Skip to main content

Shot Clock: Ο Βεζένκοβ και πάλι στον Ολυμπιακό!

 Το «Shot Clock» γράφει για την επιστροφή του πρώην MVP της Euroleague στο… λιμάνι της καρδιάς του, καθώς και για το τι φέρνει ο Βούλγαρος φόργουορντ στους «ερυθρόλευκους».

Το αμφίπλευρο πολυπόθητο deal ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Σάσα Βεζένκοβ ήρθε στο τέλος του. Ο Βεζένκοβ είναι και πάλι παίκτης των ερυθρόλευκων. Ο Βούλγαρος φόργουορντ έπειτα από ένα χρόνο απουσίας από τα γήπεδα της Euroleague, αφήνει το NBA και επιστρέφει στον Ολυμπιακό υπογράφοντας ένα μυθικό συμβόλαιο, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία του συλλόγου. Μετά από μια χρονιά στο Σακραμέντο με περιορισμένο χρόνο από τον Μάικ Μπράουν,  η ανταλλαγή του στους Τορόντο Ράπτορς άνοιξε τον δρόμο της επιστροφής. Την περασμένη σεζόν σε 42 παιχνίδια με την φανέλα των Κινγκς  μέτρησε 5.4 πόντους με 37.5% στο τρίποντο, 2.3 ριμπάουντ και 0.5 ασίστ. 

Ο Σάσα ύστερα από συζητήσεις που είχε  με το προπονητικό επιτελείο των Ράπτορς για τον χρόνο συμμετοχής και το ρόλο του τη νέα σεζόν, δεν πείστηκε ιδιαίτερα και ο Ολυμπιακός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο Βεζένκοβ επιστρέφει λοιπόν στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα όπου ανακηρύχθηκε MVP της Euroleague τη σεζόν 2022-2023,  αλλάζοντας την επίπεδο όντας ένας από τους καλύτερους παίκτες σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα. Μία κίνηση η οποία τοποθετεί τους ερυθρόλευκους σε διαφορετική συζήτηση από ότι μέχρι χθες και εμείς πάμε να δούμε τι φέρνει ο Σάσα στον Ολυμπιακό, αν έχουν αλλάξει πράγματα από το πέρασμα του στο NBA αλλά και πως ταιριάζει στο φετινό ρόστερ των ερυθρόλευκων μέχρι στιγμής.

Τι φέρνει ο Σάσα στον Ολυμπιακό

 Τι φέρνει ο Βεζένκοβ στον Ολυμπιακό; Αρχικά, με τον ερχομό του και μόνο στην Ευρώπη θα έλεγε κανείς ότι βρίσκεται αυτόματα στο τοπ5 παικτών και σίγουρα αποτελεί το καλύτερο power forward. Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά που κάνει στο γήπεδο, το σημαντικότερο που προσφέρει ο Βεζένκοβ στον Ολυμπιακό είναι το ελληνικό διαβατήριο. Είναι διαφορετικό να παίρνεις παίκτη για το ελληνικό του διαβατήριο όπως ο Τάιλερ Ντόρσει ή ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ και άλλο έναν παίκτη που είναι ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Ο Σάσα αποτελεί το κλειδί προκειμένου οι ερυθρόλευκοι να έρθουν αντιμέτωποι με το αντίπαλο δέος, τον Παναθηναϊκό και να αλλάξουν τον συσχετισμό που δημιουργήσαν πέρσι οι πράσινοι κατακτώντας πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα.

