Skip to main content

1ο Ειδικό Σχολείο Ηρακλείου – Η απάντηση στα σχόλια που έγιναν για την εκδήλωσή του, στο Final 8 του κυπέλλου μπάσκετ

Με επιστολή του, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Ηρακλείου, απαντά στα όσα επικριτικά ακούστηκαν για την απόφαση να χρησιμοποιηθούν αναπηρικά αμαξίδια αντί για αγωνιστικά, στην εκδήλωση «Μπες στην Θέση μου», που προηγήθηκε του τελικού του Final 8 στα «Δύο Αοράκια».

Αντιδράσεις προκάλεσε η χρησιμοποίηση αναπηρικών αμαξιδίων αντί για αγωνιστικά, στο event που πραγματοποιήθηκε πριν από τον τελικό του Final 8 στα «Δύο Αοράκια», με το αθλητικό σωαμτείο ΑΣΚΑ Ηρακλείου να κάνει λόγο για παραπληροφόρηση, υποτίμηση και παραγκωνισμό.

Η απάντηση στην ανάρτηση του σωματείου του Ηρακλείου ήρθε από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης, το οποίο με επιστολή του αναφέρει πως η συγκεκριμένη δράση δεν αφορούσε τη γνωριμία με το άθλημα, αλλά η ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης του κοινού σε θέματα προσβασιμότητας και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες σε καθημερινές δραστηριότητές

Αναλυτικά:

Απαντώντας στα άστοχα και προσβλητικά δημοσιεύματα αναφορικά με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης «Μπες στη Θέση μου» που έλαβε χώρα στον 48 ο Τελικό Κυπέλλου Ελλάδας Καλαθοσφαίρισης, θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Οι παράλληλες δράσεις ήταν εμπνευσμένες από την ζωή των παιδιών και τις προκλήσεις που καθημερινά βιώνουν, με έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε τομείς όπως η μετακίνηση, η καλλιτεχνική έκφραση, η ψυχαγωγία και η αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο.

Σχεδιάστηκαν προσεκτικά από ειδικούς παιδαγωγούς του σχολείου μας, με επιστημονική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία στην ειδική αγωγή, βάσει επιστημονικά τεκμηριωμένων παιδαγωγικών προσεγγίσεων.

Το πρόγραμμα των δράσεων περιλάμβανε τέσσερεις σταθμούς ενημέρωσης και σύντομη βιωματική εμπειρία σε καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών με αναπηρία όπως: ανάγνωση βιβλίου στη γλώσσα Braille, βάδιση με το λευκό μπαστούνι, γνωριμία με προσαρμοσμένα αντικείμενα ψυχαγωγίας που χρησιμοποιούν τα άτομα με δυσκολίες όρασης. Επίσης, πορεία με αμαξίδιο, ώστε να αναδειχθούν οι προκλήσεις της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, δίνοντας έμφαση στις καθημερινές αντιξοότητες που συναντούν.

Επιπροσθέτως, διεξήχθη εργαστήρι ζωγραφικής, όπου δόθηκε η ευκαιρία βιωματικής εμπειρίας του περιορισμού της κινητικότητας των άνω άκρων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης προβολές βίντεο ευαισθητοποίησης σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές, και όχι μόνο, ανάγκες.

Για την υλοποίηση των δράσεων αξιοποιήθηκε ο εξοπλισμός του 1 ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στα αμαξίδια, τα οποία ήταν και το επίμαχο στοιχείο των αρνητικών αναφορών, σας γνωρίζουμε ότι αυτά ανήκουν στο υλικό του σχολείου μας.

Με λύπη είδαμε να γίνονται άστοχες συγκρίσεις των εν λόγω αμαξιδίων, με αμαξίδια επαγγελματικού/αθλητικού τύπου που χρησιμοποιούνται στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο. Θα θέλαμε να γίνει σαφές ότι η δράση δεν αφορούσε τη γνωριμία με συγκεκριμένο άθλημα, καθώς ο στόχος ήταν η ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης του κοινού σε θέματα προσβασιμότητας και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες σε καθημερινές δραστηριότητές.

Άλλωστε ο παραπάνω σκοπός διαφαίνεται και από τον ίδιο τον τίτλο της δράσης, που ήταν «Μπες στη Θέση μου» και ο οποίος ενσωματώθηκε με το σύνθημα όλης της διοργάνωσης «Είναι γιορτή για όλους». Η υλοποίηση και ο σχεδιασμός των παραπάνω δράσεων έγινε από ειδικούς παιδαγωγούς του σχολείου μας, με την έμπρακτη υποστήριξη επιστημονικών συνεργατών και πλήθους εθελοντών του ΕΛΜΕΠΑ.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και μέλος της ΑΣΚΑ Ηράκλειου, το οποίο είχε προσκληθεί στις δράσεις. Όλοι οι εθελοντές αφιέρωσαν αφιλοκερδώς τον πολύτιμο χρόνο τους για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό σκοπό και τους ευχαριστούμε πολύ για την σημαντική συνεισφορά τους.

Συνοψίζοντας, θεωρούμε αναγκαία την απόσυρση των ψευδών, άστοχων και προσβλητικών σχολίων που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία 24ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και του ηλεκτρονικού τύπου.

Ευχαριστούμε το κοινό που συμμετείχε ενεργά και ανταποκρίθηκε μαζικά και με ενθουσιασμό στις παραπάνω δράσεις, αναδεικνύοντας την σπουδαιότητά τους.

Πηγή: ekriti.gr