Skip to main content

Shot Clock - Ένα ματς που υπάρχει «πρέπει»

Το «Shot Clock» γράφει για την ύψιστη σημασία της επερχόμενη αναμέτρησης με την Βιλερμπάν.  

Ο Ολυμπιακός μετά την ήττα απέναντι στη Βίρτους, θα βρεθεί στη Γαλλία αντιμετωπίζοντας τη Βιλερμπάν. Με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να βρίσκεται σε ρεκόρ 7-8, τα δύο επόμενα ματς με τις αδύναμες Βιλερμπάν και Άλμπα, έχουν ένα μεγάλο «πρέπει». Αυτό φυσικά δε σημαίνει υποτίμηση του αντιπάλου, αλλά αντίθετα σημαίνει ότι ο ΟΣΦΠ πρέπει να εμφανιστεί σοβαρός και να παίξει με βάση τις δυνατότητές του. Πιθανότατα αυτό να αρκεί, ωστόσο σήμερα θα εξετάσουμε τα σημεία βελτίωσης που πρέπει να παρουσιάσουν οι ερυθρόλευκοι.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να δημιουργήσει καλύτερα σουτ

Το γεγονός ότι ο ΟΣΦΠ είναι πρώτος σε ποσοστό ασίστ στη φετινή λίγκα, δε σημαίνει και αυτόματα ότι παράγει συνεχώς ποιοτικά σουτ. Με τους ερυθρόλευκους να έχουν μόλις δύο παίκτες που σκοράρουν πάνω από 1 πόντο ανά κατοχή (!) -αρνητική επίδοση στη λίγκα- και με πολλά από τα λέι απ να είναι μαρκαρισμένα, καταλαβαίνουμε ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να δοκιμάσει διαφορετικές συνθήκες για εύκολα καλάθια. Ίσως η απλοποίηση του παιχνιδιού με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ σε κεντρικά pick and roll να βοηθήσει σε αυτή τη κατεύθυνση.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να αμυνθεί στο midrange

Πέρσι, η drop άμυνα με τον Μουσταφά Φαλ, αποτέλεσε σημαντική βάση για την εξαιρετική άμυνα του Ολυμπιακού. Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι έπαιζαν συχνά και με αλλαγές κυρίως με τα center που έρχονται από τον πάγκο. Φέτος, ο ΟΣΦΠ παρουσιάζει στις περισσότερες κατοχές του την ίδια αμυντική συμπεριφορά στο pick and roll, με τους Φαλ και Μιλουτίνοβ να παίζουν με βάθος και πολλές ομάδες εκμεταλλεύονται αυτή τη συνθήκη είτε για να επιτεθούν με Pick and pop του ψηλού είτε για να εκτελέσουν από μέση απόσταση, όπου απέναντι του σουτάρουν με το εκκωφαντικό 50%!

Τελικά, ο Ολυμπιακός πρέπει να κερδίσει

Κακά τα ψέματα! Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που με βάση τον προπονητή και το ρόστερ της οφείλει να κοιτά ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι διαρκώς στο κυνήγι των πλέι-οφ και ακόμη και του πλεονεκτήματος έδρας. Μετά τα στραβοπατήματα -κυρίως στο ΣΕΦ-, οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν περιθώριο να χάσουν σε έδρες που ναι μεν θεωρούνται εύκολες, αλλά πολλές ομάδες διαχρονικά στραβοπατούν. Τα δύο ματς με Βιλερμπάν και Άλμπα έρχονται ακριβώς την κατάλληλη στιγμή: τη στιγμή που οι νίκες δίνουν