Skip to main content

Θα παίξει στο ΝΒΑ ο Βεζένκοβ;

Λίγο μετά το ντεμπούτο του με τους Kings και την αμφιλεγόμενη δήλωση του προπονητή του, το "Shot Clock" προσεγγίζει το θέμα του MVP της Εuroleague και δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει. 

Μετά το ντεμπούτο του Βεζένκοφ στο πρώτο φιλικό με τους Kings, όπου έπαιξε 11 λεπτά, σκοράροντας 12 πόντους και έχοντας μια καλή παρουσία, ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για το αν και κατά πόσο ο Ευρωπαίος σταρ θα καταφέρει να παίξει φέτος στο ΝΒΑ. Ο λόγος; Το γεγονός ότι αγωνίστηκε στα μέσα της 3 ης περιόδου, όντας ο 13 ος παίκτης που μπήκε στο παρκέ για την ισχυρή ομάδα των Kings.

23 24 VEZENKOV super

Όλη η παραφιλολοφία περί «μη υπολογίσιμου» από την πλευρά του coach Brown ήρθε να ενισχυθεί από τις δηλώσεις του coach που είπε ότι «πιθανότατα ο Sasha δε θα είναι στο ροτέισον για την αρχή της σεζόν», με αποτέλεσμα να…εξεγερθούν οι απανταχού θαυμαστές του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού. Ας δούμεόμως το εν λόγω ζήτημα, θέτοντας ως κριτήρια τις δυνατότητες του ίδιου του παίκτη, το ρόστερ και το σύστημα της ομάδας των Kings, καταλήγοντας σε ένα όσο γίνεται αντικειμενικότερο συμπέρασμα.
Ταιριάζει ο Βεζένκοβ στο σύστημα του Coach Brown;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εύκολη και απλή: NAI. Οι Kings δεν παρακολουθούσαν τόσο στενά τον παίκτη για πλάκα. Μιλάμε για έναν οργανισμό που έχει αλλάξει επίπεδο, δουλεύει πλέον με καταπληκτική μέθοδο και έχει για προπονητή έναν εκ των καλύτερων στον κόσμο. Στη motion offense των Kings, που πέρσι κατέγραψε ιστορικάνούμερα, ο Βεζένκοβ ταιριάζει άριστα, μιας και είναι καταπληκτικός σουτέρ και ελίτ cutter. Οι Kings το γνωρίζουν, τον πρόσθεσαν στο ρόστερ τους και τον υπολογίζουν κανονικότατα.
Τί σημαίνει όμως «τον υπολογίζουν»;
Μιλάμε για μια ομάδα που πέρσι κατέληξε 3 η (!) στην πανίσχυρη Δύση και αποκλείστηκε στα Play-off στα 7 παιχνίδια από τους πρωταθλητές -τότε- Warriors. Οι Kings κράτησαν όλο το βασικό κορμό -πλην του Davis, τον οποίο άφησαν και αναβάθμισαν την θέση με τον πολύ καλύτερο Chris Duarte -, αναβάθμισαν τη θέση του αναπληρωματικού Center με τον ΜcGee κάνοντας τρίτο τον Αlex Len και προσέθεσαν τον Σάσα. Πρόκειται για ομάδα μεΠΟΛΥ βαθύ ρόστερ και ο Brown γνωρίζει ότι για να κάνεις μια μεγάλη σεζόν πρέπει οι παίκτες σου μέχρι και τη 12 η θέση του ρόστερ να είναι ικανότατοι και αυτό ακριβώς έχει κάνει.
 
23 24 VEZE super
 
Γιατί είναι εκτός ροτέισον ο Σάσα;
 
