Skip to main content

BCL Play in Preview - Ξεκάθαρο φαβορί η Ντιζόν, προβάδισμα για Μπούργκος, Οστάνδη

Ο «Manolo» αναλύει με τον δικό του τρόπο, τις αποψινές αναμετρήσεις για το Basketball Champions League και δίνει τις προβλέψεις του. 

Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους και φίλες του Superbasket, με ευχές για υγεία και ευτυχία! Η αγωνιστική δράση έχει περιοριστεί σημαντικά αυτή την εποχή, καθώς πρωταθλήματα όπως το Ισπανικό, το Ιταλικό και το Ελληνικό έβαλαν «λουκέτο» για λίγες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το κύμα κορονοϊού, ενώ και οι αναβολές παιχνιδιών στην Euroleague έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ωστόσο, το μπάσκετ δεν σταματάει και ήδη με την είσοδο του 2022 το Basketball Champions League ετοιμάζεται να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, με τις best-of-3 σειρές των play in, που θα καθορίσουν τις υπόλοιπες 8 ομάδες που θα συμπληρώσουν τη φάση του top16, μετά τους 8 πρωτοπόρους. Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν τα 6 πρώτα παιχνίδια, καθώς εκκρεμεί ο αγώνας Μανρέσα – Χάποελ Ιερ. για τη φάση των ομίλων, από τον οποίο θα προκύψουν και τα δύο τελευταία ζευγάρια. 

Σε αυτό το κείμενο, θα σας παρουσιάσουμε, λοιπόν, ένα mini preview των τριών αναμετρήσεων της πρώτης ημέρας του Play In tournament και θα μοιραστούμε μαζί σας μερικά από τα πεπραγμένα των ομάδων, καθώς και των πρωταγωνιστών τους στη φάση των ομίλων! Ας ξεκινήσουμε…

ΙΓΚΟΚΕΑ – ΟΣΤΑΝΔΗ

igokea

Το πρώτο χρονικά παιχνίδι είναι ίσως το πιο ισορροπημένο, μεταξύ της Βοσνιακής Ιγκοκέα και της Βελγικής Οστάνδης, με την ομάδα από το Αλεξάντροβατς να έχει το πλεονέκτημα έδρας. Η Ιγκοκέα με τη νίκη της στον τελευταίο αγώνα επί του ΠΑΟΚ κατέκτησε τη 2η θέση, αποφεύγοντας τη Στρασμπούρ και θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Βελγίου. Το σύνολο του Ντράγκαν Μπάιτς, ο οποίος είναι για 6η σεζόν στο τιμόνι, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και προέρχεται από ευρεία νίκη επί της Μπόρατς, στα πλαίσια της Αδριατικής Λίγκα, όπου είναι 6η με ρεκόρ 8 – 6. Μια δυσκολοκατάβλητη ομάδα με καλή χημεία, η οποία έχει να καυχιέται ότι είναι στη 2η θέση των ριμπάουντ σε όλη τη διοργάνωση και διαθέτει μεγάλο βάθος στον πάγκο. Το αστέρι της είναι ο «πολυπράγμων» Μαρκέλ Σταρκς (πέρυσι αγωνιζόταν στην Αβτοντόρ Σάρατοβ), που είναι 1ος σκόρερ με 12.2 πόντους μ.ο. και 1ος σε ασίστ με 6.5 ανά παιχνίδι στο BCL και όλα αυτά έχοντας 40% στα τρίποντα. Από κοντά του δύο συμπατριώτες του, ο Ντεσόν Στίβενς, ο οποίος αποτελεί το σημείο αναφοράς στη ρακέτα με 12 πόντους και 8.2 ριμπάουντ μ.ο. και ο Αντάμπια Γουάλερ, αλλά και οι ταλαντούχοι Ντάλιμπορ Ίλιτς και Άλεκσα Ραντάνοφ. Γενικά η Ιγκοκέα είναι μια πολύ επικίνδυνη ομάδα, ειδικά αν επιβάλλει το ρυθμό της, δηλαδή κυρίως σετ παιχνίδι, με πληθώρα επιλογών και κυρίως ένα καλοδουλεμένο σύνολο.

