Skip to main content

Shot Clock - Ο Πετρούσεβ, o Μήτρου – Λονγκ και ένα πραγματικά βαθύ ρόστερ

Το «Shot Clock» γράφει για την αναγκαία προσθήκη του Φιλίπ Πετρούσεβ, που μαζί με την απόκτηση του Ναζ Μήτρου – Λονγκ, μετατρέπουν το ρόστερ του Ολυμπιακού σε ένα από τα πιο γεμάτα της τελευταίας πενταετίας.

Μερικές φορές, ένα ενδεχόμενο λάθος ή μια διαφορετική προσέγγιση που επιλέγεις για το σχεδιασμό σου, ίσως σε οδηγήσουν να δράσεις πιο δραστικά από ότι αναμενόταν αρχικά. Λίγο καιρό πριν, γράφαμε ότι το βάθος στο ρόστερ του Ολυμπιακού προβληματίζει και σήμερα, γράφουμε το σημερινό άρθρο με τον Ολυμπιακό να έχει κάνει δύο (!) σημαντικές προσθήκες, φτιάχνοντας ίσως το πιο γεμάτο ρόστερ της τελευταίας πενταετίας! Ενώ λοιπόν όλα θα φανούν στο παρκέ, αυτή τη στιγμή δε μπορούμε παρά να αναλύσουμε το ρόστερ του Ολυμπιακού ως ένα ποιοτικό, βαθύ και γεμάτο ρόστερ σε κάθε θέση.

Ο Φίλιπ Πετρούσεβ ανακοινώθηκε και την ανάλυση των χαρακτηριστικών του μπορείτε να δείτε εδώ: . Οι ερυθρόλευκοι κινήθηκαν μεθοδικά και μετά την αποδέσμευσή του από τους Κινγκς τον έκαναν δικό τους. Τι φέρνει όμως ο Πετρούσεβ; Τί στοιχεία έχει και πώς θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του Γιώργου Μπαρτζώκα; Πώς το ρόστερ του Ολυμπιακού πλέον είναι ιδιαίτερα βαθύ και ποια ερωτηματικά παραμένουν;

Η αναγκαία προσθήκη Πετρούσεβ

Το ότι ο ΟΣΦΠ χρειαζόταν μια προσθήκη στις θέσεις των ψηλών ήταν ολοφάνερο. Η σεζόν ξεκίνησε με Μιλουτίνοβ, Πίτερς και Φαλ να παίζουν πάρα πολλά λεπτά, ο Σίκμα δεν έχει καταφέρει ακόμη να εγκλιματιστεί και έτσι ο παραμικρός τραυματισμός δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στον Ολυμπιακό. Ταυτόχρονα όμως πέρα από το αριθμητικό κενό, υπήρχε και ένα κενό στα χαρακτηριστικά: από τη μια, η ρακέτα του ΟΣΦΠ είχε μόνο έναν παίκτη ικανό να ανοίξει το γήπεδο (Πίτερς), ενώ κανείς δεν ήταν ιδιαίτερα αθλητικός και δεν μπορούσε να παρέχει τη δυνατότητα να παίξει με αλλαγές στα σκριν, ανεβάζοντας την ένταση της άμυνας και δίνοντας μια διαφορετική κάλυψη στην pick and roll άμυνα. Ο Ολυμπιακός με την προσθήκη του Σέρβου ψηλού, επιλέγει να απαντήσει στο ζήτημα του spacing από τη θέση «5», επιδιώκοντας παράλληλα να τον αναπτύξει μέσα στα δικά του πλαίσια, πιστεύοντας στο potential του. Ενώ λοιπόν το ζήτημα του αθλητικού ψηλού παραμένει ως ερωτηματικό στο ρόστερ, το αριθμητικό ζήτημα και το ζήτημα του spacing λύνονται με έναν εξαιρετικά ποιοτικό παίκτη.