Γιατί σε μια τόσο ισχυρή ομάδα είναι απόλυτα φυσιολογικό! Οι θέσεις 3 και 4 πλέον στο ΝΒΑ έχουν μεταφραστεί σε «φτερά» και ζητούν από τους παίκτες να κάνουν πολλά και  διαφορετικά πράγματα σε καλό επίπεδο ή πολύ συγκεκριμένα πράγματα σε σπουδαίο επίπεδο: για να είσαι φτερό της πρώτης κλάσης θα πρέπει να μπορείς να βάλεις τη μπάλα στο παρκέ, να σουτάρεις εξαιρετικά, να μπαίνεις σε drive και για να είσαι της δεύτερης κλάσης πρέπει να είσαι ελίτ σουτέρ και φανταστικός αμυντικός που μαρκάρει πολλαπλές θέσεις. Ο Σάσα έχει πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά, όχι όμως όλα. Οι Kings στο 3, 4 έχουν σημαντικούς παίκτες. Πρώτος δεσπόζει ο Keagan Murray, ο δευτεροετής παίκτης του που αντικειμενικά είναι άλλου επιπέδου παίκτης και ίσως το τέλος της σεζόν τον βρει ναείναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον πλανήτη. Βασικός στο «3» είναι ο έμπειρος Harrison Barnes, εξαιρετικός σουτέρ, σκόρερ 15 πόντων ανά παιχνίδι που μαρκάρει από το 2 μέχρι το 4 με άνεση. Ο Trey Lyles ανανεώθηκε μετά την καταπληκτική του περσινή σεζόν και θα είναι ο δεύτερος στο «4». Ένας εξαιρετικός ρολίστας, με φοβερό κορμί, εξαιρετικό σουτ και δυνατότητα να παίξει στο 4 και το 5 με την ίδια άνεση. Και εδώ έρχεται ο Σάσα: αν ο Murray παίζει αρκετό χρόνο στη δεύτερη πεντάδα ως τριάρι και ο Lyles κατεβαίνει στο 5, τότε ο Σάσα είναι το ιδανικό συμπλήρωμα στο 4. Αν όμως, ο Lyles παίζει σταθερά στο 4, τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.
DILWSEISVEZE super
 
Πώς ήταν ο Σάσα στο ντεμπούτο του;
Αναμενόμενα καλός σε κάποια πράγματα, αναμενόμενα δυσκολεύτηκε σε άλλα. Το ταλέντο του στην επίθεση είναι απλά ΣΠΟΥΔΑΙΟ και αυτό είναι οδηγός για να μπει στο ροτέισον μιας φύσει επιθετικής ομάδας. Όμως, ο Σάσα έρχεται από την Ευρωλίγκα, τη λίγκα με το χαμηλότερο pace αυτή τη στιγμή στον κόσμο και πάει στους Kings, στην 10 η ομάδα σε pace στην λίγκα με το υψηλότερο pace του πλανήτη. Δεν είναι λογικό ο Σάσα να θέλει χρόνο για να βρει τα πατήματά του; Δεν είναι λογικό ο coach Brown να θέλει να τον βάλει ομαλά σε αυτή τη διαδικασία; Η άμυνα και ο ρυθμός είναι πράγματα που θα τον δυσκολέψουν και ο coach Brown είπε ότι «τον θέλω, αλλά πρώτα θέλω να δω βελτίωση στην άμυνα». Και έτσι είναι. Ο Βεζένκοβ έβαλε 12 πόντους σε 11 λεπτά, όμως δέχθηκε 3 καλάθια σε προσωπική φάση από τον αντίπαλό του. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ΝΒΑ είναι μια άγρια λίγκα που το ταλέντο είναι τόσο σπουδαίο που το πόσους πόντους βάζεις δεν αρκεί από μόνο του.
Τελικά όμως ποιος θα είναι ο ρόλος του;
Η λογική λέει ότι ο Σάσα θα παλέψει για τα λεπτά του και σε μια τόσο μεγάλη σεζόν θα έχει πολλές ευκαιρίες να δείξει πόσο σπουδαίος παίκτης είναι. Θέλει όμως το χρόνο του. Ο coach Brown το γνωρίζει και ουσιαστικά τον προστατεύει, άλλωστε ήταν ο πρώτος που τον ήθελε εκεί. Σε βάθος χρόνου, ο Βεζένκοβ θα είναι αυτό που αξίζει: ένας εξαιρετικός παίκτης στο rotation μιας εξαιρετικής ομάδας. Όμως, αυτό το το μονοπάτι δε θα είναι εύκολο. Είναι όμως ο Βεζένκοφ για τα εύκολα;
 
 23 24 VEZEYPOGRAFI
 
Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να βγάζουμε συμπεράσματα. Οι Kings έχουν δυνατό ρόστερ, απίστευτο προπονητή και ο Σάσα είναι μέρος μιας ελίτ ομάδας. Ας του δώσουμε όλοι το χρόνο προσαρμογής που του αξίζει για να δείξει και εκεί το πόσο μπορεί να προσφέρει.