Skip to main content

Κτιστάκης: «Το μυστικό είναι ότι τα παιδιά πρέπει να δίνουν πολλούς αγώνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς»

Ο Γιάννης Κτιστάκης οδήγησε την Εθνική Κορασίδων στην 6η θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U16, με τον ομοσπονδιακό προπονητή να μιλά στο ΕΟΚ WEB Radio:

Για το αν είναι σημαντικό αναφορικά με την προεπιλογή παικτριών ένας ομοσπονδιακός προπονητής να βλέπει τις παίκτριες στις ομάδες τους: «Είναι πολύ σημαντικό. Το Πανελλήνιο Κορασίδων μάς βοήθησε πάρα πολύ. Ήμασταν εκεί και εγώ και ο Γιάννης ο Παπούλης, οπότε ήμασταν σε διαρκή επαφή. Το τουρνουά γινόταν σε δύο γήπεδα, οπότε ένας ήταν στο ένα γήπεδο, ο άλλος στο άλλο και μιλούσαμε στα κινητά μας, ανταλλάσσαμε απόψεις, συζητούσαμε… Το ότι είδαμε αυτά τα κορίτσια κάτω από συνθήκες πίεσης που είχαν υψηλή σημασία, που το αποτέλεσμα πολλές φορές κρινόταν στο ένα σουτ, νομίζω βοήθησε στο να δούμε πώς αυτά τα παιδιά λειτουργούν σε συνθήκες πίεσης και βέβαια πώς είναι ενταγμένα και τα χρησιμοποιούν οι ομάδες τους».

Για το αν το μυστικό είναι να μην υπάρχουν πολλές παίκτριες από μία ομάδα στην Εθνική: «Η αλήθεια είναι ότι όταν πολλές καλές παίκτριες μαζεύονται σε μια ομάδα, αυτή η ομάδα πολύ εύκολα σ’ αυτήν την ηλικιακή κατηγορία προχωράει και φτάνει σε τελική φάση. Το μυστικό για ‘μένα είναι ότι τα παιδιά πρέπει να δίνουν πολλούς αγώνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Υπήρξαν κορίτσια στην Εθνική που δεν είχαν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους. Νομίζω ότι ένας καινούργιος τρόπος του αναπτυξιακού προγράμματος πρέπει να περιλαμβάνει και μεγαλύτερο αριθμό αγώνων για τα κορίτσια με κάποιον τρόπο».

Για τα εξαιρετικά ποσοστά που είχε η Εθνική στο τρίποντο: «Η δουλειά ενός προπονητή συνήθως είναι να μπορέσει να εμφανίσει τα πλεονεκτήματα των παικτριών του και να κρύψει τις αδυναμίες τους. Εμείς είχαμε τη χαρά να έχουμε στην ομάδα μας μια χαρισματική σουτέρ, τη Νάγια Στολίγκα. Πέρα απ’ αυτό, ξέραμε ότι είμαστε μια ομάδα που δε μπορούμε να έχουμε παιχνίδι στο post, καθώς ήμασταν η κοντύτερη ομάδα της διοργάνωσης, οπότε αναγκαστικά οι παίκτριές μας πήγαιναν στην περιφέρεια. Έτσι λοιπόν, προσπαθήσαμε να εμφυσήσουμε στις παίκτριές μας την εμπιστοσύνη στο σουτ και νομίζω ότι σ’ αυτό τα κορίτσια ανταποκρίθηκαν. Όλο αυτό λειτούργησε καλά, είχαμε καλή ψυχολογία. Η ομάδα λειτουργούσε για να βγάλει κάποιες σουτέρ σε πλεονεκτική θέση, προσπαθήσαμε να δουλέψουμε plays με βάση τις ικανότητες των παικτριών μας και όλο αυτό λειτούργησε θετικά».