Skip to main content

Το πράσινο φωτεινό σημείο και τα κόκκινα ποσοστά

Το «Shot Clock» βγάζει πολύτιμα συμπέρασματα από τις ήττες των ελληνικών ομάδων στην Euroleague την εβδομάδα που μας πέρασε

Η 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκας πέρασε με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να ηττούνται στις έδρες των Maccabi και Cska αντίστοιχα. Σίγουρα κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι πρόκειται για ήττες «εντός προγράμματος», αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που αξίζει να σημειωθούν τόσο για τα ματς που έγιναν, όσο και για την συνέχεια των ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός έχασε μια ευκαιρία

5406530

Άλλο ένα ματς για την ομάδα του κόουτς Πρίφτη που χάθηκε, ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν κοντά στην διεκδίκηση της νίκης για άλλη μια φορά. Το τριφύλλι βρήκε τη Μακάμπι σε πολύ κακή μέρα στο σουτ με μόλις 30% στα τρίποντα, τη στιγμή που αυτό σούταρε με το εξαιρετικό 43% και όμως η έλλειψη στη δημιουργία και το χάσιμο των ριμπάουντ για άλλη μια φορά κόστισαν. Οι 14 ασίστ για 26 καλάθια είναι σίγουρα ένας μέτριος αριθμός, ενώ αν αυτό συνδυαστεί με τα 11 λάθη τότε καταλαβαίνουμε ότι δεν υπήρχε πραγματική δυνατότητα αυτό το ματς να γύρει υπέρ της ομάδας του κόουτς Πρίφτη. Την ίδια στιγμή, το ζήτημα των rebound παραμένει: μόλις 1 επιθετικό ριμπάουντ σε 40’, 10 λιγότερα συνολικά από την Μακάμπι και αν εξαιρέσουμε τον Γιώργο Παπαγιάννη που συνεχίζει εξαιρετικά σε αυτό το κομμάτι (7.6 rebound ανά αγώνα), όλη η ομάδα έχει πρόβλημα σε αυτό. Για να νικήσεις μέσα στο Τελ Αβίβ, χρειάζεσαι πόντους από δεύτερες ευκαιρίες, καθαρό μυαλό και δημιουργία. Δυστυχώς, αυτά είναι στοιχεία που λείπουν εξ’αρχής από το ρόστερ του ΠΑΟ και για αυτό βρίσκεται ως τώρα στο 1-4 στη βαθμολογία.

Το φωτεινό σημείο του Παναθηναϊκού

5406559

Είχαμε γράψει από τα preview της σεζόν ότι ο Daryl Macon αναμένεται να είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα στη καριέρα του ερχόμενος στον Παναθηναϊκό. Τώρα, 5 μάτς μέσα στη σεζόν, όχι απλά έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες αλλά είναι ένας από τους θετικούς πρωταγωνιστές του μετρώντας 14.8 πόντους σε 24 λεπτά παιχνιδιού, με 42% στα τρίποντα και 89% στις βολές. Πρόκειται για ένα παίκτη που έδειξε σε όλα τα επίπεδα που έχει αγωνιστεί ως τώρα  ότι είναι ένας ικανότατος σκόρερ και secondary ball handler και παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει ακόμη το δρόμο για ένα θετικό ρεκόρ, ο Macon ξεχωρίζει σε κάθε ματς και περισσότερο.

Ολυμπιακός: Μια ήττα εντός προγράμματος

5407202

Σίγουρα, όπως και μέσα στη Βαρκελώνη, έτσι και μέσα στη Μόσχα περιμένεις να ηττηθείς. Όμως, οι εμφανίσεις της ομάδας του κόουτς Μπαρτζώκα αφήνουν αρκετά θετικά στοιχεία για τη συνέχεια. Ο Ολυμπιακός είχε τον Tyler Dorsey, έναν παίκτη που έφερε για να μπορεί να του δώσει νύχτες σαν τη χθεσινή, σε φανταστική κατάσταση. Ο Dorsey, που ηγείται της Ευρωλίγκας σε Points Per Possession σε pick and roll καταστάσεις, ενώ παράλληλα σουτάρει με 50% για τρεις, χθες είχε μια νύχτα που σκόραρε 30 πόντους και έδινε καθόλη τη διάρκεια του ματς στον Ολυμπιακό  την ευκαιρία να μένει στον αγώνα. Παρόλα αυτά, το low mistake basketball της Cska, μιας ομάδας με τόσα όπλα που λειτουργούν σε τόσο υψηλό συλλογικό επίπεδο, επικράτησε. Η ομάδα του Ιτούδη είχε μόλις 7 λάθη στον αγώνα, έμεινε κοντά στο ματς ακόμη και όταν στην αρχή αυτό έδειχνε να στραβώνει και με την εμπειρία και την ποιότητα των παικτών της το κέρδισε. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός  δε κατάφερε να πάρει κρίσιμα πράγματα από παίκτες κρίκους του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει ένα τόσο σημαντικό διπλό. Η αλήθεια είναι ότι όταν μέσα στη Μόσχα έχεις 70% στο δίποντο και 43% στο τρίποντο, περιμένεις ότι θα μπορούσες να είχες πάρει το ματς. Και έτσι είναι. Μερικές όμως άστοχες επιλογές στην αμυντική προσέγγιση έφεραν το ματς στα μέτρα της cska και οι 88 πόντοι της ήταν υπέρ αρκετοί για την νίκη. Ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει το τεχνικό επιτελείο της ομάδας είναι σίγουρα η αδυναμία να σταθεί κάποιος αμυντικά απέναντι στον Will Clyburn, καθώς και το execution της δεύτερης πεντάδας . Ναι, ο Αμερικάνος είναι πιθανότατα ο καλύτερος forward της λίγκας και ένας σουπερ σταρ σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, όμως εδώ πρόκειται για αδυναμία που είδαμε και σε άλλα παιχνίδια, με την ανάγκη για ένα ποιοτικό 3 and D τριάρι στον Ολυμπιακό  να έχει αναλυθεί και στα preview της σεζόν. Ίδια η ανάγκη και για έναν backup ψηλό, με τον Jean Charles Livio να κερδίσει πλέον για τα καλά τη μάχη από τον Χασάν Μάρτιν.

Ο Dorsey σε μια απίστευτη βραδιά

5407187

Όταν ένας παίκτης της ποιότητας και της ικανότητας του Ελληνοαμερικάνου σκόρερ του Ολυμπιακού  βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, είναι λογικό όλα να περιστραφούν γύρω του. 7/10 τρίποντα, 30 πόντοι  με μόλις 14 σουτ είναι ένας τρόπος για να καταλάβει κανείς ότι ένας παίκτης είναι επαγγελματίας στο να βάζει τη μπάλα στο καλάθι. Θα έρθουν και άλλες τέτοιες νύχτε για αυτόν και η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα θα πρέπει να βρεί τον τρόπο να τις εκμεταλλευτεί.