό- σε μια σειρά τελικών. Η επιλογή μας δε μπορεί παρά να είναι ανάμεσα στον Marcus Smart και τον Andrew Wiggins. Είναι οι δύο καλύτεροι περιφερειακοί αμυντικοί σε μια σειρά που η περιφερειακή άμυνα θα καθορίσει το ρυθμό και κατ’ επέκταση και το ίδιο το αποτέλεσμά της. Την ίδια στιγμή, η Βοστώνη έχει απόλυτη ανάγκη να έχει τον καλό οργανωτικά Smart, μιας και αποτελεί τον μοναδικό παίκτη με χαρακτηριστικά Point Guard στο ρόστερ -ακόμη και ο Pritchard παίζει κυρίως off ball. Οι Warriors από την πλευρά τους θέλουν τον Wiggins επιθετικό προς τη μπασκέτα να επιτίθεται σε πιο αργούς αμυντικούς όπως έκανε στις σειρές με Grizzlies και Mavericks.

 

O Marcus Smart μέτρησε 16.6 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 6.2 ασίστ στους τελικούς της ανατολής, ενώ ο Καναδός είχε 18.6 πόντους, 7.2 ριμπάουντ και 4 ασίστ στους τελικούς της Δύσης.

Βέβαια, κρίσιμος παράγοντας για τη σειρά δε θα είναι μόνο τα πρόσωπα. Ο τρόπος που κάθε ομάδα θα επιτεθεί στις αλλαγές και θα διαλέξει τα matchup της είναι σημαντικό στοιχείο. Μερικά matchups που εκτιμούμε ότι θα διαλέξουν οι ομάδες είναι:

  • O Jordan Poole, σε αυτή τη φάση της καριέρας του, είναι από τους χειρότερους αμυντικούς στη λίγκα. Η λογική λέει ότι οι Celtics θα τον κυνηγήσουν στην άμυνα και για αυτό δεν αποκλείεται ο Poole να δει τα λεπτά του να μειώνονται όπως έγινε σε κάθε γύρο των πλέι οφ σταδιακά.
  • Οι Warriors έχουν το ταλέντο και την εμπειρία να κάνουν τον Pritchard unplayable ήδη από το πρώτο παιχνίδι, μικραίνοντας ακόμη περισσότερο το ροτέισον των αντιπάλων τους.
  • Οι Celtics θέλουν να χτυπήσουν και τον Steph Curry, όμως πιθανότατα δε θα δούμε αλλαγές από την πλευρά των Warriors και θα επιλέγουν ο Wiggins να σπάει τα screen.
  • Ο Wiggins, οφείλει να χτυπήσει τον Grant Williams με τη ταχύτητά και τoν Derrick White στο πόστ.
  • Είναι ερώτημα το ποιος και με τί όρους θα κερδίσει το matchup μεταξύ Brown-Thompson. O Jaylen Brown είναι πολύ πιο γρήγορος από τον Klay και για αυτό δεν αποκλείεται να είναι κρίσιμος ο ρόλος του Gary Payton Jr.

Ποιος θα είναι τελικά ο νικητής;

Οι τελικοί του ΝΒΑ είναι η μητέρα των μαχών του παγκόσμιου μπάσκετ. Το μέρος όπου το ατομικό ταλέντο συναντά το υψηλότερο τακτικό επίπεδο. Το μέρος που γεννιούνται οι θρύλοι και αυτά που μας μένουν να συζητάμε για τόσα και τόσα χρόνια. Είναι δύσκολο να προβλέψεις, αλλά γράφοντας ένα τόσο αναλυτικό άρθρο, πρέπει να καταλήξουμε και σε μια εκτίμηση.

Για μας, όλα καταλήγουν στη λεπτομέρεια και αυτή λέει ότι το Golden State μπορεί να νικήσει τους Celtics αν τα ματς παίζονται κοντά στους 100 πόντους, παρότι η Βοστώνη εκεί είναι το φαβορί. Όμως, αν τα ματς παίζονται κοντά στους 110 η Βοστώνη δε μπορεί να ακολουθήσει. Αυτό δίνει μια μικρή προτροπή προς εμάς να δούμε το Golden State ως την ομάδα που έχει περισσότερες πιθανότητες. Τα υπόλοιπα όμως θα τα κρίνει η -ελπίζουμε- φανταστική σειρά που θα δούμε.