ostandi

Αντίπαλος της θα είναι η Οστάνδη, η οποία χρειάστηκε ένα ντεμαράζ, μετά το κακό της ξεκίνημα με 2 ήττες και κυρίως μια δραματική νίκη μέσα στο Ταλίν, επί της Κάλεβ, για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο. Πρόκειται για μια πολύ ποιοτική ομάδα επιθετικά (διαθέτει την 3η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 86 πόντους μ.ο. και είναι 2η σε ευστοχία στα τρίποντα με ποσοστό 42%), η οποία μάλιστα έχει ενισχυθεί τελευταία με τον Γκανέζο Αμίντα Μπράιμα και τον Αμερικάνο Κόνγκερ, με τον πρώτο, όμως, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, να μένει εκτός από το ματς της Τρίτης. Στο ρόστερ της ξεχωρίζει ο combo guard Φιλ Μπουθ (13.5 πόντοι, 4.2 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ), ο οποίος, όμως, θεωρείται αμφίβολος για το ματς, ο swingman και 1ος σκόρερ της, Λιβάι Ράντολφ (16.8 πόντοι ανά παιχνίδι), για τον οποίο είχατε διαβάσει στο παρελθόν στο Superbasket, καθώς και οι γηγενείς Gillet, Van Der Vuurst, o ταλαντούχος Jantunen και ο βετεράνος … 38 Μαΐων, Dusan Djordjevic, που αγωνίζεται για 10 χρονιά στη Βελγική ομάδα! Ο Κροάτης προπονητής Ντάριο Τζέρτζια έχει φτιάξει μια ομάδα με συνοχή και επιθετικό ταλέντο, η οποία αν καταφέρει να «ανοίξει» το ρυθμό και βρει λύσεις και από τον νεοαποκτηθέντα Κόνγκερ, τότε εκτιμώ ότι ίσως έχει λίγη τύχη παραπάνω να επικρατήσει σε αυτή τη σειρά… Σε κάθε περίπτωση αυτό το ζευγάρι είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα και αξίζει κανείς να το παρακολουθήσει!

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: Ιγκοκέα 45% – Οστάνδη 55%

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Στίβενς (Ιγκοκέα) – Μπουθ (Οστάνδη)     

 

ΜΠΟΥΡΓΚΟΣ – ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ

burgos3

Η δεύτερη σειρά μοιάζει με «παγίδα», καθώς η back2back πρωταθλήτρια, Μπουργκός, έχει το όνομα, αλλά η Νταρουσάφακα τη χάρη! Η Μπουργκός, λοιπόν, περνάει μια μεταβατική περίοδο, μετά την αποχώρηση του Πεναρόγια και τις αλλαγές στο ρόστερ της, κάτι που είναι ήδη εμφανές στη Liga ACB, όπου βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Μπορεί στο BCL να παραμένει ακόμη από τις δυνατές ομάδες, παρόλο που έχασε την απευθείας πρόκριση από τη Λ. Ρίτας, αλλά γενικά δεν εμπνέει τη σιγουριά των προηγούμενων ετών. Οι απουσίες των ΜακΦάντεν και Ριβέρο είναι κομβικές, το «κουπί» στην επίθεση το τραβάνε οι Μπενίτε και Μαγκί με 13.8 και 13.7 πόντους μ.ο. αντίστοιχα, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή και του Τζούλιαν Γκαμπλ. Η Μπουργκός αν και διαθέτει την 7η καλύτερη επίθεση του BCL και είναι 1η στο ποσοστό τριπόντων με 42.4%, μοιάζει ευάλωτη στην άμυνα, ενώ και το δίδυμο PG των Ρένφρο, Νίκολιτς δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις. Η σειρά με την Νταρουσάφακα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση με το ματς να είναι crash test για το νέο προπονητή Μαλδοναδο που αντικατέστησε τον Ταμπακ…

