Skip to main content

Έτσι άλλαξε την κατάσταση η Μπαρτσελόνα απέναντι στη Ζενίτ (vids)

Ο coach Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει τη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Ζενίτ που απάντησε με δικό της break και πλέον όλα είναι ρευστά.

Το δεύτερο παιχνίδι στη Βαρκελώνη ήταν κλειδί. Η Ζενίτ είχε την ευκαιρία να το πάρει και να στείλει τη Μπαρτσελόνα στο καναβάτσο. Αντ’ αυτού οι Ισπανοί δεν κέρδισαν απλά ένα παιχνίδι, αλλά την χαμένη τους αυτοπεποίθηση που τους έδωσε φτερά για τα δύο παιχνίδια στη Ρωσία. Το άγχος μεταφέρθηκε στην αντίθετη πλευρά, καθώς οι παίκτες της Μπαρτσελόνα γνώριζαν ότι είχαν δύο ευκαιρίες για ένα break, όπως και έγινε από την πρώτη τους επίσκεψη. 

Η ανωτερότητα των Ισπανών είναι πασιφανέστατη, όπως επίσης και οι απουσίες των Πονίκτα και Γκουντάιτις. Ανωτερότητα, όμως, που δεν φάνηκε σε κανένα από τα δύο παιχνίδια. Το πρέπει των Ισπανών πλέον έχει μεταφερθεί στη πλευρά της Ζενίτ αφου η ομάδα που ήρθε για να απολαύσει τη σειρά των playoffs, χαρίζοντας μας μάλιστα ένα δυνατό μπρέικ, πλέον κινδυνεύει να αποκλειστεί στο «σπίτι» της. 

Η Μπαρτσελόνα για πρώτη φορά στη σειρά έτρεξε στο τρανζίσιον σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι έκανε συνήθως. Παρότι αυτή η ελευθερία δεν αρέσει και τόσο στον Γιασικεβίτσιους που προτιμάει να ελέγχει το ρυθμό στο μισό γήπεδο. Είδαμε ωστόσο και το Μίροτιτς και τον Καλάθη σε πολύ καλύτερη κατάσταση. 

Όσον αφορά τον δεύτερο θεωρώ ότι θα είναι το κλειδί αυτής της σειράς. Για την ώρα η Ζενίτ προσπαθεί να του κόψει τη δημιουργία και να τον οδηγήσει στο σκοράρισμα, το οποίο αδυνατεί ο ίδιος να πάρει. 

 

Σε αυτή τη περίπτωση η Μπαρτσελόνα τρέχει ένα ram double drag screen που ξεκινάει με κάθετο σκριν του Μίροτιτς στον Σμιτς, ο οποίος με τη σειρά του θα στήσει ένα σκριν στη μπάλα διαδοχικά με το Ντέιβις για τον Καλάθη. Η Ζενίτ απαντάει με τριπλή αλλαγή, αλλά μέχρι να γίνει αυτό βλέπουμε πόσο χώρο είχε ο Νικ για ένα δεξί layup ή σουτ από μέση απόσταση που πήρε επιτυχημένα στο δεύτερο μέρος. Στη συνέχεια της φάσης η μπάλα αγγίζει στο mismatch του Ντέιβις με τον Πάνγκος, αλλά βλέπουμε τον Πόιθρες πως αφήνει τον Καλάθη όχι μόνο στο τρίποντο με σκοπό να πάει σε βοήθεια στον Αμερικανό, αλλά ακόμη και στο drive το ομογενή γκαρντ δεν είναι 100% πάνω του. 

Ο Καλάθης πρέπει να εμπιστευτεί τον εαυτό του και την επιθετική του ικανότητα αν θέλει να αποφύγει τις κρύες βραδιές της Βαρκελώνης. Ο Πασκουάλ τον γνωρίζει καλά, αλλά ο Έλληνας παίκτης μπορεί να αλλάξει τη σειρά με το τρόπο που θα αγωνιστεί. 

Στην αρχή του παιχνιδιού οι πρώτες επιθέσεις μοιράστηκαν μεταξύ Χίγκινς και Μίροτιτς.