Ο Σάσα φεύγοντας από την Ευρωλίγκα για το NBA ήταν παίκτης των 18π/7ρ, σουτάροντας με 40% στο τρίποντο και με ασφάλεια θα έλεγε κανείς ένας από τους καλύτερους off ball παίκτες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Ο Βεζένκοβ έχει ένα στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει και ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία και το μπάσκετ του coach Μπαρτζώκα. Η ικανότητα του να διαβάζει τα κενά των αντίπαλων αμυνών, να τελειώνει τις φάσεις κάτω από το καλάθι  αλλά και να κινείται εξαιρετικά στον χώρο δημιουργώντας χώρους για τους συμπαίκτες του τον καθιστά μόνιμη απειλή, καθώς δημιουργεί ανισορροπίες στην αντίπαλη άμυνα  είτε κόβοντας προς τα μέσα, είτε βγαίνοντας  από κάποιο σκριν, είτε ακόμα και εκτελώντας από τα 8 μέτρα κάτι που τον κάνει ίσως τον πιο ξεχωριστό σταρ στην Ευρώπη. Είναι άλλου τύπου σταρ ο Σάσα και άλλου τύπου για παράδειγμα ο Κέντρικ Ναν, που έχει την μπάλα στα χέρια και έτσι ορίζει το παιχνίδι. Πολλοί λέγανε ότι ο Βεζένκοβ αντικαταστάθηκε από τον Πίτερς. Εμείς όλη τη χρονιά αναλύσαμε ότι ο Πίτερς αντικατέστησε τις τελικές εκτελέσεις του Σάσα, αλλά δεν αντικατέστησε το γεγονός ότι ο Σάσα μέσα από τα κοψίματα του στη motion επίθεση του Ολυμπιακού δημιουργούσε χώρους για τους συμπαίκτες του. Και με αυτόν στο παρκέ ο Ολυμπιακός αποτέλεσε την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη για δυο συνεχόμενες χρονιές, ενώ όταν έλειπε τα νούμερα έπεφταν σε μια κανονικότητα. Άρα με τον Σάσα λοιπόν που είναι ένας παίκτης που καθορίζει κατοχές, έχει ελάχιστο usage, τραβάει την άμυνα του πάνω του και ταυτόχρονα μπορεί να πάρει αρκετά επιθετικά ριμπάουντ δημιουργώντας επιπλέον ευκαιρίες, έχεις ένα πλήρες επιθετικό πακέτο που μπορεί και πάλι να πρωταγωνιστήσει..   

Το NBA και το τωρινό ρόστερ με τον Σάσα.

Ο Βεζένκοβ στην Αμερική ωστόσο και δούλεψε το κορμί του, και την υπομονή του που είναι πολύ σημαντικό για έναν επαγγελματία αλλά κυρίως αναγκάστηκε πολλές φορές να διαβάσει screen ball καταστάσεις. Οι Κινγκς ήθελαν τον Σάσα να βάλει την μπάλα κάτω κάτι το οποίο δεν έκανε, αντιθέτως σε πολλά pick and roll έπαιζε hand off και σούταρε κατευθείαν. Ένα στοιχείο που δεν είχε δείξει στον Ολυμπιακό και ήταν ιδιαίτερος αποτελεσματικός. Μετά τις προσθήκες των Σάσα, Ντόρσει και Βιλντόσα που θα γράψουμε σε ξεχωριστό κείμενο, αλλά και την αποχώρηση μάλλον του Πετρούσεβ στον Ερυθρό, πάμε να δούμε το ρόστερ των ερυθρόλευκων αλλά και έναν πιθανό σχεδιασμό όσον αφορά τις πεντάδες στο παρκέ.

Για να φτιάξει ο Ολυμπιακός το ιδανικό ρόστερ χρειάζεται μια προσθήκη. Αν ισχύουν οι φήμες ότι ο Ολυμπιακός κοιτάζει τον Φουρνιέ ή τον Μιχάιλουκ ή κάποιον από το NBA, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει στην κατοχή του ένα πολύ καλό και ακριβό ρόστερ, το οποίο δεν θα πηγαίνει απλά για την υπέρβαση αλλά με στόχο την Ευρωλίγκα. Παραπάνω βλέπουμε μια πεντάδα που θα μπορεί να παίζει σε εξαιρετικά ψηλό σκορ. Με τον Γουόκαπ στον άσσο, τον Βιλντόσα στο δύο ως pick and roll χειριστή, στο τρία την ερχόμενη προσθήκη επιπέδου Φουρνιέ, χωρίς να σημαίνει υποχρεωτικά τον ίδιο, με τον Σάσα στο 4 αλλά και τον Μιλουτίνοβ στο 5 όντας ένας από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρώπη, οι ερυθρόλευκοι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Αυτό μετακινεί τον Φαλ αλλά και τον Παπανικολάου στην δεύτερη πεντάδα καλύπτοντας τα αμυντικά κενά των Ντόρσει-Γκος και επιτρέποντας τα σουτ του Πίτερς αποτελώντας το κέντρο της επίθεσης στην δεύτερη πεντάδα. Είναι λοιπόν κρίσιμη η κίνηση στο 2-3 γιατί κάνει τον Ολυμπιακό αυτόματα μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Ωστόσο η κίνηση με τον Σάσα Βεζένκοβ είναι η κρισιμότερη όχι μόνο για φέτος αλλά και για την συνέχεια γιατί διαμορφώνει διαφορετικές συνθήκες και αλλάζει ολόκληρο τον χάρτη της Ευρωλίγκας. Το status του Ολυμπιακού αναβαθμίζεται με μία κίνηση που αλλάζει το μέλλον του.