Skip to main content

Shot Clock: Ο Λορέντζο Μπράουν στον Παναθηναϊκό

Το «Shot Clock» γράφει για την μεγάλη πρώτη καλοκαιρινή μεταγραφή των «πράσινων».

Η σεζόν για τον Παναθηναϊκό τελείωσε βρίσκοντας τον στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπως έχουμε ξαναπεί, μετά από μερικά χρόνια αγωνιστικής πτώσης η ολική επένδυση του Παναθηναϊκού σε όλους τους τομείς αλλά κυρίως αγωνιστικά, απέδωσε καρπούς. Οι πράσινοι όχι μόνο φέρανε παίκτες υψηλού επιπέδου, αλλά κατάφεραν μέσα σε έναν χρόνο να συνδυάσουν το ταλέντο όλων αυτών παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ, με μαέστρο φυσικά τον coach Αταμάν. Ο Παναθηναϊκός είναι αποφασισμένος να φτιάξει μια δυναστεία. Και αυτό φάνηκε με την πρώτη μεταγραφή για φέτος, με τον Λορέντζο Μπράουν να ντύνεται στα πράσινα από πολύ νωρίς.

Πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για μια μεταγραφή αεροδρομίου. Αντιθέτως η απόκτηση του Μπράουν αποτελεί μεταγραφή ουσίας, καθώς πρόκειται να συμπληρώσει το ήδη υπάρχον υψηλού επιπέδου ρόστερ του Παναθηναϊκού. Ο Μπράουν λοιπόν, αποτελεί έναν versatile playmaker. Ένα γκαρντ ύψους 1.96μ με εξαιρετικό χειρισμό, κάτι που τον κάνει να μπορεί να παίξει και στη θέση δύο, με κατά προτίμηση βέβαια τη θέση ένα, αλλά και να μαρκάρει ως τη θέση τρία λόγω του μεγέθους του. Σε μία όχι και τέλεια σεζόν, ο Μπράουν τελείωσε τη χρονιά στην Ευρωλίγκα με 13π/6α μ.ο., κάτι το οποίο δείχνει το επίπεδο του παίκτη του οποίου μιλάμε. Πάμε να δούμε λοιπόν πως ο Λορέντζο μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό και φυσικά, πως ο Αταμάν μπορεί να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά του μιας και ο ίδιος έχει πει πως λατρεύει το γκαρντ που ξέρουν να χειρίζονται την μπάλα και να δημιουργούν για τους συμπαίκτες τους.

Ένας πραγματικός Maestro στο pick and roll

Πρώτο στοιχείο που φέρνει ο Μπράουν στο μπασκετικό πεδίο, είναι ότι πρόκειται για έναν ελίτ παίκτη στο pick and roll. Ο Λορέντζο μπορεί να επιτεθεί τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά. Είναι ικανός να κάνει αυτό που λέμε pick and roll manipulation όσο λίγοι, καθώς μπορεί από τη μια να δημιουργήσει σουτ για τον εαυτό του σε περιπτώσεις που είτε τον παίξουν under είτε η άμυνα πάει πάνω από το screen, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να δει την πάσα στη γωνία αλλά και την πάσα στον roller. Αυτό, στη spread pick and roll επίθεση του Παναθηναϊκού μπορεί να κάνει τη διαφορά γιατί ο Μπράουν και μπορεί να είναι off ball, ο παίκτης δηλαδή που θα σουτάρει από την γωνία, ένας ικανότατος catch and shoot παίκτης, αλλά προφανώς μπορεί να είναι ο βασικός χειριστής μιας ομάδας απελευθερώνοντας τον Κώστα Σλούκα αλλά ακόμα περισσότερο τον καλύτερο σκόρερ στην Ευρώπη, τον Κέντρικ Ναν.

Το πόσο καλά μπορεί να δημιουργήσει ο Μπράουν φάνηκε φέτος, καθώς σκόραρε 147 πόντους χωρίς να δεχτεί ασίστ από κάποιον συμπαίκτη του, 4ος σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα πίσω ακριβώς από τον Ναν. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα για τι επιπέδου παίκτη προσθέτει ο ΠΑΟ στην περιφέρεια του, έναν από τους καλύτερους δημιουργούς στην Ευρώπη που ταυτόχρονα όποτε θέλει πηγαίνει στο δικό του σημείο για να σκοράρει. Η ικανότητα του Μπράουν να σκοράρει πηγαίνοντας στα σημεία του με χαρακτηριστική άνεση φάνηκε και στη σειρά με τον Παναθηναϊκό, τελειώνοντας με 17π/5.5α μ.ο έχοντας ένα πραγματικό masterclass απέναντι σε μια τόσο καλή άμυνα. Επομένως τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά που αναφέραμε δηλαδή, το να πηγαίνει στο δικό του σουτ που θέλει, να δημιουργεί από το pick and roll τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους συμπαίκτες του, αλλά και η ικανότητα του να κατεβάζει απλά την μπάλα, τον κάνει παίκτη που μπορεί να παίξει και με τους Σλούκα, Ναν και φυσικά τον Τζέριαν Γκραντ. Η διαθεσιμότητα του Μπράουν, έκανε τον Αταμάν να μην σκεφτεί καν περαιτέρω παίκτη για την περιφέρεια του, κάτι που δείχνει ότι ξέρει πως να εκμεταλλευτεί τα δικά του χαρακτηριστικά.

Το αμυντικό στοιχείο  και η ικανότητα στο transition

Ο Λορέντζο μπορεί να μην είναι ένας ελίτ αμυντικός, αλλά είναι ένας καλός αμυντικός. Αρχικά γνωρίζει πάρα πολύ καλά το παιχνίδι στην άμυνα. Δευτερευόντως, είναι αρκετά μακρύς, κάτι που σε συνδυασμό με την ικανότητα του να διαβάζει τις γραμμές της άμυνας τον καθιστούν ικανό να κλέψει μπάλες και να τρέξει στο transition. Κάτι που είδαμε και φέτος, σημειώνοντας πάνω από 1 stock μ.ο τη φετινή σεζόν, δηλαδή κλεψίματα και κοψίματα. Η ικανότητα του να μπορεί να τρέξει με την μπάλα στα χέρια, κάνει τον ίδιο αλλά και τους συμπαίκτες του μόνιμη απειλή για τους αντιπάλους.

Ο Αταμάν έχει δείξει ότι ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιου είδους παίκτες. Κάτι που ίσως προσπαθεί να φτιάξει είναι δύο δίδυμα στα γκαρντ, με αυτά να είναι το Σλούκας-Γκραντ και το Ναν-Μπραουν, αλλά  φυσικά και καταστάσεις όπως  τρεις από αυτούς να βρίσκονται την ίδια στιγμή στο παρκέ κάνοντας πολλαπλούς συνδυασμούς. Είναι ξεκάθαρο πως είναι πιο πιθανό να δούμε μειωμένα λεπτά του Λορέντζο παρά μειωμένο usage. Ο Μπράουν είναι ηγέτης όπου μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα υπό τις οδηγίες του coach Αταμάν.