Skip to main content

Ο Νίκος Παπανικολάου στο Superbasket: «Θα είναι πολύ δύσκολη φέτος η Elite League, ξεχωριστή περίπτωση ομάδας το Ψυχικό»

 Ο αρχηγός του Ψυχικού, Νίκος Παπανικολάου μίλησε στο Superbasket.gr ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν στην Elite League, υπογραμμίζοντας ότι η ομάδα των Βορείων προαστίων είναι ξεχωριστή, ενώ τόνισε τις σκέψεις του σχετικά με την παρουσία της στην περσινή και στην φετινή χρονιά στην δεύτερη εν τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Νίκος Παπανικολάου είναι από τους πιο έμπειρους σέντερ της Elite League, ο οποίος θα συνεχίσει την φετινή σεζόν, να φοράει την φανέλα της ΑΕ Ψυχικού για 11η συνεχόμενη σεζόν. Την περσινή χρόνια είχε με τους "κίτρινους", 10.8 πόντους, 6.6 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ, στην πορεία της ομάδας μέχρι τον μικρό τελικό του Final4 της δεύτερης εν τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, αγωνιζόμενος σε 32 παιχνίδια.

Ο 37χρονος Έλληνας σέντερ είναι ένα από τα κύρια επιθετικά όπλα της ομάδας του, ενώ χρησιμοποιεί αρκετά το post up παιχνίδι του και είναι σταθερός στο περιφερειακό σουτ του.

Την περσινή σεζόν το Ψυχικό κατετάγη στην πρώτη θέ΄ση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 21-9 και απέκλεισε στα προημιτελικά τον Ερμή Σχηματαρίου. Η ομάδα των Βορείων προαστίων συμμετείχε στο Final 4 της Elite League, αλλά η ήττα από τον Τρίτωνα της στέρησε την άνοδο (79-77), ενώ επικρατώντας του Πανερυθραικού με 79-61, πήρε την τρίτη θέση.

Από το 2013 οι "κίτρινοι" αγωνίζονται στην Elite League, έχοντας ρεκόρ συμμετοχών σε συνεχόμενες παρουσίες στην κατηγορία. Υπενθυμίζουμε ότι την σεζόν 2021-2022 το Ψυχικό είχε κερδίσει την άνοδο για την Basket League, αλλά προτίμησε να μην ανέβει.

Αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Νίκος Παπανικολάου στο Superbasket.gr και στον Άρη Κατσίδη:

Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την προετοιμασία της ομάδας σας για την νέα σεζόν και ποιους στόχους βάζετε για την καινούργια χρονιά της Elite League;

"Η προετοιμασία όπως κάθε φορά ολοκληρώθηκε λίγο δύσκολα και επίπονα. Είχαμε την ατυχία με τον ξένο παίκτη, τον Ρέγκι Τσάνει, που προτίστως επέλεξε ο προπονητής μας, που όλοι ξέρετε ότι το παιδί αυτό χάθηκε. Μας πήγε λίγο πίσω αυτό από την άποψη ότι έπρεπε να βρούμε νέο παίκτη. Όπως και κάθε προετοιμασία και αυτή ήταν δύσκολη, έπρεπε να βρούμε τα τρεξίματα μας. Σχετικά με τους στόχους της ομάδας, θέλουμε να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για τον αγώνα της πρεμιέρας και σαν προσωπικός μου στόχος είναι να πρωταγωνιστήσουμε στην κατηγορία με ότι αυτό συνεπάγεται". 

Νίκος Παπανικολάου: "Έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση και τον κόουτς του  Ψυχικού ενόψει της Α1" - Eurohoops

Πώς περιμένετε την Elite League την νέα σεζόν και πόσο ανταγωνιστική θεωρείτε ότι είναι η κατηγορία.

"Η Elite League θα είναι ένα πρωτάθλημα πολύ δύσκολο φέτος. Ανέβηκαν δύο ομάδες, οι οποίες είναι ιστορικές όπως ο Μίλωνας και ο Πανιώνιος. Κάποιες ομάδες όπως ο Ερμής Σχηματαρίου, η Μεγαρίδα παρουσιάστηκαν πολύ πιο ισχυρές στην μεταγραφική περίοδο. Οπότε όλο αυτό και μόνο του συνεπάγεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δυνατό και ενδιαφέρον πρωτάθλημα. Πολύ πιθανόν από τα πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων".

 Ποια θέλετε να είναι η φιλοσοφία της ομάδας σας και τι νοοτροπία θέλετε να έχετε στον αγωνιστικό χώρο;

"Την φιλοσοφία και την νοοτροπία στον αγωνιστικό χώρο την καθορίζουν οι προπονητές. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό στην προετοιμασία και όπως προανέφερα είναι ζητούμενο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι στην πρεμιέρα. Σίγουρα κρατήσαμε κάποια παιδιά από τον περσινό κορμό, εμένα, τον Κουκά, τον Αναγνωστόπουλο και τον Αθανασούλα, προσθέσαμε δύο έμπειρα παιδιά στην κατηγορία της Elite League όπως είναι ο Τοπάλι και ο Μιχαλούτσος. Από εκεί και πέρα, βάλαμε νέα παιδιά στο ρόστερ μας, τα οποία έχουν δίψα για διάκριση". 

Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για περσινή σεζόν, με την ομάδα σας να βγαίνει πρώτη στην κανονική περίοδο της Elite League, αλλά μέσω του Final 4 δεν κατάφερε να πάρει την άνοδο. 

"Όσον αφορά την περσινή σεζόν, σίγουρα δεν είμαστε ευχαριστημένοι ως σύλλογο, γιατί ουσιαστικά δεν πετύχαμε τον στόχο που είχαμε θέσει, που ήταν η άνοδος. Από εκεί και πέρα, ήταν ένα πρωτάθλημα, το οποίο πρώτη φορά διεξήχθη με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα βρω δικαιολογίες για το αν μας ευνόησε, αλλά θα σταθώ απλά στο ότι αποτύχαμε, κάτι που είναι μέσα στο πλαίσιο του αθλητισμού".

Ν. Παπανικολάου: «Ωραίο που θα ζήσουμε κι εμείς ένα Final-4» -  www.ertsports.gr

Πώς σας φάνηκε το νέο format και το Final 4 της Elite League. Ποιες οι αναμνήσεις σας και τι κρατάτε συνολικά από αυτήν την διοργάνωση;

"Δεν μπορώ να κρίνω εγώ ένα τρόπο διεξαγωγής που γίνεται ουσιαστικά και στην Euroleague. Από εκεί και πέρα, σίγουρα ευνοεί τα αουτσάιντερ αυτός ο τρόπος, όπως έγινε και πέρσι. Θεωρώ ότι ήμασταν καλύτερη ομάδα από τον Τρίτωνα, αν και ηττηθήκαμε. Αυτός ο τρόπος διεξαγωγής δεν ευνοεί την καλύτερη ομάδα, αλλά τις εκπλήξεις".

 Έχετε πει σε προηγούμενη συνέντευξη σας ότι το Ψυχικό είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ομάδας. Υπενθυμίζω ότι έχει ρεκόρ με συνεχόμενες συμμετοχές στην Elite League. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για αυτήν την τοποθέτηση σας.

"Έχετε δίκιο, θα ξανατονίσω ότι το Ψυχικό είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ομάδας. Δεν μπορώ να αναφέρω κάποια ενδεικτικά περιστατικά ή τον τρόπο λειτουργίας για να το κατανοήσετε, αλλά πρέπει να ζήσετε σε αυτόν τον οργανισμό για να το δείτε. Θεωρώ ότι είναι από τους καλύτερους συλλόγους σε αυτό το επίπεδο, για να φανεί και να διακριθεί ένας παίκτης μέσα από την ομάδα, αν έχει δίψα και θέληση και είναι συγκεκριμένος στον στόχο του. Είναι πολλά αυτά που μπορώ να πω για τον σύλλογο".

Ψυχικό: Κρατάει τετράδα παικτών

Έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με το Ψυχικό, γιατί αγωνίζεστε στην ομάδα για πολλά χρόνια. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο για αυτό. 

"Είναι ο ενδέκατος χρόνος μου στο Ψυχικό με ένα διάλειμμα μιας χρονιάς που αγωνίστηκα στον Χολαργό. Προφανώς και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση από τον σύλλογο και τον προπονητή προς εμένα. Γενικότερα, δεν είμαι άνθρωπος που κάνω αλλαγές στην ζωή μου γενικότερα. Αλλά, νομίζω πως έχουμε δέσει και υπάρχει εκτίμηση, κάτι που φαίνεται και στο ότι κάθε χρόνο χρειάζονται γύρω στα πέντε λεπτά για να ανανεωθεί η συνεργασία μας".

 Επίσης, έχετε αναφέρει ότι η Elite League είναι μια κατηγορία έδρας. Θα ήθελα να μας αναλύσετε περαιτέρω και αυτήν την άποψη σας.

"Προφανώς ο γηπεδούχος σε έναν αγώνα έχει να πλεονέκτημα παραπάνω. Με αυτήν την δήλωση αυτό ήθελα να τονίσω περισσότερο. Αν το συνδυάσουμε με το Final 4 της Elite League, θα παρατηρήσουμε ότι ουσιαστικά μια χρονιά τρέχεις να αποκτήσεις ένα πλεονέκτημα. Αυτό ουσιαστικά σε ένα Final 4, το χάνεις, γιατί παίζεις σε μια ουδέτερη έδρα. Η κάθε ομάδα είναι πιο δυνατή στην έδρα της με τον κόσμο της, πόσο μάλλον ομάδες που έχουν πολλούς φιλάθλους και γεμίζουν γήπεδα π.χ. ο Πανιώνιος". 

 Νίκος Παπανικολάου: Βγήκε (ξανά) μπροστά απέναντι στον Ηρακλή!