dacka

Η Νταρουσάφακα όχι μόνο είναι σε full φόρμα, με 3 σερί νίκες επί των Μπεσίκτας, Αφιόν και Καρσίγιακα, αλλά διαθέτει και την ποιότητα για να απειλήσει την Μπουργκός. Με μια 6αδα παικτών, που πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν (Κοπέιν, Νέιθαν Μπουθ, Ολασένι, Πινέιρο, ΜακΚάλοου και Οζντεμίρογλου), καθώς και αξιόπιστες λύσεις στον πάγκο με εμπειρία (Γκιουλέρ, Βεϊσέλογλου και Μουτάφ), αναμένεται να αποτελέσει δύσκολη αντίπαλο για τους reigning champions! Παρά την αστάθεια που παρουσίασε στη φάση των ομίλων, κατάφερε τελικά να κατακτήσει την 3η θέση, με ρεκόρ 2 – 4, αφήνοντας πίσω της της Μπρίντιζι και πλέον θα κυνηγήσει τη μεγάλη έκπληξη! Ο Ερνάκ περιμένει πολλά από τους Κοπέιν και Πινέιρο σε αυτή τη σειρά, με τα φυσικά τους προσόντα και την έφεση στο σκοράρισμα, να αντισταθμίζονται από τις μεγάλες μεταπτώσεις που έχουν από παιχνίδι σε παιχνίδι. Επίσης σημαντική θα είναι και η παρουσία του Ολασένι απέναντι στον Γκαμπλ και κατά πόσο οι Μπουθ και ΜακΚάλοου θα ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις. Σημείο – κλειδί για την Τουρκική ομάδα, θα είναι η αποτελεσματικότητά της έξω από τα 6.75 μ., καθώς στη φάση των ομίλων, είχε μία από τις χειρότερες επιδόσεις με ποσοστό μόλις 29%.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: Μπουργκός 60% – Νταρουσάφακα 40%

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Μπενίτε (Μπουργκός) – Κοπέιν (Νταρουσάφακα)  

 

ΝΤΙΖΟΝ – ΡΙΓΑ

dijon

Το παιχνίδι που ρίχνει την αυλαία την Τρίτη είναι αυτό ανάμεσα στην Ντιζόν και τη Ρίγα, με τη Γαλλική ομάδα να έχει το πλεονέκτημα έδρας. Η Ντιζόν είναι άλλη μια παραδοσιακή δύναμη του BCL, η οποία και αυτή έχει τα ups & downs της τη φετινή σεζόν. Πρόκειται για ένα συμπαγές σύνολο με καλή αμυντική συμπεριφορά, όπου ξεχωρίζει ο «σκληρός» PF Κέλι, αλλά και μέτρια επιθετική συγκομιδή (29η με ενεργητικό 73.7 πόντους μ.ο. και μόλις 29.4% στα τρίποντα). Ο ηγέτης της παραμένει ο έμπειρος Point guard Ντέιβιντ Χόλστον, με 13.2 πόντους και 4.8 ασίστ ανά αγώνα, σουτάροντας με 41.7% στα τρίποντα, ενώ το δίδυμο ψηλών Γκάβιν Γουέρ και Ρασάρντ Κέλι είναι από τα πιο δυναμικά της διοργάνωσης. Μεγάλη είναι η προσφορά και των Σεκ Χένρι, Τσέις Σάιμον, ενώ «στοίχημα» για τον Μάρκοβιτς αποτελεί ο Καντίν Κάρινγκτον, ο οποίος αν επανέλθει πλήρως μετά τον περσινό τραυματισμό του, τότε θα ισχυροποιήσει σε μεγάλο βαθμό την Ντιζόν.

riga

Τη Ρίγα την είδαμε από τις επεισοδιακές αναμετρήσεις της με την ΑΕΚ. Μπορεί να έχασε τους Άλμαν και Κάιζερ, που ήταν η ραχοκοκκαλιά του περσινού ρόστερ, αλλά παραμένει ένα πολύ επικίνδυνο σύνολο, με Αμερικάνους όπως ο Ράιλι, ο οποίος μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή τη ζημιά και γενικά είναι μια ομάδα με πολλές λύσεις. Ο 23χρονος Ζόρικς είναι ο εγκέφαλος μέσα στο παρκέ και πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν μέχρι τώρα, ενώ σημαντική είναι και η προσφορά των Ρον Κάρι (13.3 πόντοι, 3.2 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ μ.ο.) και του Φινλανδού σέντερ Μάντσεν (9.7 πόντοι και 7.2 ριμπάουντ ανά αγώνα). Η Λετονική ομάδα είναι σίγουρα το αουτσάιντερ της σειράς, αλλά αν η Ντιζόν δεν επιβάλλει την κυριαρχία της και υποτιμήσει την αντίπαλό της, τότε μπορεί να το … πληρώσει ακριβά!

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ: Ντιζόν 70% – Ρίγα 30%

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Κέλι (Ντιζόν) – Ζόρικς (Ρίγα)