  • Στη πρώτη κατοχή ο Χίγκινς θα δεχτεί δύο πλάγια σκριν, ένα από τον Καλάθη και ένα από τον Ντέιβις ώστε να έχει ελεύθερο δεξί διάδρομο ή σε ενδεχόμενο τριπλής αλλαγής, να αντιμετωπίσει τον Πόιθρες σε κατάσταση απομόνωσης. Ο Αμερικανός θα χτυπήσει μακριά από τα σκριν παρασέρνοντας τον Πόιθρες και ο Ντέιβις θα ολοκληρώσει τη δουλειά. 
  • Στην επόμενη κατοχή θα παίξει δύο pick-n-roll, μόνο που στο δεύτερο σκριν γνωρίζοντας ότι θα γίνουν αλλαγές, αφενός ο Μίροτιτς «γλιστράει» τραβώντας τον Ρίβερς πάνω του, αφετέρου η σταυρωτή του Χίγκινς μπερδεύει τον Τόμας που δεν μπορεί να αντιδράσει. 
  • Μια γρήγορη κατάσταση για την Μπαρτσελόνα με εσωτερικό mismatch του Μίροτιτς και του Πάνγκος, όπου η Ζενίτ αμέσως προέβη σε παγίδα. Ο Μίροτιτς βγάζει τη μπάλα στο Χίγκινς ο οποίος επιτίθεται στη close out, διαβάζει το λάθος στην άμυνα και παρότι βρίσκει τον Μίροτιτς εκείνος αστοχεί. 
  • Η επόμενη κατάσταση είναι αποκλειστικά για εκτέλεση του Μίροτιτς, καθώς δέχεται ένα Pindown σκριν και hand-off από το Νικ, είτε για άμεση εκτέλεση, είτε για επίθεση κατά μέτωπο. Παράλληλα βλέπουμε πως ο Ντέιβις καθάρισε την αριστερή πλευρά για να έχει όλο το διαθέσιμο χώρο να επιτεθεί. 
  • Τελευταία κατάσταση με ένα pick-n-roll ανάμεσα σε Καλάθη και Ντέιβις. Ο ομογενής γκαρντ διαβάζει γρήγορα τις βοήθειες και δημιουργεί για τον Μίροτιτς, όπου επιτίθεται στη close out και κερδίζει τις βολές. 

Η Ζενίτ απάντησε με δικό της τρανζίσιον παιχνίδι τόσο με τον Πόιθρες, όσο και με τον Χόλινς και πιο συγκεκριμένα ο πρώτος δημιούργησε μεγάλα προβλήματα με το pick-n-roll παιχνίδι του. 

Ο Κάιλ Κούριτς είχε ευστοχήσει στο πρώτο τρίποντο και στη τελευταία κατοχή των «Μπλαουγκράνα» και πιο συγκεκριμένα στις βολές του Τόμας, ο κόουτς Πασκουάλ θα περάσει στο παρκέ τον Αντρέι Ζούμπκοφ για να αμυνθεί πάνω στον Κούριτς με το σκεπτικό ότι ήθελε να εξοντώσει τα σκριν μακριά από τη μπάλα που εκμεταλλεύεται ο Αμερικανός. Σε αυτά τα σκριν που δέχεται ο Κούριτς θα γίνονταν αλλαγή αφενός για να μπλοκαριστεί η πάσα στον δεινό αυτό σουτέρ και αφετέρου για να μην προκληθεί εσωτερικό mismatch με τον εκάστοτε ψηλό της Μπαρτσελόνα.

Οι παίκτες της Ζενίτ είχαν κακή επικοινωνία και αργές αντιδράσεις αρχικά με τον Πούσκοφ και στη συνέχεια με τον Πόιθρες. Ο Κούριτς τιμώρησε και τις δύο φορές. 

Στο πρώτο διάστημα συμμετοχής του Πάου Γκασόλ η Ζενίτ εκμεταλλεύτηκε κάθε αμυντική αδυναμία των παικτών της Μπαρτσελόνα που έδειχναν να μην έχουν συνοχή και μάλιστα έκαναν και το μεγαλύτερο σερί τους. Ο Ισπανός «θρύλος» σίγουρα δεν πατάει καλά, τα τελειώματα του δεν είναι τα ιδανικότερα, αλλά δυσκολεύεται σε μεγάλο βαθμό στην άμυνα. 

Το πρώτο μέρος έκλεισε με τη Μπαρτσελόνα προηγούμενη στο σκορ, αλλά καμία εκ των δύο ομάδων δεν είχε πείσει με την απόδοση της. 

Το δεύτερο μέρος ήταν ιδανικό για τη Μπαρτσελόνα. Ντέιβις, Μίροτιτς, Χίγκινς, αλλά και Καλάθης είχαν εξαιρετικό ρυθμό στην επίθεση, είχαν μπλοκάρει σε μεγάλο βαθμό τον Πάνγκος και η Ζενίτ ευτύχησε να έχει τον Μπίλυ Μπάρον σε τεράστιο βράδυ, καθώς ευστοχούσε στο ένα σουτ μετά το άλλο. 

Ο Μπράντον Ντέιβις είναι εξωπραγματικός σε αυτή τη σειρά, αλλά και στο χθεσινό παιχνίδι ήταν μαγικός. Αρχικά ήταν μια διαρκή απειλή τόσο στο ζωγραφιστό, ακόμη και από το τρίποντο που φαίνεται να το προσθέτει στο παιχνίδι. Ενώ στο τέλος όχι μόνο σκοράρει με τρομερή ταχύτητα απέναντι στον Πάνγκος χωρίς να επιτρέψει βοήθεια, αλλά κερδίζει μια χαμένη φαινομενικά επίθεση με jumball που αργότερα θα μετουσιώσει σε πόντους.