Ο Πετρούσεβ είναι ένας εξαιρετικά ικανός και έξυπνος παίκτης, με ιδιαίτερα προσόντα που σχετίζονται με την αντίληψή και ικανότητά του να ανοίγει το γήπεδο:

  • Η κίνηση του μακριά από τη μπάλα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για το παιχνίδι του Ολυμπιακού
  • Είναι ικανός σουτέρ από τη θέση «5» και το τρίποντό του εκτιμούμε ότι θα αναπτυχθεί πολύ μέσα στο οικοσύστημα του Ολυμπιακού
  • Είναι ένας παίκτης που έχει πολύ καλά «διαβάσματα» και «τελειώματα» μετά το pick and roll.

Μιλάμε λοιπόν για προσθήκη versatility από τη θέση «5» στην επιθετική πλευρά του παρκέ, με έναν παίκτη που μπορεί να ξεκλειδώνει και τον Λουκ Σίκμα στη θέση «4», χρησιμοποιώντας αυτόν ως τον δημιουργό στη ρακέτα.

Από την άλλη, θα πρέπει να δούμε, πώς θα σταθεί στο «4» δίπλα σε βαριά κορμιά, όπως οι Φαλ και Μιλουτίνοβ, καθώς στο αμυντικό κομμάτι, τα σχήματα φαίνονται –στα χαρτιά τουλάχιστον- ιδιαίτερα αργά. Η εκτίμησή μου είναι ότι τα λεπτά του Πετρούσεβ θα κινηθούν κοντά στα 15 με τα μισά να έρχονται στη θέση 5 και τα υπόλοιπα στη θέση 4, με την προσπάθεια ένταξής του ως Power Forward να είναι τουλάχιστον ιντριγκαδόρικη!

Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός γίνεται ακόμη πιο δυνατός στον τομέα του rebound, ενώ η δεύτερη πεντάδα του πλέον μπορεί να παρουσιάσει πολλά και διαφορετικά σχήματα, ωστόσο βλέπουμε ως επικρατέστερους σχηματισμούς τους παρακάτω:

  • Γκος, Λονγκ, Μπραζντέικις, Πετρούσεβ & Μιλουτίνοβ
  • Γκος, Λονγκ, ΜακΚίσικ, Σίκμα, Πετρούσεβ

Φυσικά, αν ρίξουμε μια ματιά στο βάθος του ρόστερ θα δούμε ότι πλέον σημαντικοί παίκτες όπως ο Λαρεντζάκης και ο Σίκμα ίσως μένουν με λιγότερο χρόνο μιας και το ρόστερ είναι ανταγωνιστικό σε όλες τις θέσεις, κάτι που δεν είχαμε δει τα τελευταία χρόνια από τον κόουτς Μπαρτζώκα.

O Μήτρου-Λονγκ αναβαθμίζει την περιφέρεια

Η ανάγκη της ομάδας του λιμανιού για ελληνικά διαβατήρια σε συνδυασμό με την ανάγκη για αναβάθμιση της ποιότητας στα γκαρντ, έφερε την ευκαιρία να κάνουν δικό τους το Ναζ Μήτρου – Λονγκ, έναν παίκτη Ευρωλίγκας, με ελληνικό διαβατήριο, που αποτελεί αναβάθμιση σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες guard. O Μήτρου - Λονγκ, αν ερχόταν δύο χρόνια πριν, θα θεωρούνταν σημαντική προσθήκη και «κλοπή» από πολλούς και στην πραγματικότητα αυτό επιδιώκουν τώρα στον Ολυμπιακό: να προσθέσουν έναν ικανότατο παίκτη σε ένα πλαίσιο που ίσως του επιτρέψει να κάνει το step up και να γίνει ένας παίκτης που θα δίνει 15 με 17 ποιοτικά λεπτά στην Ευρωλίγκα.

Τελικά, με βάση τις κινήσεις του, ο Ολυμπιακός καλύπτει τα κενά του. Ως γνωστόν, κανένα ρόστερ δεν μπορεί να είναι τέλειο – έτσι και του Ολυμπιακού. Ωστόσο, πλέον τα ερωτήματα είναι λιγότερα και οι τρόποι να καλυφθούν περισσότεροι. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μέσα στο παρκέ.