Skip to main content

ΝΒΑ – Μια σημαντική αλλαγή κανονισμών και η εκτίμηση για την καλύτερη πεντάδα

Το Shot Clock κάνει μια βόλτα από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και παρουσιάζει τέσσερις διαφορετικές ενότητες.  

Πλέον, η σεζόν στο ΝΒΑ έχει ξεκινήσει, φέρνοντας μαζί της ήδη από τώρα, εξαιρετικά ματς και μοναδικές συγκινήσεις, εφάμιλλες με κάτι που αντιστοιχεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Εμείς θα κάνουμε μια βόλτα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού αναφέροντας στοιχεία ανάλυσης, αλλά και κάνοντας μερικές εκτιμήσεις για το πώς θα συνεχίσουν οι καλύτερες ομάδες το δρόμο τους.

Ας μη χρονοτριβούμε περισσότερο και ας ξεκινήσουμε!

#1 Η αλλαγή των κανονισμών στα επιθετικά φάουλ έχει ομορφύνει το μπάσκετ

Η εποχή που ο επιθετικός μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους κανόνες και να κερδίζει συνεχώς φαουλ έναντι του ανήμπορου να κάνει κάτι αμυντικού έχει παρέλθει για τα καλά. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πώς ο Patrick Beverley πήγε να κερδίσει το φάουλ από το Θανάση Αντετοκούνμπο, καταφέρνοντας μόνο να χρεωθεί με επιθετικό!

«Είναι ένα θετικό πράγμα για τη λίγκα και για το μπάσκετ. Το επόμενο βήμα ελπίζω να είναι η τιμωρία με αντιαθλητικό σε φάουλ στον αιφνιδιασμό» δήλωσε ο Στιβ Κέρ, ξεκαθαρίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της αλλαγής στον κανονισμό. Την ίδια στιγμή όμως, μια σειρά από Super Star που «έκλεβαν» φαίνονται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσαρμογής. Ο Λούκα Ντόνσιτς έχει προσπαθήσει πολλές φορές να κερδίσει φάουλ, ο Ντέβιν Μπούκερ τα ίδια, αλλά οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό και η παραγωγικότητά τους έχει πέσει. Το πρόσωπο όμως αυτής της αλλαγής, δεν είναι παρά ο Τζέιμς Χάρντεν που σουτάρει μόλις 3 βολές ανά αγώνα, τις λιγότερες από το μακρινό 2011! Για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στον Μούσια, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αρκετές επαφές που δέχεται είναι φάουλ, όμως η τιμωρητική στάση των διαιτητών μοιάζει σαν οδηγία ώστε ο Χάρντεν να πάψει να παίζει στα όρια των κανονισμών.

#2 H φετινή χρονιά έχει πιο ποιοτικό μπάσκετ

Η παραπάνω φράση ακούγεται πέρα για πέρα γενικόλογη, όμως η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή των κανονισμών έχει φέρει ξανά μια σειρά από ποιοτικές αλλαγές στο παιχνίδι. Η επίθεση της λίγκας έχει πέσει κάτα μερικές μονάδες, με την καλύτερη ομάδα σε offensive rating να είναι στο 116.6 (Utah Jazz), ενώ η άμυνα έχει ξεκάθαρα πρωταγωνιστικό ρόλο με τρείς ομάδες κάτω από 100 (!) σε defensive rating και τους Heat στο εντυπωσιακό 91.1! Είναι φανερό ότι το πρωτάθλημα των Bucks επανέφερε την τάση για επικέντρωση στο αμυντικό κομμάτι, σε μια εποχή που το επιθετικό ταλέντο παικτών και η ποιότητα της προπόνησης και των προπονητικών playbook κάνουν την άμυνα πιο δύσκολη από ποτέ. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις δέκα καλύτερες ομάδες σε Net Rating ως τώρα, μαζί με σημαντικά στοιχέια όπως το Offensive Rating και το defensive rating τους κ.α.

dgdgdfg

#3 Η καλύτερη πεντάδα στη λίγκα είναι μάλλον... έκπληξη

Όπως βλέπουμε, για άλλη μια χρονιά η Utah είναι μια υπερδύναμη της regular season, ενώ στην πρώτη δεκάδα βλέπουμε αρκετές ομάδες που μάλλον...τις περιμέναμε και άλλες που αποτελούν έκπληξη. Όμως, ανεξάρτητα από το σύνολο των ομάδων, η καλύτερη πεντάδα ως τώρα της λίγκας είναι η βασική πεντάδα των Grizzlies και μάλιστα με διαφορά! Η πεντάδα αποτελείται από Melton, Morant, Bane, Jackson και Adams και είναι μια πεντάδα με πολλά σημαντικά στοιχεία που κάνουν το Μέμφις επικίνδυνο. Ο Morant έχει φτιάξει το σουτ του, έχοντας 70% στα λέι απ, 48% στο midrange και 42% για τρεις, ενώ η παρουσία του Melton στην άμυνα τον απελευθερώνει, μιας και πρόκειται για έναν εξαιρετικό αμυντικό στο κομμάτι της τακτικής και της team defense. Στην επίθεση, το ταίριασμά του με τον Adams είναι μοναδικό, μιας και ο Νεοζηλανδός είναι ένας από τους καλύτερους screener στη λίγκα, ενώ ο Jackson Jr είναι ένα τεσσάρι που μπορεί να σουτάρει και να ανοίξει χώρους για τα drive του Morant!

#4 H νίκη των Wolves μέσα στο Μιλγουόκι

Σίγουρα ελάχιστοι περίμεναν ότι οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς θα ξεκινήσουν τη σεζόν με ρεκόρ 3-1, νικώντας μάλιστα μέσα στο Μιλγουόκι τους Μπάκς (που βέβαια έπαιζαν χωρίς Χόλιντει και Λόπεζ). Η ομάδα του coach Finch όμως φαίνεται να έχει μπασκετική ταυτότητα, έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στη λίγκα και με βάση το πόσο ικανούς αμυντικούς έχει (Vanderbilt, McDaniels, Beverley) αυτό είναι κάτι που μπορεί να συνεχιστεί.

«Είναι ζήτημα το αν εγώ, ο ΚΑΤ και ο D-Lo θα μοιράσουμε τη μπάλα στους συμπαίκτες μας» δήλωσε ο εξαιρετικός ως τώρα Anthony Edwards, θέτωντας ανοιχτά το ζήτημα του πώς πρέπει οι Τίμπεργουλβς να παίξουν στην επίθεση για να μπορέσουν να κερδίσουν. «Όλα τα πλέι είναι σχεδιασμένα για μας. Εμείς θα σουτάρουμε, το θέμα είναι πώς θα βάλουμε στο παιχνίδι τους παίκτες που κάνουν όλα όσα δε κάνουμε εμείς». Οι δηλώσεις του Edwards δείχνουν το πόσο ώριμος είναι ο 20χρονος σταρ της Μινεσότα και αυτό ίσως είναι το καλύτερο νέο για ένα ταλαιπωρημένο franchise.

Ακολουθήστε το Shot Clock στο Facebook