Skip to main content

Μόνο μία φορά σταμάτησε η άνοδος στην Α1 στους δύο πρώτους: Το 2020 γιατί υπήρχε λόγος

Με αφορμή την αδυναμία του Ψυχικού να ανέβει στην Basket League και την ευκαιρία που έχουν στα χέρια τους ο Τρίτωνας και ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ακάλυπτος γράφει για την μία και μοναδική φορά στην ιστορία που η ΕΟΚ στέρησε αυτή την ευκαιρία στις ομάδες πέραν των δύο πρώτων θέσεων και ο λόγος ήταν κάτι παραπάνω από προφανής.

Το Ψυχικό χάνει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Basket League, λόγω του ελλιπούς του φακέλου, με τον Τρίτωνα, αρχικά και τον Χαρίλαο Τρικούπη, στην συνέχεια, να έχουν την ευκαιρία να… τρυπώσουν στην μεγάλη κατηγορία, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο σχετικός κανονισμός.

Πρόκειται για κάτι σύνηθες, με την διαδικασία να λαμβάνει χώρα κάθε φορά που υπάρχει μια κενή θέση στην Basket League. Η μάλλον… σχεδόν κάθε φορά, καθώς την σεζόν 2019/20, η ΕΟΚ είχε διαφορετική άποψη, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία είχε στείλει σχετικό έγγραφο στον ΕΣΑΚΕ και είχε ενημερώσει πως, ακόμα και σε άρνηση των δύο πρώτων βαθμολογικά ομάδων της Α2, καμία άλλη δεν θα είχε το σχετικό δικαίωμα, ακόμα και αν το ήθελε.

Ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση της ΕΟΚ, δεν ήταν άλλος  από τον… Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι», αν και ξεκίνησαν την σεζόν με -6 (λόγω της τιμωρίας που κουβαλούσαν από την σεζόν 2018/19 στην Basket League) είχαν στα χέρια τους μία θέση στα Play Offs (με ρεκόρ 17-4), μέχρι την στιγμή της πρόωρης διακοπής του πρωταθλήματος, λόγω του κορονοϊού.

Έτσι, η ΕΟΚ βρήκε το πάτημα που ήθελε για να σταματήσει το ενδεχόμενο ανόδου της ομάδας του Πειραιά, μόνο που με την απόφαση που πήρε η Ομοσπονδία, την… νύφη πλήρωσαν και οι άλλες ομάδες που είχαν το σχετικό δικαίωμα ανόδου.

Από τότε, η σεζόν 2019/20 παραμένει η εξαίρεση στον κανόνα και παρότι ο ΕΣΑΚΕ δεν θα ήθελε να στείλει σχετική πρόσκληση σε Τρίτωνα και αν χρειαστεί σε Μεσολόγγι, είναι αναγκασμένος να το κάνει, με βάση τους κανονισμούς.

Με τιμή

Ο Ακάλυπτος